Pages

Search This Blog

Showing posts with label merayap. Show all posts
Showing posts with label merayap. Show all posts

Friday, November 15, 2013

Punca anak suka masukkan barang dalam mulut

Adam ni, sejak umur 5 bulan haritu, dia dah pandai genggam barang, makin lama makin,kuat pegangan dia dekat barang-barang tu semua. Ok lah, baguslah kan dia boleh menggenggam. Tapiiiiii... yang menjadi masalahnya, lepas elok-elok genggam, tengok-tengoksikit barang tu, terus je masukkan dalam mulut.

Kalau dia merangkak pun, dia tarik karpet, bantal semua masuk mulut.
Kalau dia sampai kat kaki meja atau kaki kerusi pun, dia akan jilat semua bagai.

Kalau time tengah peluk dia, lepas tu cakap "Sayang mak sikit",
mesti dia akan jilat-jilat muka aku pulak..hahaha!

Ada tak benda ni terjadi dekat anak kecil korang?

Haa.. benda tu actually normal.
Baby memang akan masukkan barang yang dia pegang dalam mulut.
Tak ada apa yang perlu dirisaukan tentang sifat tu, cuma perlu risau apa yang dia masukkan dalam mulut. Kena selalu pantau lah, kot-kot dia masukkan sampah ke, habuk ke, lipas ke, anak kucing ke.. kan?

Sebab seorang anak kecil masukkan benda dalam mulut dorang adalah sebab dalam banyak-banyak bahagian badan baby ni, mulutlah yang paling banyak saraf. Jadi, bila baby tu curious nak tau apakah rasa barang tu, tekstur barang tu, lembut ke keras ke, manis ke apa ke, dia akan masukkan dalam mulut. Kiranya macam dia nak test barang tu lah.

Selain nak test barang-barang tu, masukkan barang dalam mulut juga adalah disebabkan baby tu nak asah gusi dia. Yelah, first time nak tumbuh gigi. Gusi baby ni semua akan berasa gatal. Di samping dia garu barang-barang tu dalam mulut, memang air liur pun akan menitik-nitik la..

Tengoklah anak aku ni.. memang mulut tu asik nak masukkan benda je..






Haih laaaaaa...
memang mak dengan ayahnya kena rajin lah bersihkan habuk-habuk kat rumah..
Kekadang tu time kitorang tido, tak sedar dia dah bangun.. habis dia gigit hidung aku la, rambut aku lah, kaki akulah..

Yang best pagi tadi nasib aku tersedar..
Tercelik mata tengok2 adam tak ada kat sebelah, selalu paling jauh pun kat kaki kitorang je..
Sekali tengok hambek kau!
Dia dah kat pintu dapur!
Mencicit aku berlari..
Nasib lah sedar..
Kalau tak.. haishh!

Jangan lah dia pergi merayap masuk toilet ke, pergi kat tong sampah ke.. mintak simpang!

Eh mana aku tau semua ni?
Aku baca kat sini. Bolehlah kalau korang nak baca gak.

:)

Tuesday, November 12, 2013

Cara mengawal baby 7 bulan merangkak merata!

Sejak dah masuk umur 7 bulan ni, adam memang lasak.
Super duper lasak!

Mak oi..
Pantang lepa sikit je mesti dah merangkak sana sini..
Masuk bawah meja, duduk bawah buai, pergi hantuk kepala dekat almari tv, jilat lantai, kutip itu ini..



Subhanallah.. dasyat sungguh ciptaan Allah..

AKu happy gila anak aku aktif macam tu, tapi pada masa yang sama, risau dengan kesihatan adam, ye lah, semberono je semua benda masuk mulut.. plus, emak ayah pun serius penat tahap panjat gunung punya nak mengejar adam.. fuh fuh fuh!

Sehari dua ni pulak, zaimi demam.
Ya Allah.. orang jarang demam lah katakan.. dah 2 tahun kot zaimi tak demam.. bila demam, memang melepek. Maka, aku lah yang terhencut-hencut tertonggeng tonggeng menguruskan rumah + jaga adam yang super lasak..

