Showing posts with label sekolah. Show all posts
Showing posts with label sekolah. Show all posts

Tuesday, June 29, 2021

Terima Kasih Atas Usaha Cikgu

Pdpr memang mencabar.

Kisahnya sebab aku laki bini memang tak ada baaic langsung.

Jadi kalau cikgu dia hanya bagi latihan melalui whatsapp, memang aku tak faham apa-apa yang tertulis dalam buku teks dan buku aktiviti Bahasa Cina tu.

Tapi minggu lepas, cikgu dia dah buat kelas tu secara live di Google Meet.

Monday, May 10, 2021

Pdpr Lepas Raya

Selamat bercuti dan berpdpr buat semua murid sekolah.
Kalau semua ok, mungkin pertengahan Jun baru anak-anak akan ke sekolah semula.

Jadi omak nak abadikan kenangan adam tertidur masa balik sekolah ni kat sini.
Haha!

Kesian tengok adam ni kadang-kadang.
Pagi seawal 5.30 memang dah mandi dan bersiap.
Pukul 9 malam memang selalu dah gone.

Sunday, April 25, 2021

Pertandingan Kangaroo Maths 2021

Awal tahun haritu, lepas dah bersekolah semula secara bersemuka, adam ada bagitahu yang dia nak masuk pertandingan Kangaroo Maths.

Aku dengan zaimi memang tak pernah dengar pasal pertandingan ni.
Ye lah, manakan tidak, pertama kali ada anak yang bersekolah rendah kan.

Mula-mula kami ingat pertandingan ni sekolah sendiri je yang anjurkan.
Kena main lompat-lompat macam kangaroo lepas jawab soalan ke kan.

Haha!

Rupanya tidak!
Pertandingan ini agak besar juga!

Monday, January 11, 2021

Tadika 2021 Bermula

Entry Kontot


Hari ni amir mula sekolah balik.

Semoga dipermudahkan.

Semoga kekal selamat.


Gambar setahun lepas ni.

Pagi ni tak sempat tangkap gambar.

Ke ada eh?

Tuesday, December 22, 2020

Majlis Anugerah 5 Minit

 Sabtu 12 Disember lepas, Amir ada 'quick convocation'.

Majlis Takreem.

Majlis yang diadakan oleh pihak tadika dia, tapi memang penuh SOP!

Syukur sangat sebab ada juga kenangan untuk anak-anak.

Thursday, December 17, 2020

Kerja Sekolah Amir | Throwback Thursday

 Kerja sekolah amir memang banyak.

Tak padan dengan tadika hahaha!

Selalunya cikgu dia akan bagi worksheet dekat WhatsApp group.

Ataupun cikgu dia bagi video suruh buat art & craft.

Selalu pakai jari je dia tulis-tulis direct atas sheet tu secara pdf atau image dekat fon zaimi.

Tapi haritu, sejak zaimi beli stylus (yeke stylus nama dia?), maka amir pun bertambah seronoklah buat kerja sekolah, walaupun jenuh jugak nak paksa hahaha


Thursday, November 5, 2020

Hasniza | Throwback Thursday

 Assalamualaikum, apa khabar semua?

Haritu sajalah share di Ig story, yang aku punya cerpen tu.

Lepas tu, ada kawan lama reply story tu.

Monday, October 26, 2020

Tujuh Bintang untuk Diri Sendiri

 

Minggu lepas amir ada tunjuk kerja yang dia buat masa kat tadika.
Dia warna lobak merah, lepas tu nampak lah dia dah boleh tulis nama dia sendiri siap dengan nama zaimi.


Saturday, October 24, 2020

Semua Sekolah Seremban Perlu Ditutup Minggu Depan

 Kecoh perkongsian sana sini tentang penutupan sekolah-sekolah di daerah Seremban mulai minggu depan sehingga November 2020.


Tuesday, August 25, 2020

Adam Antara Yang Lima

 Tengah ralit buat kerja tengahari tadi, tiba-tiba notifikasi whatsapp masuk.

Dari group kelas adam.

Boleh nampak dari notification bar, ada ikon kamera.

Pengirimnya pulak adalah guru kelas adam.

*dramatik!

Berkerut jugaklah dahi meneka (padahal tak ada siapa suruh teka pun, kau beria nak teka apahhall!) agaknya gambar apa yang cikgu adam hantar ni?


Maka laju-lajulah bukak mesej tu.

Rupanya ada beberapa keping gambar, 5 orang pelajar terpilih yang dapat reward dari Guru Besar, sebab hasil kerja sekolah yang 5 terbaik.


Tuesday, August 4, 2020

Perkara Paling Omak Lemah

Sejak jadi mak ni, memang macam-macam benda kena buat la kan, lebih-lebih lagi lepas anak masuk sekolah.



Dan dalam banyak-banyak benda yang aku paling rasa sangat lemah dan low level ya amat skillnya, adalah

Friday, July 24, 2020

Anak ke Sekolah dengan Norma Baharu | Kenangan PKPP

22 Julai 2020, semua anak-anak dah kembali ke sekolah, termasuklah anak omak, adam.
Seawal pagi mak dah kejut adam, sejujurnya malam sebelum tu, 
mak terbangun sejam sekali.

Tidurnya pukul 10, pukul 11 bangun, 12 bangun, 1 bangun, 2 bangun, 3 bangun, 4 bangun.. entah lah kenapa.


Tuesday, June 30, 2020

Kelas Taekwondo dengan SOP

Antara aktiviti yang tidak dibenarkan untuk beroperasi sejak bermulanya PKP pertengahan Mac 2020 yang lalu, adalah aktiviti sukan. Salah satunya adalah taekwondo.

Anak aku yang lelaki memang terhentilah pembelajaran taekwondo diorang.
Silap-silap dah ada step yang diorang dah tak ingat. ๐Ÿ˜…
Sebab kat rumah ni, kerjanya asyik bergusti je, tak pakai pun step taekwondo tu ahaha

Tengahari tadi, cikgu taekwondo ada whatsapp, yang katanya kelas taekwondo dah boleh mula kembali, tapi dengan SOP.

Dia adalah sertakan SOP dari Kementerian Belia dan Sukan seperti berikut.


Wednesday, June 24, 2020

Program Imunisasi Murid Tahun 1 di Klinik Kesihatan

Semua maklum yang murid tahun 1 akan dapat suntikan vaksin untuk Program Imunisasi. 
Jadi, semalam adalah tarikh yang telah ditetapkan oleh sekolah Adam untuk kelas dia.

Makluman awal yang disampaikan oleh guru kelas adam, murid akan dapat 2  suntikan dos tambahan iaitu
MR (Measles Rubella) dan DT (difteria,tetanus).

Seawal pagi adam dah bangun da bersiap untuk ke klinik kesihatan dengan zaimi. Giliran dia patut yang slot 10.30 sampai 11.30 pagi.
Saja pakaikan dia baju sukan sekolah, dah lama dia tak pakai.
Jadi bagi dia feeling-feeling jadi budak sekolah balik ๐Ÿ˜‰

Sampai je kat Klinik Kesihatan tu, zaimi kata adalah terserempak dengan kawan adam, tapi diorang tak berani nak bersembang, segan pun iya jugak mungkin sebab dah lama tak jumpa kan.


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot