Pages

Search This Blog

Wednesday, December 29, 2010

Terkejut Apabila Ternampak Makhluk Berbulu Atas Printer!

Selamba je melepap kat situ..
Aih..


ps: mendoakan yang terbaik untuk pasukan Malaysia di perlawanan menentang Indonesia malam ni.. :)

Wednesday, December 15, 2010

Budak 4 Tahun Teman Mayat Ibu 2 Hari: Tapi Utusan Malaysia..

Kesian sungguh dengan nasib kanak-kanak berusia 4 tahun di Sibu ni..
Ibunya dipercayai dah meninggal dua hari, dah berulat dah pun..
Tapi mungkin sebab dia kecil lagi, dia tak mampu untuk pergi meminta bantuan..

Apa yang dia mampu adalah hanya duduk je menahan lapar menemani mayat ibunya itu..

Memang perasaan simpati mula terbit dalam diri aku masa aku membaca berita ini tadi..
Baris demi baris..

Tup tup, habis je aku baca berita ni tadi, aku tergelak.

Eh kenapa aku tergelak?
Adakah aku mengejek nasib budak kecik itu?
Oh tidak..aku tak lah sekejam itu..
Aku kesian kat budak tu, tak kan aku nak gelakkan dia..

Apa yang buat aku tergelak adalah Utusan Malaysia ada menyelitkan satu perkataan yang agak unik disitu.
Yakni di berita itu.


Kenapa ada perkataan habis disitu?
Kenapa?
Kenapa???
Kenapa????

Sumber artikel adalah di sini.
Harapnya perkataan habis itu di remove lah ye :)

ps: takziah kepada keluarga mangsa, Magdeline Cadon..

Monday, December 13, 2010

Cadangan Encik Google

Aku bosan.

Oh baru aku perasan dah 4 hari aku tak update blog.

Makanya, untuk hilangkan bosan + update blog, aku telah membuat ini:

Menggunakan perkataan 'apa', 'siapa', 'bila', 'di mana', 'mengapa', 'bagaimana' dan 'berapa', dan taip di Google Malaysia punya search bar.

Selepas itu, Encik Google pun akan mula mencadangkan aku beberapa carian, seperti berikut:

1) Apa

-apa format
-apa itu cinta
-apa referencing
-apa system
-apa itu internet
-apa itu Islam
-apa kata wanita *tentang apa?
-apa citation style
-apa itu illuminati
-apa itu dadah


2) Bagaimana


-bagaimana untuk mengandung *erk?
-bagaimana sosilawati dibunuh
-bagaimana nak kurus *nak tau gak!
-bagaimana memulakan perniagaan
-bagaimana menjadi pelajar cemerlang
-bagaimana komputer beroperasi
-bagaimana nak buat blog
-bagaimana kehamilan berlaku
-bagaimana menyentuh hati *fuh keyword...
-bagaimana melaka mendapat nama *wah~!

3) Berapa


-berapa umur Justin Bieber *ada jugak budak tecit ni
-berapaharga.net
-berapa harga nokia e5
-berapa harga blackberry
-berapa tahun Malaysia dijajah *silalah bukak buku teks sejarah
-berapa episod epilog syurga cinta
-berapa ramadhan
-berapa episod cinta kirana
-berapa ramai penduduk Malaysia *nak tau jugak!
-berapa episod ular emas


4) Bila


-bila cinta
-bila cinta mp3
-bila berpacaran *lagu ni best!
-bila hari kausikan *erk?
-bila cinta lyrics *wah ramai search lagu ni~
-bila curang
-bila cinta 4shared
-bilal bin rabah 
-bila cinta mediafire
-bila cinta lagenda budak setan


5) Di Mana

-dimana Allah
-dimana sosilawati
-dimana suami sosilawati *ade terfikir juga pasal perkara ni~
-dimana keris taming sari
-dimana ku cari ganti
-dimana dajjal *takutnya~!
-dimana cinta *cari cinta kat internet??
-dimana azrinaz sekarang
-dimana janjimu dulu *erk? hehe
-dimana bumi dipijak *disitulah langit dijunjung


6) Mengapa


-mengapa yahudi bijak *pernah terbaca artikel ni dulu
-mengapa
-mengapa blackberry diharamkan *erk? mengapa??
-mengapakah malaysia dibentuk
-mengapa lirik *nice song~
-mengapa memilih profession perguruan
-mengapa kau pergi
-mengapa sosilawati dibunuh
-mengapa dirindu
-mengapa sepi tanpa berita *erk?


