Search This Blog

Showing posts with label Ulasan buku. Show all posts
Showing posts with label Ulasan buku. Show all posts

Saturday, October 10, 2020

Membedah P. Ramlee - Daniyal Kadir | Review Buku

Hai semua, salam sabtu!
Hari ni nak cerita berkenaan satu buku yang aku dah baca lama dah sebenarnya, baru teringat nak share.

Saturday, September 19, 2020

Konfesi Prebet Adam - Syahril A. Kadir | Review Buku


Rasanya rata-rata orang ramai pernah dengar pasal prebet adam ni, dan cerita yang dia marah pada seorang sultan, sebab pukul adik dia yang kerja sebagai caddy golf sampai mati.

Saturday, September 5, 2020

Misteri Kem Motivasi - Hasrul Rizwan | Review Buku


Seperti yang tertera kat cover buku tu, memang novel ini genre komedi.
Masa korang nak baca buku ni nanti, jangan expect jalan cerita dia

Saturday, August 22, 2020

Johorror - Kamarul Ariffin | Review Buku


Sepertimana entry aku yang lepas, aku berjaya jugak beli Johorror ni.
Dulu nak beli asyik habis je.

Jadi, bila dah sampai, sepertimana horrornya buku ni punya genre, seperti itulah dia punya tahap 'menyeru' nama aku hari-har suruh baca dia.

Mula-mula baca 1 bab, terus ke bab seterusnya dan seterusnya.
Terpaksalah letak dulu buku tengah on going tu haha

Walaupun sebenarnya Johorror ni patut beratur tau, banyak lagi buku sebelum dia nak kena dibaca.
Ahaha..

Jadi, as expected, gaya penulisan yang bersahaja tapi penuh variasi, dan memang bakat penulis untuk terus buat kita flip ke muka surat sebelah memang terserlah.

Mungkin kena dengan tekak aku.
Aku taknak oversell, tapi kalau kalian nak beli, aku rasa tak rugi.

Boleh beli kat SINI!
Kalau nak senang lah kan.
Boleh beli Ghospital sekali!
Terus pos ke rumah je.

Ok, personally, Johorror yang berkisahkan cerita seram yang berlaku di Johor ni, 
aku bagi 5 bintang!

🌟🌟🌟🌟🌟

👏👏
 

Saturday, August 15, 2020

Cerita Viral Kebangsaan - Khairul Hakimin Muhammad | Review Buku


Hmm.. Macam mana nak mula ek.
Buku ni aku baru beli dalam bulan lepas.
Entah kenapa rasa tertarik benar nak beli.

Tapi, dah nama pun cerita viral kebangsaan, dan ada pulak lambang Facebook kan, sebenarnya, penulis ibarat membukukan status-status Facebook beliau je.

Aku berbelanja untuk baca status Facebook dalam versi hardcopy je
Dahlah outdated sebab buku ni terbitan 2018.
Kalau aku beli masa 2018 ke 2019 ok la kot.
Ini macam baca pendapat penulis secara throwback la kiranya.

Hahahaha
(Gelak kat diri sendiri)

Ulasan penulis kira ok lah.
Boleh lah.

Personally, 2.5 bintang.

Ah malas la nak tulis panjang-panjang.
Maleh aku.
Hmmm.. nape la aku beli buku ni why why why..

Saturday, August 8, 2020

Cerita Abang Kadi - Imran Burhanuddin | Review Buku


Buku ni aku baru beli je beberapa minggu yang lepas, saja-saja nak cuba try test tengok isi dia macam mana.

Bolehlah.
Bacaan di kala tak buat apa, lebih sesuai kepada pasangan yang bakal berkahwin.
Untuk bakal-bakal wali pun sesuai jugak kot.
Atau untuk orang yang dah kahwin tapi nak kahwin lagi sekali.

Permulaan buku banyak berkisarkan proses nak buat permohonan nikah.
Tengah-tengah ada masuk sikit pasal pengalaman dia sebagai kadi sewaktu menikahkan orang dan sebagainya.

