Showing posts with label Ulasan buku. Show all posts
Showing posts with label Ulasan buku. Show all posts

Friday, December 31, 2021

Ostad Power Metal - Mitch - Review Buku

Apa khabar semua di hari terakhir tahun 2021 ni? SR menghabiskan tahun ni di rumah mertua. Berharap sangat agar 2022 nanti lebih baik, SR lebih banyak menulis dan juga membaca. Untuk 2021, SR kurang sikit membaca berbanding 2020. Entah apa yang SR sibukkan 2021 ni ya? Banyak uruskan hal ehwal kerja hakiki juga rasanya. Jadi, masa kemas beg nak balik bercuti di Kuantan dan Kelantan hari tu, SR memang dah masukkan sekali buku ni siap-siap. Memang dah plan nak baca buku ni waktu cuti ni. Jadi sebab dah tak ada nak buat semalam, SR pun mulalah membaca.

Friday, October 15, 2021

Syif Tengah Malam - Cerita-Cerita Seram Di Hopsital | Review Buku


Lama tak cerita pasal buku yang dibaca kan. Sebabnya kebelakangan ni, aku kurang sikit membaca. Aduh tak bagus betul lah rasa diri ini bila kurang membaca. Tapi itulah, kekangan masa, kekangan kerja dan kekangan malas. Kih kih..

Ok, buku ni sebenarnya dah lama aku selesai baca. Tapi haritu saja belek-belek baca balik buku ni. Sebab dia tak tebal sangat, 120 muka surat aje.

Monday, September 20, 2021

Book Giveaway #1stYearwithShopee by farihajafri.com

 Giveaway berlangsung dari 09 September 2021 - 10 Oktober 2021.
Jom kita join, terutama pada pencinta (dan pengumpul buku!) jom!

Friday, September 17, 2021

Beli Buku Dari Kak Ujie Othman

Sejak saya dan Kak Ujie telah bertukar nombor telefon bimbit, dan saling save nombor masing-masing disenarai contact, ada masanya status WhatsApp Kak Ujie akan lalu-lalang.

Selalunya Kak Ujie lalu-lalang tu sambil promo buku-buku yang dia jual.
Dan bila dah selalu saya intai-intai status whatsapp dia, lama-lama terbitlah keinginan untuk membeli dan menambah koleksi buku-buku yang sebenarnya banyak lagi tak terbaca kat rumah ni haha!

Yang menariknya, buku yang dibeli melalui Kak Ujie ni, dia datang dalam bungkusan yang sangat baik dan menarik!

Dua lapisan terpaling luar semestinyalah bubble wrap dan plastik syarikat courier.
Itu biasa.

Yang luar biasanya, buku yang saya beli tu, datang dalam sebuah kotak yang memang kukuh dan susah kemik!

Tuesday, September 7, 2021

Jackie Chan Never Grow Up | Review Buku

Ini adalah buku biography pertama yang aku baca sepanjang hayat aku setakat ni.
Sebelum ni kalau tentang kisah hidup seseorang, aku akan tengok filem, atau baca di internet je.

Cuma kali ni rasa tertarik nak beli buku Jackie Chan ni sebab masa tu ada diskaun 80% dekat website Big Bad Wolf hahaha!

Sunday, May 30, 2021

Komen Pembaca Life Baggage

Sesekali mesti akan dapat feedback dari reader Life Baggage, mahupun Terkaitnya Kita.


Buat penulis yang baru nak belajar-belajar dan baru nak bertapak ni, komen-komen dan pandangan pembaca tentang hasil penulisan aku memang amat diperlukan.

Aku hargai sangat semua komen dan review dari pembaca.

Saturday, May 29, 2021

Dunia Di Sebalik Tembok - MKHARA | Review Buku

Aku mula tertarik untuk memiliki buku ni masa ternampak iklan untuk pre-order buku ni di Facebook.

Rasa tertarik nak beli sebab:

1. Tajuk yang memang sangat menggamit hati untuk beli.
2. Cover buku yang bertepatan dengan tajuk, sekali pandang dah bagi imaginasi aku meliar untuk lebih tahu isi buku ni.

