Showing posts with label Ulasan buku. Show all posts
Showing posts with label Ulasan buku. Show all posts

Sunday, February 14, 2021

Syair 7 Puteri, Impiannya Termakbul


Beberapa hari yang lepas, tiba-tiba datanglah abang posmen yang kacak bergaya memasukkan satu sampul surat besar dalam peti surat.

Wednesday, January 20, 2021

Pertandingan Resensi Buku, Sebarkan Ilmu

 

Assalam, nak kongsikan berkenaan pertandingan resensi buku ni.


*PERTANDINGAN* *RESENSI* *BUKU,* *SEBARKAN* *ILMU*:books:
*BAKAL* *MENEMUI* *ANDA*:scream:

πŸ€“ Anda seorang yang gemar membaca buku?

πŸ€“Anda mempunyai buku kegemaran yang ingin dikongsikan?:sparkles:
_________________________
:books: Ayuh sertai pertandingan ini dengan 4 langkah mudah iaitu:

1. Tulis resensi buku antara 200 hingga 350 patah perkataan, dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris.

2. Daftar dan lampirkan resensi buku pada borang yang disediakan;

:envelope_with_arrow:https://forms.gle/j4R4VYjue8EVYuYb7

3. Muat naik resensi buku dalam akaun media sosial (Facebook atau Instagram dengan tetapan 'public')

4. Tandakan dengan tagar #satuhatisaturesensi

:books: Hadiah menarik merangkumi wang tunai:money_with_wings:, buku beserta e-sijil:scroll: menanti anda!

:books: Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pertandingan ini, sila layari ;

:arrow_right:https://flow.page/jejakpencintabuku

:telephone_receiver: Sebarang persoalan, sila hubungi:

πŸ§•πŸ»Izzatun Najwa http://www.wasap.my/6018-3658002/Resensibuku

#resensibukusebarkanilmu

Sunday, October 25, 2020

Hipnotis - Dr Mafeitz | Review Buku


Cover buku ni mengingatkan aku masa aku berada atas katil sempit atas dewan bedah ketika bersalinkan amir dan ayu.

Saturday, October 10, 2020

Membedah P. Ramlee - Daniyal Kadir | Review Buku

Hai semua, salam sabtu!
Hari ni nak cerita berkenaan satu buku yang aku dah baca lama dah sebenarnya, baru teringat nak share.

Saturday, September 19, 2020

Konfesi Prebet Adam - Syahril A. Kadir | Review Buku


Rasanya rata-rata orang ramai pernah dengar pasal prebet adam ni, dan cerita yang dia marah pada seorang sultan, sebab pukul adik dia yang kerja sebagai caddy golf sampai mati.

Saturday, September 5, 2020

Misteri Kem Motivasi - Hasrul Rizwan | Review Buku


Seperti yang tertera kat cover buku tu, memang novel ini genre komedi.
Masa korang nak baca buku ni nanti, jangan expect jalan cerita dia

Saturday, August 22, 2020

Johorror - Kamarul Ariffin | Review Buku


Sepertimana entry aku yang lepas, aku berjaya jugak beli Johorror ni.
Dulu nak beli asyik habis je.

Jadi, bila dah sampai, sepertimana horrornya buku ni punya genre, seperti itulah dia punya tahap 'menyeru' nama aku hari-har suruh baca dia.

Mula-mula baca 1 bab, terus ke bab seterusnya dan seterusnya.
Terpaksalah letak dulu buku tengah on going tu haha

Walaupun sebenarnya Johorror ni patut beratur tau, banyak lagi buku sebelum dia nak kena dibaca.
Ahaha..

Jadi, as expected, gaya penulisan yang bersahaja tapi penuh variasi, dan memang bakat penulis untuk terus buat kita flip ke muka surat sebelah memang terserlah.

Mungkin kena dengan tekak aku.
Aku taknak oversell, tapi kalau kalian nak beli, aku rasa tak rugi.

Boleh beli kat SINI!
Kalau nak senang lah kan.
Boleh beli Ghospital sekali!
Terus pos ke rumah je.

Ok, personally, Johorror yang berkisahkan cerita seram yang berlaku di Johor ni, 
aku bagi 5 bintang!

🌟🌟🌟🌟🌟

πŸ‘πŸ‘
 

Saturday, August 15, 2020

Cerita Viral Kebangsaan - Khairul Hakimin Muhammad | Review Buku


Hmm.. Macam mana nak mula ek.
Buku ni aku baru beli dalam bulan lepas.
Entah kenapa rasa tertarik benar nak beli.

Tapi, dah nama pun cerita viral kebangsaan, dan ada pulak lambang Facebook kan, sebenarnya, penulis ibarat membukukan status-status Facebook beliau je.

Aku berbelanja untuk baca status Facebook dalam versi hardcopy je
Dahlah outdated sebab buku ni terbitan 2018.
Kalau aku beli masa 2018 ke 2019 ok la kot.
Ini macam baca pendapat penulis secara throwback la kiranya.

Hahahaha
(Gelak kat diri sendiri)

Ulasan penulis kira ok lah.
Boleh lah.

Personally, 2.5 bintang.

Ah malas la nak tulis panjang-panjang.
Maleh aku.
Hmmm.. nape la aku beli buku ni why why why..

Saturday, August 8, 2020

Cerita Abang Kadi - Imran Burhanuddin | Review Buku


Buku ni aku baru beli je beberapa minggu yang lepas, saja-saja nak cuba try test tengok isi dia macam mana.

Bolehlah.
Bacaan di kala tak buat apa, lebih sesuai kepada pasangan yang bakal berkahwin.
Untuk bakal-bakal wali pun sesuai jugak kot.
Atau untuk orang yang dah kahwin tapi nak kahwin lagi sekali.

Permulaan buku banyak berkisarkan proses nak buat permohonan nikah.
Tengah-tengah ada masuk sikit pasal pengalaman dia sebagai kadi sewaktu menikahkan orang dan sebagainya.

Bolehlah santai-santai.

Secara personal, buku ni aku boleh bagi tiga bintang!

⭐⭐⭐

πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Sunday, August 2, 2020

Sunday, July 26, 2020

Nabi Lut Melawan L& BT, Nabi Syuib Melawan Kapitalis dan Kisah-Kisah Lain - Syed Azharul Asriq | Review Buku


Buku ni baru beli few weeks ago.
Tertarik dengan tajuk. 
Dan disebabkan dia warna kuning, dari jauh dah nampak dia dekat rak buku.

Kisah-kisah dalam buku ni, semua sepatutnya orang Islam dah tahu.
Tentang Nabi Allah dan kaum baginda semua, tentang apa azabnya dan sebagainya.

Yang menarik, penulis ada juga buat sedikit kajian tentang lokasi kaum kaum tersebut ketika azab melanda mereka. Dan penulis dah simplify tentang siapa nabi ketika itu, apa nama kaumnya, kesalahan kaumnya, azab yang diterima, dan ada gambar-gambar.

Tapi, tulisan dengan kertas yang digunakan untuk mencetak, sangatlah kusam dan kelabu.
Beberapa kali tertidur sementara nak habis baca, sebab mata macam penat nak fokus pada tulisan yang kekelabuan. 

Hehe

Personally, buku ni aku bagi 4 bintang!
⭐⭐⭐⭐
πŸ‘πŸ‘



Sunday, July 19, 2020

28 Hari Di NICU - Abdul Muhaimin | Review Buku


Satu lagi buku yang dah lama beli dan terperap dalam almari buku.
Rupa-rupanya, bila dah mula baca, aku boleh habiskan kurang dari 24jam!

Saturday, July 11, 2020

Misi Impossible - Ain Lutfi, Nurul Asma, Ana Rohani, Hassan Hasaa'ree Ali, Maizatu Hidayah, Zamri Shahri, Sakinah Said & Ahm Ahmad | Review Buku

Betapa ramai daa dia punya penulis.
Tapi, worth it!
Aku sangat recommend korang beli dan baca, why not kan?


Buku ni dah beli dari 2017, baru last week sempat baca.
Tapi, dek kerana penceritaan dan variasi situasi dalam buku ni, ditambah lagi dengan gaya bahasa yang bagus, buku ni aku habiskan baca dalam masa 2 hari sahaja.

Tuesday, July 7, 2020

Saturday, July 4, 2020

Masih Ada Yang Sayang : Kisah Pejuang Kesihatan Mental - Norsa'adah Ahmad & Dr. Noor Hayati Yasmin | Review Buku


Minggu lepas, buku yang sempat dikelek ke hulu ke hilir dan dibaca adalah buku ini.
Buku Projek Orkid.

Himpunan cerita - cerita pendek yang ditulis oleh pesakit, dan doktor yang merawat mereka.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot