Search This Blog

Showing posts with label Taipan Senawang. Show all posts
Showing posts with label Taipan Senawang. Show all posts

Tuesday, July 8, 2014

Adam demam menjelang masuk umur 1 tahun 3 bulan

Hmm..
Semalam tak pasal-pasal je budak adam ni badan dedar..
Actually hidung dah berair dari hari jumaat, lepas balik bazaar ramadhan.

Menyesal pun ada bawak adam pergi bazaar tu.
Selalu aku dengan zaimi beli dulu baru ambil adam, tapi jumaat tu rasa nak try pergi yang senawang punya, so ambil la adam dulu..

Balik tu hidung berair..
Haih..

Balik semenyih weekend tu ok lagi, setakat hidung je la berair..
Bagi ubat sikit, dengan letak kunyit kat hidung dia nak bagi kurang hingus..

Dah kuning hidung..

Lepas tu sehari dua ni dia asyik menangis..
Bila menangis mulalah berair balik hidung tu..
Mana tak menangis, banyak gusi dah mengeras, gigi nak keluar..
Gigi depan dah keluar suku, yang atas, sebelah yang gigi kapak dua batang tu..
Gigi bawah pun sama..

Geraham pun dia asyik garu je..

Memang merengek je..
Kesian..
Aku bagi lah jugak gripe water tu..

Lepas tu pagi semalam cek suhu dia dah 37.1..
So aku pun EL dan bawak dia pergi Klinik Pakar Kanak-Kanak yang dekat Taipan Senawang tu..
Klinik tu ok, setakat ni adam memang nampak serasi dengan ubat-ubat dia..
Dr Liu tu pun ok je, cuma suara je perlahan sikit..hihi

Zaimi tak cuti, aku pun rasa adam dah besar, boleh kot pergi berdua je..
Alhamdulillah dia behave, cuma agak payah tang nak keluar masuk kereta lah kan.. sebab aku tak biasa lagi keluar berdua dengan adam..

Adam yang behave dalam klinik..
Lepas jumpa doktor, saja lah menyinggah ke Giant, nak beli barang sikit..
Macam biasa aku memang suka letak adam dalam trolley, suruh dia berdiri, sebab dia tak nak duduk kat tempat duduk budak yang ada kat trolley tu.. *eh pening giler ayat*

Lepas tu keluar lah lagu apa tah, adam pun naik sheikh goyang-goyang kepala..
Punyalah syok kot lagu tu bagi dia..
Tak sedar diri tengah demam, hayun punya hayun sekali tangan pun nak angkat joget jugak..
Gedebam!

Tak pasal2 tergolek dalam trolley..
Serius perasaan campur baur..
Kelakar pun ada, sedih of course lah kan sebab tengok adam nangis.. dan malu pun ada macam bebal benor tak reti jaga anak kan..huuuu

Beli apa yang patut, belikan mainan baru kat adam satu..
Kami pun gerak balik..
Sampai rumah sementara suap dia makan, dia main lah mainan baru dia tu ikut imaginasi dia sendiri..haha



Ubat Klinik Dr Liu ni sedap rasa dia..
So takda masalah adam nak makan..
Lepas makan ubat, tak nak gak duk rehat ke apa, stil duk berjalan lagi ke hulu ke hilir..
Last sekali dah pening.. kaki pun dah lembik, jatuh lagi..
Melalak lagi..
Baru nak peluk emak dia..
Gosok-gosok mata..

Kasi susu, masuk buai, tak sampai berapa kali enjut terus lelap..
So aku pun angkat letak atas toto..
Boleh tidur berjemaah dengan aku.. :P


Petang tu ayah balik, pergi beli juadah..
Takde dah la aku dengan zaimi nak bawak adam ke bazaar dah.. serik kot


Syukur adam tak demam melepek tu..
Still boleh jalan-jalan kejar kucing lagi tu..


:)

Tuesday, November 12, 2013

Cara mengawal baby 7 bulan merangkak merata!

Sejak dah masuk umur 7 bulan ni, adam memang lasak.
Super duper lasak!

Mak oi..
Pantang lepa sikit je mesti dah merangkak sana sini..
Masuk bawah meja, duduk bawah buai, pergi hantuk kepala dekat almari tv, jilat lantai, kutip itu ini..



Subhanallah.. dasyat sungguh ciptaan Allah..

AKu happy gila anak aku aktif macam tu, tapi pada masa yang sama, risau dengan kesihatan adam, ye lah, semberono je semua benda masuk mulut.. plus, emak ayah pun serius penat tahap panjat gunung punya nak mengejar adam.. fuh fuh fuh!