T_T


Tobat aku memang salute dengan perempuan2 yang duduk asing dengan suami atas kekangan tempat kerja, dan jaga anak sorang-sorang masa suami tak ada.. tabik!

Sebab memang sangat penat.

ke sebab anak aku buas tak tau lah kan?
Ye lah, sejak lahir lagi, bila ada je orang jumpa adam, dan nampak je pusar adam ada dua, mesti akan cakap:

"Buas ni budak ada pusar dua"

"hah ada dua pusar.. degil ni!"

"dua pusar ni nak kahwin dua ni" ~ this i don't like! sebab lakiku pun dua pusar T_____T


Makanya.. kami decide untuk break the principe.. asalnya kami memang tak nak ajar adam naik walker.. tapi.. nampaknya itu je cara terbaik untuk win-win situation kami tiga beranak..hahahah

lagipun, adam memang dah naik walker kat rumah pengasuh dia.. pengasuh risau nak biar dia merangkak tak tentu arah sebab dia suka jilat everything!

so, semalam ke Manjaku kat taipan tu, dan beli.





Masa mula-mula testing walker kat kedai tu, dia diam je, tak nangis.. bila dah sampai rumah, nangis plak!

Arghhhh! jangan adam! please!! Karang melayang gitu je duit emak kang..huhu

Tapi nasiblah dia nangis kejap je..pheww..

pagi tadi dah ok dah..
baik punya layan babyTv sambil duduk dalam walker.. tapi dia tak reti lagilah nak gerak gerak..
statik je dalam tu..hehe




Dan, cot dia yang kat dalam bilik pun, kitorang letak dekat hall je, in case dia dah letih naik walker, boleh baring2 dalam cot sambil tengok tv sementara kitorang buat kerja lain.. masak mandi etc..



harapnya ok lah untuk beberapa ketika sebelum dia dapat lesen berdiri dan bertateh lak.. hahaha

Tapi aku dengan zaimi tak kurus-kurus gak lagi..kah kah kah

p/s: abaikan je lah rumah kami yang penuh dengan barang adam everywhere.. huhu

Thursday, October 3, 2013

Anak hilang bila tidur malam

Tajuk entry ni boleh jadi tajuk utama suratkhabar tak?
Haha..

Ini kisah anak aku si Adam tu..
Bukan hilang terus.. nauzubillah..

Cuma sejak umur dah nak mencapai 6 bulan ni, dia dah tak nak tidur malam sangat..
Kalau letak dia dalam cot dia, kira ok lah lagi, paling-paling pun dia merengek je sebab tak dapat meniarap..

Tapi bila kitorang laki bini dah tertidur depan tv kat ruang tamu, asalnya Adam tidur dekat tengah-tengah.. Ok lah.. Awal2 tidur tu mesti nampak nyenyak je.. terlopong je mulut budak kecik tu..

Tapi.. bila dah pukul 2.30 pagi macam tu.. Aku mesti terjaga sebab terasa yang adam dah hilang.. dah tak ada kat tengah2.. Bukak je mata.. tepat skali. Memang dah hilang! Tak ada dah kat tengah tu!

Tengok sekeliling, ha amek kau.. jauh dah merayapnya..

Umur belum 6 bulan lagi tapi alhamdulillah adam dah boleh merayap ke depan, boleh pusing2 dalam keadaan meniarap.. dia macam mengensut ke depan guna siku, dia tolak dengan kaki dia.. sampai terangkat-angkat bontot..haha..

Tapi risaulah jugak.. Kitorang ni kadang-kadang bila dah letih sangat, tak perasan adam dah jauh..
Sebab dia tak menangis.. senyap2 je dia pergi merayap.. risau gak dia kutip apa-apa masuk dalam mulut.. Dahlah memang hobi dia masukkan benda dalam mulut sekarang..

Haih la anak.. suka mak tengok adam merayap.. rasa bangga :')

Ye saya suka explore yeay!

Handsome tak saya..hahahah

Reading my first book sampai keluar air liur hahaha

emak <3 adam="" br="">


Alhamdulillah..

p/s: Malam tak nak tidur, pastu orang nak pergi kerja pagi, dia pulak dah mengamuk mengantuk.. apadaaa..

ZzZZzzZZzzz

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.