Search This Blog

Showing posts with label baby. Show all posts
Showing posts with label baby. Show all posts

Sunday, July 19, 2020

28 Hari Di NICU - Abdul Muhaimin | Review Buku


Satu lagi buku yang dah lama beli dan terperap dalam almari buku.
Rupa-rupanya, bila dah mula baca, aku boleh habiskan kurang dari 24jam!

Wednesday, December 17, 2014

Wajah Kesayangan Hamba


Adam.
Dah besar dah anak mak.
Syukur ALhamdulillah.




Makin besar ni makin banyak karenah.
Sekarang time suka berlari.
Sikit-sikit lari, lepas tu lari semahu-mahunya sebab ingat orang nak kejar dia agaknya.
Kelakar ok!

Jatuh gedebak gedebuk sana sini..
Kalau sakit teruk, nangis sampai sedu,
Kalau sakit lite-lite, nangis sikit..
Kalau sakit yang tahap gigit semut tu, dia jerit 'aduuuuii'.

:))

Betul la orang kata, kasih sayang ni tak boleh ucap dengan kata-kata.
Aku punya perasaan dekat adam ni, aku tak boleh nak terjemah dalam bentuk entry blog.
Serius!


Monday, August 11, 2014

Tuxedo Baby

Hahah..
Aku beli online. Lama dah, dari adam dalam pantang lagi..keh keh..
Actually dia adalah sejenis jumper.
Design corak dia je macam tuxedo kononnya..

Sajalah bagi si masam tu pakai tido malam tadi sebab kain dia lembut dan tak panas..
Lepas tu tadi masa hantar kat rumah pengasuh, punyalah gelak kak ima tu hahaha!








Tetiba nak show off baju jumper anak kan?
Tah hape hape tah..

Friday, August 8, 2014

Pengalaman Bersalin Induce

Hai semua,

Gambar Hiasan


Ada juga yang bertanyakan pengalaman bersalin secara induce / bersalin paksa ni.
Ye itulah pengalaman bersalin aku dulu.

Aku ada cerita dah dulu, karang kalau cerita balik, sama je isinya.

Jadi, bolehlah klik sini untuk entry berkenaan bersalin induce aku tu.

::Bersalin Induce di Hospital Putrajaya::


Sunday, June 29, 2014

Tips Menyusukan Bayi Pada Bulan Ramadhan

Dah masuk bulan puasa..
Teringat pulak, puasa tahun lepas, adam masih menyusu badan..
Nak jadikan cerita, dengan ilmu yang kurang di dada, susu aku drop.
Drop se drop drop nya.

:(

Jadi, rugilah aku disitu..



Aku tak nak ibu-ibu yang lain mengalami pengalaman sama macam aku..
Tahniah pada ibu-ibu sekalian yang ada effort untuk search pasal perkara ni, dan memandangkan korang dah end up sampai ke blog aku ni, aku nak share tips untuk kekal cergas, dan tiada drop susu sepanjang bulan puasa, insyaallah..

1. Minum Air Mencukupi
Anda perlu minum air yang mencukupi ketika sahur dan berbuka bagi mengelakkan dehidrasi yang bakal menjejaskan penghasilan susu. Seelok-eloknya minum dua liter atau bersamaan dengan lapan gelas air sehari.
2. Jangan Abai Sahur
Usah sesekali meninggalkan waktu bersahur. Namun, anda digalakkan untuk melambatkan makan sahur. Makanlah makanan yang kaya dengan protein dan apa sahaja makanan berbentuk sup. Dalam pada itu, anda perlu kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.
3. Makan Kurma Ketika Berbuka
Berbukalah dengan memakan kurma terlebih dahulu sekurang-kurangnya tiga biji.
Amalan sebegini dapat membekalkan tenaga segera selepas berpuasa sepanjang hari.
4. Banyakkan Buah Dan Sayur
Makanlah buah dan sayur yang ternyata mengandungi banyak khasiat yang bukan sahaja baik untuk tahap kesihatan anda malah bagus untuk bayi juga.
5. Ambil Lebih Lemak Sihat
Jumlah lemak di dalam susu ibu berkurangan apabila anda berpuasa. Untuk itu, anda perlu mengambil makanan yang mengandungi lemak sihat mencukupi. Ini dapat dilakukan dengan mengambil susu dan produk tenusu seperti keju, susu dan sebagainya.
6. Amalkan Madu
Anda sangat digalakkan untuk memakan madu setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semula jadi. Selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh.
7. Elakkan Minuman Bikarbonat
Anda sememangnya digalakkan untuk minum banyak air ketika berpuasa tetapi hindari pengambilan minuman yang mengandungi banyak gula seperti air bikarbonat. Sama juga halnya dengan minuman berkafein. Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kafein boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika diambil berlebihan.

Sumber SINI

Dan aku juga nak share link dua blog yang boleh membantu menaikkan semangat korang semua:

1) Ummi
2) Nurul Dhia
3) Adelita

Selamat berpuasa sambil menyusukan si comel anda :)


Thursday, June 26, 2014

Anak dapat kaki

Sejak dah boleh berjalan ni, happy sangat si Adam..
Terkedek-kedek je berjalan sana sini..hihi

Sambil berjalan, tangan mesti kat paras dada sebab nak balance badan dia kan..
Lepas tu mulut mesti duk membebel je.. sampai terkembang kuncup hidung bernafas..hahah


Walaupun orang cakap adam agak lambat berjalan, persetankan!
Tiap-tiap budak lain.
Memang mentaliti kekampungan sungguh orang yang asyik duk compare dengan anak dia..huh!
Adam berjalan haritu, umur dia setahun 2 bulan.
Bukannya sebelum tu dia langsung tak boleh berpaut ke apa, boleh je.
Cuma masa tu dia tak nak lepas tangan dari dinding atau kerusi semua..

Sekarang alhamdulillah.. :)


Kepada ibubapa yang anak dia belum boleh jalan, jangan risau..
Yakinlah, anak kita akan berjalan bila dia hendak berjalan.
Bagi dia masa, jangan marah, jangan perli dia.
Walaupun dia kecil, tapi kita jangan guris hati dia.. dia faham tau..

Doa adalah paling penting, teruskan!

Bila dia dah jalan, happy tu Allah je tau :')


Friday, June 20, 2014

Anak Kecil Sudah Berjalan!

Last Wednesday, tapak tangan kanan gatal sangat. 
Sempat gurau dengan Kak amie, kata nak dapat rezeki ni..haha
Today pulak adalah salah satu hari sedih, first time anak jatuh sampai berdarah koyak mulut. 
Dan, harini jugak Allah bagi rezeki yang aku harapkan dari Rabu tu, my son, Adam Zuhairi, officially dah boleh jalan sendiri tepat 945pm tadi. Sampai sekarang tak berhenti2 lagi.. syukur Allah !





Sayang sangat anak emak..mmmwaahhhh!

Sunday, May 11, 2014

Friday, February 14, 2014

Sofa Kanak-Kanak

Semalam bawak Adam pergi Giant Senawang, saja beli barang sikit.
Dan ternampaklah kat bahagian almari rak semua tu, ada sofa yang saiz kecik.
Rupa dia macam sofa biasa tu, cuma dia kecik dan mini, children sofa katanya.. hahahah!

Aku dah nampak haritu lagi, tapi masa tu adam kecik, rumah sewa dulu pun kecik, so macam malas nak penuhkan rumah tu kan.. so semalam rupanya sofa tu still ada jual lagi.. apa lagi, menggeletis lah mak adam nak beli hahahaha!

Tapi kena dapatkan kebenaran zaimi dulu, untuk kesejahteraan bersamalah katakan..haha..

Aku pun tanya, zaimi kata belilah kalau nak beli.. apa lagi, berdesup tolak troli gi amek sofa tu.. kikiki..

Tak mahal sangat, rm69. Oklah kot.
Asalkan aku puas hati.. :D





Saja ambil warna tu, nak bagi warna dia ala-ala sofa besar kat rumah tu gak..

Sapa nak beli bolehlah, ada macam-macam corak, ada yang corak bunga-bunga, ada yang jalur-jalur..
Bolehlah si comel anda pun ada sofa.. kah kah kah

Emm ok lah, nanti cerita lagi.. ;)

p/s: tekak kepingin teh ais pulak dah.

Saturday, November 30, 2013

Kebaikan Broccoli Sebagai Makanan

Serius, broccoli ini adalah antara sayur yang aku sangat suka makan.
Sedaplah woi!



Memang kalau ada broccoli ni, lajulah suap.. sikit tak cukup.

Selain sedap, broccoli ni memang ada khasiatnya tau.
Antara khasiat broccoli adalah:

  1. Menguatkan rambut sebab banyak Vitamin A, Vitamin C dan juga kalsium.
  2. Kulit awet muda dan lebih bermaya sebab ada glucoraphanin, Vitamin B, Vitamin E dan juga beta karotene.
  3. Pelindung UV, dengan menyapukan extrak broccoli pada kulit.
  4. Mengurangkan risiko kanser kerana mengandungi myrosinase, iaitu sejenis anti-kanser, tapi ianya boleh hilang jika broccoli terlebih masak.
  5. Agen nyahtoksik, kerana mengandungi glucoraphanin, gluconasturtiin and glucobrassicin yang berfungsi untuk menyingkirkan toksik yang ada dalam badan.
  6. Mencegah serangan jantung dan strok kerana mengandungi fiber yang boleh mengurangkan kolestrol dalam badan.
  7. Membantu menurunkan berat badan kerana mempunyai sejenis fiber yang boleh mengekalkan kandungan gula yang seimbang dalam badan.
  8. Boleh mencegah osteoporosis kerana broccoli kaya dengan kalsium.
  9. Membantu mengurangkan alahan dan alergik kerana mempunyai kaempferol dan asid lemak Omega-3.
  10. Mengekalkan penglihatan mata yang baik dengan mengandungi Vitamin A yang banyak.
  11. Sebagai antioksidant, mewah dengan Vitamin C selain dapat mengurangkan kemungkinan terkena penyakit Alzheimer. SUMBER
Haa.. maka rugilah barang siapa yang asingkan broccoli di tepi pinggan itu..
Terutamanya laki akulah..
Mesti tak makan punyalah broccoli dia..kekeke..
Rugilah.. lepas ni makan tau!

Untuk baby pun elok bagi broccoli ni untuk bagi baby suka makan sayur, jangan bagi sawi kat baby.. nanti bila dia rasa pahit, dia akan set kat otak dia bahwa sayur ni pahit dan tak sedap, so no need to eat.. ha takmo lah macam tu kan..

Eh tapi bila baby dah 8 bulan ke atas lah paling sesuai bagi broccoli ni.. sebelum tu tak digalakkan tau!


Friday, November 22, 2013

Sweater Itu

Sweater yang sama, budak lelaki yang sama, waktu dan saiz yang berbeza.. gittew..

Apa aku merepek ni jah?

haha..

Takde apa pun, just semalam sementara tunggu nasik arab siap ditapau, saja pakaikan adam jaket yang emak aku belikan untuk dia masa umur dia 2 bulan nak masuk 3 bulan dulu.. kisahnya sebab aku dah nak start masuk kerja balik lepas cuti bersalin 3 bulan tu, dan aku dan zaimi decide nak letak adam dekat pengasuh area Kuala Pilah je memandangkan kami dua2 kerja kat Kuala Pilah kan..

Jadi, bila nak letak adam kat Kuala Pilah, maksudnya adam kena ikut kitorang travel pagi-pagi tiap-tiap hari.. adam kan kecik sangat lagi masa tu, jadi memang kena selimut apa semua sebab takut dia kesejukan kena air cond kereta..

29 Jun, adam hampir nak masuk 3 bulan


Emak aku belikanlah jaket tu, buat selimut adam katanya.. Nanti dah besar sikit, boleh pakai macam sweater..

So semalam aku pun gatal pakaikan dekat adam, lagipun cuaca macam sejuk sikit semalam..

21 November, hampir nak masuk 8 bulan


Nampaklah anak aku dah membesar.. Alhamdulillah..
Syukur padaMu yaAllah..

:)

dan bukan senang nak snap gambar baby sorang ni..
hahaha!

gerak sana gerak sini..





Love you Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi..
Love you too Ahmad Zaimi Bin Mohd Zawawi..


