Pages

Search This Blog

Showing posts with label amir. Show all posts
Showing posts with label amir. Show all posts

Saturday, July 25, 2020

Tu Pe Wa Ra


Anak nombor dua aku, amir ni, memang masih lagi dalam peringkat belajar membaca.

Sunday, June 28, 2020

"Nak peluk boleh?"

Musim-musim PKP ni, ada masanya memang kena duduk bertapa depan meja komputer di tingkat atas untuk menyelesaikan kerja-kerja secara WFH ni.

Selalunya malam lepas anak-anak tidur, atau kadang-kadang bila anak-anak dah leka bermain atau tengok tv dekat bawah, bolehlah mak naik buat kerja.

Tapi malam tadi, tengah leka memandang ke skrin, tiba-tiba terasa macam ada sesuatu yang tolak kerusi, dan terdengar suara halus ketawa kecil.


Budak manja mak sorang ni

Monday, June 15, 2020

Tadika Akan Dibuka Semula 1 Julai 2020 Dengan SOP


SEMUA prasekolah, tadika dan taman bimbingan kanak-kanak (Tabika) di bawah kerajaan mahupun swasta dibenar dibuka semula, 1 Julai ini.
Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu dibuat Mesyuarat Khas Menteri-Menteri, hari ini.
Katanya, terdapat 24,414 prasekolah dan tadika terbabit iaitu 6,216 prasekolah di bawah Kementerian Pendidikan; 7,887 tadika swasta; 8,530 tadika Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) dan 1,781 Tabika Perpaduan di bawah Kementerian Perpaduan Negara.
"Prosedur operasi standard (SOP) dibentangkan Kementerian Pendidikan lengkap bermula sebelum kemasukan kanak-kanak, sewaktu mereka belajar dalam kelas, begitu juga waktu pulang.
"SOP cara bermain juga ada, waktu makannya... semua lengkap. Tapi perincian SOP ini akan diumumkan Kementerian Pendidikan sendiri, dalam waktu terdekat," katanya pada sidang media harian, hari ini.



Jeng jeng jeng!
Berita yang agak ditunggu oleh semua rakyat Malaysia.
Bercampur baur perasaan bila dengar berita ni.

Bersediakah abamer nak ke tadika semula?
Bersediakah kami nak hantar dia ke tadika semula?

Risau.
Tapi bila fikir dia tak dapat catch up dengan pembelajaran dia pun risau jugak.
Semoga semuanya baik-baik aje.

Semoga dijauhkan dari wabak ini.

Kalian semua macam mana?
Apa pendapat berkenaan tadika buka semula seawal 1 Julai ni?


ps: Bila bagitau abamer yang dia akan sekolah balik lagi 2 minggu, dia menangis. Dah sedap duduk rumah kan. Tanya dia kenapa? Dia kata malulah amir, kalau aliya tu panggil-panggil amir lagi macam mana?

😅

Ke situ pulak awak ni abamer hahaha

Tuesday, February 7, 2017

Leset

Humang aih, lama jugak aku tak bersiaran.
Mungkin kedengaran poyo, tapi sesungguhnya aku busy.

Mengeluh pun tak guna, ini life yang aku pilih. Telan dan hadam je lah.
Tengoklah, kalau jari tak penat (wahahah alasan si gemuk), aku taip banyak entrie sekaligus, dan buat autopublish. KALAU rajin lah. KALAU.

Ini pun barulah terasa ada masa nak melengung depan pc sekejap sementara adam tengok doraemon giga zombi, zaimi tengah power nap bersama amir.

Amir tu baru je lepas menangis meraung tahap petala apa entah tadi, terkezut aku.
Asalnya dia nak ikut abang dia ikut ayah pergi dapur (ya, keluarga kecik aku sekarang mengamalkan upacara bontot membontoti setiap kali ada individu yang nak bergerak dalam rumah ni, A bangun, B akan ikut dan diikuti oleh C, dan last sekali D pun kena bangun ambil C sebab A dah mengamuk, gitu konsepnya). Ok, boleh follow story aku?

Jadi, bila ayah dah masuk dapur, ayah kunci pagar (pagar baby tu). Abang dah bijak, dia boleh unlock, masuk dapur, dan lock balik pagar. Adik yang belum bijak, bengang. Sebab dia tak boleh masuk dapur. Makanya menangis. Ayah pulak terkocoh-kocoh buat susu adik laju-laju. Sambil kena jawab soalan-soalan yang super banyak dari abang.

Ya Allah adam memang dalam fasa bertanya, sampai kalau kau dalam toilet pun dia akan tanya, "mak ok tak? mak dah cebok ke belum? air tu sejuk tak mak? etc etc"

T___T

 Jadi, makin galak abang bertanya, makin adik bengang. Makin kuat menangis. Ayah tak dan nak pujuk adik, adik makin tak terkawal.

