Pages

Search This Blog

Showing posts with label 2017. Show all posts
Showing posts with label 2017. Show all posts

Thursday, June 11, 2020

Throwback Thursday | Sawah Padi Tanjong Karang

Tanjong Karang Paddy Field | 18 Mei 2017

Masa ni pergi holiday sempena birthday abadam yang ke 4 tahun.
Yang paling tak boleh lupa dengan kawasan sawah padi ni adalah bau yang sangat harum! Agaknya sebab masa kami pergi tu, ada jentera besar tengah tuai padi. Angin pulak bertiup, memang sangat fresh dan best!

Abamer masa ni baru setahun lebih, ternganga je dia kena tiup angin hahah

Masa ni tidur dekat hotel D'palma, berdekatan dengan Bukit Malawati. Banyak lagi tempat pergi masa tu, tapi harini nak throwback yang padi ni je. 

Musim-musim PKP bagai ni, lagilah rindu rasa nak jalan-jalan dengan famili.
Nak bagi hilang teringin, kita tengoklah balik gambar-gambar lama ni haa haha










Haih.. rindu 


Tuesday, February 7, 2017

Leset

Humang aih, lama jugak aku tak bersiaran.
Mungkin kedengaran poyo, tapi sesungguhnya aku busy.

Mengeluh pun tak guna, ini life yang aku pilih. Telan dan hadam je lah.
Tengoklah, kalau jari tak penat (wahahah alasan si gemuk), aku taip banyak entrie sekaligus, dan buat autopublish. KALAU rajin lah. KALAU.

Ini pun barulah terasa ada masa nak melengung depan pc sekejap sementara adam tengok doraemon giga zombi, zaimi tengah power nap bersama amir.

Amir tu baru je lepas menangis meraung tahap petala apa entah tadi, terkezut aku.
Asalnya dia nak ikut abang dia ikut ayah pergi dapur (ya, keluarga kecik aku sekarang mengamalkan upacara bontot membontoti setiap kali ada individu yang nak bergerak dalam rumah ni, A bangun, B akan ikut dan diikuti oleh C, dan last sekali D pun kena bangun ambil C sebab A dah mengamuk, gitu konsepnya). Ok, boleh follow story aku?

Jadi, bila ayah dah masuk dapur, ayah kunci pagar (pagar baby tu). Abang dah bijak, dia boleh unlock, masuk dapur, dan lock balik pagar. Adik yang belum bijak, bengang. Sebab dia tak boleh masuk dapur. Makanya menangis. Ayah pulak terkocoh-kocoh buat susu adik laju-laju. Sambil kena jawab soalan-soalan yang super banyak dari abang.

Ya Allah adam memang dalam fasa bertanya, sampai kalau kau dalam toilet pun dia akan tanya, "mak ok tak? mak dah cebok ke belum? air tu sejuk tak mak? etc etc"

T___T

 Jadi, makin galak abang bertanya, makin adik bengang. Makin kuat menangis. Ayah tak dan nak pujuk adik, adik makin tak terkawal.

Mak mana mak?

Mak kat atas ye uolls, mak terkocoh-kocoh solat Asar sebab tadi balik awal, sebelum waktu asar..huks..

Jadi, adik ni, bila dah mula menangis kuat, memang susah nak stop. Jenuh la jugak aku pujuk tadi.
Tu tengah tidur tu pun, tersedu-sedu..

Adik memang agak manja, senang menangis.
Jalan, terjatuh sikit, menangis.
Keluar rumah walau setakat nak kunci pagar tapi tak bawak dia, menangis.
Abang lempang, haruslah menangis.
Abang peluk mak, jeles, menangis.
Ada je bunyi dia nak buat.

Tapi, kalau dia tak ada keluarkan sebarang bunyi, walaupun dia ada tertonggok depan kau, kau harus tahu, dia tak senyap saja-saja.

Macam haritu, dalam 2 bulan lepas kot. Hari hujung minggu yang nyaman. Hujan pulak tu. Memang pakej untuk bermalasan yang sangat hebat. Waktu masa tu dalam pukul 3 petang.

Dah siap masak.
Dah lunch.
Dah lipat kain.
Dah vacuum rumah.

Jadi apa lagi yang kami laki bini nak buat?
Ya, kami bergolek-golek layan How I Met Your Mother yang kami dah rakam kat astro pvr.

Adik duduk main kereta merah kat tepi rak tv.
Abang pun biasalah, pantang mak dengan ayah bersebelahan, dia mesti kacau.
Maka bergoleklah kami bertiga.

Sangat heaven.
Seems like a perfect peaceful weekend kaedahnya.

Adik tak kacau, dia senyum je. Sambil tangan dia putar-putar roda kereta merah dia.
Adam buat kami macam istana belon yang budak-budak suka main lompat-lompat tu.
Sakan dia henyak, adik tetap senyum.

Aku dengan zaimi pun mula geletek adam, mengekek adam gelak.
Adik? Tetap senyum.

