Pages

Search This Blog

Showing posts with label selsema. Show all posts
Showing posts with label selsema. Show all posts

Tuesday, October 29, 2013

Tragedi Ngeri 2013

Hello korang..

Macam yang cakap kat entry Love You Mr. Arrogant sebelum ni lah, minggu lepas aku balik Kota Bharu, kampung zaimi..

Ada 2 perkara yang terpaling tak best telah terjadi..
Yang best-best aku malas plak nak cerita lagi.. hihi..

Yang pertama,

Masa hari balik ke Kota Bharu tu, anak aku sebenarnya baru je 2 hari lepas cucuk 6 bulan tu..
Makanya, dia macam ada mild fever, dan hidung dia agak tersumbat..
Aku memang kalau hidung baby aku ni tersumbat, aku akan sapu kunyit kat batang hidung dia, lepas tu sembur sterimar dan zaimi akan sedut guna penyedut hingus cap Pigeon tu..

Nak dijadikan cerita, sterimar yang aku bawak balik tu dah semput.. sikit sangat tinggalnya..
So decide nak beli yang baru lah.. pergilah dekat farmasi yang aku lupa dah nama dia, dekat lah dengan rumah mertua aku ni, dekat Taman SBJ tu..

Sekali takde jual. Erkk.. dia pun macam blur bila zaimi sebut sterimar. Bila explain sikit apa kebendanya sterimar tu, baru dorang paham, dan kata sterimar tak ada jual, dorang jual Iliadin. Fungsi sama katanya, tapi bukan jenis spray halus macam sterimar tu, dia jenis titik titik.

Kitorang takmau. Sebab nanti susah nak masukkan dalam lubang hidung adam yang for sure akan mengamuk!

So ke pekan Kota Bharu kita. Pergilah kat Farmasi Kian ke apa tah, yang agak besar kat area banyak backpackers lodge kat tengah-tengah KB tu, pun  jual Iliadin jugak. Arghhh stress.

Risau dah ni, adam dah srot sret srot sret. Before ke KB ni tadi pun ada singgah Manjaku dengan Twins Baby kat area Tesco KB tu, pun tak ada jual.

Last2 aku nampak ada Guardian dekat2 dengan Farmasi Kian tu. Aku suruh zaimi try tanya. Kot kot ada.

Berdebar je masa aku pandang zaimi masuk guardian tu..

jeng jeng jeng!

Aku nampak zaimi duk angkat kotak sterimar tu duk tayang kat aku kat dinding cermin guardian tu.. yea! *omg ayat berterabur*

Jumpa jugak.. mak oi payahnya nak carik.. adakah orang Kota Bharu tak guna sterimar? sebab dekat Senawang ni, kitorang beli sterimar tu dekat farmasi kecik dalam taman ni je.. hew hew hew..

Perkara tak best yang kedua,

Memang super tak best. Sangat.

Ceritanya lepas adam dah sihat sikit, adalah zaimi ajak keluar jauh sikit.. jalan-jalan dengan mak dia sekali.. aku on je.. sebab duduk rumah pun tak ada nak buat apa sangat..

tung tang tung tang pergi jalan semua, masa on the way balik tu tetiba adam macam merengek pulak bila mak mertua (mil) aku dukung.. letih gamaknya.. so masa kereta tengah bergerak mil aku pass la kat aku.. oh masa tu aku duduk depan, sebab saja bagi mil aku yang kelek cucu dia..

tapi walaupun dah duduk dengan aku, budak bertuah tu still tu strecth kan badan dia dan nangis2 semua.. memang last2 aku suruh zaimi berhenti mana-mana untuk aku masukkan dia dalam carseat.. sebab mil aku macam tak biasa nak masukkan.. carseat tu sebelah mil aku je.. takpelah.. maka berhentilah dekat 1 masjid ni..

aku pun dengan yakin dan perasan cunnya, bukak pintu kereta dan keluar.. sekali dengar bunyi 'depop'.

erk.. masa tu hati memang dah luluh dah..

baik punya henset aku menyembah jalan berbatu kat parking masjid tu, facedown.

Aku saja taknak angkat lagi henset aku. Aku settelkan ada dulu.. ikat dia elok2 kat carseat dia.. tutup pintu kereta.. then baru aku angkat henset aku.

Sah.

Pecah.

T__T


Tapi still la kau boleh touch tolak2 screen apa semua.. cuma.. pecah.

Sedih kot. Baru beli 3 bulan lepas.. arhhh!!!

Aku takleh sabar nak tunggu balik Senawang baru nak repair. Sebab macam bahaya pun ye gak, sebab ada kaca-kaca halus kat retak tu. Bila kau letak jari, rasa macam bergaram.