Monday, April 26, 2021

26 KES - DR FAHD RAZY | REVIEW

Masa tu, buku ni ada lalu lalang di Whatsapp status kak Ujie Othman.
Sebagai seorang yang suka membaca buku-buku genre medic macam ni, memang teringin sangat-sangat nak beli.

Tapi biasalah, bila dah duduk rumah, ada je benda nak buat sampai lupa terus.
Haha!

Beberapa hari kemudian tu baru pm kak Ujie kata nak beli hahaha

Saturday, March 20, 2021

Teroka Sains 1 | Teroka Sains 2 | Teroka Sains 3 | Review Buku


Kudos pada penulis buku yang memang laku beratus ribu nashkah ni, buku bacaan kanak-kanak, Siri Teroka Sains.

Tahniah Dr Wan Fahmi dan Dr Anies!

Friday, March 12, 2021

Memoir Kampung Boy - Mitch | Review Buku

Rasanya lama tak update pasal ulasan buku.
Menjelang hujung tahun lepas, macam kurang sikit membaca sebab masa tu menulis untuk buku sendiri.

Jadi awal tahun ni, mulakan balik membaca.
Sebab membaca adalah cara untuk berada di tempat lain tanpa perlu pergi ke tempat lain.

Haha faham tak?


Ok berbalik pada Memoir Kampung Boy.
Buku ni asalnya lalu-lalang dekat Facebook.

Sunday, February 14, 2021

Syair 7 Puteri, Impiannya Termakbul


Beberapa hari yang lepas, tiba-tiba datanglah abang posmen yang kacak bergaya memasukkan satu sampul surat besar dalam peti surat.

Wednesday, January 20, 2021

Pertandingan Resensi Buku, Sebarkan Ilmu

 

Assalam, nak kongsikan berkenaan pertandingan resensi buku ni.


*PERTANDINGAN* *RESENSI* *BUKU,* *SEBARKAN* *ILMU*:books:
*BAKAL* *MENEMUI* *ANDA*:scream:

🤓 Anda seorang yang gemar membaca buku?

🤓Anda mempunyai buku kegemaran yang ingin dikongsikan?:sparkles:
_________________________
:books: Ayuh sertai pertandingan ini dengan 4 langkah mudah iaitu:

1. Tulis resensi buku antara 200 hingga 350 patah perkataan, dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris.

2. Daftar dan lampirkan resensi buku pada borang yang disediakan;

:envelope_with_arrow:https://forms.gle/j4R4VYjue8EVYuYb7

3. Muat naik resensi buku dalam akaun media sosial (Facebook atau Instagram dengan tetapan 'public')

4. Tandakan dengan tagar #satuhatisaturesensi

:books: Hadiah menarik merangkumi wang tunai:money_with_wings:, buku beserta e-sijil:scroll: menanti anda!

:books: Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pertandingan ini, sila layari ;

:arrow_right:https://flow.page/jejakpencintabuku

:telephone_receiver: Sebarang persoalan, sila hubungi:

🧕🏻Izzatun Najwa http://www.wasap.my/6018-3658002/Resensibuku

#resensibukusebarkanilmu

Sunday, October 25, 2020

Hipnotis - Dr Mafeitz | Review Buku


Cover buku ni mengingatkan aku masa aku berada atas katil sempit atas dewan bedah ketika bersalinkan amir dan ayu.

Saturday, October 10, 2020

Membedah P. Ramlee - Daniyal Kadir | Review Buku

Hai semua, salam sabtu!
Hari ni nak cerita berkenaan satu buku yang aku dah baca lama dah sebenarnya, baru teringat nak share.

Saturday, September 19, 2020

Konfesi Prebet Adam - Syahril A. Kadir | Review Buku


Rasanya rata-rata orang ramai pernah dengar pasal prebet adam ni, dan cerita yang dia marah pada seorang sultan, sebab pukul adik dia yang kerja sebagai caddy golf sampai mati.

Saturday, September 5, 2020

Misteri Kem Motivasi - Hasrul Rizwan | Review Buku


Seperti yang tertera kat cover buku tu, memang novel ini genre komedi.
Masa korang nak baca buku ni nanti, jangan expect jalan cerita dia

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot