Monday, September 27, 2021

Buku 355 Koleksi Cerita Daripada Al-Quran

Adam memang suka membaca buku, mengikut emak dia lah nampaknya.
Kalau dibelikan buku, sekejap je habis dia baca.

Walaupun buku yang page dalam dua ratus lebih tu.
Dia akan start baca tanpa henti sampai habis.

Jadi, kalau belikan buku tu dengan niat nak suruh dia habiskan baca dalam seminggu dua, memang tak lah! Sehari je dah habis!

Sebab tu lah aku belikan dia buku yang sedikit tebal ni.
355 Koleksi Cerita Daripada Al-Quran.

Sunday, September 26, 2021

Lalu Pulak Dah

| entry pendek |


 Gambar ni lalu pulak dah.
Gambar sate beli masa bila entah.
Haih la sate sate sekalian, menggoda betul!

Cabutan Bertuah Atas Pembelian Mini Novel Syaz Eym

Dah lama rasanya tak bercerita tentang dua mini novel aku ni.
Kedua-duanya sangat memberi erti yang besar dalam hidup aku.

Dengan terbitnya kedua-dua nashkah ini, impian bucket list aku tercapai.

Dari kecil aku memasang hajat untuk menjadi penulis.

Namun hajat tu terpaksa aku ketepikan sementara untuk menghabiskan pelajaran.


Saturday, September 25, 2021

Al-Fatihah Buat Diri Sendiri

Tangkap layar dari status Whatsapp seorang kawan.
Allah..
Tersentak dibuatnya.
 

Sambal Merah Rwe by Dato Awie

Malas nak order sambal merah ni online walau lama dah tau kewujudan sambal ni.
Nak try, tapi malas nak order.
Takut sampai dah rosak atau pecah ke kan.

Tapi haritu pergi kedai runcit, ternampak kedai tu ada jual.
Ada beberapa jenis lagi sambal Rwe ni, tapi untuk kali ni aku try yang sambal merah la dulu.

Friday, September 24, 2021

Mencari Giegiel


(Lagu ini duet bersama Waheeda)


Minuman Susu Kultur Vitagen Kurang Gula

Anak-anak aku memang peminat vitagen.
Antara banyak-banyak minuman berunsurkan bakteria baik ni, vitagen yang paling diorang suka.
Kalau Yakult ke, Nutrigen ke apa semua tu, diorang so so je.

Thursday, September 23, 2021

Suamiku Dah Susut

Ha gittew tajuk.
Saja nak abadikan dekat sini, yang zaimi akhirnya telah berjaya membulatkan tekad untuk menurunkan berat badan dia.

Alhamdulillah memang menjadi.

Pengalaman Ke Cameron Lavender, Cameron Highlands | Throwback Thursday

Sejak kebanyakan negeri dah dibenarkan untuk merentas daerah ni, antara aktiviti yang lekas-lekas disambar peluangnya oleh masyarakat kita adalah melancong dan beriadah bersama keluarga. Penuh timeline di media sosial kita semua dengan gambar pantai dan swimming pool, betul tak? Lebih-lebih lagi dari kawan-kawan dan kenalan kita yang tinggal berdekatan dengan tempat-tempat menarik tu macam Port Dickson semua tu kan.

Tapi, ada seorang kawan aku ni, memang untung betul!

Sebab apa? Sebab dia memang menetap dekat Cameron Highlands weh. Jadi bila kerajaan kata dah boleh merentas daerah, gambar-gambar yang dia muatnaik dengan anak-anak dia adalah dekat Cameron Highlands je lah! Kau mampu? Haha!

Jadi dalam kesenduan, aku pun scroll lah Facebook sendiri sambil buka satu persatu gambar dalam folder sewaktu kami bercuti-cuti Malaysia ke Cameron Highland masa 2019 dulu. Alang-alang tu marilah aku up lagi story aku bercuti (was!) ke Cameron Highland (CH), dan ini adalah entry throwback!

Let’s!

Jika sesiapa dapat peluang berkunjung ke CH, antara aktiviti yang menarik untuk dilakukan bersama keluarga semestinya adalah bergambar untuk merakam kenangan bersama kan. Nanti-nanti lepas beberapa tahun berlalu, bolehlah tengok balik sambil reminiscing the good old days kan? Sebijik macam apa yang aku tengah buat ni (-_-)”. Jadi, antara tempat yang banyak gilaaa spot untuk bergambar yang cantik dan menarik adalah dekat Cameron Lavender, yang terletak di Brinchang.

Wednesday, September 22, 2021

Definisi ''Wordless Wednesday" Yang Sebenar | Wordy Wednesday

 Para blogger sekalian semestinya tahu, bahawa pada setiap hari RABU, akan ada satu segmen yang bernama "Wordless Wednesday".  Ada juga yang hanya menggunakan akronim WW untuk post mereka pada setiap rabu itu.

Tapi apakah sebenarnya motif sebenar segmen Wordless Wednesday ini?

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot