Pages

Search This Blog

Showing posts with label buku. Show all posts
Showing posts with label buku. Show all posts

Sunday, August 2, 2020

Ghostpital 2 - Dr Kamarul Ariffin | Review Buku


Sepertimana buku Ghostpital yang pertama, Ghostpital 2 ni memang tidak mengecewakan langsung!

Sunday, July 26, 2020

Nabi Lut Melawan L& BT, Nabi Syuib Melawan Kapitalis dan Kisah-Kisah Lain - Syed Azharul Asriq | Review Buku


Buku ni baru beli few weeks ago.
Tertarik dengan tajuk. 
Dan disebabkan dia warna kuning, dari jauh dah nampak dia dekat rak buku.

Kisah-kisah dalam buku ni, semua sepatutnya orang Islam dah tahu.
Tentang Nabi Allah dan kaum baginda semua, tentang apa azabnya dan sebagainya.

Yang menarik, penulis ada juga buat sedikit kajian tentang lokasi kaum kaum tersebut ketika azab melanda mereka. Dan penulis dah simplify tentang siapa nabi ketika itu, apa nama kaumnya, kesalahan kaumnya, azab yang diterima, dan ada gambar-gambar.

Tapi, tulisan dengan kertas yang digunakan untuk mencetak, sangatlah kusam dan kelabu.
Beberapa kali tertidur sementara nak habis baca, sebab mata macam penat nak fokus pada tulisan yang kekelabuan. 

Hehe

Personally, buku ni aku bagi 4 bintang!
⭐⭐⭐⭐
👏👏



Sunday, July 19, 2020

28 Hari Di NICU - Abdul Muhaimin | Review Buku


Satu lagi buku yang dah lama beli dan terperap dalam almari buku.
Rupa-rupanya, bila dah mula baca, aku boleh habiskan kurang dari 24jam!

Saturday, July 11, 2020

Misi Impossible - Ain Lutfi, Nurul Asma, Ana Rohani, Hassan Hasaa'ree Ali, Maizatu Hidayah, Zamri Shahri, Sakinah Said & Ahm Ahmad | Review Buku

Betapa ramai daa dia punya penulis.
Tapi, worth it!
Aku sangat recommend korang beli dan baca, why not kan?


Buku ni dah beli dari 2017, baru last week sempat baca.
Tapi, dek kerana penceritaan dan variasi situasi dalam buku ni, ditambah lagi dengan gaya bahasa yang bagus, buku ni aku habiskan baca dalam masa 2 hari sahaja.

Saturday, July 4, 2020

Masih Ada Yang Sayang : Kisah Pejuang Kesihatan Mental - Norsa'adah Ahmad & Dr. Noor Hayati Yasmin | Review Buku


Minggu lepas, buku yang sempat dikelek ke hulu ke hilir dan dibaca adalah buku ini.
Buku Projek Orkid.

Himpunan cerita - cerita pendek yang ditulis oleh pesakit, dan doktor yang merawat mereka.

Friday, June 26, 2020

Filosofi Bawang - Anie Alja | Review Buku

Assalamualaikum semua, sihat?

Last week, aku memang banyak membaca. Maklumlah sebab ambil cuti, alang-alang boleh berehat-rehat sikit di rumah orang tua, why not ambil kesempatan ini untuk percepatkan baca koleksi buku belum baca yang dah banyak tu kan. Eheh

Jadi, selain Diagnosis 7: Forensik tu, satu lagi buku yang sempat dihabiskan adalah Filosofi Bawang oleh Anie Alja.


Saturday, June 20, 2020

Diagnosis 7: Forensik - Anizah Mahmood | Review Buku

Minggu ni aku berjaya habiskan baca 1 lagi buku yang dibeli dah lama, tapi tak sempat nak baca tu
Buku Dubook, siri Diagnosis. Yang nombor 7, bertemakan forensik, oleh Anizah Mahmood.
Buku ni lah yang aku baca gelap-gelap guna barang baik tu heheh


Tuesday, June 16, 2020

Pada yang suka baca buku lepas tutup lampu

Aku memang antara orang yang suka membaca lepas anak-anak tidur. Sebab, selalunya bila anak-anak belum tidur, nak membaca pun timbul rasa bersalah, macam tak layan diorang pulak. Lagipun bila tiap kali kita nak membaca tu, masa tu lah diorang nak bercakap lah, tanya soalan lah. Nak membaca pun tak feel.

Jadi, haritu masa pergi cari barang kat Mr DIY masa balik Balok tu, adalah ternampak entiti dalam kedai barang baek! Mungkin orang lain dah lama tau kewujudan barang baik ni, tapi aku baru tau weh!

Tengok harga pulak RM3.90 je, terus sambar la kan, why not!




Tadaaa inilah barang baik tu, LED Booklight.

Sangat berbaloi, dengan harga semurah RM3.90, battery included.


Ringan, klip dia pun kemas dan ketat, boleh lentur.
Untuk orang yang suka lipat buku macam aku ni, bolehlah jadikan LED Booklight ni jadi penanda buku jugak eheh..





Inilah rupa dia bila guna dalam gelap. Perhatikan di kiri gambar kelihatan entiti seperti wajah budak yang menakutkan comel.
Keh keh keh memang anak-anak mak pun, balik kampung ni kasi can diorang tidur lewat sikit main game, ayu je dah tidur masa ni.

Jadi, orang sebelah pun tak terganggu dengan cahaya lampu kalau kita nak membaca, terutama yang ada anak kecik yang mak dia tak boleh hilang masa dia tidur macam ayu ni haa.. Jadi, bolehlah cepat habiskan buku, ini tidak, kena tunggu siang atau waktu me time yang lain baru boleh membaca. 

Selalunya sebelum ni, aku selalu nyalakan flash light dari handphone je kalau betul-betul tengah syok baca satu-satu buku tu, ala siapa yang suka membaca mesti tau perasaan tu, perasaan tak sabar nak flip next page, kalau tidur rasa rugi, rasa tazzabaaarrr.. hahaha

Oh ini bukan paid review ya, ini adalah perkongsian keterujaan aku sebab first time jumpa barang baik ni 😆

Terima kasih sebab sudi singgah, baca dan pada yang komen, anda memang awesome 😉

Saturday, June 13, 2020

Anak Lorong - Nor Zailina Nordin | Review Buku

Beberapa hari lepas, masa aku kemas-kemas rak buku, aku terjumpa beberapa buku yang aku beli dari beberapa tahun lepas, yang tak sempat nak baca 😂

Serius, aku sangat suka membaca, menulis, senang cerita, aku suka penulisan.

Tapi sejak bekerja, ditambah pula dengan sudah berkeluarga, hobi membeli dan membaca buku tu, sikit-sikit dah berubah menjadi 'book hoarding' 😅

Kalau ada masa, akan curi-curi baca, tapi selalunya 1 buku akan ambil masa dekat 2-3 minggu, ada yang makan bulan.


Tapi musim PKP dan WFH ni, adalah lebih sikit masa kat rumah. Alang-alang dah terjumpa selonggok buku yang belum sempat-sempat nak baca tu, aku pun fikir why not baca sekarang, let's baca!

Belek-belek, tertarik dengan buku bertajuk Anak Lorong. Jadi aku pun unwrap (ya, most buku tu masih berbalut plastik hahah)


Buku ini ditulis berdasarkan kisah benar seorang anak kecil yang dijumpai di tong sampah di Pahang.
Bermula dari rumah anak-anak yatim, kemudian diambil sebagai anak angkat sehinggalah didera oleh bapa angkatnya sendiri.
Marven ataupun nama islamnya Khairul Hafiz, melalui pelbagai rintangan dan dugaan dari sekolah sehingga ke dewasa. Khairul Hafiz kini masih berjuang membantu anak-anak yang senasib dengannya dan banyak memberikan ceramah motivasi untuk kanak-kanak ini.

Jadi, bila dah start baca, memang susah nak berhenti flip muka surat seterusnya, sebab penulis memang sangat pandai bawa pembaca ikut jalan cerita dia.

Setiap plot memang sangat menarik olahannya, dari dia mula-mula dijumpai oleh pasangan cina dekat lorong, sampailah dia end up di lorong juga bila dah dewasa, walaupun in between tu dia pernah jadi penghuni rumah kanak-kanak kat Melaka dan Perak, masa ni dia ditindas, dan insiden-insiden di tempat-tempat tu lah yang dia sekarang ni, sebagai Presiden PERBAK, nak perjuangkan supaya anak-anak lain di tempat-tempat begitu terbela.

Bayangkan, budak-budak yang dah memang sah tidak bernasib baik (sebab tu masuk rumah-rumah tu), tak didaftarkan kad pengenalan, jadi bila budak-budak ni keluar dari rumah tu bila dah besar, budak-budak ni macam bukan warganegara statusnya. Marwen / Khairul Hafiz ni sendiri pun siap pernah kena penjara  sebab dia tak dapat buktikan yang dia sebenarnya warganegara atau pun tak.

ha macam tu la lebih kurang kisahnya, buku ni pula memang berdasarkan kisah benar. Paling sedih, masa umur dia 4 tahun, dia diambil jadi anak angkat, tapi bila perniagaan ayah angkat dia merosot, dia pula dituduh bawa malang, kena dera bagai, paling tragis, mak angkat dia dah tak tahan tengok dia kena dera, mak angkat dia suruh dia lari jauh-jauh dan jangan balik dah, malam-malam buta!

Bayangkan budak 6 tahun kena hadap benda tu 😭
Menangis iolls baca, terus tutup buku pergi peluk anak, merajuk dengan buku kenapa sebegitu sekali plotnya, dahlah kisah benar huhu 😆

Overall, aku boleh bagi buku ni 4 bintang.
Hehe


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.