Pages

Search This Blog

Showing posts with label rendang. Show all posts
Showing posts with label rendang. Show all posts

Wednesday, June 4, 2014

Rabu Resepi | Rendang Udang

Korang suka makan seafood tak?
Me luv it much much!!

Entahlah, aku memang suka especially udang dengan sotong, sedap!

So, harini, aku nak share 1 lagi resepi dalam buku resepi emak aku tu, iaitu rendang udang!
Dan seperti biasa, gambar ambil dari blog orang.. kikik


Bahan-bahannya:

300g udang bersaiz sedang
3 sudu makan cili giling / boh
Sedikit asam jawa
2 ulas bawang putih (dititik)
2 biji bawang besar (dimayang)
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh gula pasir
Minyak masak secukupnya
Sedikit kicap
1/2 cawan air kosong

Cara-caranya:

Siang udang, bersihkan dan tos.
Gaulkan udang yang bersih bersama sebuk kunyit, garam dan gula, dan perap selama 15 minit.
Panaskan minyak, dan tumis bawang putih, dan masukkan udang.
Kacau sehingga udang kelihatan masak, dan angkat udang keluar dari kuali dahulu.
Dalam kuali yang sama, tumiskan pula bawang besar.
Masukkan cili giling / boh, dan kacau sehingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa ikut rasa.
Biar mendidih sehingga naik bau, masukkan sedikit kicap dan air kosong.
Gaul semua bersama udang, dan angkat.



Sementara taip ni pun perut dah bunyi kriuk kriuk..
Arghhh..

mak.. nak makan.....

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.