Pages

Search This Blog

Showing posts with label Memey. Show all posts
Showing posts with label Memey. Show all posts

Friday, March 1, 2013

Kenapa Manusia Boleh Rindukan Kucing?

Rindu sangat.
Sejak mengandung, banyak sangat tentangan dari orang sekeliling tak kasi aku bela dia.
OK, aku hargai. Tapi bila tengok balik gambar-gambar dia sekarang aku rindu.

Aku tak buang dia. Gila kau? Buang dia macam buang anak ok!
Aku letak dia kat rumah mak. Aku bagi duit extra untuk makanan dia.

Balik je rumah mak, nampak yang dia dah membesar.
Dah malas main. Rindu zaman lincah dia.
Rindu pulak tiap kali balik kerja dia tunggu depan pintu ngiau ngiau manja.
Rindu pulak tiap-tiap pagi bila aku snooze alarm handphone, dia akan panjat dan gigit-gigit kaki.
Rindu pulak time dia teman aku iron baju, masak, golek sama-sama...

Memey.. akak rindu Memey..

Oh kenapa akak?
Sebab mak aku jenis bahasakan diri dengan kucing-kucing 'emak'. So, aku 'akak' lah. Kan?
Memang dari kecik kenot lagi aku bahasakan diri akak dekat kucing. Hmm..

Sekarang dia happy je duduk Semenyih. Ada Teteh, ada Etot. Tu geng dia lah tu.
Elin? Oh tu musuh. Dia suka serang hendap kucing tua tu. Haha.. Kesian Elin..

Memey.. Rindu!!



















Kenapa Manusia Boleh Rindukan Kucing?

:: Sebab Kucing Best dan Wangi. Yang tak suka kucing mesti tak faham kan? Tak faham tak apa. Tak paksa::

Rindu Memey.. :(

Sunday, February 10, 2013

Memey bergomol atas karpet

 photo 20130208_231943_zps392dca26.jpg


Hah ni nak bagitau, entry ni tak ada kaitan dengan Memey Suhaiza bininya Norman Hakim tu ye.

Ni kucing aku ni, memang saja letak nama dia Memey. Memey yang kaler nak sama dengan karpet tu. Malam sebelum aku bertolak balik kampung Zaimi tu aku tidur rumah mak, sambil-sambil tu lepas gian main kucing. Yang dalam gambar tu Memey tengah bergomol dengan Etot. Habis digigit-gigitnya muka si Etot tu.

Memey ni asalnya aku bela dengan Zaimi dekat rumah kitorang. Sebab lepas kahwin haritu cakap kat mak, teringin nak bela kucing sendiri. Maka, mak pun kebetulan ada terjumpa kucing kurus kering yang orang buang kat kedai mamak. Mak pun amek lah bawak balik. Lepas mak train kencing berak dia semua, bagi pandai una cat litter @ pasir kucing tu, aku pun amek bela.

Seronok bela Memey ni, dia baik, mulut ramah. Haha..
Aku bela as indoor cat je. Tak berani nak kasi dia keluar.

Tapi bila aku dah start pregnant awal bulan Julai tahun lepas, ramaiiiiiiiiiiiii gila yang nasihatkan untuk buang Memey. WTF? Buang? Aku ni dengan kucing, aku anggap famili tau. Sedap usus kau je suruh buang. Memanglah betul apa yang diorang cakap tu, kucing ni, najis dia boleh mengandungi protist yang akan kacau kandungan. Sebab Memey ni indoor cat, sah-sah lah berak dia aku yang kena kutip. Zaimi awal-awal dah bagi syarat kalau nak bela kucing, semua benda tu aku uruskan sendiri.

Jadi, dengan berat hatinya, sekarang ni Memey ditumpangkan dekat rumah mak. Menambahkan bilangan kucing dekat situ. Haha..

Tapi aku kan kerap jugak balik rumah mak, jadi bolehlah lepas rindu dekat budak Memey ni..

Aku dengan zaimi sayang dekat dia, sampai kitorang pergi cuci gambar dia sekeping letak dalam frame, letak kat ruang tamu rumah. Keh3..

My precious Memey.. :)

Tapi kadang-kadang aku perasan jugak yang Memey ni macam merajuk je dengan aku bila aku balik tengok dia. Dia macam lari-lari, susah nak tangkap. Bila dapat tangkap, time peluk dia, mesti mata berair macam menangis.. Apalah Memey ni.. I will always love you lah.. Don't worry ye..huhu..

Yang si Etot tu pulak, baru dalam 3-4 bulan macam tu mak bela dia. Kecik lagi tu, asalnya kucing yang hanyut dalam longkang depan rumah. Abah pun kesian, amek bela. Hanyut dua ekor, tapi abang dia mak bagi kat bibik belakang rumah.

Makanya, rumah mak sekarang ada 4 ekor kucing, yang semuanya betina sahajo..

Aih rindulah pulak dengan kucing-kucingku..
Serius, bagi aku lah, terapi yang best untuk hilangkan stress adalah dengan cium bau kucing-kucing aku. Bila dah tak ada kucing kat rumah, bau laki aku lah yang jadi mangsa..kah3.

Hmm.. harini rasa dizzy je.. penangan 12 jam dalam kereta semalam gamaknya.. Zaimi lagilah, drive kot 12 jam. Aku tidur je keje,, nasib ada adik zaimi, boleh gilir-gilir sembang..hehe..

Ok lah, ciao..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.