Showing posts with label sekolah. Show all posts
Showing posts with label sekolah. Show all posts

Sunday, April 4, 2021

Tamat

Larangan rentas negeri ditamatkan?


Monday, January 11, 2021

Tadika 2021 Bermula

Entry Kontot


Hari ni amir mula sekolah balik.

Semoga dipermudahkan.

Semoga kekal selamat.


Gambar setahun lepas ni.

Pagi ni tak sempat tangkap gambar.

Ke ada eh?

Tuesday, December 22, 2020

Majlis Anugerah 5 Minit

 Sabtu 12 Disember lepas, Amir ada 'quick convocation'.

Majlis Takreem.

Majlis yang diadakan oleh pihak tadika dia, tapi memang penuh SOP!

Syukur sangat sebab ada juga kenangan untuk anak-anak.

Thursday, December 17, 2020

Kerja Sekolah Amir | Throwback Thursday

 Kerja sekolah amir memang banyak.

Tak padan dengan tadika hahaha!

Selalunya cikgu dia akan bagi worksheet dekat WhatsApp group.

Ataupun cikgu dia bagi video suruh buat art & craft.

Selalu pakai jari je dia tulis-tulis direct atas sheet tu secara pdf atau image dekat fon zaimi.

Tapi haritu, sejak zaimi beli stylus (yeke stylus nama dia?), maka amir pun bertambah seronoklah buat kerja sekolah, walaupun jenuh jugak nak paksa hahaha


Thursday, November 5, 2020

Hasniza | Throwback Thursday

 Assalamualaikum, apa khabar semua?

Haritu sajalah share di Ig story, yang aku punya cerpen tu.

Lepas tu, ada kawan lama reply story tu.

Monday, October 26, 2020

Tujuh Bintang untuk Diri Sendiri

 

Minggu lepas amir ada tunjuk kerja yang dia buat masa kat tadika.
Dia warna lobak merah, lepas tu nampak lah dia dah boleh tulis nama dia sendiri siap dengan nama zaimi.


Saturday, October 24, 2020

Semua Sekolah Seremban Perlu Ditutup Minggu Depan

 Kecoh perkongsian sana sini tentang penutupan sekolah-sekolah di daerah Seremban mulai minggu depan sehingga November 2020.


Tuesday, August 25, 2020

Adam Antara Yang Lima

 Tengah ralit buat kerja tengahari tadi, tiba-tiba notifikasi whatsapp masuk.

Dari group kelas adam.

Boleh nampak dari notification bar, ada ikon kamera.

Pengirimnya pulak adalah guru kelas adam.

*dramatik!

Berkerut jugaklah dahi meneka (padahal tak ada siapa suruh teka pun, kau beria nak teka apahhall!) agaknya gambar apa yang cikgu adam hantar ni?


Maka laju-lajulah bukak mesej tu.

Rupanya ada beberapa keping gambar, 5 orang pelajar terpilih yang dapat reward dari Guru Besar, sebab hasil kerja sekolah yang 5 terbaik.


Tuesday, August 4, 2020

Perkara Paling Omak Lemah

Sejak jadi mak ni, memang macam-macam benda kena buat la kan, lebih-lebih lagi lepas anak masuk sekolah.



Dan dalam banyak-banyak benda yang aku paling rasa sangat lemah dan low level ya amat skillnya, adalah

Friday, July 24, 2020

Anak ke Sekolah dengan Norma Baharu | Kenangan PKPP

22 Julai 2020, semua anak-anak dah kembali ke sekolah, termasuklah anak omak, adam.
Seawal pagi mak dah kejut adam, sejujurnya malam sebelum tu, 
mak terbangun sejam sekali.

Tidurnya pukul 10, pukul 11 bangun, 12 bangun, 1 bangun, 2 bangun, 3 bangun, 4 bangun.. entah lah kenapa.