:D

Wednesday, November 20, 2013

Untuk Bacaan Suami Isteri Yang Ada Bayi

Tajuk tak menahan hahaha..
Takdelah..

Takde apa sangat nak update harini.

Maka aku update  gambar Adam Zuhairi aje lah



Dan aku nak share satu link ni, di mana aku rasa ibu bapa baru, macam aku dengan zaimi sesuai sangat baca untuk mendapatkan semangat parenting.. hehe

;)

An Amazing Life Lesson Every Parent Has Learned From Raising A Child

 

 

Saturday, November 16, 2013

Perkara Yang Boleh & Tak Boleh Buat Dengan Bayi Anda!

Buh gambar anak aku jadi gambar hiasan boleh? hahahah


Aku terjumpa benda ni kat 9gag.. hahah!
Lawak!

Tapi, aku jua adalah tergolong dalam mereka-mereka yang fail dalam stimulation untuk anak kecik..kuikuikui

Aku suka bagi adam tengok TV :P

Enjoy your weekend everybody!


Friday, November 15, 2013

Punca anak suka masukkan barang dalam mulut

Adam ni, sejak umur 5 bulan haritu, dia dah pandai genggam barang, makin lama makin,kuat pegangan dia dekat barang-barang tu semua. Ok lah, baguslah kan dia boleh menggenggam. Tapiiiiii... yang menjadi masalahnya, lepas elok-elok genggam, tengok-tengoksikit barang tu, terus je masukkan dalam mulut.

Kalau dia merangkak pun, dia tarik karpet, bantal semua masuk mulut.
Kalau dia sampai kat kaki meja atau kaki kerusi pun, dia akan jilat semua bagai.

Kalau time tengah peluk dia, lepas tu cakap "Sayang mak sikit",
mesti dia akan jilat-jilat muka aku pulak..hahaha!

Ada tak benda ni terjadi dekat anak kecil korang?

Haa.. benda tu actually normal.
Baby memang akan masukkan barang yang dia pegang dalam mulut.
Tak ada apa yang perlu dirisaukan tentang sifat tu, cuma perlu risau apa yang dia masukkan dalam mulut. Kena selalu pantau lah, kot-kot dia masukkan sampah ke, habuk ke, lipas ke, anak kucing ke.. kan?

Sebab seorang anak kecil masukkan benda dalam mulut dorang adalah sebab dalam banyak-banyak bahagian badan baby ni, mulutlah yang paling banyak saraf. Jadi, bila baby tu curious nak tau apakah rasa barang tu, tekstur barang tu, lembut ke keras ke, manis ke apa ke, dia akan masukkan dalam mulut. Kiranya macam dia nak test barang tu lah.

Selain nak test barang-barang tu, masukkan barang dalam mulut juga adalah disebabkan baby tu nak asah gusi dia. Yelah, first time nak tumbuh gigi. Gusi baby ni semua akan berasa gatal. Di samping dia garu barang-barang tu dalam mulut, memang air liur pun akan menitik-nitik la..

Tengoklah anak aku ni.. memang mulut tu asik nak masukkan benda je..






Haih laaaaaa...
memang mak dengan ayahnya kena rajin lah bersihkan habuk-habuk kat rumah..
Kekadang tu time kitorang tido, tak sedar dia dah bangun.. habis dia gigit hidung aku la, rambut aku lah, kaki akulah..

Yang best pagi tadi nasib aku tersedar..
Tercelik mata tengok2 adam tak ada kat sebelah, selalu paling jauh pun kat kaki kitorang je..
Sekali tengok hambek kau!
Dia dah kat pintu dapur!
Mencicit aku berlari..
Nasib lah sedar..
Kalau tak.. haishh!

Jangan lah dia pergi merayap masuk toilet ke, pergi kat tong sampah ke.. mintak simpang!

Eh mana aku tau semua ni?
Aku baca kat sini. Bolehlah kalau korang nak baca gak.

:)

Tuesday, November 12, 2013

Cara mengawal baby 7 bulan merangkak merata!

Sejak dah masuk umur 7 bulan ni, adam memang lasak.
Super duper lasak!

