Showing posts with label amir. Show all posts
Showing posts with label amir. Show all posts

Sunday, November 14, 2021

Tugasan Tadika: Model Rukun Haji

 
Eh baru perasan yang post ni dah lama duduk dalam draft rupanya. Amir pun dah lama dah habis pdpr sebab murid tadika dah boleh bersekolah secara bersemuka tanpa perlu sebarang penggiliran. Tugasan ni, kalau tak silap, cikgu dia bagi masa bulan raya haji haritu, sebab masa tu kebanyakan tugasan memang berkisarkan tentang rukun haji.

Saturday, November 6, 2021

Kek Birthday Amir dan Abah


Rentetan surprise untuk birthday abah yang ke 61 tu, esoknya sambutan bersambung lagi! Hahah!
Ala, sambil-sambil mak aku nak raikan yang kami boleh merentas negeri dah, sekali dengan qada hari raya yang kami semua beraya berjauhan hari tu. Mak ada masak pulut kuning dengan kari daging, Nana pula datang sambil bawa sebuah kek coklat untuk abah dan amir potong sempena bulan birthday diorang berdua.

Hari Lahir Abah ke 61


Hari yang sama kami sampai di Kuantan tu, sebenarnya memang dah plan dengan Nana, adik aku yang ada di Kuantan tu, untuk buat surprise birthday pulak dekat abah. Birthday abah 30 Oktober, tapi disebabkan masa 30 Oktober tu aku dah ada dekat Kota Bharu, jadi kami celebrate awal sikit beberapa hari. Amir pun memang wajiblah bergambar birthday dengan tok wan dia, sebab yang pertama, dia cucu tok wan yang paling manja. Yang kedua, sebab birthday diorang jatuh pada bulan yang sama, iaitu bulan 10. Actually, masa amir dalam kandungan aku dulu, dia punya EDD memang 30 Oktober 2015. Tapi disebabkan aku ada kencing manis, maka amir harus dilahirkan awal. Kalau tak, amir dan abah memang akan berkongsi tarikh hari lahir yang sama!

Sunday, October 17, 2021

Ulangtahun Hari Lahir Amir Ke 6

Seperti yang aku cerita malam tadi, semalam kami sekeluarga ada buat sambutan ulang tahun kelahiran amir yang enam tahun. Buat kecil-kecilan antara kami lima beranak aje. Beli kek dari Harold's Bread sebagai kek birthday dia, kami beli Rainbow Cake. Lepas tu zaimi rancang untuk deco-deco sikit dinding rumah, buat space untuk celebrate birthday amir tu. Siap beli lagi set birthday decoration tu dari shopee tau! Hehe!

Saturday, October 16, 2021

Persiapan Sambutan Ulangtahun Hari Lahir Amir

 Hari ni, 16 Oktober 2021 adalah ulangtahun kelahiran amir yang ke enam tahun.

Dari pagi lagi aku dengan zaimi dah menjalankan rancangan kami untuk buat sambutan kecil-kecilan dalam rumah ni. Ala, buat anak-beranak kami lima orang aje. Tapi nak buat yang meriah sikit.

Untuk tahun ni, semua anak-anak tak ada kek custome made. Kalau tahun-tahun sebelum ni, aku tempah kek dari satu bakeri favourite kami dekat Paroi tu. Tapi disebabkan daripada birthday adam hari tu kami hanya beli saja kek yang ready made dekat kedai, lepas tu birthday ayu pun sama macam tu juga, maka untuk adil, giliran amir pun kita beli aje kek dari Harolds Bread.

Thursday, October 14, 2021

Nama Buah Dalam Bahasa Arab | Throwback Thursday

Gambar-gambar ni aku snap sebab nak buat video ringkas dan hantar pada cikgu amir sebagai record dia buat tugasan yang cikgu dia bagi sepanjang pdpr beberapa bulan lepas. Saja nak abadikan dekat sini sebagai kenangan aku naik pangkat jadi cikgu tadika masa ni ahaha!

Homework ni untuk subjek Bahasa Arab, belajar berkenaan nama buah-buahan dalam bahasa arab. Sebelum proceed dengan aktiviti kolaj, ada satu video yang amir kena tonton dulu. Dalam video tu, cikgu dia ajar nama-nama buah-buahan yang common dalam bahasa arab, dengan cara yang sangat menarik dan catchy.

Tuesday, October 12, 2021

Akal Anak Nombor Dua

Amir memang sangat suka mengusik adik. Dan, kadang dia bukan mengusik. Dia jenis skema sikit. Bila ayu atau adam main tak ikut specification yang betul, dia akan membebel, dan lama-lama bebelan dia tu akan buat ayu menjerit marah atau merajuk.

Mungkin sifat anak nombor dua yang memang selalu dimomokkan dengan keunikan tersendiri tu lah agaknya. Memang jelas terbukti dengan sifat amir kalau dekat rumah ni.

Tuesday, September 7, 2021

Anyaman Ikan Menggunakan Kertas

Kerja sekolah amir ni.
Kena buat kraf ikan, dekat bahagian badan ikan tu mula-mula kena diwarnakan.

Sunday, September 5, 2021

Hero Headphone untuk Hero-Hero

Semua sebab pdpr, jadi masing-masing yang dah sekolah dalam rumah ni ada masanya kena memfokuskan diri berteleku depan tablet masing-masing.
Jadi untuk kurangkan gangguan bunyi yang lain, dan juga untuk tak bingitkan rumah dengan suasana kelas online diorang, belikanlah headphone sorang satu.

Saturday, July 31, 2021

Biri-biri Haiwan Qurban

 Baa baa baa baa


Last week amir ada homework kena buat kraf biri-biri dari kapas.
Belajar topik biri-biri juga adalah contoh haiwan yang boleh dibuat qurban.

Ayu pun sibuk nak enter frame!

Monday, July 26, 2021

Pdpr Bermula Lagi

Dah habis cuti sekolah seminggu sempena raya haji.
Sekejap lagi mesti menderu masuk whatsapp dari guru-guru anak-anak aku yang berdedikasi dalam mendidik anak muridnya.

Cikgu tadika amir memang siapkan kit-kit untuk anak-anak buat dekat rumah.
Diorang bagi 1 plastik besar.
Penuh dengan bahan-bahan untuk anak-anak siapkan kerja di rumah.

Dan yang paling aku suka, cikgu tadika amir ni diorang siap buat video step by step untuk anak-anak (dan ibu bapa) rujuk.

Video fun fun pulak tu.

Sunday, July 11, 2021

Topi Haiwan Darat

Minggu lepas, amir ada kerja pdpr yang dia kena buat topi haiwan darat.
Setiap pelajar kelas dia, tadika dia dah bekalkan kit untuk buat kerja di rumah which is very good bagi aku.

Setiap pelajar dapat set yang sama tapi tak serupa.
COntoh macam kerja topi haiwan darat ni, amir dapat lembu.
Ada kawan dia dapat singa, arnab dan lain-lain.

Thursday, July 8, 2021

Amir dan Kawan-Kawan Lama | Throwback Thursday

Masa ni amir 4 tahun.
Enroll 1 tadika dengan adam.
Masa dia 4 tahun, adam 6 tahun.
Di tadika yang sama.


Tuesday, June 1, 2021

Amir dan Aamir Khan

 Ini namanya tak ada kerja.

Bukak Face App, lepas tu morph gambar amir dengan Aamir Khan.

Maka jadilah gambar ni 😂

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot