Pages

Search This Blog

Showing posts with label VCO. Show all posts
Showing posts with label VCO. Show all posts

Friday, August 8, 2014

Darah Adam | Anak Jatuh Mulut Berdarah

Ya Allah..
Allah SWT saja yang tahu betapa hancur luluh hati kami suami isteri malam tadi.

Adam dah mengantuk sangat, dah banyak kali sebenarnya dia jatuh terduduk.
Lepas tu ayah dia ajak masuk buai, dia ingat ayah dia nak bergurau dengan dia..

Dia punya semangat berlari, tersadung, tersembam ke lantai.
Padahal jalan pun tak stabil lagi, dah nak berlari.

Masa tu lampu dah tutup.
Adam dah meraung.
Aku tergamam.
Zaimi lari pergi bukak lampu.
Ingatkan setakat terhantuk dahi.

Sekali...

Menyembur2 darah keluar dari mulut adam..
Masa tu kami tak tau darah tu samada bibir pecah ke, gigi patah ke atau hidung.

Kau bayangkan, hidung ke bawah muka anak aku habis berdarah.
Dah yang pekat likat.
Merah!

Allah..
Aku dah terketar-ketar..
Kami bawak pergi sinki, adam taknak bagi kerjasama, dia larikan muka dia bila kami nak lap.

Aku dah nangis2.
Baju zaimi dengan baju adam habis merah darah.
Banyak sungguh darah!

Dekat 30 minit jugaklah kami struggle nak settlekan..
Dapatlah lap semua darah..tukar baju semua..

:(

Masa tu aku berdoa sangat.. janganlah gigi yang patah..
Gigi dahlah baru nak keluar..

Lepas dah reda semua..
Bagi ubat gripe water tu..

Adam dah tenang.. dan tertidur..
Tapi bila nak check mulut dia, dia menangis balik sebab tak cukup lena lagi agaknya..
Takpelah, aku cakap kat zaimi malam sikit aku check..
Sementara tu kitorang sapu VCO dekat dalam mulut dia..

Memang malam tadi, adam bangun setiap jam..

"mak..mak...ehekk ehekk"

Bila dengar je bunyi tu aku akan peluk cium dia..usap kepala dia..
Sambil aku bisik kata "mak ada ni.. ada jangan takut ye.. adam kuat.. mak tau adam kuat..."
Sambil aku pun nangis :(

Lepas tu dalam pukul 2, aku suap susu..
Habis 7 oz.. Lepas tu baru nampak dia macam lena sikit..
So aku pun suluhlah mulut dia..





Bawah tak teruk sangat..
Atas teruk..
Alhamdulillah luka dah kering..
Bagus VCO tu, memang serasi dengan adam..
Lagipun VCO tu memang yang boleh dimakan, jadi tak risau sangat nak sapu walaupun dalam mulut..

Lepas suluh aku sapu lagi sikit, kali ni lagi sekata sebab mula-mula tadi adam menggelupur..
Bibir atas dia memang bengkak sikit..
Dahi pun ada lebam sikit..

Alhamdulillah pagi tadi dah ok..
Tapi tu lah, dah lupa kot kat sakit tu, pagi tadi berlari lagi, panjat basikal lagi..
Haih la anak emak..

Monday, May 12, 2014

Cara Nak Lebatkan Rambut Bayi

Lama kan tak share share petua ni?
huhu..

Sajalah nak kongsi cara lebatkan rambut bayi ni, sebab anak aku pun jenis rambut halus dan nipis, siap dari jauh nampak macam botak..huhu..

Kalau aku, aku sapu VCO je kat kepala dia, lepas dah lap kering-kering lepas mandi tu.
Agak-agak je letak, jangan banyak sangat sampai lencun lak..hee

Lepas tu biarlah dia kering sendiri..

Alhamdulillah, lepas tu rambut Adam boleh tahan lebatnya.

Kalau mak aku pulak, antara cara nak anak rambut lebat, masa mengandung, banyakkan makan kacang, tak kisahlah kacang ngan yin ke, kacang hazel ke.. insyaallah anak rambut lebat dan hitam..
aku dulu masa pregnant tak makan kacang, sebab aku kureng sikit kacang-kacang ni.. hehe..

Dan satu lagi petua aku terbaca kat Facebook tadi:

Ambil seranting daun asin, seranting daun delima dan enam helai daun melur. Kesemua daun digiling. Kemudian, campurkan dengan bedak sejuk dan air. Sapukan pada kepala bayi. -SUMBER

daun asin tu, nama lainnya daun cekur manis kalau tak silap aku.