7) Siapa


-siapa bunuh sosilawati
-siapa maher zain
-siapa pembunuh sosilawati
-siapa sai baba
-siapa datuk bunuh sosilawati
-siapa dajjal
-siapa imam mahdi
-siapa mizz nina *tunang noh..haha
-siapa rosmah mansor *ade yang tak kenal ke??
-siapa namewee 


Macam-macam kan yang Encik Google cadangkan..hehe..
Itulah perkara-perkara yang sering di search..sebab tu boleh jadi top 10 kan?

Wednesday, December 8, 2010

Hantu Kak Limah Balik Rumah: FIlem Terbaru Mamat Khalid

Hai semua!
Dah pergi tengok Ngangkung?
Aku dah..haha.. aku bagi 4 bintang kat filem tu..

9 Disember ni pulak, akan ditayangkan satu lagi filem yang aku rasa best,
iaitu Hantu Kak Limah Balik Rumah..


Wah bunyik macam best je filem ni kan, aku harap 95minit dalam filem tu best lah kesemuanya.. kadang-kadang ada filem tu promosi bukan main, tapi banyak je scene yang mendatar dan mengundang rasa mengantuk..huhu..

Antara pelakon Hantu Mak Limah Balik Rumah ni adalah Awie, Umi Nazeera, Johan Raja Lawak, Sofi Jikan, Zami Ismail.. Dan filem ni memang Mamat Khalid menggunakan loghat Perak..

Em sama-samalah kita tengok macam mana filem ni nanti, tak sabar pulak! 
Ye lah, wartawan kat Harian Metro puji tau!

ps: suka ayat Mamat Khalid dalam artikel kat Harian Metro tu, "Kalau kita nak jadi masyarakat maju, kita jangan percayakan sangat dengan tahyul."

Sunday, December 5, 2010

Digital Lifestyle Expo (DLE) 2010

Tarikh: 10 - 12 Disember 2010
Tempat: KLCC, Hall 1-5


Apakah DLE 2010 ini?

Ianya adalah seperti PC Fair, tapi..
Merangkumi julat jualan barang elektronik yang lebih besar!

Ada TV, kamera, telefon bimbit, broadband, dan macam-macam lagi.

Seronok ni nak pergi cuci mata..lagi seronok kalau ada duit dan beli apa-apa..haha

Tahun lepas pergi PC Fair kat KLCC ni aku beli SKin Laptop je..kekeke..
Mata memang bersih tercuci sebab selain barang yang best, ramai juga perempuan2 pakai baju singkat-singkat ya amat jadi promoter.. Haih..

Tahun ni kalau tak ada apa-apa aku pergilah kot.. :)


Saturday, December 4, 2010

Maher Zain Kelihatan Comel

CUba korang tengok gambar ni:


Nampak comel kan?
ahahaha..

Gambar tersebut aku ambil dari FanPage Maher Zain kat Facebook.

Maher Zain ni masa mula-mula dia keluar, kawan-kawan post video dia dekat Facebook,
aku buat bodoh je.. Tak tergerak hati langsung nak play.

Sekali ditakdirkan masa aku drive, kebetulan masuk waktu solat..
Radio ERA memang akan pasang azan kalau masuk waktu,
lepas je azan, DJ pun putarkan lagu For The Rest of My Life nyanyian Maher Zain ni..

Masa tu pertama kali aku dengar suara dia..
Memang terpegun.. Suara dia sedap sangat..
Dengan lirik lagu tu yang menyentuh hati..

Tsk Tsk..

Terus aku terfikir kenapalah aku tak berminat nak play lagu dia sebelum ni?

Sampai je rumah, terus aku carik lagu-lagu dia yang lain..
Setakat ni lagu yang aku paling suka adalah Insyaallah..
Adalah beberapa kali ternangis bila dengar lagu tu..

Eh tiba-tiba cerita pasal Maher Zain pulak pagi ni..


ps: Sejuk pagi ni hari hujan..hehe..

Tuesday, November 30, 2010

Najis Yang Comel

Dalam agama Islam, Anjing & Babi tergolong dalam golongan Najis Mughallazah.

Petik dari Wikipedia:


Najis mughallazah ialah najis berat. Najis ini terdiri daripada anjing dan babi serta benda-benda yang terjadi daripadanya. Cara menyucikan najis mughallazah:
  1. Bersihkan bahagian yang terkena najis.
  2. Basuh sebanyak tujuh kali. Sekali daripadanya mesti menggunakan tanah bersih yang dicampur dengan air.
  3. Gunakan air mutlak untuk membuat basuhan seterusnya (sebanyak enam kali) sehingga hilang bau, warna dan rasa.


    Di sebelah rumah aku ni, ada student China duduk.. Ala yang keluar rumah pakai spender je tu.. ingat tak? Ha..diorang ada bela anjing.. Kitorang dengar dia panggil anjing dia dengan nama Misu. Aku tak pasti lah pulak apa ejaan yang betul untuk nama anjing tu, tapi memang dia sebut Misu, Misu je..

    Si Misu tu pulak, suka betul menjenguk rumah kitorang ni..haha






     Misu ni besar.. kalau dia menyalak memang sakit hati gaklah..bising gila.. Tapi bagus jugak, boleh tau kalau ada stranger masuk lorong rumah kitorang..

    Itulah dia, Najis yang Comel..
    Comel kan Misu?
    Hehehe..


Friday, November 26, 2010

Perut Anak Dara

Hai selamat pagi semua!

Dah gosok gigi?


Dah lama tak update blog aku nih rasanya..
Lama aku berteleku depan laptop ni..

Tunggu punya tunggu punya tunggu (macam dialog P Ramlee dalam Seniman Bujang Lapok),
Idea tak timbul-timbul..

Lama sangat duduk rumah, sampai otak dah berkarat teruk ni..
Risau..

Perut anak dara?
Nak tengok?

EH bukan perut aku..jangan risau..
Perut orang lain..

.
.
.
.
.
.
.
.



Perut Elin lah..
Anak dara sekor ni memang suka tidur dengan aksi terkangkang koyak macam ni..haha..
Pantang nampak buku terbukak,  mesti nak buat lapik tidur dia..


ps: perut ELin ni memang sedap di buat bantal~

Wednesday, November 24, 2010

Meninggal Dunia 15 minit sebelum Peperiksaan SPM mula

Takziah untuk arwah Hazizul, yang meninggal dunia 15 minit sebelum peperiksaan SPM bermula.


Arwah dikatakan memang mengalami komplikasi jantung sejak dilahirkan..

Sumber gambar dan berita penuh adalah dari Harian Metro.

ps: sedih pulak terbaca berita ni tadi :(

Thursday, November 4, 2010

Taara Zaimi Par .. Apakah itu?

Bangun pagi tadi, belum sempat turun dari katil aku dah ON laptop,
sudah tu terus pulak bukak internet..
Hati macam dipaksa-paksa untuk cek keyword yang masuk ke blog aku..
Jadi aku pun bukaklah Nuffnang..

Tengok bahagian Analytic.. Senyum puas hati.
Tekan tab Keyword pulak.
Baca satu-satu dari atas ke bawah..
Sampai ke keyword yang kedua dari bawah, berkerut sekejap kening aku.


Movie taara zaimi par ?

Dahlah ada nama Encik Zaimi disitu..
Apakah maksudnya Taara Zaimi Par itu?

Apa lagi terus Google.
Tup tup memang sah bila Google benda tu, Blog aku adalah di carian atas sekali.
Oh aku guna Google Malaysia.

Hairan, apa bendanya tu ya?

Tengok balik betul-betul, oh ada suggestion lah, yang tertulis:
'Did you mean Movie Taare Zameen Par?'

Terus klik!

Oh..
Movie Hindustan..lakonan Aamir Khan rupanya..
Macam manalah si polan tu boleh tertaip nama boypren aku..haha! 
:P


Maaflah Aamir Khan, aku dah lama tak layan Hindustan kalau cerita tu tak keluar kat TV masa aku tengah tengok TV.. Nak beli DVD memang tak dah sekarang.. Pitis kurang..huhu..

FIlem ni tahun 2007, bila aku baca sinopsis dia, rasa macam menarik pulak. Timbullah rasa nak tengok movie ni.. mana mau cari?

Sinopsis dia yang aku copy & paste:

Ishaan Awasthi (Darsheel Safary) is an eight year old boy. But what comes naturally to kids of his age is next to impossible for him. He gets bad grades at school, his teachers reprimand him, his father scolds him...nobody realizes that he is suffering from a learning disorder, dyslexia. Not able to tolerate his son's bad behavior at school, his father gets him admitted to a boarding school. The situation doesn't improve, for he is still the same at studies.


