Posts

Showing posts with the label hujan

Doa Ketika Turunnya Hujan

Image
Hujan ialah titisan air yang telah terpeluwap daripada wap air atmosfera dan kemudian jatuh di bawah oleh tarikan graviti. Hujan adalah komponen utama kitaran air dan bertanggungjawab untuk mendepositkan sebahagian besar air tawar di Bumi. Doa ketika turun hujan  اللَّهُمَّ صَيِّبًا نَافِعًا “Allahumma shayyiban nafi’an." Ya Allah, curahkanlah air hujan yang bermanfaat. (HR Bukhar dari Aisyah RA).   

Ke Pantai Irama Bachok Kelantan | Throwback Thursday

Image
Assalamualaikum semua! Sihat ke? Komen sikit sihat ke tidak! SR pun ketika menaip ni, alhamdulillah sihat. Cuma lama SR tak kerap update blog, lebih-lebih lagi masa minggu raya terkejut yang lepas. Blogwalking apatah lagi. Haha! SR betul-betul menikmati minggu raya tu. Isnin minggu ni, pukul 3 pagi, baru kami sekeluarga sampai semula ke rumah setelah 9 hari balik ke Kelantan dan Pahang. Lepas balik tu, masih lemau-lemau ayam lagi. Rabu baru betul-betul segar masuk kerja, hari ni baru rasa rindu menebal kembali pada blog ni. Haha! Scroll entry yang ada di draft, jadi hari ini SR pilih untuk kongsikan gambar-gambar ketika SR sekeluarga bersama Ma Mertua dan adik zaimi ke Pantai Irama yang terletak di Bachok, Kelantan! Let's check it out!

Sejarah Pakaian Onesie

Image
Anak-anak SR memang ada pakaian jenis onesie ni. Untuk umur sekarang, diorang bertiga ada fancy onesie yang design dinosaur ni. SR belikan untuk tiga-tiga orang sekali. Kawan-kawan boleh juga tengok gambar anak-anak SR berseronok dengan onesie diorang dekat entry Buaya Masuk Rumah ni.  Istilah "onesies" (dengan s di hujung) ialah nama jenama untuk pakaian badan bayi yang dimiliki oleh Gerber Childrenswear LLC, dan istilah ini digunakan secara umum untuk pakaian badan bayi di Amerika Syarikat. Terdapat sedikit persamaan antara onesie bayi dan onesie dewasa: yang pertama biasanya tidak berlengan dan tidak berkaki serta terkunci atau butang di celah kelangkang.

Infografik Tip Keselamatan Memandu Semasa Hujan Lebat | Kongsi

Image

Sepagi di Rumah Tok Ma

Image
 Gambar pagi rabu lepas. Masing-masing belum mandi. Sebabnya, balik KB kali ni sejuk sangat! Suhu 26°C je! Sebab hujan je sepanjang hari. Rumah mertua aku ni pulak, jenis yang guna air boreng. Mandi dalam baldi tadah pulak, bayangkan sejuk dia hahaha!

Lovely weekend morning

Image
Seronok betul weekend kali ni. Sabtu hujan pagi, harini pun hujan pagi. Maka bergolek lah tiga beranak untuk menikmati keindahan cuaca ;) Syukur atas kebahagiaan ini Allah! Pastu tadi terjumpa quote ni kat facebook. Best kan?