Pages

Search This Blog

Showing posts with label tepung talam. Show all posts
Showing posts with label tepung talam. Show all posts

Wednesday, May 14, 2014

Rabu Resepi | Tepung Talam

Ya ampun, boleh konon-konon nak buat segmen baru, lepas 2 post, terus sepi?
Kah kah..

Sibuk lah kat office.. kenalah anak tirikan blog :(

Ok lah, hari ini, aku nak share sesuatu dari buku resepi emak aku tu, hari ni, kuih ye..
Iaitu kuih tepung talam.
Tau tak tepung talam tu macam mana?
Jangan confuse dengan kaswi tau, tepung talam tu rupa dia macam gambar bawah ni.




Ada cam itu kuih?
Kalau reti buat sendiri baguslah, sebab nak beli pun azab dah zaman sekarang ni, sepotong kecil pun mau 50 sen dah..

T_T


Siapa yang suka makan, atau laki dan anak-anak suka makan, boleh try buat sendiri.
Meh!

Bahan-bahannya:

(Bahagian Atas)
1/2 biji kepala (diambil santannya)
1 cawan tepung beras

(Bahagian Bawah)
1 mangkuk tepung beras
1 mangkuk air kosong
1 keping gula melaka
Sedikit kapur sirih

Cara-caranya:

Masak air kosong dengan gula melaka hingga mendidih.
Kemudian, campurkan dengan tepung beras dan kapur sireh sambil menggaul sebati sehingga rata.
Sesudah sebati, masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga setengah masak.
Di bekas lain, campurkan 1 cawan santan dengan 1 cawan tepung beras dan sedikit garam, dan gaul sehingga sebati.
Kemudian, tuangkan semuanya ke atas adunan yang telah dikukus setengah masak tadi.
Masukkan semula ke dalam pengukus, dan kukus sehingga naik rupanya.


Selamat mencuba uolls!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.