Mak oi..
Pantang lepa sikit je mesti dah merangkak sana sini..
Masuk bawah meja, duduk bawah buai, pergi hantuk kepala dekat almari tv, jilat lantai, kutip itu ini..



Subhanallah.. dasyat sungguh ciptaan Allah..

AKu happy gila anak aku aktif macam tu, tapi pada masa yang sama, risau dengan kesihatan adam, ye lah, semberono je semua benda masuk mulut.. plus, emak ayah pun serius penat tahap panjat gunung punya nak mengejar adam.. fuh fuh fuh!

Sehari dua ni pulak, zaimi demam.
Ya Allah.. orang jarang demam lah katakan.. dah 2 tahun kot zaimi tak demam.. bila demam, memang melepek. Maka, aku lah yang terhencut-hencut tertonggeng tonggeng menguruskan rumah + jaga adam yang super lasak..

T_T


Tobat aku memang salute dengan perempuan2 yang duduk asing dengan suami atas kekangan tempat kerja, dan jaga anak sorang-sorang masa suami tak ada.. tabik!

Sebab memang sangat penat.

ke sebab anak aku buas tak tau lah kan?
Ye lah, sejak lahir lagi, bila ada je orang jumpa adam, dan nampak je pusar adam ada dua, mesti akan cakap:

"Buas ni budak ada pusar dua"

"hah ada dua pusar.. degil ni!"

"dua pusar ni nak kahwin dua ni" ~ this i don't like! sebab lakiku pun dua pusar T_____T


Makanya.. kami decide untuk break the principe.. asalnya kami memang tak nak ajar adam naik walker.. tapi.. nampaknya itu je cara terbaik untuk win-win situation kami tiga beranak..hahahah

lagipun, adam memang dah naik walker kat rumah pengasuh dia.. pengasuh risau nak biar dia merangkak tak tentu arah sebab dia suka jilat everything!

so, semalam ke Manjaku kat taipan tu, dan beli.





Masa mula-mula testing walker kat kedai tu, dia diam je, tak nangis.. bila dah sampai rumah, nangis plak!

Arghhhh! jangan adam! please!! Karang melayang gitu je duit emak kang..huhu

Tapi nasiblah dia nangis kejap je..pheww..

pagi tadi dah ok dah..
baik punya layan babyTv sambil duduk dalam walker.. tapi dia tak reti lagilah nak gerak gerak..
statik je dalam tu..hehe




Dan, cot dia yang kat dalam bilik pun, kitorang letak dekat hall je, in case dia dah letih naik walker, boleh baring2 dalam cot sambil tengok tv sementara kitorang buat kerja lain.. masak mandi etc..



harapnya ok lah untuk beberapa ketika sebelum dia dapat lesen berdiri dan bertateh lak.. hahaha

Tapi aku dengan zaimi tak kurus-kurus gak lagi..kah kah kah

p/s: abaikan je lah rumah kami yang penuh dengan barang adam everywhere.. huhu

Monday, November 11, 2013

Pengalaman Pertama Anak Demam Teruk

Serius.
Ini kali pertama sejak Adam lahir, adam demam teruk.

Actually ni kisah last week. tu yang seminggu gak aku tak update blog.

Start demam Jumaat 2 minggu lepas.. malam tu badan dia suhu lebih kurang 37.5..

Maka tidur malam tu aku bolengkan dia.. esoknya pergi klinik panel, suhu dah 38.5.



Asalnya aku dengan zaimi ingat taknak balik semenyih sebab baru je balik last weeknya..
Tapi last2 kitorang decide nak balik jugak.. sampai semenyih badan adam memang panas..
bibir dia merah macam cili.. dia pun dah tak nak senyum dah masa tu.. :(

jerlum dengan air daun bunga raya..
bolengkan..

tapi badan dia keep on panas..

last-last petang tu aku cek suhu, dah 39.5!