Sehari dua ni pulak, zaimi demam.
Ya Allah.. orang jarang demam lah katakan.. dah 2 tahun kot zaimi tak demam.. bila demam, memang melepek. Maka, aku lah yang terhencut-hencut tertonggeng tonggeng menguruskan rumah + jaga adam yang super lasak..

T_T


Tobat aku memang salute dengan perempuan2 yang duduk asing dengan suami atas kekangan tempat kerja, dan jaga anak sorang-sorang masa suami tak ada.. tabik!

Sebab memang sangat penat.

ke sebab anak aku buas tak tau lah kan?
Ye lah, sejak lahir lagi, bila ada je orang jumpa adam, dan nampak je pusar adam ada dua, mesti akan cakap:

"Buas ni budak ada pusar dua"

"hah ada dua pusar.. degil ni!"

"dua pusar ni nak kahwin dua ni" ~ this i don't like! sebab lakiku pun dua pusar T_____T


Makanya.. kami decide untuk break the principe.. asalnya kami memang tak nak ajar adam naik walker.. tapi.. nampaknya itu je cara terbaik untuk win-win situation kami tiga beranak..hahahah

lagipun, adam memang dah naik walker kat rumah pengasuh dia.. pengasuh risau nak biar dia merangkak tak tentu arah sebab dia suka jilat everything!

so, semalam ke Manjaku kat taipan tu, dan beli.





Masa mula-mula testing walker kat kedai tu, dia diam je, tak nangis.. bila dah sampai rumah, nangis plak!

Arghhhh! jangan adam! please!! Karang melayang gitu je duit emak kang..huhu

Tapi nasiblah dia nangis kejap je..pheww..

pagi tadi dah ok dah..
baik punya layan babyTv sambil duduk dalam walker.. tapi dia tak reti lagilah nak gerak gerak..
statik je dalam tu..hehe




Dan, cot dia yang kat dalam bilik pun, kitorang letak dekat hall je, in case dia dah letih naik walker, boleh baring2 dalam cot sambil tengok tv sementara kitorang buat kerja lain.. masak mandi etc..



harapnya ok lah untuk beberapa ketika sebelum dia dapat lesen berdiri dan bertateh lak.. hahaha

Tapi aku dengan zaimi tak kurus-kurus gak lagi..kah kah kah

p/s: abaikan je lah rumah kami yang penuh dengan barang adam everywhere.. huhu

Monday, November 11, 2013

Pengalaman Pertama Anak Demam Teruk

Serius.
Ini kali pertama sejak Adam lahir, adam demam teruk.

Actually ni kisah last week. tu yang seminggu gak aku tak update blog.

Start demam Jumaat 2 minggu lepas.. malam tu badan dia suhu lebih kurang 37.5..

Maka tidur malam tu aku bolengkan dia.. esoknya pergi klinik panel, suhu dah 38.5.



Asalnya aku dengan zaimi ingat taknak balik semenyih sebab baru je balik last weeknya..
Tapi last2 kitorang decide nak balik jugak.. sampai semenyih badan adam memang panas..
bibir dia merah macam cili.. dia pun dah tak nak senyum dah masa tu.. :(

jerlum dengan air daun bunga raya..
bolengkan..

tapi badan dia keep on panas..

last-last petang tu aku cek suhu, dah 39.5!




Ya Allah aku punya cuak sampai terketar-ketar..
Bila anak demam dengan suhu terlalu tinggi, risau dengan kemungkinan sawan.. :((

malam tu jugak, lepas maghrib, terus shoot ke hospital Kajang..
sampai2 je kat emergency dalam 9.15 pm, memang kena masuk terus kat dalam, tak payah tunggu kat luar dah..
terus kena duduk kat atas katil kat unit kecemasan tu bersama ramai lagi manusia dengan kes kes yang pelbagai.. katil yang kitorang dapat tu pun tak berapa bersih.. ada darah.. tah kes ape tah tak tau lah.. hmmm

nampak tak betapa seriusnya kes adam?

sampai2 doktor terus cek apa semua, doktor tengok tonsil adam bengkak teruk..
dan itulah antara punca dia demam..


dan doktor kata nak ambil darah adam.. kalau teruk, maybe kena tahan ward terus..

time MA nak ambil darah adam tu.. memang aku rasa menyesal bawak adam pergi hospital..
gila kan? dah tu tak kan nak bawak pergi jumpa pawang..hew hew..

korang bayangkan lah tangan adam yang kecik molek tu kena masuk jarum yang ada paip tu.. yang bila nak darah lagi, dorang akan pulas je punat kat jarum tu..