Tuesday, June 30, 2020

Kelas Taekwondo dengan SOP

Antara aktiviti yang tidak dibenarkan untuk beroperasi sejak bermulanya PKP pertengahan Mac 2020 yang lalu, adalah aktiviti sukan. Salah satunya adalah taekwondo.

Anak aku yang lelaki memang terhentilah pembelajaran taekwondo diorang.
Silap-silap dah ada step yang diorang dah tak ingat. πŸ˜…
Sebab kat rumah ni, kerjanya asyik bergusti je, tak pakai pun step taekwondo tu ahaha

Tengahari tadi, cikgu taekwondo ada whatsapp, yang katanya kelas taekwondo dah boleh mula kembali, tapi dengan SOP.

Dia adalah sertakan SOP dari Kementerian Belia dan Sukan seperti berikut.


Wednesday, June 24, 2020

Program Imunisasi Murid Tahun 1 di Klinik Kesihatan

Semua maklum yang murid tahun 1 akan dapat suntikan vaksin untuk Program Imunisasi. 
Jadi, semalam adalah tarikh yang telah ditetapkan oleh sekolah Adam untuk kelas dia.

Makluman awal yang disampaikan oleh guru kelas adam, murid akan dapat 2  suntikan dos tambahan iaitu
MR (Measles Rubella) dan DT (difteria,tetanus).

Seawal pagi adam dah bangun da bersiap untuk ke klinik kesihatan dengan zaimi. Giliran dia patut yang slot 10.30 sampai 11.30 pagi.
Saja pakaikan dia baju sukan sekolah, dah lama dia tak pakai.
Jadi bagi dia feeling-feeling jadi budak sekolah balik πŸ˜‰

Sampai je kat Klinik Kesihatan tu, zaimi kata adalah terserempak dengan kawan adam, tapi diorang tak berani nak bersembang, segan pun iya jugak mungkin sebab dah lama tak jumpa kan.


Monday, June 15, 2020

Tadika Akan Dibuka Semula 1 Julai 2020 Dengan SOP


SEMUA prasekolah, tadika dan taman bimbingan kanak-kanak (Tabika) di bawah kerajaan mahupun swasta dibenar dibuka semula, 1 Julai ini.
Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu dibuat Mesyuarat Khas Menteri-Menteri, hari ini.
Katanya, terdapat 24,414 prasekolah dan tadika terbabit iaitu 6,216 prasekolah di bawah Kementerian Pendidikan; 7,887 tadika swasta; 8,530 tadika Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) dan 1,781 Tabika Perpaduan di bawah Kementerian Perpaduan Negara.
"Prosedur operasi standard (SOP) dibentangkan Kementerian Pendidikan lengkap bermula sebelum kemasukan kanak-kanak, sewaktu mereka belajar dalam kelas, begitu juga waktu pulang.
"SOP cara bermain juga ada, waktu makannya... semua lengkap. Tapi perincian SOP ini akan diumumkan Kementerian Pendidikan sendiri, dalam waktu terdekat," katanya pada sidang media harian, hari ini.



Jeng jeng jeng!
Berita yang agak ditunggu oleh semua rakyat Malaysia.
Bercampur baur perasaan bila dengar berita ni.

Bersediakah abamer nak ke tadika semula?
Bersediakah kami nak hantar dia ke tadika semula?

Risau.
Tapi bila fikir dia tak dapat catch up dengan pembelajaran dia pun risau jugak.
Semoga semuanya baik-baik aje.

Semoga dijauhkan dari wabak ini.

Kalian semua macam mana?
Apa pendapat berkenaan tadika buka semula seawal 1 Julai ni?


ps: Bila bagitau abamer yang dia akan sekolah balik lagi 2 minggu, dia menangis. Dah sedap duduk rumah kan. Tanya dia kenapa? Dia kata malulah amir, kalau aliya tu panggil-panggil amir lagi macam mana?