Bolehlah santai-santai.

Secara personal, buku ni aku boleh bagi tiga bintang!

⭐⭐⭐

👏👏👏

Sunday, August 2, 2020

Sunday, July 26, 2020

Nabi Lut Melawan L& BT, Nabi Syuib Melawan Kapitalis dan Kisah-Kisah Lain - Syed Azharul Asriq | Review Buku


Buku ni baru beli few weeks ago.
Tertarik dengan tajuk. 
Dan disebabkan dia warna kuning, dari jauh dah nampak dia dekat rak buku.

Kisah-kisah dalam buku ni, semua sepatutnya orang Islam dah tahu.
Tentang Nabi Allah dan kaum baginda semua, tentang apa azabnya dan sebagainya.

Yang menarik, penulis ada juga buat sedikit kajian tentang lokasi kaum kaum tersebut ketika azab melanda mereka. Dan penulis dah simplify tentang siapa nabi ketika itu, apa nama kaumnya, kesalahan kaumnya, azab yang diterima, dan ada gambar-gambar.

Tapi, tulisan dengan kertas yang digunakan untuk mencetak, sangatlah kusam dan kelabu.
Beberapa kali tertidur sementara nak habis baca, sebab mata macam penat nak fokus pada tulisan yang kekelabuan. 

Hehe

Personally, buku ni aku bagi 4 bintang!
⭐⭐⭐⭐
👏👏



Sunday, July 19, 2020

28 Hari Di NICU - Abdul Muhaimin | Review Buku


Satu lagi buku yang dah lama beli dan terperap dalam almari buku.
Rupa-rupanya, bila dah mula baca, aku boleh habiskan kurang dari 24jam!

Saturday, July 11, 2020

Misi Impossible - Ain Lutfi, Nurul Asma, Ana Rohani, Hassan Hasaa'ree Ali, Maizatu Hidayah, Zamri Shahri, Sakinah Said & Ahm Ahmad | Review Buku

Betapa ramai daa dia punya penulis.
Tapi, worth it!
Aku sangat recommend korang beli dan baca, why not kan?


Buku ni dah beli dari 2017, baru last week sempat baca.
Tapi, dek kerana penceritaan dan variasi situasi dalam buku ni, ditambah lagi dengan gaya bahasa yang bagus, buku ni aku habiskan baca dalam masa 2 hari sahaja.

Tuesday, July 7, 2020

Saturday, July 4, 2020

Masih Ada Yang Sayang : Kisah Pejuang Kesihatan Mental - Norsa'adah Ahmad & Dr. Noor Hayati Yasmin | Review Buku


Minggu lepas, buku yang sempat dikelek ke hulu ke hilir dan dibaca adalah buku ini.
Buku Projek Orkid.

Himpunan cerita - cerita pendek yang ditulis oleh pesakit, dan doktor yang merawat mereka.

Friday, June 26, 2020

Filosofi Bawang - Anie Alja | Review Buku

Assalamualaikum semua, sihat?

Last week, aku memang banyak membaca. Maklumlah sebab ambil cuti, alang-alang boleh berehat-rehat sikit di rumah orang tua, why not ambil kesempatan ini untuk percepatkan baca koleksi buku belum baca yang dah banyak tu kan. Eheh

Jadi, selain Diagnosis 7: Forensik tu, satu lagi buku yang sempat dihabiskan adalah Filosofi Bawang oleh Anie Alja.


Saturday, June 20, 2020

Diagnosis 7: Forensik - Anizah Mahmood | Review Buku

Minggu ni aku berjaya habiskan baca 1 lagi buku yang dibeli dah lama, tapi tak sempat nak baca tu
Buku Dubook, siri Diagnosis. Yang nombor 7, bertemakan forensik, oleh Anizah Mahmood.
Buku ni lah yang aku baca gelap-gelap guna barang baik tu heheh


Saturday, June 13, 2020

Anak Lorong - Nor Zailina Nordin | Review Buku

Beberapa hari lepas, masa aku kemas-kemas rak buku, aku terjumpa beberapa buku yang aku beli dari beberapa tahun lepas, yang tak sempat nak baca 😂

Serius, aku sangat suka membaca, menulis, senang cerita, aku suka penulisan.

Tapi sejak bekerja, ditambah pula dengan sudah berkeluarga, hobi membeli dan membaca buku tu, sikit-sikit dah berubah menjadi 'book hoarding' 😅

Kalau ada masa, akan curi-curi baca, tapi selalunya 1 buku akan ambil masa dekat 2-3 minggu, ada yang makan bulan.


Tapi musim PKP dan WFH ni, adalah lebih sikit masa kat rumah. Alang-alang dah terjumpa selonggok buku yang belum sempat-sempat nak baca tu, aku pun fikir why not baca sekarang, let's baca!

Belek-belek, tertarik dengan buku bertajuk Anak Lorong. Jadi aku pun unwrap (ya, most buku tu masih berbalut plastik hahah)


Buku ini ditulis berdasarkan kisah benar seorang anak kecil yang dijumpai di tong sampah di Pahang.
Bermula dari rumah anak-anak yatim, kemudian diambil sebagai anak angkat sehinggalah didera oleh bapa angkatnya sendiri.
Marven ataupun nama islamnya Khairul Hafiz, melalui pelbagai rintangan dan dugaan dari sekolah sehingga ke dewasa. Khairul Hafiz kini masih berjuang membantu anak-anak yang senasib dengannya dan banyak memberikan ceramah motivasi untuk kanak-kanak ini.

Jadi, bila dah start baca, memang susah nak berhenti flip muka surat seterusnya, sebab penulis memang sangat pandai bawa pembaca ikut jalan cerita dia.

Setiap plot memang sangat menarik olahannya, dari dia mula-mula dijumpai oleh pasangan cina dekat lorong, sampailah dia end up di lorong juga bila dah dewasa, walaupun in between tu dia pernah jadi penghuni rumah kanak-kanak kat Melaka dan Perak, masa ni dia ditindas, dan insiden-insiden di tempat-tempat tu lah yang dia sekarang ni, sebagai Presiden PERBAK, nak perjuangkan supaya anak-anak lain di tempat-tempat begitu terbela.

Bayangkan, budak-budak yang dah memang sah tidak bernasib baik (sebab tu masuk rumah-rumah tu), tak didaftarkan kad pengenalan, jadi bila budak-budak ni keluar dari rumah tu bila dah besar, budak-budak ni macam bukan warganegara statusnya. Marwen / Khairul Hafiz ni sendiri pun siap pernah kena penjara  sebab dia tak dapat buktikan yang dia sebenarnya warganegara atau pun tak.

ha macam tu la lebih kurang kisahnya, buku ni pula memang berdasarkan kisah benar. Paling sedih, masa umur dia 4 tahun, dia diambil jadi anak angkat, tapi bila perniagaan ayah angkat dia merosot, dia pula dituduh bawa malang, kena dera bagai, paling tragis, mak angkat dia dah tak tahan tengok dia kena dera, mak angkat dia suruh dia lari jauh-jauh dan jangan balik dah, malam-malam buta!

Bayangkan budak 6 tahun kena hadap benda tu 😭
Menangis iolls baca, terus tutup buku pergi peluk anak, merajuk dengan buku kenapa sebegitu sekali plotnya, dahlah kisah benar huhu 😆

Overall, aku boleh bagi buku ni 4 bintang.
Hehe


Wednesday, October 16, 2013

Top 100 Resepi Makanan Bayi 6 - 12 bulan

Hemoih hemoih...


Lama sungguh aku tak blog.
Sibuk la..
Last few weeks student final exam.
Kelam kabut lah buat carry mark, jaga exam, tanda kertas exam semua.. bla bla bla..

Balik rumah memang tak lah kan nak bukak laptop ke apa..
Tak larat kot.. dengan nak mengurus si kecik tu lagi.. urus rumah.. basuh sidai lipat baju..
Sapu rumah serba sikit.. layan bapak si kecik lagi..hahah..

