28 Hari Di NICU - Abdul Muhaimin | Review Buku


Satu lagi buku yang dah lama beli dan terperap dalam almari buku.
Rupa-rupanya, bila dah mula baca, aku boleh habiskan kurang dari 24jam!


Mungkin sebab bingkisan ni kisah benar, lahir tulus ikhlas dari jiwa penulis.

Kisah bagaimana penulis dan isteri diberi ujian apabila anak yang lahir rupa-rupanya istimewa, mengalami kelainan struktur genetik pada kromosom ke 18. Anak mereka tu disahkan menghidap Sindrom Edward.

Kisah nya lebih dari 28 hari, tapi tajuk tu mungkin untuk menguatkan jalan cerita mereka pertama kali berdepan situasi tu, dan mula belajar menerima hakikat tu pada 28 hari pertama kelahiran anak mereka tu.

Kalau nak baca buku ni, kena siapkan tisu.
Ataupun lap je lah kat baju air mata kalian, boleh jugak. Hehe..

Baiklah, pendapat personal saya, buku ini saya bagi empat bintang!
⭐⭐⭐⭐

Sebab apa, sebab banyak jugak kesilapan tarikh yang aku rasa penting untuk pembaca menghayati.

Overall, best!
๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Post a Comment

29 Comments

  1. Kalau cerita sebenar ni, memang kena betul kat jiwa. Kena sedia tisu kotak kat sebelahlah jawabnya hehe. Btw, tak pernah dengar lagi Sindrom Edward. Rare disease ye di Malaysia ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang..sedih tau sob sob hehe.. Ya dia rare disease, moga dijauhkan sebab dia tak ada penawar huhu

      Delete
  2. kisah begini amat bagus untuk diketengahkan ..

    tidak semua ada peluang untuk berbuat demikian

    ReplyDelete
  3. Harga berapa ni?? macam nak beli. Eh..banyak betul buku yang dah masuk list nih.. hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat belakang buku harganya RM35 untuk semenanjung malaysia ;)

      Delete
  4. Menyampaikan dari hati dan realiti tentunya sampai terus tepat kehati yang menghayati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama macam komen PC ni, tepat, saya setuju ;)

      Delete
  5. ooh wak pon dh lama x baca buku camni.. ๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  6. Kisah benar, kisah yg ditulis dgn hati & perasaan mmg menyentuh hati pembaca..

    ReplyDelete
  7. dah lama tak baca buku.. mungkin time to start semula ๐Ÿ˜€

    ReplyDelete
  8. tengok cover pun tahu tentg kisah realiti kehidupan..

    ReplyDelete
  9. Kalau kisah benar memang menarik...dah lama tak membaca novel

    ReplyDelete
  10. belum baca pun dah rasa sedih dah, bila cerita pasal anak2 ni..memang cepat je rasa sayu tu..naluri keibuan tu kan...

    ReplyDelete
  11. Hebat boleh habis baca 24 jam...saya sebulan belum tentu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di kala WFH ni boleh baca laju2, dah masuk ofis nanti tak tau la hahaha

      Delete
  12. Tajuk yang menarik.. Cerita-cerita macam ini memang meruntun perasaan..

    ReplyDelete
  13. aduh kalau kita yang baca, agaknya tak cukup 1 kotak tisu...huhuhu

    ReplyDelete
  14. family yg kuat. bagus buku ni utk inspirasi

    ReplyDelete
  15. salam. ada sesiapa tahu? saya pencari nama penuh penulis buku ni? dan adakah benar dia penjawat awam? nak jemput untuk talk.

    ReplyDelete

Setiap ulasan yang ditulis adalah dibawah tanggungjawab yang memberi komen. Sekiranya mahu berhubung dengan saya, hubungi saya di syaznirahim@gmail.com :)

Every comment written is under the responsibility of the commenter. If you want to contact me, reach me at syaznirahim@gmail.com :)

Apa yang saya tulis di blog ini dahulu, saya sendiri mungkin sudah tidak bersetuju dengan content itu pada hari ini. Semestinya segala penulisan dalam blog ini tidak sesuai untuk dijadikan rujukan (citation/reference) dalam penulisan artikel / jurnal saintifik. Pemilik blog tidak bertanggungjawab sekiranya isi kandungan blog ini diambil sebagai rujukan akademik.

What I wrote on this blog before, I may not agree with the content today. Certainly all writing in this blog is not suitable to be used as a reference (citation/reference) in the writing of scientific articles/journals. The owner of the blog is not responsible if the content of this blog is taken as an academic reference.