Pages

Search This Blog

Showing posts with label lagu. Show all posts
Showing posts with label lagu. Show all posts

Saturday, February 15, 2014

Waris yang Awesome

Awesome!

Itu je mampu aku cakap bila dengar suara Waris ni.
Memula dulu, first time aku dengar lagu dia yang Rembau Most Wanted tu, aku ingat negro rapper barat manalah nyanyi kan, rupanya orang Negeri Sembilan.

Pergh.
Perghh.
Perghhh!

Awesome betul weh suara beliau tu.

Latest ni lagu dia dengan Dato' Hattan tu pulak.
Cair di telinga beb!

Waris ni pun mesti tak sangka dia akan dapat peluang nyanyi dengan legend macam Dato' Hattan tu kan.
Suara Hattan pun memang dah termaktub awesome nya.
Campur lak dengan suara Waris ni.

Memang double awesome!

Korang dah dengar belum lagu Gadis Jolobu tu?
Kalau belum dengarlah, best!



Lirik lagu Gadis Jolobu - Waris dan Dato' Hattan

(Dato Hattan)
Ko jolobak ko jolbu
Tuai padi tigo tangkai
Kalau kono komat jolobu
Tak mati badan menghasai
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Tak tahu tanyo dulu jangan goma memandai-mandai

(Waris)
Kisah eh bermulo mulut ughang kampong
Kisah ramai gadis cantik kek jolobu berkampung
Ughang luar datang luar nak cari’an joki
Lain pulak jadi eh terpikek nak buek bini
Tapi silap kono komat sampai tinggalkan keluargo
Kopit bawah kotiak bini tanggungjawab lupo
Omak ayah rindu tapi dio buek bodoh
Dah takdo monyosa monangih dopan kubur


   
Chorus
(Dato Hattan)
Ko jolobak ko jolbu
Tuai padi tigo tangkai
Kalau kono komat jolobu
Tak mati badan menghasai
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Tak tahu tanyo dulu jangan goma memandai-mandai

(Waris)
Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo
Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio
Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan
Sobab laki boleh hidup kalau campak dalam hutan
Zaman dah boghubah adat di tolan zaman
Dah takdo mewaghisi coghito bertauladan
Apotah laie mengaku ughang nogori
Bilo tanyo suku mano nak jawab pun tak ghoti


Poie tanyo omak poie tanyo uwan
Kok takdo kosompatan buleh tanyo kawan-kawan
Aktiviti bergurindam tolah lonyap dilupokan
“sebagai suatu warisan”

Ulang Chorus

(Dato Hattan)
Wak wak makan padi si lomang dalam buluh
(Waris)
Kok dah dapek yg dicari jgn terlansung semayang subuh
(Dato Hattan)
Ayam berkokok umah ponghulu itu tando haghi nak siang
(Waris)
Kok dah dapek oghang jolobu tak sabar nunggu malam ko siang

(Waris)
Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo
Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio
Jangan salah anggap napo lobihkan pompuan
Sobab laki boleh hidup kalau campak dlm hutan
Zaman dah boghubah adat di tolan zaman
Dah takdo mewaghisi coghito bertauladan
Apotah laie mengaku ughang nogori
Bilo tanyo suku mano nak jawab pun tak ghoti

Poie tanyo omak,poie tanyo uwan
Kok takdo kosompatan buleh tanyo kawan kawan
Aktiviti bergurindam tolah lonyap dilupokan
sebagai suatu warisan

Ulang Chorus


Sumber: www.phat.my

Saturday, August 27, 2011

"Orang Kita Makan Macam-Macam"

Lagu Makan oleh Pak Jalil Hamid ni memang best! Masa ni aku sekolah rendah kot!? Hahaha~



Lirik dia:

Mari dengar cerita pasal makanDi sini kita mewah dapat makanNegara lain kebulur mati tak makan
Tapi kita mati kerna banyak makan
* Orang kita makan macam-macamTidak kira pagi petang siang malamSemua benda “Alamak” boleh ditelan
Batu besi paku parang kayu papan
** Makan sayur pucuk pakuMasak rebus ubi kayuMakan buah belimbing besiGoreng ikan selar papanMasak gulai ikan parangCuci mulut lepas makan
Kita kunyah jambu batu
Solo
*** Makanan pelik-pelikTaik minyak taik itikPuteri mandi badak berendamMata kucing mangga siamBuah keras buat laukPisang emas pisang tanduk
Batang buruk cucur kodok
Makan pokok berniaga jadi lingkupMakan bunga itu haram dan terkutukMakan hati kecewa membawa mati
Makan kawan tak bolehlah dibiarkan
Ulang ** dan ***
Ulang *, ** dan ***
Ulang ** dan ***

Lirik: Jalil Hamid
                                                                      Lagu: Azmira


Simple je lagu, tapi best!
Sekarang ni Pak Jalil banyak berlakon watak jahat kan?
Sekarang ni mak aku duk layan Deru Ombak dekat astro Prima, ada Jalil Hamid dalam tu..
Watak dia membengangkan~!

Pandai betul berlakon kalau jadi jahat =)


Saturday, December 4, 2010

Maher Zain Kelihatan Comel

CUba korang tengok gambar ni:


Nampak comel kan?
ahahaha..

Gambar tersebut aku ambil dari FanPage Maher Zain kat Facebook.

Maher Zain ni masa mula-mula dia keluar, kawan-kawan post video dia dekat Facebook,
aku buat bodoh je.. Tak tergerak hati langsung nak play.

Sekali ditakdirkan masa aku drive, kebetulan masuk waktu solat..
Radio ERA memang akan pasang azan kalau masuk waktu,
lepas je azan, DJ pun putarkan lagu For The Rest of My Life nyanyian Maher Zain ni..

Masa tu pertama kali aku dengar suara dia..
Memang terpegun.. Suara dia sedap sangat..
Dengan lirik lagu tu yang menyentuh hati..

Tsk Tsk..

Terus aku terfikir kenapalah aku tak berminat nak play lagu dia sebelum ni?

Sampai je rumah, terus aku carik lagu-lagu dia yang lain..
Setakat ni lagu yang aku paling suka adalah Insyaallah..
Adalah beberapa kali ternangis bila dengar lagu tu..

Eh tiba-tiba cerita pasal Maher Zain pulak pagi ni..


ps: Sejuk pagi ni hari hujan..hehe..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.