Eh.. layan sembang pun kira layan apa.. hiks..

Zaimi memang lagi kesian lah..
kod dia tarikh exam memang dah hujung2..
nak balik Kota Bharu untuk raya haji memang tak sempat lah kan..
Jadi untuk pertama kalinya zaimi tak raya haji dengan family dia..
rezeki aku kot nak raya haji dengan mak abah dekat semenyih.. yea!

Harini rabu pergi kampus.. mak oi punyalah lengang.
Lengang yang gila2 punya, sampai kau nak parking kat petak mana pun kau boleh pilih.. hahah..
memang mood kerja pun tak berapa mari.. sebab nak update file ni memang memerlukan iltizam yang tinggi.. cewah bahasa :P


Cek nuffnang, tengok2 ada 6 CPUV.. alhamdulillah..
rezeki anak..haha..

Eh apa yang aku dah kelaut dah ni, tajuk yo yo aw je top 100 baby food recipes..

Actually hari jumaat haritu aku ada order buku dari MPHOnline..
Sejak Adam dah masuk 6 bulan ni, seronok pulak tengok dia makan cerelac tu..
Lepas tu nak try lah bagi puree..
sajalah beli buku recipe ni.. penulis dia Christine Bailey..
Aku beli online je suruh pos kat kampus.. nak pergi ke MPH tu tah bila..

Jadi harini buku tu dah sampai.. weeeee!

Best weh!
AKu teruja kot!
Tak sabar nak try bagi adam makan recipe2 ni..
Dia memang buku resepi untuk budak 6 hingga 12 bulan..
Easy purees & first food for 6-12 months gitu..

Menariknya sebab, selain bahan-bahan dan gambar-gambar, dia ada letak jugak waktu preparation dengan waktu cook.. dan ada info2 mengenai makanan mana harus bagi, makanan mana patut avoid.. which is for me very good sebab aku kan ibu baru.. hahah..

Harapnya aku rajin lah nak steam bagai tu.. :D



Buku yang ada gambar cili tu?
Bukan.. buku seratus resepi makanan bayi tu yang kuning tu.. yang besar ada gambar cili tu buku masakan orang dewasa.. hahaha..

Konsep dia sama je dua buku ni.. ada jugak waktu prepare dengan waktu masak tu..

Dan sekali lagi harapnya aku rajin lah nak masak hahahaha

AT least esok Adam dah besar, dah pergi kolej ke apa.. ada jugak masakan mak dia ni yang dia rindu..ewah!

Dan kalau tetiba jadi semakin terer di dapur.. bolehlah masuk masterchef..

Ok itu over.


Em sunyi gila kampus.. rasa rindu kat adam menyucuk2 jiwa..huhuuuu


p/s: Actually rasa semangat nak masak sebab nak masuk rumah baru.. harap dapat masuk sebelum tahun depan :D

p/s/s: Updated Mei 2014. Aku baru perasan, entry aku ni dapat hit sampai 8000++.

Aku rasa bersalah pulak dekat mereka-mereka yang masuk blog aku, sekali takde pun aku letak resepi, sebab actually aku nak cerita pasal aku beli buku T_T

Jadi, marilah aku senaraikan link ke blog/wesite lain, yang ada berkongsi resepi, in a proper way.
Macam aku ni, aku masak untuk adam, tapi aku tak cerita detail buat masa ni. So, korang boleh try link bawah ni, untuk resepi-resepi makanan bayi untuk anak korang yang super comel tu!


1) Keluarga Baru.com (Resepi Bayi 6-8 Bulan Yang Terbaik)
2) Facebook Page Resepi Makanan Bayi (Ada Fritata semua..wuhooo!)
3) Mama Mujahidah (Yang ni memang awesome!)
4) Azizul Athiah Amna (yang ni ada tips sekali kalau anak susak makan)
5) Ustazah Pilihan Fairuz (ada resepi spageti lagi uolls)
6) Cooking Light (yang ni dalam english, tapi menarik!)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me