πŸ˜…

Ke situ pulak awak ni abamer hahaha

Wednesday, June 10, 2020

Salah guna group WhatsApp sekolah anak

Tahun 2020 ni selain banyak kereta terbang berada di langit berlakunya pandemik Covid19, adalah tahun yang memberi titik kenangan besar jugak pada keluarga kecil kami. Sebab, tahun 2020 ni, anak sulung kami, Adam Zuhairi, dah masuk darjah 1. πŸ˜€

Masa hantar dia masuk darjah 1 haritu, memang kelam kelibut jugaklah, sebab tak pernah ada pengalaman kan. Nantilah kalau rajin boleh buat 1 post khas untuk kenangan yang itu. Eheh..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Seperti sekolah-sekolah yang lain, ada group whatsapp kelas / sekolah yang diwujudkan. Walaupun sebelum ni aku selalu terbaca pasal group macam tu disalahgunakan oleh ibubapa untuk marah cikgu, suruh cikgu cari barang etc.. Tapi, sejak anak aku sekolah, aku sendiri mengalami benda-benda macam tu, serious talk, adakala memang rasa macam ek eleh sangat. Amenda korang ni. Ha gitu. Tapi, aku hadap je la. Malas baca, scroll je laju-laju.

Dan, sebenarnya tindakan scroll laju-laju group whatsapp bila nampak ada mesej tak berkaitan macam tu, bukanlah habit aku sorang. Aku rasa normal semua orang buat macam tu, lebih-lebih lagi bila mesej tu sangat banyak! Anda rasa kami ada masa untuk sakit kepala untuk baca mesej tak berkaitan dengan sekolah banyak-banyak macam tu?

Yang paling, emm, how to say this in a nice way ya, yang paling tidak sesuai dan tidak sepatutnya dikongsi dan dilakukan di group whatsapp sekolah anak, adalah mengiklankan barang jualan dan perniagaan. Ya, berniaga itu tak salah, tapi pada pendapat aku yang penuh dosa ni, saluran dan medium untuk berniaga tu tak berapa nak kena dengan tempatnya. Sehari pula lebih sekali iklan.

Benda ni jadi makin intense pengiklanannya sejak PKP bermula, ditambah pula dengan bulan ramadhan. Aku cakap jujur, aku memang tak baca betul-betul dah info dalam tu, sebab too spammy. Nasib baik kelas anak aku, ada 1 group asing untuk cikgu beri task etc..

Ini antara contoh-contoh iklan dalam group tu.






Ini baru sikit.

Nak dijadikan cerita, rentetan ramai yang pakat jadikan group whatsapp sekolah ni 'online bazaar', harini terkeluarlah 1 cerita, yang ada seorang penjaga pelajar, terlepas cerita yang sebenarnya pelajar jagaan dia sepatutnya ada 'online class'.

Dia tak perasan yang ada pengumuman berkenaan kena join group whatsapp kelas (sebab sebelum pkp, bukan semua kelas ada group whatsapp macam kelas anak aku). Aku personally tak salahkan dia, dia claim dia nenek kepada pelajar, mungkin mak ayah pelajar tu frontliners atau terperangkap kat kampung, wallahualam.

Dia kata, dia hairan, cucu-cucu dia yang sekolah di KL, cikgu beri tugas, tapi cucu dia yang di Kuala Pilah ni, tak ada apa-apa.

Rupanya, kelas tu ada, cucu dia yang tak masuk, sebab dia tak perasan. Macam mana nak perasan kalau group tu penuh dengan iklan bergambar? πŸ˜…




Personally aku side nenek ni.
Aku tak salahkan sekolah, aku salahkan spammer.

Itu bukan medium sesuai untuk berniaga, tak salah cari rezeki, tapi banyak lagi saluran lain.
Kalau ikut parents lain dalam group ni, diorang kata, ada je group peniaga dan jual beli di Kuala Pilah ni. Aku tak tau, sebab aku tak duduk sini, tapi kat Senawang, memang ada group jual beli. Lebih convenient musim PKP sebab dia delivery terus ke rumah kan.