aku tanyalah, kenapa tak ambil darah guna jarum biasa je? katanya nanti senang nak drip air..

huwaaa.. anak aku yang kecik nak kena drip air :((

dan doktor tu suruh mandikan adam time tu jugak..
okey..jom lah mandikan..
dahlah pengalaman pertama, apa pun tak bawak!

pampers dengan susu je aku bawak.. towel ke, napkin ke.. semua tak bawak..
nak mandi macam mana tah? dahlah toilet dia...hmm. payah nak explain.
memang tak sesuai lah nak mandikan anak.. agak kurang hygenic. dengan tompok muntah sana sini.. ergggh.

Tak jadi nak mandikan. Aku terus susukan adam, dan masuk balik kat katil tu.
Zaimi bagitau kitorang tak mandikan sebab faktor2 yang aku cakap tu lah..
then doktor buat muka smirk.. mesti dia kata kitorang ni bajet.. toilet kotor sikit takleh.. tapi takmau bawak anak gi swasta..huhuhu..

then dia kata, jerlum je lah anak dengan air.. kebetulam depan katil adam tu ada sinki..

nurse pun datang nak drip air kat adam.. adam memang dah longlai.. lemah semacam..
kitorang bukak baju dia.. aku peluk dia.. tangan dia yang dah pasang jarum tu, selit bawah ketiak aku dan dijulurkan ke belakang.. dan nurse pun pasang drip..

zaimi tanyalah sampai bila nak drip ni? katanya sampai result darah tadi siap..
sambil aku peluk adam yang tengah kena drip.. zaimi pun keep on basahkan adam dengan lap lap dia dengan sapu tangan.. punya panas badan adam, bila lepas lap, mesti sapu tangan tu akan jadi panas..

sambil2 tu aku tengok keliling.. macam-macam kes. baby ada lagi 2 orang tak termasuk adam.. sorang asthma kot sebab neb, dan dijangka akan warded.. sorang lagi demam macam adam.. yang nenek tua ada dua tiga orang.. ada yang dah nampak sangat nazak pun ada..

ada pakcik eksiden, ada pakcik batu karang, ada lelaki india kena tetak.. ada lelaki cina peha terkopak..

serius. itu adalah malam menginsafkan bagi aku. T_T

dan dalam 10.45 macam tu, doktor datang dengan result darah..

jauh dalam hati aku, aku harap sangat adam tak perlu warded. sangat!

dan doktor pun kata darah adam memang ada kuman, tapi yang biasa dan not to worry.. kadar dehydration pun 4.7/5.. suhu lepas jerlum pun dah bawah 38.. jadi tak perlu warded.. phew.. alhamdulillah..

tapi doktor bagi antibiotik dengan ubat demam.. dan doktor kata kena keep on jerlum adam.. biar menggigil asalkan jangan panas..

ok maka baliklah..


malam tu memang adam hanya tidur pakai pampers.. menggigil-gigil.. aku pantau suhu dia setiap setengah jam.. kejap naik kejap turun.. aku cadangkan korang belilah termometer infrared yang cek kat telinga tu.. memang bagus..

dah 3-4 hari ulang antibiotik, demam pun kurang.. cuma suara adam tak keluar, hidung still berair dan batuk2.. moody tak payah cakaplah kan.. dia taknak senyum pun.. sedih :(



susut berat badan..

doktor kata memang kalau tonsil, suhu akan lambat sikit turun..



dah seminggu adam tak fully recover gak dari batuk selsema.. dengan banyak cerita menakutkan mengenai pneumonia apa semua.. last2 aku decide nak bawak anak aku pergi cek lagi sekali.. tapi kali ni kat klinik pakar kanak-kanak kat taipan senawang tu..



And alhamdulillah doktor kata paru-paru adam clear.. just bahagian tekak je..
so dapat lagi 1 antibiotik.. phew... dahlah nak bagi ubat bukan main susah woi!


balik dari klinik dan dan senyum2.. suka mak!

takpelah.. syukur adam dah sihat...



harini aku pergi kerja dah.. tapiiiiiiii sorang-sorang..
sebab ayah adam pulak dah demam teruk..
hmm..



semoga suamiku lekas sembuh..
sangat terasa kepayahan menguruskan rumah sendirian bila dia tak larat macam tu..

p/s: ni pun aku asik rasa nak balik je ni..

Thursday, September 5, 2013

Ceria bersama Playgym!

Eh eh lama pulak tak menaip blog ni.
Busy lah..

hew hew hew..

Eh, dua hari lepas, RON95 naik 20 sen kan?
Dengar kata RON97 pun nak naik jugak 15 sen.

Hebatnya harga minyak 2013 ni..

T_T

Bila fikir pasal kewangan memang sakit hati kan.

Baik aku tengok anak aku, Adam main kat Playgym dia.
Actually baru je beli 2 hari lepas..haha

Beli dekat Manjaku Taipan Senawang tu je..
Taklah mahal sangat berbanding dengan rupa dia, dan hasil dia.
Harga Playgym ni, aku beli RM79. Ok lah tu kan?

Memang dia sangat sukalah!

Asyik menendang2, dan menggapai2.. hehe..
Siap ketawa2 lagi..
Lepas tu bila meniarap pun dia excited bila tengok warna2 dan cermin yang ada kat Playgym tu..
Ceria..
Aku yang tengok ni pun rasa ceria je.. :D


Sayang anak emak..
Mwahh.. peluk cium gomol Adam

BEST!
Sebab adam wangi!

:D

Thursday, June 20, 2013

Gugu Gaga Adam Zuhairi | Perkembangan Anak Umur 2 Bulan Lebih

75 hari sudah usia anak lelaki aku ni.. Alhamdulillah.
Aku pun dah balik Senawang sementara nak tunggu masuk kerja balik 1 Julai ni..
Serius rasa mendal je memikir nak masuk kerja haha..

Nampaknya kena reset minda balik ni, kena mintak tolong dengan Ustazah Muhaya ni..hik hik..

Erm setakat hari ni, perkembangan Adam kira ok la, right on the track kot.
Haritu masa bawak dia pergi Klinik Kesihatan Semenyih untuk injection 2 bulan tu, panjang dia dah 58cm, berat dia dah 4.95kg. heee.. Dahlah masa kena bolengkan dia untuk timbang tu, elok je nak pakaikan baju balik, selamba je dia kencing kat cot tu. Aduss.. Anak lelaki lah katakan.. Bila kencing tu, pancut terus..haha :P

Adam pun dah boleh membalas senyuman, dan dah boleh pandang kita bila kita panggil dia. Dan dah pandai bersuara.. agugu.. gher gher.. hey hey.. wuu.. gmm.. erk.. macam-macam.. serius seronok bila dia dah pandai di agah :D

Adam pun memang dah pandai minum susu guna botol, agaknya dia memang dari kecik dah minum susu formula, bukan susu ibu semata-mata.. Sebab susu aku kurang.. Puting pulak memang aku ajar kat dia, sebab nak bagi dia senang tidur.. Sebab setakat ni aku tak ajar dia buaian lagi, nak bagi lena bagi je dia nyonyot.. Nanti bila dia dah tidur, dia sendiri yang akan luahkan puting tu.. Mula-mula aku beli puting Pureen biasa tu je, tapi ada kawan suggest supaya beli orthodontic pacifier, sebab puting yang orthodontic tu bentuk dia macam puting ibu masa anak nyonyot, jadi dia kira macam elok lah, tak akan ganggu proses budak tu bercakap nanti..

AKu beli yang jenama NUK dekat Manjaku Taipan Senawang tu.. Dah penat gugu gugu gege gege, dah ngantuk, sumbat je 'candu' dia tu, lalok lah lepas tu.. :D




Tangan dia pulak dah pandai nak belajar genggam-genggam.. Semalam dia bangun dari tidur, lepas tu lapar sangat gamaknya, masa zaimi nak susukan dia, dia pegang sendiri botol dia..haha.. funny!


hmmm...

Sedih pulak bila fikir nak kena tinggalkan dia dekat pengasuh bila dah start kerja nanti..hmm..
Harapnya semua akan OK.. Niat kat hati nak suruh mak aku yang jaga.. Tapi rumah mak jauh pulak dari tempat kerja, kalau on the way ke tempat kerja tu senanglah.. Ini? Hmm..

Nak suruh emak yang duduk kat rumah aku ni, payah pulak. Banyak benda nak dipertimbangkan. Lagi pun, aku tak nak susahkan mak.. Dia pun mesti tak selesa duduk sini, rumah sewa aku ni kecik sangat. Bila ada 5 orang kat ruang tamu, orang yang ke-6 mesti dah tersiput-siput tak tau nak selit celah mana nak duduk..huhu..

Tak apalah.. Aku berdoa supaya pengasuh tu tak sia-siakan anak aku.. Harapnya dia dapat lah jaga anak aku dengan ikhlas, dan tak biarkan Adam menangis lama-lama.. :(

Huwaaarhh tension!

