Pages

Search This Blog

Showing posts with label anjing. Show all posts
Showing posts with label anjing. Show all posts

Tuesday, November 30, 2010

Najis Yang Comel

Dalam agama Islam, Anjing & Babi tergolong dalam golongan Najis Mughallazah.

Petik dari Wikipedia:


Najis mughallazah ialah najis berat. Najis ini terdiri daripada anjing dan babi serta benda-benda yang terjadi daripadanya. Cara menyucikan najis mughallazah:
  1. Bersihkan bahagian yang terkena najis.
  2. Basuh sebanyak tujuh kali. Sekali daripadanya mesti menggunakan tanah bersih yang dicampur dengan air.
  3. Gunakan air mutlak untuk membuat basuhan seterusnya (sebanyak enam kali) sehingga hilang bau, warna dan rasa.


    Di sebelah rumah aku ni, ada student China duduk.. Ala yang keluar rumah pakai spender je tu.. ingat tak? Ha..diorang ada bela anjing.. Kitorang dengar dia panggil anjing dia dengan nama Misu. Aku tak pasti lah pulak apa ejaan yang betul untuk nama anjing tu, tapi memang dia sebut Misu, Misu je..

    Si Misu tu pulak, suka betul menjenguk rumah kitorang ni..haha






     Misu ni besar.. kalau dia menyalak memang sakit hati gaklah..bising gila.. Tapi bagus jugak, boleh tau kalau ada stranger masuk lorong rumah kitorang..

    Itulah dia, Najis yang Comel..
    Comel kan Misu?
    Hehehe..


Wednesday, October 20, 2010

Abah Sound Jiran yang suka keluar rumah hanya dengan pakai spender

Ini bukan cobaan, ini betul-betul!

Sebelah rumah aku ni, ada sekumpulan pelajar Universiti Nottingham Malaysia Campus duduk menyewa..
Ada sesekali aku dengar diorang cakap macam bahasa Cina, ada sesekali macam bahasa Korea..
Aku pun tak pasti diorang ni orang mana, tapi yang pasti diorang ni foreigner lah.

Sebab rakyat Malaysia tak kan buat perangai tak senonoh macam tu kan? :D

Duduk bercampur-campur lelaki dengan perempuan tu satu hal, lepas tu suka pulak keluar rumah pakai spender je.. Err yang lelaki lah, yang perempuan nasib baik tak buat macam tu..haha

gambar hiasan of course!

Bila anjing dia menyalak bising-bising, dia nak gi tenangkan, dia keluar pakai spender, nak amek barang dalam kereta, pakai spender je, nak gi halaman rumah, pakai spender je.. panas sangat kot Malaysia ni? T_T

Masa mula-mula kami nampak tu, terkejut gila kitorang, tak pasal-pasal TERtengok lelaki berspender secara live..haha! 

Tadi dia buat lagi, terus abah aku sound dia..Tapi secara baik-baik lah..
Abah cakap sini Malaysia, tak sopan.. 
Harapnya dia faham bahasa lah (bahasa Inggeris).

Tersipu-sipu dia malu sambil dileteri awek dia..hua hua..


ps: itu macam punya pesen pon ade..haha

Saturday, July 24, 2010

Insurans untuk Haiwan Peliharaan | Insurance For Pets

Hai =)

Sekarang, sudah boleh beli insurans untuk haiwan peliharaan!
Tadi ada kawan letak link benda ni kat Facebook, aku macam tertarik pulak.
Ada siapa-siapa tau maklumat lebih lanjut mengenai perkara ni?
Kalau ada boleh lah kongsi-kongsi =)


Ada yang berminat? Boleh lah tengok-tengok kat sini.

ps: macam comel je..hehe

Friday, February 19, 2010

Anjing ditangkap MPKj

Baru beberapa minit lepas, aku menyaksikan krew MPKj, 
menangkap anjing-anjing yang ada di lorong rumah aku ni..
Memanglah bukan anjing aku, tapi anjing jiran-jiran aku ni ha..

Jiran-Jiran aku tu pulak tak ada, balik negara diorang untuk Chinese New Year.
Mereka tu semua adalah student University Nottingham yang campus Semenyih ni,
diorang warganegara China.. Memang diorang ni suka sangat la bela anjing,
sampai anjing2 tu semua yang asalnya liar, dah jadi jinak..

Kadang-kadang bila ada makanan lebih2, aku dan mak pun akan bagi kat anjing2 tu..
Adala dalam 5-6 ekor anjing dewasa dan 10 anak anjing yang baru lahir dalam 2-3 minggu lepas..

Tadi MPKj buat operasi, kebetulan jiran2 aku tu pon tak ada, 
anjing2 pun takde collar..habis semua kene cekup, dengan anak2 sekali..
Kecuali seekor betina warna cokelat.. anak2 dia 4 ekor dah kena angkut,
1 lagi ibu anjing tu kene angkut bersama2 anak dia, tapi si cokelat ni tadi dia lari kemana tah..
Dah tinggal dia je..

Sekarang ni dia macam meroyan duk carik anak2 dia..
Dulu dia beranak pun kat rumah kosong sebelah rumah aku ni..

-dia lebih kurang camni lah, cuma kuncup tak kembang-

sedih pulak aku tengok dia duk tercarik2 anak dia..
anjing pun sayang anak, manusia gi bakar anak dalam tong sampah..huhu..


ps: sayu pulak hati bila tengok lorong ni dah lengang, mesti jiran2 aku tu sedih..
tu la, balik China lama sangat..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.