Then a new art teacher enters his life. Nikumb (Aamir Khan) figures out very quickly that the boy needs help, and does all he can to make this world a happy place for Ishaan.

Dan komen-komen untuk filem ini pun boleh tahan.. Banyak yang memuji. Antaranya:

its really a great movie ! The acting, the songs,the actors,the music,everything is in its right way. Its has a good message to the society. Overall its a very gd family film.
I love itt Laughing 

 Aku akan cubalah cari movie ni nanti, kalau keluar kat TV lagilah bagus!

Kan tak pasal-pasal je aku cerita pasal movie ni..hehehe..


Wednesday, November 3, 2010

Muka dah cantik ketiak pulak bau asyem

Otak aku yang semakin berkarat ni menyebabkan sel-sel otak aku kurang nak bersambung, 
makanya tadi dah pukul 3 petang baru aku sedar yang hari ni 3 November, yakni aku ada appointment ubat kat Hospital Kajang..

Dalam pukul 3.40 macam tu, urusan pun selesai..maka aku dengan adik aku pun pergi ke Metro Point untuk membeli air CoolBlog yang sodap itu..heheh..

Kat situ adalah seorang budak perempuan yang lebih kurang umur adik aku tu turut sama beratur nak beli air tu..
Muka boleh tahan lah walaupun sedikit jongang.. Putih melepak, tak gemuk tak cikeding.. Kira cun lah!

Akan tetapi!
Bila ada satu ketika tu kami berdiri agak rapat, kebetulan dia pun mengangkat tangan dia untuk mencapai straw..
Sikittt lagi aku nak terbersin..
Bau ketiak dia humang aih! 
Terus potong markah..
T_T

Jadi, kepada adik-adik kakak-kakak dan sesiapa saja di luar sana,
pesanan ikhlas dari aku..
SILA JAGA KETIAK ANDA.

Biar muka tak cantik asalkan ketiak tidak berbau..
Tapi kalau dah cantik lagilah HARUS menjaga ketiak itu ya!

Bukanlah maksudnya kamu semua kena wangi semerbak,
sekurang-kurangnya biarlah tidak busuk.


Kerana ketiak yang berbau asyem itu mampu mencantas selera orang sekeliling..
Terima Kasih.

Nombor Telefon Bimbit Menjadi 11 Angka mulai Disember 2010

Jika sebelum ini, 31 juta nombor telefon bimbit sedia ada di Malaysia menggunakan sistem 10 angka, tetapi mulai 15 haribulan  depan, nombor yang baru didaftarkan akan menjadi 11 angka..

Sistem 3+7 yang seperti sekarang akan berubah menjadi 3+8 pula.. Dan untuk semua rangkaian, awalan 011 akan digunakan..



Apa yang menarik minat aku dalam berita ni?

GILA BANYAKNYA NOMBOR TELEFON BIMBIT KAT MALAYSIA!

Sampai 31 Juta nombor dah ada!
Sampai  Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) terpaksa memikirkan sistem nombor baru untuk menampung kapasiti sistem nombor 3+7 yang dah tak cukup..hehe..

Ini beerti rakyat kita sudah hidup senang, orang tua-tua, budak sekolah, orang asli pedalaman pun boleh menggunakan handphone.. =)

Oh tapi nombor telefon yang kita guna sekarang tetap tak berubah, sistem tu hanya untuk nombor baru selepas 15 Disember nanti..

Mau beli nombor baru 011 tak? Hehe..

Sumber Berita disini.




Tuesday, November 2, 2010

Jangan Pandang Belakang Congkak The Series

Anda ada Astro?
Lebih tepat lagi, anda ada langgan pakej Mustika tak?

Kalau ada, pastinya anda boleh menonton siri baru di Astro Warna nanti,
iaitu Jangan Pandang Belakang Congkak The Series..weehuu!