Mak mana mak?

Mak kat atas ye uolls, mak terkocoh-kocoh solat Asar sebab tadi balik awal, sebelum waktu asar..huks..

Jadi, adik ni, bila dah mula menangis kuat, memang susah nak stop. Jenuh la jugak aku pujuk tadi.
Tu tengah tidur tu pun, tersedu-sedu..

Adik memang agak manja, senang menangis.
Jalan, terjatuh sikit, menangis.
Keluar rumah walau setakat nak kunci pagar tapi tak bawak dia, menangis.
Abang lempang, haruslah menangis.
Abang peluk mak, jeles, menangis.
Ada je bunyi dia nak buat.

Tapi, kalau dia tak ada keluarkan sebarang bunyi, walaupun dia ada tertonggok depan kau, kau harus tahu, dia tak senyap saja-saja.

Macam haritu, dalam 2 bulan lepas kot. Hari hujung minggu yang nyaman. Hujan pulak tu. Memang pakej untuk bermalasan yang sangat hebat. Waktu masa tu dalam pukul 3 petang.

Dah siap masak.
Dah lunch.
Dah lipat kain.
Dah vacuum rumah.

Jadi apa lagi yang kami laki bini nak buat?
Ya, kami bergolek-golek layan How I Met Your Mother yang kami dah rakam kat astro pvr.

Adik duduk main kereta merah kat tepi rak tv.
Abang pun biasalah, pantang mak dengan ayah bersebelahan, dia mesti kacau.
Maka bergoleklah kami bertiga.

Sangat heaven.
Seems like a perfect peaceful weekend kaedahnya.

Adik tak kacau, dia senyum je. Sambil tangan dia putar-putar roda kereta merah dia.
Adam buat kami macam istana belon yang budak-budak suka main lompat-lompat tu.
Sakan dia henyak, adik tetap senyum.

Aku dengan zaimi pun mula geletek adam, mengekek adam gelak.
Adik? Tetap senyum.

Tengah leka kami usik adam, terasa ada entiti panjat belakang aku yang tengah bergolek tu, sebelum dia gelungsurkan diri dia kat tengah-tengah antara kami bertiga.

Suasana riang diteruskan.


"Busuk la adik ni, adik berak ek", kata zaimi sambil geletek ketiak adik. Adik pulak mengekek.

"Mak, adik berak!", adam jerit.

"Aah, mak tau. Busuk kan adik berak", jawab aku acuh tak acuh. Biasalah anak berak. Nothing to worry what so ever.

"Eeii baju adik basah! Taik dah terkeluar dari pampers!!", Zaimi bertempik sambil tunjuk tapak tangan dia kat aku.

Tak sempat aku bukak mulut nak cakap apa-apa, serentak kami bertiga menjerit bila terpandang dinding sebelah rak tv tadi penuh dengan najis.

T___T

T___T

T___T

T___T

T___T


Taik kat dinding... nightmare apakah ini.

T___T

T___T

T___T

T___T

T___T


Zaimi berlari dukung amir ke bilik air.
Aku terduduk mengenang nasib dan weekend yang indah tadi dah berkecai.

"Tu la adam cakap amir berak tadi kat mak", adam bersuara walaupun dia 50% je faham kot apa yang berlaku.

"Ye adam...", mak menyeka air mata.
Sobss..


Aku tak pernah terbayang akan ada insiden najis meleset kat dinding T_________T

Wednesday, September 14, 2016

Kerinting dan Botak

"Kau bagitau ayah, nak potong rambut Amir ke?", Zaimi tanya sejurus dia nampak aku tengah pangku Amir dekat ruang tamu rumah mertua aku ni.

"Ha'ah"

"Kau serius ke? Tak kisah kalau Amir takde rambut?"

"Ha'ah"

"Kenapa tiba-tiba?"

"Rimas tengok rambut adik ni ha, kerinting sana sini. Leher dengan dahi dah naik ruam, pipi apatah lagi"

"Ok. Tu ayoh tengah keluarkan mesin rambut dia"



Ya, aku nekad. Ecewah. Macam nak buat keputusan antara hidup dan mati je.

Tapi, aku rasa zaimi tanya sebab masa adam dulu, aku tak gemar tengok muka budak tu tak berambut.

Tapi, bila tengok kondisi amir ni, aku rasa kesian. Dan aku sendiri macam boleh rasa rimasnya budak tu nak lawan miang-miang peluh dek rambut dia yang tebal dan kerinting tu.
Actually, bukanlah kerinting mana, cuma wavy. Tapi lain dengan adam, adam rambut lurus macam pembaris.

Eheh.

