Pernah tak anda alami batuk yang seolah-olah ‘setia’ sangat dengan anda? Dah minum ubat batuk berbotol-botol, dah telan macam-macam lozeng, tapi masuk minggu ketiga pun masih tak hilang juga.
Kalau jawapannya YA, tolong jangan ambil mudah. Ramai yang sangka itu cuma "batuk panas" atau salah makan, tapi realitinya, ia mungkin tanda awal Tuberkulosis (TB) atau batuk kering.
TB Bukan Sekadar Batuk Biasa
Untuk pengetahuan anda, TB bukannya penyakit keturunan atau buatan orang. Ia berpunca daripada jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis. Yang menakutkan, ia boleh membawa maut jika kita biarkan tanpa rawatan pakar.
Kenali "Red Flags" Selain Batuk
Macam mana nak tahu batuk kita tu bahaya atau tidak? Cuba semak jika anda ada tanda-tanda ini:
Demam Berpanjangan: Badan rasa seram sejuk dan berpeluh pada waktu malam (walaupun cuaca sejuk). 🌡️
Batuk Berdarah: Ini petanda kuman sudah mula merosakkan tisu paru-paru. 🩸
Hilang Selera Makan: Tiba-tiba rasa tak nak makan walaupun hidangan kegemaran ada depan mata. 🍽️
Berat Badan Merosot: Susut berat badan secara mendadak tanpa sebab (bukan sebab diet ya!). ⚖️
Bagaimana Ia Merebak?
TB ni sangat "mudah mesra". Ia merebak melalui udara. Bayangkan, bila pesakit TB batuk, bersin, atau sekadar berbual, kuman ini akan berterbangan di udara dan boleh disedut oleh orang di sekeliling.
Sebab itulah, kalau anda rasa ada simptom-simptom di atas, jangan bertangguh lagi.
Ingat: Rawatan awal bukan sahaja menyelamatkan nyawa anda, tapi juga melindungi keluarga dan orang tersayang daripada dijangkiti.
Apa Perlu Anda Buat?
Segera ke klinik kesihatan atau hospital berdekatan. Doktor akan melakukan ujian kahak atau X-ray dada untuk pengesahan.
Berita baiknya?
TB boleh dirawat sepenuhnya jika dikesan awal dan ubat diambil secara konsisten mengikut jadual.
Jaga diri, jaga paru-paru kita! 🫁✨
.jpg)

Perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih :)
BalasPadamTB semakin kedengaran leluasa dulu senyap je
BalasPadamNak pi mall atau ke bazar yang besar pun tak berani... macam-maacm penyakit sekarang ni
BalasPadamSetiap ulasan yang ditulis adalah dibawah tanggungjawab yang memberi komen. Sekiranya mahu berhubung dengan saya, hubungi saya di blogsyaznirahim@gmail.com :)
Every comment written is under the responsibility of the commenter. If you want to contact me, reach me at blogsyaznirahim@gmail.com :)
Apa yang saya tulis di blog ini dahulu, saya sendiri mungkin sudah tidak bersetuju dengan content itu pada hari ini. Semestinya segala penulisan dalam blog ini tidak sesuai untuk dijadikan rujukan (citation/reference) dalam penulisan artikel / jurnal saintifik. Pemilik blog tidak bertanggungjawab sekiranya isi kandungan blog ini diambil sebagai rujukan akademik.
What I wrote on this blog before, I may not agree with the content today. Certainly all writing in this blog is not suitable to be used as a reference (citation/reference) in the writing of scientific articles/journals. The owner of the blog is not responsible if the content of this blog is taken as an academic reference.
Disclaimer: Unauthorized Use of Photos
All personal and family photos on this blog are the exclusive property of syaznirahim.com. These images may not be downloaded, copied, reproduced, or used in any form without prior written permission from the owner. Unauthorized use of these photos is strictly prohibited and may result in legal action. If you wish to use any of the photos, please contact me for permission and licensing terms. Thank you for respecting our rights and the privacy of the individuals depicted.
Penafian: Penggunaan Foto Tanpa Kebenaran
Semua foto peribadi dan keluarga di blog ini adalah hak milik eksklusif syaznirahim.com. Imej-imej ini tidak boleh dimuat turun, disalin, dihasilkan semula, atau digunakan dalam apa-apa bentuk tanpa kebenaran bertulis daripada pemilik. Penggunaan foto-foto ini tanpa kebenaran adalah dilarang keras dan boleh mengakibatkan tindakan undang-undang. Jika anda ingin menggunakan mana-mana foto, sila hubungi saya untuk mendapatkan kebenaran dan syarat pelesenan. Terima kasih kerana menghormati hak kami dan privasi individu yang digambarkan.