Pages

Search This Blog

Showing posts with label klinik pakar kanak-kanak. Show all posts
Showing posts with label klinik pakar kanak-kanak. Show all posts

Friday, August 19, 2016

Rentetan Mandi Susu

Tiada kata-kata yang boleh aku gambarkan setepatnya, tentang apa yang jadi lepas kes aku mandi susu Rabu haritu.

Memang amir tak sihat, sebab tu dia muntahkan aku masa dalam kereta tu.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Petang tu pengasuh diorang mesej, katanya badan amir memang panas, dan amir memang memerap. Asyik menangis dan nak orang dukung selalu.

Terus decide nak ambil anak awal petang tu, dan terus lajak ke klinik panel dekat senawang ni.

Punyalah ramai orang dalam klinik, 50% daripada manusia yang ramai tu adalah kanak-kanak dan bayi. Sah, memang musim budak-budak demam.

Dengan amir yang tak reti diam, dengan adam yang asyik nak berlari macam klinik tu ada share dengan atok dia, masa yang berlalu terasa amatlah panjang.

Ketibas lah jugak sementara nak tunggu dapat jumpa doktor.

Selesai konsultasi dengan doktor, dapat tiga jenis ubat.
Ubat demam.
Ubat cair kahak.
Serbuk air garam. Sebab nak hidrasikan amir balik, memandangkan dia dah 4 kali muntah dari pagi.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Malam tu agak ok, cuma dia menangis lah sikit-sikit.
Menjelang subuh, badan dia panas.
Kitorang masukkan ubat bontot.

Decide untuk kerja half-half.
Aku pagi, ini pun sebab dah set nak buat test dengan student, tengahari aku pecut balik rumah, zaimi pulak pergi petangnya, pun sebab dah set nak buat test.

Malam kedua, makin dasyat pulak panas badannya, sampailah ke subuh.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Memang tak boleh biar dah, maka pagi tadi kami bawa amir pergi ke klinik pakar kanak-kanak dekat taipan senawang tu. So far, anak-anak aku serasi dengan ubat doktor tu. 

Kalau serasi, kenapa tak bawak terus semalam masa balik kerja tu?

Sebab, masa kitorang sampai senawang, klinik tu dah tutup.

Jauh gila perjalanan dari tempat kerja wey.. belum campur lori bawak slow, atok tua drive makan angin, biri-biri tiba-tiba melintas bla bla bla..

Jadi, pakat EL laki bini.

Doktor check, dia suruh neb seround.

First time kami pegang anak masa neb.
Sebab adam, tak pernah neb langsung. Syukur alhamdulillah adam selalu sihat.



Dia punya meronta, orang yang pernah pegang anak meronta masa neb je lah yang faham kot?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Sampai rumah, muntah lagi. Doktor kata dia memang akan muntah, sebab nak keluarkan kahak dia tu.
Dah makan 4 jenis ubat, boleng je, sebab dia pun taknak pakai baju, badan dia panas kan.

Menangis tak payah cerita la, dekat pukul 3 tadi baru dia rasa nak tidur.
Susu pun tak berapa nak.

Patutnya minggu ni dia ada injek vaksin, tapi kalau pergi, mesti nurse tak kasi injek jugak.
Harapnya next week amir dah fit untuk injek, risau jugak lambat-lambatkan vaksin ni musim-musim penyakit pelik-pelik mula datang balik lepas ramai antivax ni.

Itu cerita lain, kalau nak cerita nanti, sampai esok aku menaip.

Amir, lekaslah sembuh sayang..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Adam, kalau suatu hari nanti adam terbaca post ni, dan adam teringat mak dua kali marah adam sebab adam lompat-lompat buat bising masa adik melalak dan cuba nak tidur, mak minta maaf...

Mak minta maaf sangat-sangat.
Mak sayang adam, cuma mak sangat susah hati adik kurang sihat..

Kalau adam terbaca ni, print screen, dan redeem Kenny Rogers dengan mak ye?

Tuesday, July 8, 2014

Adam demam menjelang masuk umur 1 tahun 3 bulan

Hmm..
Semalam tak pasal-pasal je budak adam ni badan dedar..
Actually hidung dah berair dari hari jumaat, lepas balik bazaar ramadhan.

Menyesal pun ada bawak adam pergi bazaar tu.
Selalu aku dengan zaimi beli dulu baru ambil adam, tapi jumaat tu rasa nak try pergi yang senawang punya, so ambil la adam dulu..

Balik tu hidung berair..
Haih..

Balik semenyih weekend tu ok lagi, setakat hidung je la berair..
Bagi ubat sikit, dengan letak kunyit kat hidung dia nak bagi kurang hingus..

Dah kuning hidung..