Mengikut iklan yang ditayangkan,
drama bersiri ni akan mula bersiaran pada 26 November dan waktu tayangan nya adalah pada pukul 11 malam.. Dalam iklan tu pun tunjuk lah sedutan-sedutan dari filem Jangan Pandang Belakang Congkak tu, ada Shaheizy Sam Samad, Mazlan Pet Pet dan Cat Farish.. Aku harap pelakon-pelakon utama dikekalkan.. Takmo jadi macam Lagenda Budak Setan ngan Halimah Jongang.. Habis tukar2 pelakon..hihi

Kiranya mulai  26 November nanti, Jangan Pandang Belakang Congkak the Series ni akan bersiaran setiap Jumaat lah..

Ha, sesiapa yang belum langgan pakej Mustika langganlah segera ye! Banyak lagi cerita best2..hehe.. Hai Astro memang kena bagi aku duit la sebab aku selalu promote drama Astro dalam blog..huhu :P

ps: selagi belum bekerjaya, tengok TV je lah keje aku..hmm

Wednesday, October 20, 2010

Abah Sound Jiran yang suka keluar rumah hanya dengan pakai spender

Ini bukan cobaan, ini betul-betul!

Sebelah rumah aku ni, ada sekumpulan pelajar Universiti Nottingham Malaysia Campus duduk menyewa..
Ada sesekali aku dengar diorang cakap macam bahasa Cina, ada sesekali macam bahasa Korea..
Aku pun tak pasti diorang ni orang mana, tapi yang pasti diorang ni foreigner lah.

Sebab rakyat Malaysia tak kan buat perangai tak senonoh macam tu kan? :D

Duduk bercampur-campur lelaki dengan perempuan tu satu hal, lepas tu suka pulak keluar rumah pakai spender je.. Err yang lelaki lah, yang perempuan nasib baik tak buat macam tu..haha

gambar hiasan of course!

Bila anjing dia menyalak bising-bising, dia nak gi tenangkan, dia keluar pakai spender, nak amek barang dalam kereta, pakai spender je, nak gi halaman rumah, pakai spender je.. panas sangat kot Malaysia ni? T_T

Masa mula-mula kami nampak tu, terkejut gila kitorang, tak pasal-pasal TERtengok lelaki berspender secara live..haha! 

Tadi dia buat lagi, terus abah aku sound dia..Tapi secara baik-baik lah..
Abah cakap sini Malaysia, tak sopan.. 
Harapnya dia faham bahasa lah (bahasa Inggeris).

Tersipu-sipu dia malu sambil dileteri awek dia..hua hua..


ps: itu macam punya pesen pon ade..haha

Sunday, October 10, 2010

Terliur dengan Kegebuan Mereka

Serius, tadi masa drive, ada seorang lelaki bawak mereka naik motor..
Perghh.. Dari aku kecik sampai besar, aku memang takleh tengok mereka ni..
Gebu-gebu.. Sedap you!

Memang mereka ni ada macam-macam jenis, adalah 1 dua jenis yang aku suka..
Rasa macam nak turun kereta pergi rentap mereka-meraka time tu jugak, tapi..
Waras lagi kot.. Nanti apa pulak kata orang ramai.. Rakus sangat pulak kan..


Oh terliur!!

ps: aku ni bukanlah orang berada..mana mampu nak sental Deli France.. yang ini pon menjilat jari dah!
ps+: oh tolonglah jangan paksa-paksa bab-bab follow-follow ni.. dislike.

Tuesday, October 5, 2010

Baju Angkasawan Kanak-Kanak

Ternampak kat Facebook ni tadi, makcik aku kena tag dekat gambar tu.
Comel lah! 




Memang berkenan tahap teratas dah ni!
Tapi..aku tak ada anak/adik kecil la pulak..huhu..
Oh lupa nak cakap, kepada sesiapa yang berkenan nak beli untuk anak atau adik yang kecil lagi, bolehlah terus pergi ke MY LIL' ZAHRA COLLECTION.
 Ada pelbagai design lain lagi dan juga dalam pelbagai saiz.

Kalau ada baju tidur angkasawan ni ni untuk orang dewasa kan best..
Boleh gak berangan-angan jadi kawan Sheikh Muzaffar kat angkasa nun..hahaha!
Ish comel lah.. :)


ps: teringat haritu aku tengok Mission to Mars, tak puas hati betul aku dengan ending dia, ada ke patut si Gary Sinise tu ikut si alien tu pulak..adeh..

Wednesday, September 29, 2010

Baju Daging Lady Gaga

Lady Gaga Meat Dress..yikes!