Mula-mula memang rasa nak amir berambut wavy dan panjang, cool kan?

tapi, mengenang yang masih agak lama lagi kat Kota Bharu ni, biarlah rambut amir tu dikerat dulu.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tzzzztt..
Tzzzztt..

"Oh baguh adik, tak jerik pun (Oh bagus adik, tak menangis pun)", ayah mertua aku puji amir dalam loghat Kelantan dia.

Adik memang beza dengan adam, tak meronta langsung masa proses pemotongan rambut berlangsung. Adam dulu, menangis sampai hilang suara!

Mungkin, adik dah biasa kitorang bawak gunting rambut kat kedai gunting rambut India kat Senawang tu, sejak dari umur adik 3 bulan. Eheh.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Snap. Save.

Bukak Whatsapp, cari group Haji Rahim's Clan.
Klik icon klip kertas, klik photo, search gallery, cari gambar amir yang aku snap tadi.

Write caption.

"Rambut amir kerinting tak tentu arah, asik peluh2... Last2 omak suruh tok ayah potong.. legaa"

Ok.
Send.

Ahahah..



Inilah rupa baru amir, sebulan dua ni aje kot.
Insyaallah, nanti rambut amir keluar balik ye semua..

Jangan kecam emak amir huhu..


Ni la bukti rambut amir tak tentu arah sampai mak pulak yang rasa rimas!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Lama tak menulis, dari kisah anak aku kena ulcer kat tekak, lajak ke balik kampung sempena raya haji. Punyalah busy kononnya. Hehe.

Friday, August 19, 2016

Rentetan Mandi Susu

Tiada kata-kata yang boleh aku gambarkan setepatnya, tentang apa yang jadi lepas kes aku mandi susu Rabu haritu.

Memang amir tak sihat, sebab tu dia muntahkan aku masa dalam kereta tu.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Petang tu pengasuh diorang mesej, katanya badan amir memang panas, dan amir memang memerap. Asyik menangis dan nak orang dukung selalu.

Terus decide nak ambil anak awal petang tu, dan terus lajak ke klinik panel dekat senawang ni.

Punyalah ramai orang dalam klinik, 50% daripada manusia yang ramai tu adalah kanak-kanak dan bayi. Sah, memang musim budak-budak demam.

Dengan amir yang tak reti diam, dengan adam yang asyik nak berlari macam klinik tu ada share dengan atok dia, masa yang berlalu terasa amatlah panjang.

Ketibas lah jugak sementara nak tunggu dapat jumpa doktor.

Selesai konsultasi dengan doktor, dapat tiga jenis ubat.
Ubat demam.
Ubat cair kahak.
Serbuk air garam. Sebab nak hidrasikan amir balik, memandangkan dia dah 4 kali muntah dari pagi.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Malam tu agak ok, cuma dia menangis lah sikit-sikit.
Menjelang subuh, badan dia panas.
Kitorang masukkan ubat bontot.

Decide untuk kerja half-half.
Aku pagi, ini pun sebab dah set nak buat test dengan student, tengahari aku pecut balik rumah, zaimi pulak pergi petangnya, pun sebab dah set nak buat test.

Malam kedua, makin dasyat pulak panas badannya, sampailah ke subuh.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Memang tak boleh biar dah, maka pagi tadi kami bawa amir pergi ke klinik pakar kanak-kanak dekat taipan senawang tu. So far, anak-anak aku serasi dengan ubat doktor tu. 

Kalau serasi, kenapa tak bawak terus semalam masa balik kerja tu?

Sebab, masa kitorang sampai senawang, klinik tu dah tutup.

Jauh gila perjalanan dari tempat kerja wey.. belum campur lori bawak slow, atok tua drive makan angin, biri-biri tiba-tiba melintas bla bla bla..

Jadi, pakat EL laki bini.

Doktor check, dia suruh neb seround.

First time kami pegang anak masa neb.
Sebab adam, tak pernah neb langsung. Syukur alhamdulillah adam selalu sihat.



Dia punya meronta, orang yang pernah pegang anak meronta masa neb je lah yang faham kot?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Sampai rumah, muntah lagi. Doktor kata dia memang akan muntah, sebab nak keluarkan kahak dia tu.
Dah makan 4 jenis ubat, boleng je, sebab dia pun taknak pakai baju, badan dia panas kan.

Menangis tak payah cerita la, dekat pukul 3 tadi baru dia rasa nak tidur.
Susu pun tak berapa nak.

Patutnya minggu ni dia ada injek vaksin, tapi kalau pergi, mesti nurse tak kasi injek jugak.
Harapnya next week amir dah fit untuk injek, risau jugak lambat-lambatkan vaksin ni musim-musim penyakit pelik-pelik mula datang balik lepas ramai antivax ni.

