Pages

Search This Blog

Showing posts with label doa. Show all posts
Showing posts with label doa. Show all posts

Thursday, August 7, 2014

Apa itu Wabak Ebola?





Pengenalan Ebola


Ebola  adalah sejenis virus  dari genus Ebolavirus , familia Filoviridae , dan juga nama dari penyakit yang disebabkan oleh virus tersebut. Ianya dijumpai pada tahun 1976, di Sungai Ebola, di Kongo. Kebanyakan kes adalah berlaku di Barat Afrika terutamanya di Guinea, Liberia, Sierra Leone, dan Nigeria.


Cara berjangkit

Ianya berjangkit apabila badan kita terkena dengan cecair orang atau haiwan yang dijangkiti virus ini. Cecair badan termasuklah air liur, najis, air kencing, dan darah. Haiwan yang biasa terkena ebola ialah dari jenis primat iaitu seperti monyet.


Masa Inkubasi

Masa inkubasi adalah daripada tempoh 2 hari hingga 3minggu. Ini bermakna, apabila seseorang terdedah kepada virus ini, seseorang akan hanya mendapat gejala-gejala bermula daripada 2 hari hingga ke 3 minggu.


Gejala-gejala yang timbul

Virus Ebola adalah sangat virulen, bermaksud boleh menyebabkan kadar kematian yang tinggi jika dijangkiti. Antara gejala- gejala yang timbul ialah bermula dengan sakit-sakit badan, rasa lesu. Kemudian pesakit akan mula demam. Ianya berlaku dengan cepat. Sebagai contoh jika rasa sakit-sakit badan pada waktu pagi, pada waktu petang pesakit akan mula mendapat demam, batuk-batuk, cirit-birit dan muntah dan ruam-ruam di badan.




Pengesanan awal
Penyakit ini agak sukar untuk dibezakan dengan penyakit-penyakit lain, kerana gejalanya adalah sama seperti penyakit lain yang agak biasa seperti jangkitan demam selsema, pneumonia, denggi, dan malaria.
Perkara yang membezakan ialah sejarah pernah melawat tempat-tempat yang berlaku wabak Ebola. Sampel darah akan diambil dan akan diuji di Makmal Kesihatan Awam untuk mengesahkan penyakit ini.


Langkah-langkah pencegahan

Berdasarkan maklumat sedia ada dan daripada pihak WHO (World Health Organization), National Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) telah membuat analisa risiko ke atas kemungkinan penularan wabak ini di Malaysia masih lagi rendah jika dibandingkan di Afrika Barat. Setakat ini, tiada kes ebola yang dilaporkan di Malaysia.

Jika anda pernah melawat kawasan-kawasan yang diserang wabak ebola ini, sila laporkan di pintu masuk Imegresen. Jika anda mendapat gejala-gejala ini, silalah segera ke klinik kesihatan atau hospital berhampiran.

Setakat ini, belum ada ubat atau vaksin yang boleh mencegah penyakit ini.
Maklumat lanjut boleh didapati di laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia, www.moh.gov.my  dan Facebook CPRC.

Sumber: Emel dari Nur Asyhraff Mohd Noor, UiTM.


Bersamalah kita berdoa agar dihindari dari penyakit..


Thursday, June 26, 2014

Anak dapat kaki

Sejak dah boleh berjalan ni, happy sangat si Adam..
Terkedek-kedek je berjalan sana sini..hihi

Sambil berjalan, tangan mesti kat paras dada sebab nak balance badan dia kan..
Lepas tu mulut mesti duk membebel je.. sampai terkembang kuncup hidung bernafas..hahah


Walaupun orang cakap adam agak lambat berjalan, persetankan!
Tiap-tiap budak lain.
Memang mentaliti kekampungan sungguh orang yang asyik duk compare dengan anak dia..huh!
Adam berjalan haritu, umur dia setahun 2 bulan.
Bukannya sebelum tu dia langsung tak boleh berpaut ke apa, boleh je.
Cuma masa tu dia tak nak lepas tangan dari dinding atau kerusi semua..

Sekarang alhamdulillah.. :)


Kepada ibubapa yang anak dia belum boleh jalan, jangan risau..
Yakinlah, anak kita akan berjalan bila dia hendak berjalan.
Bagi dia masa, jangan marah, jangan perli dia.
Walaupun dia kecil, tapi kita jangan guris hati dia.. dia faham tau..

Doa adalah paling penting, teruskan!

Bila dia dah jalan, happy tu Allah je tau :')


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.