Perempuan ni memang lah lain dari yang lain..
Dahlah banyak berkaitan dengan iluminati.. dari dulu dia memang suka pakai pelik-pelik & tak senonoh..
Tapi aku tak pernah terfikir dia akan pagai baju dari daging.. eeeeiii!


Aku rasa geli menengoknya..huhu..
Macam manalah bau agaknye ye?


Dress, Topi & kasut, semuanya dari daging..
Mesti rasa sejuk2 lembik2 je kan?
Bayangkan masa dia duduk..arghh!

jangan ada artis kita yang ikut pulak lepas ni sudahlah..

ps: lepas ni ape pulak lah...

Tuesday, September 28, 2010

Nasi Lemak Antarabangsa

Godek-godek laptop, terjumpa gambar ni:


Oh ouch!
Lapar sudah!

1) On diet.
2) Mahal oh Nasi Lemak Antarabangsa ni!

Ini pun ada orang belanja..weehehe..

Oh oh kepingin!

ps: ada orang bangang komen lucah2 kat entry lepas2.. kepada orang tu, nanti jawablah dengan Allah ye..

Friday, September 24, 2010

Monday, September 20, 2010

Punca Blog Tidak dikemaskini (Di Update)

  • Bulan puasa, lepas berbuka mata jadi kuyu..malas dah nak tengok laptop.
  • Raya, ramai tetamu datang, kena menolong di dapur. Di samping tu aku juga banyak pergi merambu.
  • Internet yang lembab, memang bikin panas.
  • Lanjutan dari kelambatan internet, aku pun menjadi malas.

ps: macamlah ada orang kesah..haha.. Tapi traffic tak pernah kurang dari 100+.. Jadilah..huhu

Letak je lah gambar apa-apa pun.. asalkan ada gambar haha

Saturday, September 4, 2010

Taktik Baru Penyamun: Hantar Hamper Ke Rumah

Dah namanya penyamun, otak tu ligat je berjalan cari idea macam mana nak masuk rumah orang dan merompak. Sekarang ni dah ada taktik baru pulak, iaitu menggunakan hamper.

-gambar hiasan-

Dulu dia buat cara jadi salesman, tapi sekarang dah ramai orang tak kan bukak pintu kalau salesman yang ketuk pintu.. Maka dia bawak umpan pulak sekarang.. Dia datang bawak hadiah konon-konon ada orang nak bagi kita hadiah hamper tu..

Jadi kita mesti macam gembira punya dapat hadiah tu, confirm kita keluar nak amek hamper tu kan?
Tapi rupanya dalam hamper tu dia dah selitkan parang.. Terus je dia guna parang tu acu kat leher kita.. Lepas tu dia boleh mulakan acara rompakan dia..

Hamper ke mana, barang-barang rumah ke mana.. silap-silap kalau dah sampai ajal, nyawa pun melayang..
Ini bukan gebang kosong.. Ada satu rumah di Bandar Sunway dah kena..

Jadi beringatlah ye.. Agak-agak ada orang datang bawak hamper ke, hadiah ke..
Tanyalah dari siapa..kalau dia sebut nama orang tak kenal tu, tak yah lah amek kot?
Kan?

ps: kreatif betul

Monday, August 30, 2010

Selamat Menyambut Kemerdekaan ke 53


Esok, tanggal 31 bulan lapan 2010, sudah 53 tahun negara kita Malaysia ini merdeka.
Hayatilah kemerdekaan negara kita, banyakkan membaca atau mengambil berat mengenai sejarah negara..

Jangan terikut-ikut budaya luar..
Sayangilah negara kita..
Hormatilah sesama sendiri..
Tunjukkan contoh yang baik kepada generasi baru..

Tunjukkan kepada 'jiran-jiran' yang biadap itu bahawa kita ini negara yang bermaruah..bukan seperti mereka..

Janganlah salah cara menyambut kemerdekaan ini..
Merdeka negara bukan beerti kita merdeka dari hukum agama..
terutama yang Islam..
Apalah yang seronok sangat terkinja-kinja dengan budaya kuning pada malam merdeka?
Memalukan..

Jagalah nama baik diri sendiri, ibubapa, keluarga, masyarakat, agama dan negara..

Selamat menyambut Kemerdekaan yang ke 53!


=)

Wednesday, August 25, 2010

Lagi Pelajar Maut Jatuh dari Tingkat 4 Kolej Pendeta Za'ba

OK berita ni sangat mengejutkan..
Bagi aku lah..