Ya Allah aku punya cuak sampai terketar-ketar..
Bila anak demam dengan suhu terlalu tinggi, risau dengan kemungkinan sawan.. :((

malam tu jugak, lepas maghrib, terus shoot ke hospital Kajang..
sampai2 je kat emergency dalam 9.15 pm, memang kena masuk terus kat dalam, tak payah tunggu kat luar dah..
terus kena duduk kat atas katil kat unit kecemasan tu bersama ramai lagi manusia dengan kes kes yang pelbagai.. katil yang kitorang dapat tu pun tak berapa bersih.. ada darah.. tah kes ape tah tak tau lah.. hmmm

nampak tak betapa seriusnya kes adam?

sampai2 doktor terus cek apa semua, doktor tengok tonsil adam bengkak teruk..
dan itulah antara punca dia demam..


dan doktor kata nak ambil darah adam.. kalau teruk, maybe kena tahan ward terus..

time MA nak ambil darah adam tu.. memang aku rasa menyesal bawak adam pergi hospital..
gila kan? dah tu tak kan nak bawak pergi jumpa pawang..hew hew..

korang bayangkan lah tangan adam yang kecik molek tu kena masuk jarum yang ada paip tu.. yang bila nak darah lagi, dorang akan pulas je punat kat jarum tu..

aku tanyalah, kenapa tak ambil darah guna jarum biasa je? katanya nanti senang nak drip air..

huwaaa.. anak aku yang kecik nak kena drip air :((

dan doktor tu suruh mandikan adam time tu jugak..
okey..jom lah mandikan..
dahlah pengalaman pertama, apa pun tak bawak!

pampers dengan susu je aku bawak.. towel ke, napkin ke.. semua tak bawak..
nak mandi macam mana tah? dahlah toilet dia...hmm. payah nak explain.
memang tak sesuai lah nak mandikan anak.. agak kurang hygenic. dengan tompok muntah sana sini.. ergggh.

Tak jadi nak mandikan. Aku terus susukan adam, dan masuk balik kat katil tu.
Zaimi bagitau kitorang tak mandikan sebab faktor2 yang aku cakap tu lah..
then doktor buat muka smirk.. mesti dia kata kitorang ni bajet.. toilet kotor sikit takleh.. tapi takmau bawak anak gi swasta..huhuhu..

then dia kata, jerlum je lah anak dengan air.. kebetulam depan katil adam tu ada sinki..

nurse pun datang nak drip air kat adam.. adam memang dah longlai.. lemah semacam..
kitorang bukak baju dia.. aku peluk dia.. tangan dia yang dah pasang jarum tu, selit bawah ketiak aku dan dijulurkan ke belakang.. dan nurse pun pasang drip..

zaimi tanyalah sampai bila nak drip ni? katanya sampai result darah tadi siap..
sambil aku peluk adam yang tengah kena drip.. zaimi pun keep on basahkan adam dengan lap lap dia dengan sapu tangan.. punya panas badan adam, bila lepas lap, mesti sapu tangan tu akan jadi panas..

sambil2 tu aku tengok keliling.. macam-macam kes. baby ada lagi 2 orang tak termasuk adam.. sorang asthma kot sebab neb, dan dijangka akan warded.. sorang lagi demam macam adam.. yang nenek tua ada dua tiga orang.. ada yang dah nampak sangat nazak pun ada..

ada pakcik eksiden, ada pakcik batu karang, ada lelaki india kena tetak.. ada lelaki cina peha terkopak..

serius. itu adalah malam menginsafkan bagi aku. T_T

dan dalam 10.45 macam tu, doktor datang dengan result darah..

jauh dalam hati aku, aku harap sangat adam tak perlu warded. sangat!

dan doktor pun kata darah adam memang ada kuman, tapi yang biasa dan not to worry.. kadar dehydration pun 4.7/5.. suhu lepas jerlum pun dah bawah 38.. jadi tak perlu warded.. phew.. alhamdulillah..

tapi doktor bagi antibiotik dengan ubat demam.. dan doktor kata kena keep on jerlum adam.. biar menggigil asalkan jangan panas..

ok maka baliklah..


malam tu memang adam hanya tidur pakai pampers.. menggigil-gigil.. aku pantau suhu dia setiap setengah jam.. kejap naik kejap turun.. aku cadangkan korang belilah termometer infrared yang cek kat telinga tu.. memang bagus..

dah 3-4 hari ulang antibiotik, demam pun kurang.. cuma suara adam tak keluar, hidung still berair dan batuk2.. moody tak payah cakaplah kan.. dia taknak senyum pun.. sedih :(



susut berat badan..

doktor kata memang kalau tonsil, suhu akan lambat sikit turun..



dah seminggu adam tak fully recover gak dari batuk selsema.. dengan banyak cerita menakutkan mengenai pneumonia apa semua.. last2 aku decide nak bawak anak aku pergi cek lagi sekali.. tapi kali ni kat klinik pakar kanak-kanak kat taipan senawang tu..



