Pages

Search This Blog

Showing posts with label love. Show all posts
Showing posts with label love. Show all posts

Tuesday, November 4, 2014

10 Kebaikan dan Kelemahan Kerja Sama Tempat Dengan Pasangan

Amboi..
Bukan main tajuk entry aku kan?
Hahaha..



Tiba-tiba terfikir tadi pasal hal ni.
Zaimi masuk kerja kat sini tahun 2010, setahun kemudian aku pulak dapat tawaran kerja dekat tempat yang sama.

Well, biasalah kan, tak semua benda indah, tak semua benda pahit.
Jadi, sepanjang tiga tahun kami kerja dekat sini, aku boleh list kan apa yang best dan tak best bila kau kerja sama tempat dengan laki kau. Meh baca!


10 Kebaikan Kerja Sama Tempat Dengan Suami


Jimat minyak kereta! Of course lah kan, dah sama tempat kerja, haruslah pergi naik satu kereta je. Alhamdulillah boleh save sikit dekat situ.

Tak payah penat-penat drive. Sebab laki lah yang kena bawak kereta..kikiki.. Tapi kalau dia mengantuk tahap extreme, aku akan bawak lah. Lagi satu yang best, dah dia yang drive, aku kadang-kadang curik-curik terlelap..hihi

Boleh cium kepala masam anak sepanjang perjalanan ke rumah pengasuh. Dah dia bawak kereta, aku pangkulah adam. Tak payah letak dalam carseat sementara dia kecik ni. Syukur boleh peluk anak lama sikit pagi-pagi.

Boleh sarapan sama-sama. Kick start yang bagus kan? Kau boleh makan dengan kekasih hati kau every morning?

Tak susah hati sangat dia nak curang sebab bila-bila masa kau boleh pergi buat spot check. Plus orang macam tak berani jugak nak mengorat dia sebab aware kau ada berdekatan walaupun bilik lain-lain.

Boleh bergossip hal office. Tak payah nak explain panjang lebar, sebab masing-masing dah faham term yang sepatutnya dalam gossip tu.

Faham kesibukan dan tekanan kerja masing-masing since berada di organisasi yang sama.

Tak payah call @ mesej selalu untuk check up dengan dia. Kalau call pun, guna talian office je. Jimat kredit. 

Boleh terus pergi mengadu nasib dekat dia kalau ada benda yang buat kau sedih ke, geram ke..

Boleh pilih empat klinik panel yang lain-lain sebab 1 staff boleh pilih dua klinik. Ini memang best.



Itu yang best, yang tak best pun lebih kurang je banyaknya!


10 Kelemahan Kerja Sama Tempat Dengan Suami

Annoying gila bila orang tegur baju kau sedondon dengan laki kau. Kalau sorang takpe lagi, kalau 40 orang? Homai homai..

Orang akan tanya aku boleh ke nak duduk sebelah dia dalam meeting, kot-kot aku jeles.. Ya Rabbi.. tempat kerja kot.. professional la sikit kot..

Orang sentiasa sangka kami tau 100% urusan kerja masing-masing, dan kadang-kadang ada sesetengah maklumat tak sampai sebab kami terlupa nak mention pada pasangan @ kadang-kadang ingat dia pun dah diberitahu jugak.

Pantang berada di tempat yang sama, mesti ada mulut yang nak kata kau asyik berkepit 24jam, walhal kau terberada kat tempat yang sama tu pun secara tak sengaja.

Bila kau bukan driver, agak susah nak singgah menyinggah masa balik kerja. Serius.. terutama bila bila dia dah mengantuk bawak kereta jalan jem kat Ulu Bendul tu..huhuu

Bila salah sorang cuti atau takde kat office, semua orang tanya kat sorang lagi. Kadang-kadang manalah aku nak tau dia pergi mana waktu tu.. tak pernah pulak dia bagitau kalau dia nak pergi toilet ke apa..

Ramai ingat kami jumpa dan fall in love di sini, dan ada yang tanya macam mana boleh suka dan sebagainya.. sedangkan kami dah bersama sebelum masuk kerja sini lagi.

Kalau baju dia kedut sikit, orang terus tau akulah yang punya angkara tak gosok elok-elok..haha!

Bilik kami jauh lah jugak, jadi kalau orang nak bagi barang dekat aku, dan masa tu dia berada berdekatan dengan bilik laki aku, dia akan pass benda tu kat laki aku je. Begitu jugalah sebaliknya. Dan kami pulak yang terpaksa mengangkut benda tu pergi bilik pasangan. Ingat kami ni PA ke apa?

Kalau claim ke, hadiah ke.. selalunya dapat 1 je.. walaupun kami adalah dua.



Itulah yang aku terfikir setakat ni..
Kui kui kui..
Korang macam mana?


Friday, February 14, 2014

Sofa Kanak-Kanak

Semalam bawak Adam pergi Giant Senawang, saja beli barang sikit.
Dan ternampaklah kat bahagian almari rak semua tu, ada sofa yang saiz kecik.
Rupa dia macam sofa biasa tu, cuma dia kecik dan mini, children sofa katanya.. hahahah!

Aku dah nampak haritu lagi, tapi masa tu adam kecik, rumah sewa dulu pun kecik, so macam malas nak penuhkan rumah tu kan.. so semalam rupanya sofa tu still ada jual lagi.. apa lagi, menggeletis lah mak adam nak beli hahahaha!