Hasil sapu VCO kat adam, inilah hasilnya..



Lebat tak?

Thursday, June 13, 2013

Cara hilangkan ruam di muka bayi?

Semenjak dua menjak dah masuk 2 bulan ni, sakan pulak bintik-bintik halus ruam naik kat muka anak kecil aku ni. Kesian adam. Asalnya dia suka tonyoh tangan dia yang bersarung tangan tu kat mulut, lepas tu tonyoh2 muka dia pulak. Lepas tu bintik2 halus tu menjadi-jadi.

Sebagai emak yang baru *ecewah*, aku kaget la jugak bila muka anak aku jadi macam tu.
Memangla tak teruk sangat, tapi risaulah jugak.

Tak nak muka anak aku jadi macam ni!


Mula-mula, aku hentikan penggunaan bedak muka dia. Then, aku decide maybe enough untuk adam pakai mittens. Dah 2 bulan umur lagipun. So bukak. Lepas tu, aku ingat nak letak Drapolene. Pergilah dekat Twin Baby dekat rumah aku ni nak pergi beli. Dahlah adam termuntah kat kedai tu..haha

Masa aku belek2 drapolene tu, salesgirl dia datang. Katanya drapolene ni sesuai untuk ruam kat punggung bayi. Lagipun tak organik katanya. Bahaya bla bla bla.. Dia pun promot 1 krim lagi. Baby Nappy Rashcure Cream dari pengeluar Baby Organix. Tagline dia The Power of Nature. Haha.. Soothing & Protect with Shea Butter and Prebiotics katanya.

Budak tu kata boleh sapu kat muka sebab organik, masuk mulut pun tak apa. Aku pun dengan 'cerdik'nya pergilah beli krim tu. RM29.90 jugak kau. Sebab apa? Sebab aku kekok budak tu ikut je aku dalam kedai tu. Aku serius tak suka salesgirl jenis ikut je kau nak tengok2 barang. Macam timbul 1 perasaan kurang senang giler-giler punya. Dahlah muka budak tu macam taik je masamnya.. Kalau tak nak jadi salesgirl, pergilah jadi CEO syarikat ke, lawyer ke.. duh..

Lepas tu bila dah beli, dengan 'cerdik'nya baru nak terbaca kat kotak krim tu, "Protect baby's little booty, the gentle, natural way!" Then baru aku perasaan perkataan Nappy..arghhh...

Tapi masa adam tido, try la jugak letak kot2 jadi kan..letak nipis2.. hmm.. tak jadi pun.. ruam kat muka adam tak hilang, tapi jadi kering pulak muka dia..

Lepas tu, try pulak letak bedak merah Agnesia tu. Tak jadi jugak.. Letak baby oil baru ok sikit.

Tapi, masa bawak adam pergi kliniki untuk inject 2 bulan hari selasa haritu, muka adam adalah terkena panas sikit.. adoi.. baby oil tu macam menambah kemerahan muka adam pulak..adess..

Tanya nurse kat klinik kesihatan tu, dia kata letak losyen je. Hmm.. Aku tak try pulak letak losyen, sebab takut nanti adam tersapu dengan tangan dia, pastu termasuk mulut..

Tanya dekat kawan2, ada sorang akak ni ni kata dia letak Minyak Kelapa Dara dekat muka anak dia then menjadi. Virgin Coconut Oil ni ada jual dekat kedai2 ubat katanya.. Bincang dengan zaimi, then pergi beli dekat Taipan Senawang, kedai yang ada gambar Mak Dara tu..hehe..

Beli cap Bio-Asli. Memang ada tulis dalam kertas dalam kotak tu, khasiat minyak kelapa dara ni untuk ruam. Ok, let's sapu lepas adam mandi.



Hari pertama lepas try, nampaklah bintik2 tu macam mengecil. Harini, merah-merah dah surut tapi bintik2 tu ada lagi, tapi bila sentuh dengan jari muka dia, kesan ruam tu dah tak setebal asal. yea! Alhamdulillah, nampak macam menjadi. Thank you kak Tini :)

Bila cium adam, dia bau kelapa..haha..

Kesian anak emak..

Harapnya tak lama lagi hilanglah ruam2 muka adam.. Aku cuma mampu bertawakal..cewah..

p/s: tak bestnya selsema masa jaga anak..srot srot..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.