And alhamdulillah doktor kata paru-paru adam clear.. just bahagian tekak je..
so dapat lagi 1 antibiotik.. phew... dahlah nak bagi ubat bukan main susah woi!


balik dari klinik dan dan senyum2.. suka mak!

takpelah.. syukur adam dah sihat...



harini aku pergi kerja dah.. tapiiiiiiii sorang-sorang..
sebab ayah adam pulak dah demam teruk..
hmm..



semoga suamiku lekas sembuh..
sangat terasa kepayahan menguruskan rumah sendirian bila dia tak larat macam tu..

p/s: ni pun aku asik rasa nak balik je ni..

Friday, November 1, 2013

Gaya Tidur Terkini Adam

Oh hello november..

Sejak sehari dua ni, Adam dah pandai dah selalu terjaga masa tidur malam..
Selalu dia terjaga jugak, tapi tak lama.. dalam berapa minit je, lepas bagi susu tukar pampers semua, dia tidur balik..

Tapi ini tak..

Bila jaga je terus tegak je kepala dia meniarap..
dan terus mengensut main.. takpun menangis..

Oh Adam..

Memang tak cukup tidur emak ayahmu ini..hew hew hew..

Itu satu, lepas tu, sekarang ni dah tak nak tidur mengereng sangat macam selalu tu, mula-mula mengereng..

Lepas tu akan tegak kepala macam meniarap tu..
Tup tup kalau dia mengantuk sangat dia akan tertidur pulak.. dalam keadaan meniarap tu..


Oh Adam..

memang lagilah kitorang tak lena sangat tidur.. takut pulak kalau hidung dia tertungap kan..

Macam-macam perkembangan budak tecit ni..



Sendiri yang takmo tidur malam, lepas tu pagi-pagi sendiri yang bad mood..hahahaha

p/s: cuti cuti cuti :D

Thursday, October 31, 2013

Panduan Pilihan Makanan Untuk Bayi 6 Bulan ke Atas

Memang sejak Adam dah menjangkau umur 6 bulan ni, rasa excited semacam.
Ye lah, budak tu dah boleh makan, bukan setakat minum susu je.. :)

Adam Zuhairi!


Aku memang tak sempat nak buat research pasal pemakanan bayi ni, makanya dengan yakin aku dengan laki aku pergi Giant beli bahan-bahan..

Awal-awal dulu bagi Cerelac je kat Adam, masa tu nak ajar dia macam mana nak makan.. tapi bila discuss dengan kawan-kawan yang kebanyakkannya dah jadi emak orang ni, actually cerelac tu tak bagus untuk baby..

Baru den tau.. huhu..

So, jom lah masak sendiri untuk anak..

Dah pergi tanpa research kan, aku pun beli lah ikan tenggiri, broccoli apa semua..

Hamek kau.. rupanya belum boleh..hik hik.. malu rasanya..

So guna untuk goreng nasik ayah adam je lah.. :P



So check balik, aku pun ada beli cauliflower tu..
ha.. masib cauliflower dah boleh bagi..

So, aku pun buat bubur nasik, rebus cauliflower dengan kismis..
Lepas tu blend semua sekali..
Alhamdulillah adam makan :D

So aku nak share kat sini panduan apa yang boleh dan apa yang belum boleh untuk budak 6 bulan ke atas.. kecuali Pork tu lah.. sah sah haram.. huu..



Dan jangan letak garam gula ye untuk baby..
Tak elok untuk buah pinggang si manja anda..

Cewah!

Dan ada jugak 4 days rule masa mula-mula nak introduce certain new food. Maksudnya kena bagi makanan yang sama selama 4 hari. Dari sini baru boleh detect anak tu allergik atau tak kat makanan baru tu..

Selamat memasak!


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me