Aku copy paste dari Harian Metro, korang baca ye..


KAJANG: Seorang mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ditemui mati selepas terjatuh dari tingkat empat bangunan asrama Kolej Pendeta Za'ba di kampus itu di Bangi, semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 8 pagi itu, mangsa, San Zhong Jai, 21, ditemui mati di tingkat bawah bangunan terbabit oleh rakannya sebelum dimaklumkan kepada pihak pengurusan universiti dan polis.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Shakaruddin Che Mood berkata, pihaknya masih menjalankan siasatan bagi mengetahui punca kejadian sebenar.


“Siasatan awal mendapati mangsa terjatuh dari tingkat empat bangunan itu tanpa disedari sesiapa. Tidak dapat dipastikan sama ada mangsa bunuh diri atau sebaliknya.


“Bagaimanapun siasatan masih dijalankan dari pelbagai sudut dan kami menunggu laporan bedah siasat,” katanya. Menurutnya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Serdang untuk dibedah siasat.


Err..  kenapa terjadi lagi?
AKu pernah menginap dekat asrama tu selama 1 semester..
Memang struktur bangunan dia agak tinggi, kalau naik tangga memang tercungap-cungap..
Dahlah berbukit2..

Tapi bukan bermaksud sesuai untuk bunuh diri kot?
Masalahnya, bunuh diri ke ye?

Ish takut lah pulak.. Sebab perkara ni dah dua kali terjadi..

ps: dimanakah salahnya?

Monday, August 23, 2010

Kaedahnya memilih beg tangan

Hallo =)

Aku teringat beberapa hari lepas aku ada pergi MINES untuk beli handbag untuk buat lasak-lasak..
Maksudnya untuk aku bawak ke hulu ke hilir bukan untuk tujuan formal..
Bukan apa, sayang pulak nak bawak handbag yang bertaraf handbag 'interview' gi berjalan-jalan..
Sayang pulak..huhu..

Memang dah set dalam kepala, nak handbag yang BESAR, TIDAK TERLALU KERAS, BERTALI SATU dan SELESA DIPAKAI.

Tak salah kan meletakkan objektif dalam mencari barang? Sebab aku tidak begitu gemar menerawang untuk window shopping, makanya aku selalu set kan dulu apa yang aku nak beli..huhu..

Sampailah kat tempat jual handbag tu.. memandangkan diriku ini jobless, maka aku budget handbag tu RM30-RM50 sahaja..sebab aku tak mahu guna duit mak atau duit nenek.. 

Ada banyak sangat beg yang cantik-cantik dalam lingkungan harga yang aku nak tu, jadi, aku harus berbalik kepada kritiria yang aku nak tadi.. Secara tak langsung, makan masa lah jugak nak memilih.. Aku pusing-pusing kat tempat beg dalam 20 minit lah jugak..

Ada satu beg tu OK, tapi ada bulu-bulu pulak..aku macam tak nak lah bulu-bulu tu.. Sekali promoter tu bunyik pulak suruh aku cabut bulu tu, boleh ganti dengan aksesori lain.. 

Aku berasa sedikit hangen pulak dia cakap macam tu, dia macam bengang kot aku duk pilih lama-lama.. Nasib baik bulan puasa kalau tak siap lah kau kena maki dengan aku.. Aku berhak pilih yang terbaik untuk aku kan? Lepas tu baru aku jumpa beg yang ada kritiria yang aku nak tu walaupun ada sedikit kekurangan.. But it's OK lah, aku tetap berpuas hati.. =)

Pengajaran dari pengalaman?


Janganlah marah apabila pasangan kamu begitu cerewet memilih barang ketika shopping, kerana dia hanya mahu yang terbaik untuk dirinya, sepertimana dia memilih kamu, penuh dengan ciri-ciri yang terbaik di matanya. 


ps: tidak terlalu choosy, cuma pilihlah yang padan-padan..hehe

Thursday, August 19, 2010

BookFest@Malaysia 2010

Hai semua!


Popular Book Co (M) Sdn Bhd (Popular) akan menganjurkan BookFest@Malaysia 2010 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada 4 hingga 12 September 2010 ini!

Pesta berkenaan akan menggunakan ruang kira-kira 100,000 kaki persegi (9,290 meter persegi) dari Dewan 1 hingga 5 yang mana lebih 500 gerai membabitkan penerbit dan pengedar buku serta alat tulis dari Malaysia, China, Hong Kong, Taiwan dan United Kingdom, Kanada dan Singapura-Harian Metro.