Bertawakal je lah -_-"

p/s: Sejak tadi aku tengok TV ni, asiklah keluar iklan Astro First Bikers Kental ni. "Saiya Sukaporn" Nasib baik dah beli haritu..haha.. Bolehlah layan filem tu.. 3 bintang 1/2.

Thursday, June 13, 2013

Cara hilangkan ruam di muka bayi?

Semenjak dua menjak dah masuk 2 bulan ni, sakan pulak bintik-bintik halus ruam naik kat muka anak kecil aku ni. Kesian adam. Asalnya dia suka tonyoh tangan dia yang bersarung tangan tu kat mulut, lepas tu tonyoh2 muka dia pulak. Lepas tu bintik2 halus tu menjadi-jadi.

Sebagai emak yang baru *ecewah*, aku kaget la jugak bila muka anak aku jadi macam tu.
Memangla tak teruk sangat, tapi risaulah jugak.

Tak nak muka anak aku jadi macam ni!


Mula-mula, aku hentikan penggunaan bedak muka dia. Then, aku decide maybe enough untuk adam pakai mittens. Dah 2 bulan umur lagipun. So bukak. Lepas tu, aku ingat nak letak Drapolene. Pergilah dekat Twin Baby dekat rumah aku ni nak pergi beli. Dahlah adam termuntah kat kedai tu..haha

Masa aku belek2 drapolene tu, salesgirl dia datang. Katanya drapolene ni sesuai untuk ruam kat punggung bayi. Lagipun tak organik katanya. Bahaya bla bla bla.. Dia pun promot 1 krim lagi. Baby Nappy Rashcure Cream dari pengeluar Baby Organix. Tagline dia The Power of Nature. Haha.. Soothing & Protect with Shea Butter and Prebiotics katanya.

Budak tu kata boleh sapu kat muka sebab organik, masuk mulut pun tak apa. Aku pun dengan 'cerdik'nya pergilah beli krim tu. RM29.90 jugak kau. Sebab apa? Sebab aku kekok budak tu ikut je aku dalam kedai tu. Aku serius tak suka salesgirl jenis ikut je kau nak tengok2 barang. Macam timbul 1 perasaan kurang senang giler-giler punya. Dahlah muka budak tu macam taik je masamnya.. Kalau tak nak jadi salesgirl, pergilah jadi CEO syarikat ke, lawyer ke.. duh..

Lepas tu bila dah beli, dengan 'cerdik'nya baru nak terbaca kat kotak krim tu, "Protect baby's little booty, the gentle, natural way!" Then baru aku perasaan perkataan Nappy..arghhh...

Tapi masa adam tido, try la jugak letak kot2 jadi kan..letak nipis2.. hmm.. tak jadi pun.. ruam kat muka adam tak hilang, tapi jadi kering pulak muka dia..

Lepas tu, try pulak letak bedak merah Agnesia tu. Tak jadi jugak.. Letak baby oil baru ok sikit.

Tapi, masa bawak adam pergi kliniki untuk inject 2 bulan hari selasa haritu, muka adam adalah terkena panas sikit.. adoi.. baby oil tu macam menambah kemerahan muka adam pulak..adess..

Tanya nurse kat klinik kesihatan tu, dia kata letak losyen je. Hmm.. Aku tak try pulak letak losyen, sebab takut nanti adam tersapu dengan tangan dia, pastu termasuk mulut..

Tanya dekat kawan2, ada sorang akak ni ni kata dia letak Minyak Kelapa Dara dekat muka anak dia then menjadi. Virgin Coconut Oil ni ada jual dekat kedai2 ubat katanya.. Bincang dengan zaimi, then pergi beli dekat Taipan Senawang, kedai yang ada gambar Mak Dara tu..hehe..

Beli cap Bio-Asli. Memang ada tulis dalam kertas dalam kotak tu, khasiat minyak kelapa dara ni untuk ruam. Ok, let's sapu lepas adam mandi.



Hari pertama lepas try, nampaklah bintik2 tu macam mengecil. Harini, merah-merah dah surut tapi bintik2 tu ada lagi, tapi bila sentuh dengan jari muka dia, kesan ruam tu dah tak setebal asal. yea! Alhamdulillah, nampak macam menjadi. Thank you kak Tini :)

Bila cium adam, dia bau kelapa..haha..

Kesian anak emak..

Harapnya tak lama lagi hilanglah ruam2 muka adam.. Aku cuma mampu bertawakal..cewah..

p/s: tak bestnya selsema masa jaga anak..srot srot..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me