Tapi kena dapatkan kebenaran zaimi dulu, untuk kesejahteraan bersamalah katakan..haha..

Aku pun tanya, zaimi kata belilah kalau nak beli.. apa lagi, berdesup tolak troli gi amek sofa tu.. kikiki..

Tak mahal sangat, rm69. Oklah kot.
Asalkan aku puas hati.. :D





Saja ambil warna tu, nak bagi warna dia ala-ala sofa besar kat rumah tu gak..

Sapa nak beli bolehlah, ada macam-macam corak, ada yang corak bunga-bunga, ada yang jalur-jalur..
Bolehlah si comel anda pun ada sofa.. kah kah kah

Emm ok lah, nanti cerita lagi.. ;)

p/s: tekak kepingin teh ais pulak dah.

Friday, November 1, 2013

Gaya Tidur Terkini Adam

Oh hello november..

Sejak sehari dua ni, Adam dah pandai dah selalu terjaga masa tidur malam..
Selalu dia terjaga jugak, tapi tak lama.. dalam berapa minit je, lepas bagi susu tukar pampers semua, dia tidur balik..

Tapi ini tak..

Bila jaga je terus tegak je kepala dia meniarap..
dan terus mengensut main.. takpun menangis..

Oh Adam..

Memang tak cukup tidur emak ayahmu ini..hew hew hew..

Itu satu, lepas tu, sekarang ni dah tak nak tidur mengereng sangat macam selalu tu, mula-mula mengereng..

Lepas tu akan tegak kepala macam meniarap tu..
Tup tup kalau dia mengantuk sangat dia akan tertidur pulak.. dalam keadaan meniarap tu..


Oh Adam..

memang lagilah kitorang tak lena sangat tidur.. takut pulak kalau hidung dia tertungap kan..

Macam-macam perkembangan budak tecit ni..



Sendiri yang takmo tidur malam, lepas tu pagi-pagi sendiri yang bad mood..hahahaha

p/s: cuti cuti cuti :D

Tuesday, August 20, 2013

Kesan Bermanja Dengan Kucing



Siapa suka kucing?
Angkat jari!

AKu pun suka kucing jugak, serius.
Kalau jumpa kucing mesti nak pegang, nak usap kepala, nak gosok perut, nak peluk cium.. walaupun kucing kat kedai makan..hehe..

Tapi sejak ada Adam ni, nafsu kena kawal beb.
Sebab kalau boleh tak nak dedah kan Adam kat bulu-bulu kucing lagi.

Nanti dia besar sikit baru aku nak berkecimpung dengan kucing balik.

Memanjakan kucing ni memang ada kesan. Baik kesan buruk, atau kesan baik.

Aku tak nak cerita pasal kesan buruk bermain dan bermanja dengan kucing hari ni, aku nak kongsikan kesan2 positif jika kita sayang kucing ;)



Kucing selalunya akan membuat 'purr' iaitu getaran halus bila dipegang oleh orang yang dia rasa selesa. 'Purr' tu sebenarnya boleh bagi banyak manfaat teraputik. Ewah!

Antara manfaat bermanja dengan kucing kesayangan korang adalah:

1) Kucing boleh membantu melegakan penyakit Dyspnea. Dyspnea adalah sejenis penyakit di mana seseorang itu akan merasa seperti tidak cukup nafas dan tercungap-cungap.

2) 'Purr' kucing mampu untuk memberi kesihatan dan kekuatan kepada tulang orang yang memegang kucing tersebut.

3) Berkomunikasi dan membelai kucing juga mampu untuk merendahkan tekanan darah.

4) 'Purr' kucing juga mampu untuk melegakan jangkitan dan bengkak pada otot badan.

5) Getaran 'purr' dari kucing juga boleh menyembuhkan luka pada otot dan tendon.

6) Membelai dan memelihara kucing di rumah boleh mengurangkan risiko serangan sakit jantung.

7) Dan yang pastinya, membelai kucing mampu melahirkan ketenangan dalam diri.


Ok, pergi peluk cium gomol buah hati bulus masing2!!


p/s: Rindu kekucing kat rumah mak..

Saturday, March 16, 2013

Pendamping Si Ibu Mengandung

Memang betul la apa yang mak aku dan beberapa orang lain cakap sebelum ni, masa mengandung ni, panas dia lebih dari biasa woa!
Mula-mula hamil dulu, tak rasa sangat. Tapi lama-lama..pergh! Peluh mencurat-curat. Mandi pun mampu bagi kesegaran kejap je. Tak tahan sungguh, kulit asyik lembab.
Kalau kat ofis, kekadang aircond dah 22 celcius pun tak berapa nak gigil lagi. Tidur pulak memang on aircond. Nasib baik tuan rumah pasang aircond kat bilik..haha!
Bila lepak kat ruang tamu kat rumah, memang tak mampu la kalau setakat harap kipas syiling tu. Mesti kena pasang pendamping.
Apobondo si pendamping tu?
Jin kah?
Mambang kah?
Hahaha.. Tak lah, pendamping tu adalah si kipas kecik!
ko bayang la, kipas syiling dah pasang, tapi tetap kena pasang kipas kecik tu untuk hala kat aku. Dua kipas beb!
Banyak dosa kah?
Ya Allah ampunilah aku..huhu..
Ok la, nak duduk berkipas jap..
Daa..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.