Wah macam best je~! Apa lagi, jom lah start kumpul duit untuk borong buku banyak-banyak 4 September nanti! 


Tapi masa tu nanti bulan puasa, dan sah-sah lah ramai gila orang kat situ, dan akan berhimpit-himpit..haha..
Tak apa, boleh tingkatkan pahala dengan meningkatkan kesabaran di bulan puasalah time tu..

=)

Friday, August 13, 2010

Aksi Betina Gedik Tangkap Lentok Sampai Terkangkang




Si betina gedik ni memang pantang nampak beg terbukak, mesti dia tangkap lentok dalam beg tu.. Lepas tu tidur sampai terkangkang..haha~! Paling buat dia tidur sampai tak nak bangun kalau kitorang bukak kan kipas.. Kadang-kadang dia berdengkur, percaya tak?

Percayalah..bahawa kucing gedik aku ni memang tidur berdengkur.. Tapi takdelah macam orang berdengkur bunyinya..bunyi dengkur dia halus je.. bila aku tengok dia tidur nyenyak sangat, aku pun rasa nak tidur..hehe..

ps: pagi yang sejuk..rasa mau tido..

Thursday, August 12, 2010

Hati mahu tapi macam tiada jodoh

Hallo hallo..

Aku memang selalu terfikir kenapa kami ni seolah-olah tak ada jodoh.. Aku suka, memang suka sangat-sangat! Tapi dia selalu pergi.. Yang aku suka tu lah yang nak pergi.. Yang lain aku tengok OK je.. tapi kalau dia je, mesti tak kekal lama.. Dia macam tak mahu bersama dengan aku dalam tempoh masa yang lama.. Dah banyak kali dah aku mencuba untuk bersama dia.. Tapi tak berjaya.. Dia pergi jua akhirnya.. T_T

Oh aku bercakap pasal Ikan Guppy ye. Aku memang suka sangat dekat ikan guppy ni.. Lebih-lebih lagi yang ekor dia lawa-lawa..fuh~! Cantik lah!


Tapi itulah.. kat rumah aku ni, macam ada sumpahan pulak kalau bela guppy..
selalu tak tahan lama.. kadang-kadang 2 hari je dah gol.. ikan lain ok pulak hidupnya..


Dah banyak kali dah beli guppy, paling lama pun dia hidup sampai beranak-anak, lepas tu mati dengan anak-anak tu sekali..haha!


Orang selalu cakap ikan guppy lah yang paling senang nak hidup..
Zaimi pun ada cakap, dekat rumah dia ada sekolam ikan guppy..
Semuanya sebab ikan tu cepat membiak..


Tapi tu lah, dekat rumah aku ni dia tak mau menjadi..
Sedihlah jugak..


Kadang-kadang sajalah masuk kedai ikan mana-mana sebab nak tengok ikan ni banyak-banyak berenang dalam akuarium kedai ikan tu.. Dari situ aku boleh nampaklah kedai ikan mana yang ada beli guppy untuk dijual, ataupun dia ternak sendiri dan jual..haha~!



GUppy ni kalau yang cantik tu, ada mencecah dekat RM3 seekor.. kalau yang biasa tu RM1 je, kadang-kadang 50sen pun ada.. Dulu aku dengan Zaimi selalu pergi dekat Pudu tu.. kadang-kadang beli ikan, kadang-kadang pergi sekadar untuk cuci mata je..hihi.. 

Kat Pudu tu memang banyak gila lah jenis ikan.. Guppy ni macam-macam jenis.. Hati memang gatal je nak beli, tapi kalau dah asyik beli asyik mati.. Rasa ralatlah pulak nak beli selalu..


Masa belajar UKM dulu pulak aku selalu pergi dekat kedai akuarium sebelah Warta tu.. Kat depan kedai dia ada akurium yang cantik sangat, siap ada ekosistem lagi.. ada rumput-rumput kayu-kayu bagai.. ikan pun baynyak dia letak dalam akurium tu..perghhh...


Impian aku nak ada akuarium macam tu lah.. Dalam akuarium tu aku nak letak banyak guppy, macam-macam jenis! bestnya! Bilalah nak jadi kenyataan..?

ps: guppy aku beli 2 ekor semalam masih hidup..harap lamalah hidupnya..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.