Itu cerita lain, kalau nak cerita nanti, sampai esok aku menaip.

Amir, lekaslah sembuh sayang..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Adam, kalau suatu hari nanti adam terbaca post ni, dan adam teringat mak dua kali marah adam sebab adam lompat-lompat buat bising masa adik melalak dan cuba nak tidur, mak minta maaf...

Mak minta maaf sangat-sangat.
Mak sayang adam, cuma mak sangat susah hati adik kurang sihat..

Kalau adam terbaca ni, print screen, dan redeem Kenny Rogers dengan mak ye?

Wednesday, August 17, 2016

Mandi Susu by Amir

"Lama jugak dah tak pakai baju ni", aku membelek sepasang baju kurung bercorak abstrak yang berwarna kehijauan masa nak gosok baju yang akan dipakai ke tempat kerja esoknya (yakni, hari ini).

Baju kurung berpotongan pesak gantung tu aku keluarkan dari almari, dan terus aku gosok kedutannya di atas iron board. Memang hazab kedutnya. Sebab lepas basuh, aku memang kurang 1 skill ni. Iaitu skill rajin. Tak ada skill la nak jadi rajin lepas angkat dari ampaian, terus gantung dalam almari. Mesti nak peram dulu dalam bakul, weekend baru terhegeh-hegeh nak gantung semua yang dalam bakul. Maka sempatlah baju tu mengedutkan diri dia.


Iron punya iron, pergi lagi kat almari. Cari tudung yang agak matching.
Jumpa!
Tudung bawal crepe berwarna hijau bendera PAS yang aku beli bawah tangga bangunan akademik hari tu, dan rupanya memang aku tak pernah pakai lagi tudung ni lepas beli.

Cantek!
Ngam!

Aku congak-congak, ada lah dalam 3 bulan kot aku tak pakai baju tu.
Moh le pakai pergi kerja esok, yeehaa!



+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Amir asyik batuk-batuk sejak semalam.
Semalam jugak sebenarnya genap umur dia 10 bulan.
Sekejap je rasa.

Jadi pagi seperti biasalah.
Jam loceng pukul 6 bunyi, aku akan naik mandi bersiap semua.
Dan harini, pakailah baju hijau abstrak yang aku dah iron malam tadi.

Dah rasa diri cukup lawa (biarlah aku nak perasan, bagilah can), aku pun turun.
Seperti biasalah rutin kami laki bini, siapkan beg anak, tukar pampers, angkat beg masuk kereta, kunci pintu dan bila dah selesai semua, kami akan memulakan perjalanan.

Bismillah...


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Sesampainya dekat area Ulu Bendul, amir dah merengek.
Ini pun pe'el amir yang rutin.
Sebab amir tak suka naik kereta.
Letak dalam carseat menangis sampai hilang suara.
Maka sejak umur dia 6 bulan, amir memang aku pangku je.

Bila dia dah menangis merengek, aku pun mengiringkan dia.
Dan suap susu.
Susu memang tiap kali naik kereta, perlu bawak spare 1 botol.
Walaupun nak naik kereta 10 minit je.
Sebab, nak tenangkan dia yang merengek tu dan nak elakkan dia mengamuk.
Kalau mengamuk, lagi dasyat. Nantilah aku cerita bab dasyat tu.

Srott..srott..srott..

Amir nyonyot botol dengan tenang sambil-sambil aku borak dengan zaimi.
Satu lagi pe'el amir, bila dengar ayah dia bercakap, dia mesti nak toleh pandang muka ayah dia.

Jadi, susu yang dari tadi dia minum tu hanya luak 4 ounces.
Lepas tu dia nak duduk, dan aku pun seperti biasa, akan pusingkan badan dia mengadap aku, dan aku pun peluklah anak aku si dobot tu.

Jika ikut pengalaman biasa, setiap pagi kalau aku peluk dia macam tu, dia akan tidur lena selena-lenanya sampailah ke Kuala Pilah.

Tapi.. tidak pada pagi tadi. T_T


Pagi tadi aku bertuah.


Lepas aku peluk dia, dia ada jugak terbatuk-batuk.
Aku pun tepuk-tepuk belakang dia slow-slow.
Dan, batuk punya batuk..


Bluwekkk~~~~


Keluar balik 4 ounces susu yang dah selamat masuk perut dia tadi.
Habis lencun aku dari dada sampailah ke peha.

T_T

T_T

T_T

Amir....kenapa amir muntah sayang....




++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Usai hantar amir dan adam ke rumah pengasuh, hantar zaimi ke tempat kerja, aku pun drive patah balik ke rumah untuk tukar 1 set sepersalinan pakaian aku yang dasyat gila bermandikan susu masam.

Perjalanan balik rumah selama 40 minit, cukup untuk buat aku pulak rasa nak muntah bila sampai ke rumah.


Dan, baju hijau abstrak tu memang tak ada rezeki la nak masuk office harini.

Dey baju, kau tunggulah lagi tiga bulan pulak sampai turn kau nak aku pakai pergi kerja.
Kesian kau baju.

Dan adik, terima kasih sebab bagi mak hadiah set spa mandian susu sempena adik genap 10 bulan.
Sampai rumah mak dah penat, mak bukak tv  ada cerita Soffi Jikan.
Mak layan dulu sambil sapu minyak angin kat kepala mak.

I love you amir!

Thursday, August 11, 2016

Pengalaman Bersalin Secara Czer (Csect)

"Semua besar, kepala besar, badan dia besar. You tak jaga makan ke?".

Aku pandang laki aku, yang kebetulan boleh cuti dan teman aku check up di Hospital Putrajaya hari tu. Dia macam biasalah, sengih sokmo. Aku senyum kelat je kat doktor pakar berbangsa Cina tu. Aku tau, memang kerja dia mengambil berat kat patient. Walaupun masa tu aku hangin la jugak, sebabnya aku memang kurang makan.

Orang lain mengandung makan macam-macam, aku mengandung? Tak boleh makan itu ini.

"You kena control lagi. Makan protein kalau lapar. Nasik? Nasik besar ini aje oh", kata doktor Cina tu sambil mengangkat penumbuk kecil dia ke muka aku. Bukan dia nak tumbuk, tapi dia nak tunjuk yang aku kena makan nasik, banyak tu je.

Aku telan air liur aje lah. Penumbuk dia dahlah kecik comel je.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Itu kisah dua minggu sebelum aku bersalin buat kali keduanya sepanjang hayat aku.

Sebab, masa mengandung, aku memang ada GDM. GDM ni ringkasnya, masa mengandung, ada kencing manis, padahal masa tak mengandung, tak ada pun kencing manis. Paham tak tu?

Jadi, bila dah detect aku ada GDM, doktor memang awal-awal dan bagitau, yang aku akan bersalin secara induce pada 38 minggu usia kandungan.

Sama macam masa aku mengandung anak sulung aku. Sama je ceritanya.
Penjagaan diri, penjagaan makan, semua aku adaptasikan dari pengalaman lepas tu je.
Cumanya, masa kali kedua ni, aku macam dah expert lah sikit dalam beberapa hal.
Contohnya, masa misi nak ambil darah aku, memang selalunya susah.
Macam-macam diorang cakap, urat kecik la, kulit tebal la, urat lari-lari la (ini selalu buat aku kerut kening), aku pun akan dengan selambanya bagitau diorang suruh ambil darah ikut arteri, sebab selalu ikut vein memang susah.

Hahah.
Sebabnya, misi KK Pilah yang aku selalu check up tu pesan suruh bagitau mana-mana nurse @ doktor yang lain benda ni, untuk kurangkan sakit aku jugak. Sebab aku, setakat jarum ambil darah tu keluar masuk 5,6 kali tu benda biasa. Mula-mula marah sebab sakit, lama-lama lali.

Ok berbalik kepada Czer.

Jadi, bila aku dah tau yang aku akan induce, sampai je minggu 37 macam tu, aku dah tanya doktor, bila tarikh nak kena masuk ward?

Doktor tulis 15 Oktober 2015. Hari Khamis.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Ini pengalaman sedih gila. 15hb tu, aku dah siap-siap semua, aku nak pergi hospital.
Adam, aku tinggalkan dengan emak aku.
Subhanallah, perasaan nak tinggalkan adam tu, aku tak boleh gambarkan dengan kata-kata.

Macam-macam ada dalam kepala, dan yang paling utama, KALAU aku meninggal masa beranak, this is (was) the last time aku akan jumpa adam, dan kali terakhir adam cium emak dia yang masih hidup.

Gila bapak segala syahdu sedu sedan.

Lepas tu, aku dengan zaimi pun berangkat ke hospital nak check in ward.
Dan seperti dah agak pun sebenarnya, ward penuh. Dia suruh balik dulu.

Petang tu, baru hospital call, kata minta datang sekarang, sebab nak tak nak, aku perlu bersalin sebab aku GDM.

Selepas sekali lagi scene sedu sedan syahdu, aku pun pergi hospital putrajaya lagi sekali.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Ok, puan transit dekat sini dulu. Nanti bila ada katil kosong, kami akan maklumkan puan untuk pindah ke sana", misi tunjukkan aku katil yang ala-ala stretcher rupa dia. Bukan dekat wad, tapi dekat bilik menunggu yang selalu waris boleh lepak tengok tv dalam tu.

Terkebil-kebil aku dan laki aku.

"Jadilah, asalkan kau dah masuk wad", laki aku bisik. Walaupun aku tau, dia pun rasa pelik tengok katil aku.

Nurse hulur baju dan kain pink suruh tukar, baiklah, menurut perintah.

Lepas dah tukar semua, patut laki aku kena balik, dia tak boleh ada dalam wad tu, bukan masa melawat kan. Tapi sejurus ngam ngam sebelum dia nak balik, nurse datang dengan seorang perempuan berkain batik sambil dukung baby.

"Ok puan, boleh ikut saya ke katil puan. Puan yang ini (dia refer kat perempuan berkain batik tadi), malam ni puan tidur sini ya, puan tinggal nak discaj je kan?", perempuan tu angguk.

Maka, aku pun dapat katil.
Tapi, dalam bilik 4 orang.
Dan, walaupun bilik tu untuk 4 orang, hospital letak 6 orang, termasuk aku.
Benda ni terjadi sebab patient dari Hospital Serdang kena transfer ke Putrajaya sebab ada renovation kat labour room, macam tu lah yang aku dengar misi tu cakap. Maaf kalau salah ye.

Dan.....
Aku yang mengada-ngada masa tu, rasa tak best.
Sebab, aku kan layak dapat bilik seorang @ at least, dua orang.. keh keh keh

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Lepas siap kemas-kemas semua, salam peluk zaimi segala, nurse suruh dia balik dulu.
Laki aku pesan, kalau ada apa-apa, terus call. Nanti dia datang dari Semenyih.
Masa anak first, situasi ini pasti akan jadi gelabah.
Tapi dah kali kedua, rilek je laki aku cakap nak balik rumah mak aku.
Nampak tak betapa tenang beliau masa tu? hahah..

Lepas dia balik, macam biasalah, doktor panggil nak buat ultrasound, lepas tu check jalan..

Ya Tuhan, sesungguhnya aku tak lupa lagi sakitnya kena seluk masa nak bersalin adam tu.
Dan, memang dari awal pregnancy, tiap kali aku lepas solat, atau terjaga tengah malam, aku akan mintak satu benda ni:

"Ya Allah, aku tak minta banyak, cuma sungguh-sungguh aku mintak, sepanjang aku bersalin nanti, aku nak semua doktor perempuan"

Ya, aku tau darurat dan tak cukup doktor, aku tak kekwat, kalau terpaksa, nak buat macam mana.
Cuma, bagi aku, tak salah kalau mohon kan?


Dan, sepanjang proses seluk menyeluk dan ultrasound, syukur, semua doktor perempuan je yang tengah bertugas. Lega sebab jari diorang kecik hihi..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dua tiga kali jugak aku di scan, berselang-seli dengan pakai alat yang ikat kat perut nak bagi dengar bunyi jantung baby tu, apa namanya eh? Lupa.

Dan, doktor-doktor dah mula berbisik-bisik, kata diorang, anak aku besar.

Esoknya, bila cek jalan, masih 2cm.

Petangnya, doktor pakar datang cek perut aku.

"Besar ni. Ibu ni GDM pulak. See, asthma jugak. Jom puan, ikut kami scan lagi"

Kali ni diorang kata nak scan kat level bawah, kat klinik. Yang selalu aku check up every 3weeks tu.
Sebab katanya, kat bawah tu, mesin ultrasound dia lagi canggih dari yang kat atas ni. Diorang suruh aku naik wheelchair, mintak nurse tolak aku naik lif bagai. Actually, aku sangatlah larat lagi nak jalan, tapi diorang tak bagi. Ok fine, tolaklah badak ni..hehe..

Sampai kat bawah, dua doktor tu scan lepas tu sebut perkataan-perkataan yang aku tak faham pun iya jugak, dan lepas tu yang sorang tu blah.

"Puan, cuba tengok ni. Estimated weight anak puan ni dan 4.4kg. Selalunya plus minus 400g dari estimated ni. Kami memang tak berani nak galakkan puan bersalin normal. Kami cadangkan czer. Malam ni jugak. Puan pun tahu kan, puan ada GDM, asthma. Kami taknak buatnya puan tak larat nanti, 'atas bawah' kena potong".

Serius, seram tau bila doktor tu cakap dia nak czer aku malam tu jugak.
Aku tengok jam, dan 4,30 petang.

Aku iyakan ajelah, siapalah aku nak berdebat dengan doktor pakar.
Aku tau, untuk keselamatan aku jugak.
Hospital kerajaan yang tak mintak duit aku pun, bila dia nak czer, aku yakin this is not about money. This is about me, and my baby.
Doktor wajibkan aku puasa.
Dia ada sebut pasal risiko kalau tak puasa, gag reflexes semua, aku angguk je.
Buat-buat faham.