Disebabkan ramai parents yang mula menegaskan balik tentang jangan iklan tu, maka pengerusi pun dah buat larangan keras. Kalau ada yang degil jugak, tak tau la. Huhu

Oh ya, teringat pulak antara mesej unik masa bulan puasa haritu.


Hah rare tak?
Ko hade orang gaduh sebab harga murtabak dalam group sekolah anak ko?
Tak ada kan? Kan?
Kan?

Hahahaha

Haih macam-macam..

Marilah kita sama-sama jaga benda-benda yang tampak mudah macam guna saluran yang betul ni, sekali sekala iklan tak apa, bila dah jadi kes keciciran anak orang, terlepas info-info yang memang penting, susah dan bagi masalah kat orang. Takkan kita nak jadi orang yang selfish dan menyebabkan orang lain got into trouble?

Kita mampu mengubahnya. Eheh.

Thursday, October 27, 2016

Make Up

~Circa 1998~


Malam tadi aku tidur agak lewat. Nervous. Sambil-sambil hafal skrip untuk persembahan coral speaking pelajar darjah 6 pagi ni.

Pagi pulak, awal-awal aku dah terjaga. Gelisah.

Aku, selaku seorang budak 12 tahun yang skema (kononnya), haruslah kena pastikan diri aku betul-betul hafal setiap bait kata untuk persembahan nanti.

Bab hafal dan nak naik pentas buat persembahan tu, aku rasa tak ada masalah sangat. Lagipun, aku bukan akan naik sorang-sorang. Ramai beb. Budak kelas aku je penuh dua barisan. In case kalau aku terlupa sikit-sikit tu, rasanya tak akan ada audience boleh detect aku yang buat salah dalam harmoni tu nanti.

Bab yang aku resah gelisah sekarang, adalah bab pakaian.

Aku perempuan yang sedikit kasar.
Pergi sekolah tak pakai tudung, rambut aku pendek, belakang slope.
Habis berpewatakan tomboy la kiranya.
Muka aku penuh dilapisi jerawat halus, warna gelap tak payah cerita la.
Memang tak pernah berjaga.

Sabun pencuci muka Oxy yang mak belikan beberapa bulan lepas, ada banyak lagi dalam toilet bilik aku tu. Malas lah. Baru 12 tahun kan, apa ada hal. Belum nak kahwin lagi pun, kan?

Jadinya, pagi ini, aku kenalah berpakaian sedondon dengan ahli kumpulan choral speaking aku ni.
Kain biru gelap yang patutnya zip dan kipas kat belakang. Aku tak ada. Aku dah tanya cikgu semalam, dia kata pakai je lah kain sekolah biasa.

Check.

Baju kemeja putih lengan panjang.
Allahu..
Aku selaku budak kulit gelap, aku memang tak akan setuju kalau mak nak belikan aku baju warna cerah, especially putih dengan kuning. Gila horror tengok dekat cermin nampak macam baju tanpa jasad. Makanya, aku tak ada kemeja putih lengan panjang.

Maka, terpaksalah aku pinjam kawan aku punya. Ok fine, semalam dia dah bagi.

Check.

Kasut hitam. Hmm, yang ini aku ada.

Check.

Tudung pink.
Erghh. Selain putih dan kuning, pink jugak adalah warna yang aku anti.
Memang tak suit langsung dengan warna kulit aku yang gelap gelita ni.
Cikgu aku pun satu, dalam banyak-banyak warna yang ada, pink jugak yang dia pilih.
Mula-mula aku cadang nak free hair je lah, macam kawan-kawan cina india semua tu.
Sekali cikgu tak bagi.

"Saya nak semua yang melayu perempuan, pakai tudung! Wajib!"

