Showing posts with label sekolah. Show all posts
Showing posts with label sekolah. Show all posts

Tuesday, 21 June 2022

Pensel Warna Kontot

Antara isu yang selalu parents dalam group whatsapp kelas amir borakkan adalah "Bolehlah tolong check dalam beg anak, kot-kot terambil pensel warna anak saya."

Aduh SR kan, hari-hari pesan dekat amir.

"Jangan guna kawan punya," dan "Jangan bagi kawan pinjam."

Bunyi agak kejam kan? Tapi SR malas nak hadap kes barang tertukar-tukar sampai hilang.

Tapi bila dah selalu sangat naik isunya, SR pun bukalah kotak pensel warna amir.

Thursday, 2 June 2022

Hari Pertama Amir Masuk Darjah 1 | Throwback Thursday

Kisah amir masuk darjah 1. Musim pandemik dan norma baharu ni, memang tak dapatlah hantar dia masuk sekolah sampai ke depan pintu. Ini pun ayah dia snap gambar dari luar pagar. 

Saturday, 26 March 2022

Cara Mohon Masuk Sekolah Rendah Kementerian Pendidikan Malaysia

Pendaftaran sekolah secara online boleh dibuat melalui portal KPM secara atas talian iaitu Portal SPS iaitu Modul Pengurusan Murid. Portal SPS dibangunkan untuk memudahkan ibu bapa bagi mendaftar anak-anak mereka bagi kemasukan ke tahun 1.

Monday, 3 January 2022

6 Tips Hantar Anak Ke Sekolah Kali Pertama

Pagi tadi masa hantar ayu ke tadika, dia rilek je jalan terus masuk dalam walau first time dia ke sana. SR dengan ayah dia yang sedih. Haha! Rindu sangat dekat dia, tak sabar nak ambil ayu sekejap lagi.
Sambil-sambil tu meh SR kongsikan apa yang SR baca tentang tips untuk hantar anak ke sekolah buat kali pertama.

Sunday, 2 January 2022

Sibuk Menyiapkan Kelengkapan Anak Nak Masuk Tadika

Tahun baru SR dimulakan dengan perjalanan yang lama (10 jam) dari Kota Bharu ke rumah semalam. Hari ni, rehat-rehat sikit, terus siap-siapkan barang budak ayu nak masuk tadika esok.

Monday, 13 December 2021

Haflah Takreem Iman CC 2021

Sabtu lepas, pagi-pagi lagi SR dah kejut amir dan anak-anak yang lain untuk lekas-lekas bersiap. Amir kena pakai segak-segak! Kena pakai baju melayu, pakai samping, pakai songkok serta berkasut bertutup. Sebab, Sabtu lepas merupakan hadi graduasi tadika amir, atau dipanggil Majlis Haflah Takreem oleh Tadika Iman Child Center (Iman CC) tu.

Saturday, 11 December 2021

Apa Akan Dihadapi Oleh Penghuni Sekolah Henry Gurney?

 Trending hari ini, nama Sekolah Henry Gurney kembali disebut-sebut oleh warganet seluruh negara rentetan tersebarnya video enam orang remaja yang bersekolah di Perak didapati telah membuli rakan mereka dengan kasar. Jadi, seperti orang lain, SR pun terasa nak membaca sedikit tentang Sekolah Henry Gurney. Sekolah yang sering dimomokkan sebagai pengakhiran nasib pelajar sekolah yang melakukan kesalahan yang berat.


Nama Sekolah Henry Gurney diambil bersempena pembukaan rasminya oleh Pesuruhjaya Tinggi British di Malaya iaitu Sir Henry Gurney yang mana beliau telah merasmikan Sekolah Henry Gurney Telok Mas, Melaka pada 19 Julai 1950. sumber

Friday, 10 December 2021

Teknik lukisan cat air basah atas kering dan basah atas basah

SR pernah buat entry tentang teknik catan basah atas kering sebelum ni. Namun entry tu hanyalah tentang pengalaman SR menolong Adam buat kerja sekolah Pdpr dia aje. Namun, banyak pula impression dan click ke blog SR berkenaan teknik basah atas kering tu. Rasa bersalah pula SR, jika orang datang ke blog SR ni, tapi tak dapat apa yang dia cari 😅