Lepas tu sehari dua ni dia asyik menangis..
Bila menangis mulalah berair balik hidung tu..
Mana tak menangis, banyak gusi dah mengeras, gigi nak keluar..
Gigi depan dah keluar suku, yang atas, sebelah yang gigi kapak dua batang tu..
Gigi bawah pun sama..

Geraham pun dia asyik garu je..

Memang merengek je..
Kesian..
Aku bagi lah jugak gripe water tu..

Lepas tu pagi semalam cek suhu dia dah 37.1..
So aku pun EL dan bawak dia pergi Klinik Pakar Kanak-Kanak yang dekat Taipan Senawang tu..
Klinik tu ok, setakat ni adam memang nampak serasi dengan ubat-ubat dia..
Dr Liu tu pun ok je, cuma suara je perlahan sikit..hihi

Zaimi tak cuti, aku pun rasa adam dah besar, boleh kot pergi berdua je..
Alhamdulillah dia behave, cuma agak payah tang nak keluar masuk kereta lah kan.. sebab aku tak biasa lagi keluar berdua dengan adam..

Adam yang behave dalam klinik..
Lepas jumpa doktor, saja lah menyinggah ke Giant, nak beli barang sikit..
Macam biasa aku memang suka letak adam dalam trolley, suruh dia berdiri, sebab dia tak nak duduk kat tempat duduk budak yang ada kat trolley tu.. *eh pening giler ayat*

Lepas tu keluar lah lagu apa tah, adam pun naik sheikh goyang-goyang kepala..
Punyalah syok kot lagu tu bagi dia..
Tak sedar diri tengah demam, hayun punya hayun sekali tangan pun nak angkat joget jugak..
Gedebam!

Tak pasal2 tergolek dalam trolley..
Serius perasaan campur baur..
Kelakar pun ada, sedih of course lah kan sebab tengok adam nangis.. dan malu pun ada macam bebal benor tak reti jaga anak kan..huuuu

Beli apa yang patut, belikan mainan baru kat adam satu..
Kami pun gerak balik..
Sampai rumah sementara suap dia makan, dia main lah mainan baru dia tu ikut imaginasi dia sendiri..haha



Ubat Klinik Dr Liu ni sedap rasa dia..
So takda masalah adam nak makan..
Lepas makan ubat, tak nak gak duk rehat ke apa, stil duk berjalan lagi ke hulu ke hilir..
Last sekali dah pening.. kaki pun dah lembik, jatuh lagi..
Melalak lagi..
Baru nak peluk emak dia..
Gosok-gosok mata..

Kasi susu, masuk buai, tak sampai berapa kali enjut terus lelap..
So aku pun angkat letak atas toto..
Boleh tidur berjemaah dengan aku.. :P


Petang tu ayah balik, pergi beli juadah..
Takde dah la aku dengan zaimi nak bawak adam ke bazaar dah.. serik kot


Syukur adam tak demam melepek tu..
Still boleh jalan-jalan kejar kucing lagi tu..


:)

Monday, November 11, 2013

Pengalaman Pertama Anak Demam Teruk

Serius.
Ini kali pertama sejak Adam lahir, adam demam teruk.

Actually ni kisah last week. tu yang seminggu gak aku tak update blog.

Start demam Jumaat 2 minggu lepas.. malam tu badan dia suhu lebih kurang 37.5..

Maka tidur malam tu aku bolengkan dia.. esoknya pergi klinik panel, suhu dah 38.5.



Asalnya aku dengan zaimi ingat taknak balik semenyih sebab baru je balik last weeknya..
Tapi last2 kitorang decide nak balik jugak.. sampai semenyih badan adam memang panas..
bibir dia merah macam cili.. dia pun dah tak nak senyum dah masa tu.. :(

jerlum dengan air daun bunga raya..
bolengkan..

tapi badan dia keep on panas..

last-last petang tu aku cek suhu, dah 39.5!




Ya Allah aku punya cuak sampai terketar-ketar..
Bila anak demam dengan suhu terlalu tinggi, risau dengan kemungkinan sawan.. :((

malam tu jugak, lepas maghrib, terus shoot ke hospital Kajang..
sampai2 je kat emergency dalam 9.15 pm, memang kena masuk terus kat dalam, tak payah tunggu kat luar dah..
terus kena duduk kat atas katil kat unit kecemasan tu bersama ramai lagi manusia dengan kes kes yang pelbagai.. katil yang kitorang dapat tu pun tak berapa bersih.. ada darah.. tah kes ape tah tak tau lah.. hmmm

nampak tak betapa seriusnya kes adam?

sampai2 doktor terus cek apa semua, doktor tengok tonsil adam bengkak teruk..
dan itulah antara punca dia demam..


dan doktor kata nak ambil darah adam.. kalau teruk, maybe kena tahan ward terus..