Mak ada, jadi pakai tudung mak.
Serius rimas gila, dahlah anak tudung longgar, rambut pulak pendek, asyik nak terkeluar.
OH Em Gee sungguh.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Budak sekolah kan, biasalah seawal pagi di kala budak U baru nak masuk tidur, aku dah sampai sekolah. Aku pergi dulu, mak, abah dengan famili aku yang lain, kata nak datang kemudian.

Fine.

Jadi aku pun macam biasalah, lepak borak-borak dengan kawan-kawan.

"Weh korang, cikgu panggil masuk kelas kat depan dewan sekarang!", ada sorang budak yang bukan ahli choral speaking datang panggil kitorang yang tengah berdekah-dekah gelak cerita pasal hal kanak-kanak sejagat.

Maka, berdesuplah kami turun pergi ke kelas yang budak tu maksudkan tadi. Ye lah, kot lah tiba-tiba kena buat persembahan sekarang. Sebab kitorang pun tak berapa pasti, pukul berapa turn kitorang.

"Ok, budak lelaki boleh sambung hafal skrip. Yang perempuan, semua duduk kat sini. Cikgu nak make up korang sikit", laung cikgu yang in charge sebaik saja kami tiba di kelas tu.

WHATT???
MAKE UP??!

HELL NO!!

Gila make up apa pulak ni?
Apa ni cikgu??

TAKNAK!


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Seorang demi seoranglah team member choral speaking aku dimakeupkan.
Ada tiga cikgu yang aku rasa sedang mengorbankan alat solek diorang untuk tepek kat muka kami.

Tapi aku sentiasa suruh kawan yang lain pergi dulu.

Aku harap, cikgu tak sempat make up aku.
Weh, hilanglah macho aku nanti kalau aku pakai make up.
Aku kan 'tomboy', mana boleh make up.
Taknak cikgu..taknak..

"Syazni, sini".

Maka dengan berat hati, aku serahkan muka aku yang gelita tu dekat cikgu.
Redha.
Sobs..

"Ok, tutup mata, cikgu nak pakaikan bedak ni"
"Bukak mata, mata hitam pandang atas, cikgu nak pakaikan celak ni"
"Ok, nganga sikit, nak pakai lipstik"
"Tutup mata, nak pakaikan eyeshadow sikit ni"

Aku syak sebab aku yang paling kusam, maka aku yang paling lama cikgu make up kan.
Kawan-kawan yang dah sudah, semua berdiri sebelah aku yang tengah kerimasan dek rambut dah terkeluar anak tudung tu, duk menggelakkan aku.

Cis punya kawan.

"Gila la syazni make up woi! Macam pengantin woi!"

Ye, kawan-kawan aku semua melahar aku masa tu sebab konon aku lah yang paling taknak make up tadi. Dan pelbagai lagi laharan kesat diorang bagi kat aku.

Cis, korang memang cis!
Hahaha!

"Rimas gila dowh, tak sabar aku nak balik."

"Apa perasaan kau sekarang lepas make up? Kah kah kah!"

"Siot. Aku tak suka make up. Aku sumpah, aku tak akan pakai make up lagi sampai bila-bila!! Benci dowh!"

Ya ampun anak tudung.. kenapa tak pakai sampai hidung je.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

~Now..~



Entahlah, kerasukan apa yang melanda sampai aku langgar sumpah sendiri.
Walaupun muka masih hauk, kulit masih gerutu dan gelita.
Walaupun tak reti make up, tapi pakai jugak sikit-sikit.

Tiba-tiba rasa nak collect lipstick dan lipbalm.
Tiba-tiba rasa tak boleh kalau tak pakai bedak.
Tiba-tiba rasa mata macam orang sakit kalau tak pakai eyeliner.

Allahu...

Rasa nak naik mesin cahaya masa, pergi 1998, gelakkan diri sendiri sambil nyanyi lagu Bruno Mars..
Too young too dumb to realize~~

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot