Pages

Search This Blog

Dear blogwalker

Sila tinggalkan link blog anda di ruangan komen mana-mana post, nanti insyaallah saya dan blogger lain ke sana pula ;)

Sunday, July 5, 2020

Kerusi Merah Jambu | Kenangan PKP

PKP telah menyebabkan aku buat macam-macam yang tak pernah terfikir dek akal sebelum ni.
I mean bukanlah pelik sangat macam makan mee ikut hidung ke, tapi jujurnya, tak pernah terlintas akan buat perkara tu, macam entry kenangan PKP yang lepas, yang aku beli bawang tu!


Jadi, Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula 18 Mac 2020 tu, telah menyebabkan ramai orang kena bekerja dari rumah, atau dalam bahasa mudah yang selalu disebut-sebut adalah Work From Home (WFH), termasuklah aku.

WFH? 
Ya Tuhanku..

Aku sebagai seorang yang sangat berpegang teguh kepada filosofi 'Left your work at the office, home is where you have a rest'

Senang cerita, aku bukanlah orang yang bawa kerja balik rumah. Kalau pernah pun, sangatlah jarang.
Walau musim menanda kertas exam setiap hujung semester pun, aku hanya akan marking di office.
Aku takkan serabutkan kepala dengan urusan kerja yang tak mungkin akan habis tu kat rumah.

Jadi bila harus WFH ni, aku jadi bodoh lost seketika.

Nak buat kerja kat mana ni? Meja makan? Oh no.. So not me, aku tak suka 😭

Jadi, cubalah bersila sambil buka laptop di ruang tamu tingkat atas.

Saturday, July 4, 2020

Masih Ada Yang Sayang : Kisah Pejuang Kesihatan Mental - Norsa'adah Ahmad & Dr. Noor Hayati Yasmin | Review Buku


Minggu lepas, buku yang sempat dikelek ke hulu ke hilir dan dibaca adalah buku ini.
Buku Projek Orkid.

Himpunan cerita - cerita pendek yang ditulis oleh pesakit, dan doktor yang merawat mereka.

Friday, July 3, 2020

Bawang! | Kenangan PKP

Sekolah pun dah nak mula semula penghujung Julai ni, 
jadinya rasa nak buat beberapa post random berkenaan kenangan PKP.

Dimulai dengan ini.
Bawang!


Thursday, July 2, 2020

Air Terjun Sungai Pandan | Throwback Thursday | 8 Februari 2020

|Entry ini banyak gambar|

Sejak mak dan abah berhijrah pindah ke Kuantan, tiap kali kami balik ke sana, zaimi selalu terfikir nak pergi ke Air Terjun  Sungai Pandan. Sebab kami memang jujurnya tak familiar dengan Kuantan, tak tahu sangat mana tempat-tempat yang boleh pergi jalan-jalan kan.

Jadi, awal Februari 2020 haritu, berkesempatan la pergi ke Sungai Pandan Waterfall tu.
Lepas breakfast kami pun gerak. Ajak abah dia taknak masa tu, tapi trip kali ni ada Alang, adik emak aku.

Jarak perjalanan dari Sungai Karang ke sana dalam lebih kurang 30 minit macam tu.

Sesampainya kat kawasan tu, kena berhenti kat satu pondok untuk bayar entrance fees.
Ala tak ingat la berapa, tapi tak mahal sangat. Tujuan dia kutip bayaran pun untuk kerja pembersihan katanya. 

Lepas bayar, kena display tiket-tiket dekat dashboard kereta, lepas tu pandu terus ke kawasan parking.

Depan sikit dari kawasan parkir kereta tu, ada gerai-gerai goreng pisang dan jual air. Ada toilet jugak.
Tepi tu ada bahagian hilir sungai, dia kepung bagi air tinggi, jadi macam pool, ramai jugak yang mandi.

Belakang gerai jual air

Tuesday, June 30, 2020

Kelas Taekwondo dengan SOP

Antara aktiviti yang tidak dibenarkan untuk beroperasi sejak bermulanya PKP pertengahan Mac 2020 yang lalu, adalah aktiviti sukan. Salah satunya adalah taekwondo.

Anak aku yang lelaki memang terhentilah pembelajaran taekwondo diorang.
Silap-silap dah ada step yang diorang dah tak ingat. 😅
Sebab kat rumah ni, kerjanya asyik bergusti je, tak pakai pun step taekwondo tu ahaha

Tengahari tadi, cikgu taekwondo ada whatsapp, yang katanya kelas taekwondo dah boleh mula kembali, tapi dengan SOP.

Dia adalah sertakan SOP dari Kementerian Belia dan Sukan seperti berikut.


Monday, June 29, 2020

Romanticism

Pernah tak terfikir, kenapa selalunya, apabila seorang lelaki, sebagai contoh dia adalah seorang ayah, apabila dia buat sesuatu yang sepatutnya memang apa yang patut seorang parents buat pada seorang anak, seringkali mendapat pujian, kadang-kadang sampai viral seantero dunia!

Seorang ayah pakaikan baju anak lepas mandi, 'awww baiknya ayah dia!"

Seorang ayah suapkan anak makan, 'bagusnya ayah dia!"

Seorang ayah pimpin tangan anak perempuan dia lintas jalan, 'so sweet!!"

Tapi, bila seorang emak yang buat semua perkara tu, ianya adalah normal. Biasa. Tiada apa yang boleh diviralkan. 

Kenapa ya?

Bagi aku, semua tu disebabkan 'effect romanticism'.

Perlakuan yang memberi nilai yang boleh menjadi inspirasi dan menonjolkan seseorang individu, lebih kurang macam tu lah maksudnya mengikut cikgu bahasa inggeris aku dulu, kalau kurang tepat maaf ya.

Jadi, sebab norma nya emak yang buat, jadi bila ayah yang buat, ramai orang akan romanticized perkara tu.

Aku selalunya so-so je bila isu ni timbul. Tak condemn, tak sokong. 

Tapi semalam, aku sendiri telah mengalami benda tu!


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.