Friday, 22 October 2021

Thor and Spiderman Lifebuoy Instant Hand Sanitizer

Sejak Negeri Sembilan sudah berganjak ke Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara ni, anak-anak memang dah mula pergi ke sekolah kembali. Dan untuk pergi ke sekolah di zaman hidup bersama Covid-19 ni memang banyaklah barang tambahan yang anak-anak kena bawa ke sekolah. Dah jadi macam wajib. Kalau zaman sebelum Covid-19 dulu, barang-barang tu memang kita tak akan saja-saja beli. Contohnya macam pelitup muka dan hand sanitizer.

Dulu aku bekalkan anak-anak hand sanitizer yang botolnya kecil dan normal tu. Ok je tak ada masalah pun. Letakkan sekali dalam ziplock yang aku turut letakkan pelitup muka extra, wet tissue, tissue dan juga set sudu garpu. Tapi haritu masa pergi Watson, ternampak pulak Lifebuoy punya hand sanitizer ni yang comel! Superhero comel!

Tuesday, 29 June 2021

Terima Kasih Atas Usaha Cikgu

Pdpr memang mencabar.

Kisahnya sebab aku laki bini memang tak ada baaic langsung.

Jadi kalau cikgu dia hanya bagi latihan melalui whatsapp, memang aku tak faham apa-apa yang tertulis dalam buku teks dan buku aktiviti Bahasa Cina tu.

Tapi minggu lepas, cikgu dia dah buat kelas tu secara live di Google Meet.

Monday, 10 May 2021

Pdpr Lepas Raya

Selamat bercuti dan berpdpr buat semua murid sekolah.
Kalau semua ok, mungkin pertengahan Jun baru anak-anak akan ke sekolah semula.

Jadi omak nak abadikan kenangan adam tertidur masa balik sekolah ni kat sini.
Haha!

Kesian tengok adam ni kadang-kadang.
Pagi seawal 5.30 memang dah mandi dan bersiap.
Pukul 9 malam memang selalu dah gone.

Sunday, 25 April 2021

Pertandingan Kangaroo Maths 2021

Awal tahun haritu, lepas dah bersekolah semula secara bersemuka, adam ada bagitahu yang dia nak masuk pertandingan Kangaroo Maths.

Aku dengan zaimi memang tak pernah dengar pasal pertandingan ni.
Ye lah, manakan tidak, pertama kali ada anak yang bersekolah rendah kan.

Mula-mula kami ingat pertandingan ni sekolah sendiri je yang anjurkan.
Kena main lompat-lompat macam kangaroo lepas jawab soalan ke kan.

Haha!

Rupanya tidak!
Pertandingan ini agak besar juga!

Monday, 11 January 2021

Tadika 2021 Bermula

Entry Kontot


Hari ni amir mula sekolah balik.

Semoga dipermudahkan.

Semoga kekal selamat.


Gambar setahun lepas ni.

Pagi ni tak sempat tangkap gambar.

Ke ada eh?

Tuesday, 22 December 2020

Majlis Anugerah 5 Minit

 Sabtu 12 Disember lepas, Amir ada 'quick convocation'.

Majlis Takreem.

Majlis yang diadakan oleh pihak tadika dia, tapi memang penuh SOP!

Syukur sangat sebab ada juga kenangan untuk anak-anak.

Thursday, 17 December 2020

Kerja Sekolah Amir | Throwback Thursday

 Kerja sekolah amir memang banyak.

Tak padan dengan tadika hahaha!

Selalunya cikgu dia akan bagi worksheet dekat WhatsApp group.

Ataupun cikgu dia bagi video suruh buat art & craft.

Selalu pakai jari je dia tulis-tulis direct atas sheet tu secara pdf atau image dekat fon zaimi.

Tapi haritu, sejak zaimi beli stylus (yeke stylus nama dia?), maka amir pun bertambah seronoklah buat kerja sekolah, walaupun jenuh jugak nak paksa hahaha


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE