Pages

Search This Blog

Showing posts with label Twins Baby. Show all posts
Showing posts with label Twins Baby. Show all posts

Tuesday, October 29, 2013

Tragedi Ngeri 2013

Hello korang..

Macam yang cakap kat entry Love You Mr. Arrogant sebelum ni lah, minggu lepas aku balik Kota Bharu, kampung zaimi..

Ada 2 perkara yang terpaling tak best telah terjadi..
Yang best-best aku malas plak nak cerita lagi.. hihi..

Yang pertama,

Masa hari balik ke Kota Bharu tu, anak aku sebenarnya baru je 2 hari lepas cucuk 6 bulan tu..
Makanya, dia macam ada mild fever, dan hidung dia agak tersumbat..
Aku memang kalau hidung baby aku ni tersumbat, aku akan sapu kunyit kat batang hidung dia, lepas tu sembur sterimar dan zaimi akan sedut guna penyedut hingus cap Pigeon tu..

Nak dijadikan cerita, sterimar yang aku bawak balik tu dah semput.. sikit sangat tinggalnya..
So decide nak beli yang baru lah.. pergilah dekat farmasi yang aku lupa dah nama dia, dekat lah dengan rumah mertua aku ni, dekat Taman SBJ tu..

Sekali takde jual. Erkk.. dia pun macam blur bila zaimi sebut sterimar. Bila explain sikit apa kebendanya sterimar tu, baru dorang paham, dan kata sterimar tak ada jual, dorang jual Iliadin. Fungsi sama katanya, tapi bukan jenis spray halus macam sterimar tu, dia jenis titik titik.

Kitorang takmau. Sebab nanti susah nak masukkan dalam lubang hidung adam yang for sure akan mengamuk!

So ke pekan Kota Bharu kita. Pergilah kat Farmasi Kian ke apa tah, yang agak besar kat area banyak backpackers lodge kat tengah-tengah KB tu, pun  jual Iliadin jugak. Arghhh stress.

Risau dah ni, adam dah srot sret srot sret. Before ke KB ni tadi pun ada singgah Manjaku dengan Twins Baby kat area Tesco KB tu, pun tak ada jual.

Last2 aku nampak ada Guardian dekat2 dengan Farmasi Kian tu. Aku suruh zaimi try tanya. Kot kot ada.

Berdebar je masa aku pandang zaimi masuk guardian tu..

jeng jeng jeng!

Aku nampak zaimi duk angkat kotak sterimar tu duk tayang kat aku kat dinding cermin guardian tu.. yea! *omg ayat berterabur*

Jumpa jugak.. mak oi payahnya nak carik.. adakah orang Kota Bharu tak guna sterimar? sebab dekat Senawang ni, kitorang beli sterimar tu dekat farmasi kecik dalam taman ni je.. hew hew hew..

Perkara tak best yang kedua,

Memang super tak best. Sangat.

Ceritanya lepas adam dah sihat sikit, adalah zaimi ajak keluar jauh sikit.. jalan-jalan dengan mak dia sekali.. aku on je.. sebab duduk rumah pun tak ada nak buat apa sangat..

tung tang tung tang pergi jalan semua, masa on the way balik tu tetiba adam macam merengek pulak bila mak mertua (mil) aku dukung.. letih gamaknya.. so masa kereta tengah bergerak mil aku pass la kat aku.. oh masa tu aku duduk depan, sebab saja bagi mil aku yang kelek cucu dia..

tapi walaupun dah duduk dengan aku, budak bertuah tu still tu strecth kan badan dia dan nangis2 semua.. memang last2 aku suruh zaimi berhenti mana-mana untuk aku masukkan dia dalam carseat.. sebab mil aku macam tak biasa nak masukkan.. carseat tu sebelah mil aku je.. takpelah.. maka berhentilah dekat 1 masjid ni..

aku pun dengan yakin dan perasan cunnya, bukak pintu kereta dan keluar.. sekali dengar bunyi 'depop'.

erk.. masa tu hati memang dah luluh dah..

baik punya henset aku menyembah jalan berbatu kat parking masjid tu, facedown.

Aku saja taknak angkat lagi henset aku. Aku settelkan ada dulu.. ikat dia elok2 kat carseat dia.. tutup pintu kereta.. then baru aku angkat henset aku.

Sah.

Pecah.

T__T


Tapi still la kau boleh touch tolak2 screen apa semua.. cuma.. pecah.

Sedih kot. Baru beli 3 bulan lepas.. arhhh!!!

Aku takleh sabar nak tunggu balik Senawang baru nak repair. Sebab macam bahaya pun ye gak, sebab ada kaca-kaca halus kat retak tu. Bila kau letak jari, rasa macam bergaram.



