Search This Blog

Wednesday, September 30, 2020

Bulus | Wisdom Wednesday

 Ramai yang sedia maklum, dan ramai yang gunakan term 'anak bulus' untuk menggambarkan kucing peliharaan. Kan? 

Termasuklah aku.


Guna perkataan bulus, sebab nak menampakkan ciri-ciri kucing itu mahluk berbulu.
Betul?

Tapi, sebenarnya kan, mengikut Kamus Dewan, bulus bermaksud yang sebaliknya.

Actually, bulus ni kalau mengikut Kamus Dewan, ada tiga maksud.

1. Dapat masuk, lulus, tembus, atau dalam permainan pencak, bulus ini bermaksud kena pukulan.

2. Gondol, tidak berbulu, tidak berdaun (beranting). Juga bermaksud mandul, miskin dan papa.




3. Labi-labi. 


Dan kalau perkataan bulus-bulus pulak, membawa maksud sejenis ikan laut.
Nama saintifiknya Sillago spp


Eheh..

Maka itulah perkongsian ilmu untuk hari ini.
Semoga bermanfaat 😁

32 comments:

  1. Selalu org sebut bulus ni utk kucing..mungkin perkataan asal dari bulu jd bulus..😅

    ReplyDelete
  2. Nak tambah... bulus is bulu halus....heheeee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah betul jugak tu, sebab tu kita panggil anak bulus kan hehehe. rupa2nya maksud dia tidak berbulu hahaha

      Delete
  3. bulus ke bolos yang mula2 tu syaz, pada kita anak bulus ni sekadar panggilan yang comel je kan tak bwa makna lain2 kut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dia macam bolos, lolos.. camtu la maksud dia yang nombor 1 hehe

      Delete
  4. Hehe baru tahu. Memang bertentang maksud. Saya memang tulis anak kucing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe saya selalu guna juga untuk kucing ahaha

      Delete
  5. Aah.. Saya pun biasa kalau orang sebut anak bulus, on da spot ingat dekat kucing je.

    ReplyDelete
  6. Kalau maksud kedua tu macam sedih pula , saya slalu panggil dorang miaw miaw je haha

    ReplyDelete
  7. ohh gitu rupanya maksudnya..

    sorry la..saya tkde kucing,ayam ada la...Nak panggil apa ya Ayam? Ayamas ya? ngeh3..

    ReplyDelete
  8. Owh ada maksud lain sebenarnya. Tak tahu pula.

    ReplyDelete
  9. Thanks sharing fiza pun baru tahu. Selama ni pun terikut orang panggil si bulus..hehe

    ReplyDelete
  10. Oh banyak maksud nya ya bulus tu..
    Thanks sharing Syaz :)

    ReplyDelete
  11. igtkan bulus ni ayat yg direka2 .. rupanya bermaksud

    ReplyDelete
  12. betul... tapi best pulak panggil kucing tu anak bulus... haiwan kecil berbulu-bulu hehehhe

    ReplyDelete
  13. mama selalu guna term ni. sekali baru tau maksudnya bertentangan dgn bulus tu haha.. sebut 40 kali gondol terus si kucen tu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kira macam doa ke? geli hati saya mamapp :D

      Delete
  14. Ooo begitu maksudnya..jd yg utk kucing ni..org pandai2 reka ye hahaha :D

    ReplyDelete
  15. ohh memang ada dalam kamus dewan ye perkataan bulus. ingatkan rekaan semata-mata untuk kucing sahaja dan tak ada maksud selain itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada maksudnya, saya pun kebetulan baru terjumpa baru2 ni hehe

      Delete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me