Tengah leka kami usik adam, terasa ada entiti panjat belakang aku yang tengah bergolek tu, sebelum dia gelungsurkan diri dia kat tengah-tengah antara kami bertiga.

Suasana riang diteruskan.


"Busuk la adik ni, adik berak ek", kata zaimi sambil geletek ketiak adik. Adik pulak mengekek.

"Mak, adik berak!", adam jerit.

"Aah, mak tau. Busuk kan adik berak", jawab aku acuh tak acuh. Biasalah anak berak. Nothing to worry what so ever.

"Eeii baju adik basah! Taik dah terkeluar dari pampers!!", Zaimi bertempik sambil tunjuk tapak tangan dia kat aku.

Tak sempat aku bukak mulut nak cakap apa-apa, serentak kami bertiga menjerit bila terpandang dinding sebelah rak tv tadi penuh dengan najis.

T___T

T___T

T___T

T___T

T___T


Taik kat dinding... nightmare apakah ini.

T___T

T___T

T___T

T___T

T___T


Zaimi berlari dukung amir ke bilik air.
Aku terduduk mengenang nasib dan weekend yang indah tadi dah berkecai.

"Tu la adam cakap amir berak tadi kat mak", adam bersuara walaupun dia 50% je faham kot apa yang berlaku.

"Ye adam...", mak menyeka air mata.
Sobss..


Aku tak pernah terbayang akan ada insiden najis meleset kat dinding T_________T

Friday, December 9, 2016

Adam bikin seram lagi

Semalam lepas jemput budak-budak dari rumah pengasuh, terus singgah Giant Kuala Pilah.
Niat asal nak beli barang sikit, lepas tu bincang-bincang dengan zaimi, rasa nak makan MarryBrown.

Beli la empat set, sorang satu set kononnya.

Adik sedap bedal bubur ayam marrybrown.
Adam pun aku suap jugak bubur tu, tapi dia lebih kepada makan nugget dengan fries.

Pengasuh dia cakap, dia dah makan banyak.
Mungkin lah kot.

Maka kami pun makan, makan, borak, makan, tercampak sudu sebab tetiba terkejut si adik berdiri atas highchair, makan lagi, terkejut lagi sebab tetiba adik capai coleslaw dalam pinggan, bla bla bla....

Rutin dan senario yang biasa bagi keluarga kecil berpendapatan sederhana dan tiada bibik seperti kami, bila makan di luar.

Memang takde can la mak nak control ayu, ayah nak usha awek lalu lalang dan sebagainya.

"Ayah, adam nak kencing"

"Ok, jom pergi toilet"

Kisahnya, si adam sekarang dalam proses cerai pampers.

Memang sangat berterima kasih dekat pengasuh dia, sebab rajin train adam masa kami pergi kerja.

So far, berjalan lancar.

Masa mula-mula train dulu, berterabur merata jugak kencing dia.

Dalam beberapa minggu tu, dia dah boleh tahan, dan akan bagitau kalau nak kencing.


Jadi, masa jemput dia, memang aku dah pesan supaya jangan pakaikan pampers, sebab nak ajar dia hold kecing dia kalau naik kereta.

Slow-slow kayuh, waktu siang dah beres bab kencing.

Makanya, bila adam kata nak kencing, zaimi pun bawaklah pergi toilet.

Lepas setel kencing, sambung makan, borak etc etc..



"Ayah, adam nak berak"

Pulok.

Kami yang kebetulan dah setel makan, dengan santai, cool, rilek dan steady kemas apa yang patut, mana yang tak terhabis tu, kami bungkus-bungkus.

Dan actually, dalam seminggu dua ni, baru adam nak buang air besar kat jamban.
Masa kencing dah berjaya train pun, kalau nak buang air besar, dia nak pakai pampers.
Kiranya, dia baru dapat lesen P la untuk berak kat jamban.

"Ayah, adam nak berak"
"Ya, sekejap."
"Ayah, mak, adam nak berak!!", suara dah makin kuat. Rasanya 1 Marrybrown dah dengar, dia nak berak. -_-"

"Sekejap, sabar sekejap", kami mempercepatkan bungkus membungkus.
Segan jugak bila makin kuat pulak announcement dia kata nak berak tu. Huhu..

"Ayah! Mak! Taik adam dah sampai bontot!"

Melompat kami berdiri, aku terus angkat amir dan plastik-plastik tadi, zaimi terus memecut ke tandas macam Usain Bolt sambil dukung adam.

Sapa pernah pergi Giant Kuala Pilah mesti tau, jarak antara marrybrown dengan tandas tu boleh tahan jugak jauh eh.. hahah

Seram seh.
Dahlah adam tak pakai pampers, spender pun tak pakai.

Kalau tercicir ketulan tu kat situ, mau kena banned forever dari makan kat situ beb.


**Lain kali kalau anak kata nak berak, janganlah berlengah-lengah wahai syazni dan zaimi**


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.