time MA nak ambil darah adam tu.. memang aku rasa menyesal bawak adam pergi hospital..
gila kan? dah tu tak kan nak bawak pergi jumpa pawang..hew hew..

korang bayangkan lah tangan adam yang kecik molek tu kena masuk jarum yang ada paip tu.. yang bila nak darah lagi, dorang akan pulas je punat kat jarum tu..

aku tanyalah, kenapa tak ambil darah guna jarum biasa je? katanya nanti senang nak drip air..

huwaaa.. anak aku yang kecik nak kena drip air :((

dan doktor tu suruh mandikan adam time tu jugak..
okey..jom lah mandikan..
dahlah pengalaman pertama, apa pun tak bawak!

pampers dengan susu je aku bawak.. towel ke, napkin ke.. semua tak bawak..
nak mandi macam mana tah? dahlah toilet dia...hmm. payah nak explain.
memang tak sesuai lah nak mandikan anak.. agak kurang hygenic. dengan tompok muntah sana sini.. ergggh.

Tak jadi nak mandikan. Aku terus susukan adam, dan masuk balik kat katil tu.
Zaimi bagitau kitorang tak mandikan sebab faktor2 yang aku cakap tu lah..
then doktor buat muka smirk.. mesti dia kata kitorang ni bajet.. toilet kotor sikit takleh.. tapi takmau bawak anak gi swasta..huhuhu..

then dia kata, jerlum je lah anak dengan air.. kebetulam depan katil adam tu ada sinki..

nurse pun datang nak drip air kat adam.. adam memang dah longlai.. lemah semacam..
kitorang bukak baju dia.. aku peluk dia.. tangan dia yang dah pasang jarum tu, selit bawah ketiak aku dan dijulurkan ke belakang.. dan nurse pun pasang drip..

zaimi tanyalah sampai bila nak drip ni? katanya sampai result darah tadi siap..
sambil aku peluk adam yang tengah kena drip.. zaimi pun keep on basahkan adam dengan lap lap dia dengan sapu tangan.. punya panas badan adam, bila lepas lap, mesti sapu tangan tu akan jadi panas..

sambil2 tu aku tengok keliling.. macam-macam kes. baby ada lagi 2 orang tak termasuk adam.. sorang asthma kot sebab neb, dan dijangka akan warded.. sorang lagi demam macam adam.. yang nenek tua ada dua tiga orang.. ada yang dah nampak sangat nazak pun ada..

ada pakcik eksiden, ada pakcik batu karang, ada lelaki india kena tetak.. ada lelaki cina peha terkopak..

serius. itu adalah malam menginsafkan bagi aku. T_T

dan dalam 10.45 macam tu, doktor datang dengan result darah..

jauh dalam hati aku, aku harap sangat adam tak perlu warded. sangat!

dan doktor pun kata darah adam memang ada kuman, tapi yang biasa dan not to worry.. kadar dehydration pun 4.7/5.. suhu lepas jerlum pun dah bawah 38.. jadi tak perlu warded.. phew.. alhamdulillah..

tapi doktor bagi antibiotik dengan ubat demam.. dan doktor kata kena keep on jerlum adam.. biar menggigil asalkan jangan panas..

ok maka baliklah..


malam tu memang adam hanya tidur pakai pampers.. menggigil-gigil.. aku pantau suhu dia setiap setengah jam.. kejap naik kejap turun.. aku cadangkan korang belilah termometer infrared yang cek kat telinga tu.. memang bagus..

dah 3-4 hari ulang antibiotik, demam pun kurang.. cuma suara adam tak keluar, hidung still berair dan batuk2.. moody tak payah cakaplah kan.. dia taknak senyum pun.. sedih :(



susut berat badan..

doktor kata memang kalau tonsil, suhu akan lambat sikit turun..



dah seminggu adam tak fully recover gak dari batuk selsema.. dengan banyak cerita menakutkan mengenai pneumonia apa semua.. last2 aku decide nak bawak anak aku pergi cek lagi sekali.. tapi kali ni kat klinik pakar kanak-kanak kat taipan senawang tu..



And alhamdulillah doktor kata paru-paru adam clear.. just bahagian tekak je..
so dapat lagi 1 antibiotik.. phew... dahlah nak bagi ubat bukan main susah woi!


balik dari klinik dan dan senyum2.. suka mak!

takpelah.. syukur adam dah sihat...



harini aku pergi kerja dah.. tapiiiiiiii sorang-sorang..
sebab ayah adam pulak dah demam teruk..
hmm..



semoga suamiku lekas sembuh..
sangat terasa kepayahan menguruskan rumah sendirian bila dia tak larat macam tu..

p/s: ni pun aku asik rasa nak balik je ni..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.