T_T

So esoknya ajak Zaimi pergi Billion Kota Bharu. Aku tau situ ada tempat repair handphone kat Kota Bharu ni. Actually, aku mana tau ada kedai lain kan. Haha. Zaimi pun bukannya duduk KB dah, so dia pun tak berapa tau. Yang aku tau ni pun sebab pernah pergi tanya kat situ masa skrin handphone zaimi pecah tahun lepas.

Nak buat macam mana, tahun ni rezeki aku pulak pecah. T_T

Tanya-tanya.. untuk Galaxy Grand harga skrin tu rm250. Tapi dia kurangkan jadi RM220.

Tanpa pikir panjang, aku setuju terus hahahah!

Dia kata siap dalam 2 jam. Ok sangatlah tu. Lega weh!

Dari nak biar je pecah tu macam tu, adam plak dah lah suka benar menghisap telefon mak ayah dia ni.. pantang leka! Dan dari nak beli telefon baru kan? Nan hado kau duit? Baik guna duit tu nak masuk rumah baru ni..

So, after 2 jam, siap. Yea!

Siap aku kena bebel dengan cina tu.. katanya inilah akibat tak pakai casing. Yelah yelah..
Aritu aku buka casing tu sebab macam rimas.. sekarang aku pasanglah balik..

Tak pasal-pasal melayang duit..huks..


p/s: By the way masa kat Kota Bharulah aku dapat tau kes pegawai AMBank kena tembak dekat kepala tu.. serius ngeri. Memang keji sangat perompak tu. Al-Fatihah untuk Norazita Abu Talib.. takziah untuk keluarga dia.. Kepada Ardi Hamza tu, aku harap sangat dia ditangkap dan dapat balasan setimpal! Kejam!! Dua orang anak yang masih kecil tak pasal-pasal kehilangan kasih seorang emak..

Thursday, June 13, 2013

Cara hilangkan ruam di muka bayi?

Semenjak dua menjak dah masuk 2 bulan ni, sakan pulak bintik-bintik halus ruam naik kat muka anak kecil aku ni. Kesian adam. Asalnya dia suka tonyoh tangan dia yang bersarung tangan tu kat mulut, lepas tu tonyoh2 muka dia pulak. Lepas tu bintik2 halus tu menjadi-jadi.

Sebagai emak yang baru *ecewah*, aku kaget la jugak bila muka anak aku jadi macam tu.
Memangla tak teruk sangat, tapi risaulah jugak.

Tak nak muka anak aku jadi macam ni!


Mula-mula, aku hentikan penggunaan bedak muka dia. Then, aku decide maybe enough untuk adam pakai mittens. Dah 2 bulan umur lagipun. So bukak. Lepas tu, aku ingat nak letak Drapolene. Pergilah dekat Twin Baby dekat rumah aku ni nak pergi beli. Dahlah adam termuntah kat kedai tu..haha

Masa aku belek2 drapolene tu, salesgirl dia datang. Katanya drapolene ni sesuai untuk ruam kat punggung bayi. Lagipun tak organik katanya. Bahaya bla bla bla.. Dia pun promot 1 krim lagi. Baby Nappy Rashcure Cream dari pengeluar Baby Organix. Tagline dia The Power of Nature. Haha.. Soothing & Protect with Shea Butter and Prebiotics katanya.

Budak tu kata boleh sapu kat muka sebab organik, masuk mulut pun tak apa. Aku pun dengan 'cerdik'nya pergilah beli krim tu. RM29.90 jugak kau. Sebab apa? Sebab aku kekok budak tu ikut je aku dalam kedai tu. Aku serius tak suka salesgirl jenis ikut je kau nak tengok2 barang. Macam timbul 1 perasaan kurang senang giler-giler punya. Dahlah muka budak tu macam taik je masamnya.. Kalau tak nak jadi salesgirl, pergilah jadi CEO syarikat ke, lawyer ke.. duh..

Lepas tu bila dah beli, dengan 'cerdik'nya baru nak terbaca kat kotak krim tu, "Protect baby's little booty, the gentle, natural way!" Then baru aku perasaan perkataan Nappy..arghhh...

Tapi masa adam tido, try la jugak letak kot2 jadi kan..letak nipis2.. hmm.. tak jadi pun.. ruam kat muka adam tak hilang, tapi jadi kering pulak muka dia..

Lepas tu, try pulak letak bedak merah Agnesia tu. Tak jadi jugak.. Letak baby oil baru ok sikit.

Tapi, masa bawak adam pergi kliniki untuk inject 2 bulan hari selasa haritu, muka adam adalah terkena panas sikit.. adoi.. baby oil tu macam menambah kemerahan muka adam pulak..adess..

Tanya nurse kat klinik kesihatan tu, dia kata letak losyen je. Hmm.. Aku tak try pulak letak losyen, sebab takut nanti adam tersapu dengan tangan dia, pastu termasuk mulut..

Tanya dekat kawan2, ada sorang akak ni ni kata dia letak Minyak Kelapa Dara dekat muka anak dia then menjadi. Virgin Coconut Oil ni ada jual dekat kedai2 ubat katanya.. Bincang dengan zaimi, then pergi beli dekat Taipan Senawang, kedai yang ada gambar Mak Dara tu..hehe..

Beli cap Bio-Asli. Memang ada tulis dalam kertas dalam kotak tu, khasiat minyak kelapa dara ni untuk ruam. Ok, let's sapu lepas adam mandi.



Hari pertama lepas try, nampaklah bintik2 tu macam mengecil. Harini, merah-merah dah surut tapi bintik2 tu ada lagi, tapi bila sentuh dengan jari muka dia, kesan ruam tu dah tak setebal asal. yea! Alhamdulillah, nampak macam menjadi. Thank you kak Tini :)

Bila cium adam, dia bau kelapa..haha..

Kesian anak emak..

Harapnya tak lama lagi hilanglah ruam2 muka adam.. Aku cuma mampu bertawakal..cewah..

p/s: tak bestnya selsema masa jaga anak..srot srot..

Saturday, February 2, 2013

Bakal Ibu Yang Sengal

Hari minggu memang best.
Hari bermalas-malasan.


Bangun pagi tadi, just goreng meehun je sebagai sarapan.
Lepas tu lepak-lepak depan TV sementara nak tunggu tengahari.
Dan tiba-tiba dapat ilham nak tambah baju baby. Keh keh keh..


Bodek zaimi ajak pergi Twins Baby yang baru bukak dalam tahun lepas dekat deret kedai-kedai baru kat Senawang tu. Bodek punya bodek, dalam pukul 1 macam tu keluar rumah.


Bila masuk je, perasan jugaklah yang kedai tu besar dan barang dia tak penuh lagi. Maybe jugak dia baru bukak kot. Dan promoter dia pun macam pandang-pandang macam tu je, tak datang dekat.
Cantek. Aku memang kekok sikit kalau nak membeli-beli ni kalau promoter duk ikut je memanjang. Rasa macam tak nak beli pun ada kalau dia asyik duk ikut je. Haha.


Tengok kat bahagian baju-baju, target nak beli dalam 3-4 pasang lagi.
Sebab terfikir jugak, budak kecik ni kadang-kadang muntah lah, termuak lah.. Jadi beli baju biar cukup lah kot. Walaupun sedar yang selalunya budak-budak ni badan dia cepat naik. Takpelah, beli jugak. Nafsu bergelora nak beli. Kikiki...


Pilih punya pilih, tengok harga dia tak adalah menyebabkan aku kena mentally traumatized macam aku pergi satu kedai kat Mines haritu. Hahaha. Bolehlah, harga dia boleh tahan, kena dengan kecomelan baju-baju dia. Dan ada banyak jenama jugak. Ada Baby Popeye, Paddington Bear, Bebe, Pureen dan macam-macam lagilah.


Then dah puas cuci mata, layan nafsu, sambar 4 pasang, dengan tambah mitten booties sikit, beli beg baby satu, bayar dan gerak balik.


Samoai je kat rumah, macam biasa pergi salin baju semua, then tak sabar nak tengok balik hasil tangkapan kat Twins Baby tadi. Ambik lah baju yang atas sekali dalam plastik tu. Bukak-bukak je sendiri yang terkejut.

Skirt...??
Eh..aku beli gown? Apa kejadahnya semua ini..??
Kenapa aku ambik gown gambar Olive Oyl ni..??


Ah sudah.. boleh pulak aku tersalah ambik. Apa punya careless lah.
Masa kat cashier tu boleh pulak tak perasan tadi.
Agaknya mata sibuk duk tengok benda-benda lain atas meja tu.


Aaaa...boleh tukar tak ni?
Zaimi suruh aku call nombor dekat resit tu.
Ikut hati tak nak dah pergi tukar, malu.
zaimi kata tukar jugak. Nak buat apa skirt tu nanti?
Terus aku teringat cerita P.Ramlee Ibu Mertuaku, ada scene anak Kassim Selamat si Tajudin tu duduk dalam crib sambil pakai gown. hahah!


Ok call, tokey dia kata datanglah. Boleh tukar.
Pheww.. Lega. Pergilah balik di tengah-tengah panas terik tengahari tu.
Ambik sepasang pyjamas pulak..
Adeh.. Tak pasal-pasal. Tu lah, cuai.


Lain kali, beli apa-apa jangan over excited ye.
Pandang dekat apa yang cashier tu pegang.

Kui kui kui..

Sekian kisah bakal ibu yang sengal.



Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.