So, aku call zaimi minta dia datang.
Call mak, minta dia jaga aku malam ni selepas czer.
Nurse kata minta penjaga. Sebab aku mesti akan muntah, plus aku tak boleh gerak nanti lepas operate.

Dalam jantung aku, hanya Allah la yang tau betapa cemas dan rasa nak muntah terbelahak semua ada.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Around 6pm, laki aku sampai. Borak-borak, nangis-nangis.
Mau tak menagis, aku sangatlah cuak namatey!!
Sampai mak kepada patient katil depan aku datang.
Dia kata, tak payah takut. Tak ada apa-apa, insyaallah.

"Dio oyak toksey beranok doh pahni", bukan main laki speaking bahasa kebangsaan dia dengan makcik tu, sebab makcik tu orang kampung dia jugak rupanya, orang New Castle.

"Bakponyo pulok, takdok gapo eh. Tok key  nok 2 oghe jah", makcik tu senyum sambil cakap bahasa New Castle jugak dengan aku. Aku senyum je. Dah biasa dah, bila orang tau laki aku orang New Castle, mesti automatis aku pun orang ingat orang sana. Ah, itu cerita lain.

Fokus.

"Mak kata, masa ko dalam OT nanti baru dia bertolak datang sini. Dia nak mandikan adam, pastu kasi adam makan", kata laki aku lepas makcik tu pergi.

Kesian mak. Tapi, Nie sangat perlukan mak.

Lepas tu laki aku kena tunggu kat bawah.. Nurse kata apa-apa nanti, dia akan suruh aku call.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Proses biasa, pasang alat bunyi gedeguk gedeguk tu.
Dalam 8.30 malam, nurse datang.
Aku dah berdebar-debar gila.

"Ok puan, kita akan cukur perut, dan pasangkan tiub kencing ni.
Lepas tu, kita akan tukar baju. OT dah ready."

Sesungguhnya, aku sangat tak suka pemasangan tiub kencing tu T_T

Amatlah tak selesaaaaaaa!
Sumpah tak suka, TAK SUKA!!!!
TAK SUKAAAAAA!!!

Sekejap lepas tu, laki aku sampai.
AKu dah siap baring atas katil yang dia guna nak tolak aku pergi OT, kepala pun dah pakai serkup.
Mintak maaf semua dengan laki aku, konon nak macam drama la, laki ikut tolak katil sampai pintu masuk OT, sekali nurse dah arahkan laki aku pergi kemas barang aku, sebab aku dapat pindah katil dalam bilik dua orang.

Maka pasrahlah aku tengok laki aku berlenggang pergi, sebab beg kelengkapan baby pun nurse dah suruh dia tinggalkan je kat diorang.

Lepas tu aku kena tolak, naik lif, dan sampai kat ruang depan tempat OT tu.
Punyalah ramai team yang nak operate aku kejap lagi rupanya.

"Puan, saya bla bla bla (maaf lupa nama), saya pakar bius puan hari ni. Puan, ni tandatangan puan kan?" dia sua borang yang aku dah sain awal tadi, yang mengatakan aku bersetuju untuk dibius, dan dibius penuh sekiranya sepanjang proses pembedahan tadi, ada komplikasi. Lebih kurang macam tu la, kalau aku tak silap.

Aku iyakan.

"Puan banyakkan bertenang, dan ingat Allah ye. Kami akan cuba yang terbaik", seram gila punya ayat.

Lepas tu, diorang pindahkan aku naik atas katil kecik je, betul-betul bawah lampu yang selama ni, aku tengok dalam drama dan filem. Lepas tu, doktor bedah dan beberapa doktor dan nurse lagi duk perkenalkan diri. Pakar bius tadi suruh aku duduk sambil peluk bantal. Masa ni, geram je aku nak cabut tiub kencing tu. T_T

Lepas tu, dia sapu cecair sejuk kat tulang belakang aku, dia suruh aku tahan, dia kata akan sakit sikit masa jarum masuk.

Dub, rasalah ada jarum cucuk, tapi taklah sakit mana pun. Mungkin sebab aku dah selalu kena cucuk banyak kali masa abil darah kot. Dan, aku dibaringkan. Ada beberapa orang pakai baju biru sambil pakai mask, ambik jari aku dia pakaikan kelip yang bersambung dengan mesin yang aku tak tau mesin apa, ada yang pakaikan alat cek tekanan darah kat lengan kiri aku.

Aku rasa sangat cemas, sebab diorang semua sangat pantas!

"Puan, cuba gerakkan ibu jari kaki kedua-dua kaki"

Aku pun gerakkan. Masih boleh.
Lepas tu, aku seronok, sebab rasa tak selesa kat tiub kencing tu dah hilang!

"Puan, cuba gerak lagi"

Masa ni, memang dah tak rasa apa, ibaratnya, otak aku dan kaki aku dah tak berhubung.

Bila aku bagitau je dah tak rasa, diorang picit-picit kaki. Aku memang tak rasa.

"Puan akan rasa kami gerakkan badan, jangan panik ya?", aku angguk.

Lepas tu, diorang dengan pantasnya letak kain-kain kat dada aku, sampai aku tak nampak perut aku.
Tapi aku pandang kat lampu atas tu, adalah nampak sikit-sikit. Hehe..

Makin lama, makin ramai yang berdiri kat tepi perut aku. Terasa la goyang-goyang. Dan aku pulak, makin lama makin sejuk. Sejuk yang menggigil-gigil. Sampai rasa macam nak pitam. Aku panik sebab aku sejuk.

"Puan nervous ke? Puan bertenang ye, laju betul jantung puan ni", sapa entah yang cakap. Aku sengih. Haruslah aku nervous babe!

Lepas tu, pakar bius tadi datang sebelah aku ajak borak. Mungkin dia nak tenangkan aku. Dan, sejurus kemudian, terasa diorang yang ramai-ramai tadi menolak-nolak perut aku.

"Allahukabar! Alhamdulillah", sorang doktor perempuan berteriak.

Uwaakkk uwaakkk... aku dah dengan suara anak aku.. Aku senyum. Syukur. Settle. Cumanya, aku masih sejuk tahap gaban.

Aku nampaklah, diorang bawak anak baru aku masuk bilik tepi tu sambil anak aku menangis-nangis.
Indahnya...tak tergambar seronoknya mak dengar suara amir.. :')

Lepas dah cuci baby, ada sorang bawak baby letak atas dada aku. Kat bahagian perut, masih ramai lagi manusia berkerumun settlekan urusan jahit dan keluar uri.

Tapi kejap je, lepas tu diorang ambil balik baby, katanya nak bawak pergi NICU, nak pantau 24jam, sebab aku GDM. Bye baby..see you..

Dan bila dah settle kat perut, aku kena tolak masuk bilik pemulihan. Dahlah sejuk, dan kat bilik tu nurse selimut aku, dan letak aku bawah benda yang nak kasi aku panas.

"Misi, tak apa ke kalau saya tidur? Mengantuk sangat"

Sumpah, aku tanya sebab aku tak berani tidur kalau tak tanya, aku terbayang kalau aku tidur, nanti tidur selamanya..haha!

"Boleh, memang nak suruh tidur", nurse tu senyum.

Zzzzzz...........


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sejam lepas tu kot, diorang tolak aku masuk wad yang laki aku dah angkatkan barang tadi. Tak lama lepas tu, laki aku masuk.

"Kesian ko Nie", aku sengih je.
Masa tu kaki aku tak rasa lagi.

Lepas dia cium dahi aku, dia kata nak turun, sebab mak dengan abah pulak nak naik. Diorang tak boleh naik tadi, sebab jaga Adam.

Malam tu, mak jaga aku. Kesian mak, tidur atas kerusi je.
Maafkan Nie mak. Terima kasih mak.
Sayang mak.

Dan, berapa kali jugak aku muntah, memang elok muntah nurse kata, keluarkan angin.
Malam tu, anak tak ada kat sisi.
Konon nak tidur, last-last aku borak-borak dengan mak je.
Gelak-gelak. Kejap-kejap je tidur.

Esoknya mak balik, Alang pulak jaga.
Terima kasih alang. Tak terbalas jasa alang jaga nie siang tu, siap mandikan, tukarkan pad semua.
Allah je boleh balas semua tu.

Esoknya, tengahari, dah boleh balik. Yeay!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Czer?

Czer pengalaman agak ngeri berbanding bersalin normal sebab (ini untuk aku la):

1. Susah gila nak bersin batuk gelak kencing.. T_T
2. Lama kena pantang, sebab kencing manis kan. 2 bulan jugak baru luka betul sembuh.
3. Susah nak bergerak, terasa benang dalam perut terenggut kalau salah gerak. Yang best, boleh bersila.
4. Gatal nak garu ngeri. Even selepas 10 bulan.
5. Pinggang dengan tulang belakang lenguh tak habis habis. Even selepas 10 bulan.


Itu sajalah yang aku nak share.

Amir Zahari, kalau amir baca ni nanti, ingatlah, bukan senang nak mengeluarkan amir, penuh drama air mata tau..huhuhu..

Amir Zahari Ahmad Zaimi | 16 oktober 2015


I love you Amir, dan of course Adam jugak.

<3

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.