T_T

So esoknya ajak Zaimi pergi Billion Kota Bharu. Aku tau situ ada tempat repair handphone kat Kota Bharu ni. Actually, aku mana tau ada kedai lain kan. Haha. Zaimi pun bukannya duduk KB dah, so dia pun tak berapa tau. Yang aku tau ni pun sebab pernah pergi tanya kat situ masa skrin handphone zaimi pecah tahun lepas.

Nak buat macam mana, tahun ni rezeki aku pulak pecah. T_T

Tanya-tanya.. untuk Galaxy Grand harga skrin tu rm250. Tapi dia kurangkan jadi RM220.

Tanpa pikir panjang, aku setuju terus hahahah!

Dia kata siap dalam 2 jam. Ok sangatlah tu. Lega weh!

Dari nak biar je pecah tu macam tu, adam plak dah lah suka benar menghisap telefon mak ayah dia ni.. pantang leka! Dan dari nak beli telefon baru kan? Nan hado kau duit? Baik guna duit tu nak masuk rumah baru ni..

So, after 2 jam, siap. Yea!

Siap aku kena bebel dengan cina tu.. katanya inilah akibat tak pakai casing. Yelah yelah..
Aritu aku buka casing tu sebab macam rimas.. sekarang aku pasanglah balik..

Tak pasal-pasal melayang duit..huks..


p/s: By the way masa kat Kota Bharulah aku dapat tau kes pegawai AMBank kena tembak dekat kepala tu.. serius ngeri. Memang keji sangat perompak tu. Al-Fatihah untuk Norazita Abu Talib.. takziah untuk keluarga dia.. Kepada Ardi Hamza tu, aku harap sangat dia ditangkap dan dapat balasan setimpal! Kejam!! Dua orang anak yang masih kecil tak pasal-pasal kehilangan kasih seorang emak..

Tuesday, July 16, 2013

Adam Zuhairi 100 Hari

Ewah macam pantun pulak tajuk entry kan. Hehe..

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi anak yang dikurniakan pada aku dan Zaimi dah menjangkau 100 hari umurnya pada hari Ahad lepas (14 Julai 2013).

Anak 100 Hari!


Nak jadi cerita, pada umur dia 100 hari tu lah dia punya meragam..homai.
Sebab hari Jumaat tu pergi inject vaksin dia yang ke tiga bulan.

Inject dekat Klinik Kesihatan Senawang which makes me not very happy with the service la. Tapi itu nanti lain entry aku bebel.

Inject dalam pukul 10, kebetulan malam sebelum tu tiba-tiba dia punya hidung berair tu.
Aduhai.. Punyalah menangis dekat klinik sebab hidung tersumbat..
Dengan tak dapat nak hisap putingnya..
Klinik Kerajaan mana boleh bawak segala aneka puting tiruan tu.

Lepas tu dah kena inject, menangis lagi.

T__T

Malam tu balik tidur Semenyih. badan dah mula dedar.
Tapi hari Sabtu kira ok lagi, still boleh control.
Masuk je Ahad pagi, melalak-lalak..
Kesian aku tengok..

Makanya hari Isnin terpaksalah aku menggalas tanggungjawab ibu sepenuh masa..
Bye bye UiTM untuk satu hari..
Anak aku lagi penting..

Jaga dia sehari, monitor suhu dia, bagi minum ubat semua..
Alhamdulillah kurang sikit meragam..

By night suhu dia macam dah kurang sikit, tapi still bagi jugak ubat demam.
Then sebelum sahur tadi check lagi suhu dia dah 37 degree Celcius..

BIG ALHAMDULILLAH!

Jadi harini dah boleh pergi kerja, dan dah hantar Adam pergi kat pengasuh.

Bekalkan jugak ubat demam dalam beg dia, kot-kot dedar semula. Harapnya tak lah.

Adam Zuhairi Pagi Tadi :)


p/s: Rindu pulak sama itu budak gugu sebab dah 4 hari duduk jaga dia..wuuuuu

Monday, July 15, 2013

Cara Hilangkan Hidung Bayi Tersumbat

Dua tiga hari lepas, anak aku Adam kena selsema pulak.
Pertama kali handle anak hidung tersumbat sebab banyak hingus boleh bikin cuak woa.
Mesti terjangkit kat rumah pengasuh dia, sebab aku dengan Zaimi tak ada pulak selsema..
Hmm..

Itulah bahana nak kena tanggung letak anak kat pengasuh, taska, nursery dan sebagainya kan..
Nak buat macam mana adam, emakmu ini kerja..


Dahlah selsema, esoknya tu kena pergi suntik 3 bulan pulak..
Dah selsema, tambah dengan dedar pulak..

Makanya harini daku bercuti lah menjaga anak yang baru satu ni..
Takpelah, anak punya pasal..
Thank you Sarah sebab tolong jagakan makmal daku petang ni ye..

Memang masa hidung dia tersumbat tu, dia menangis bukan main..
Sebab dia lapar, nak minum susu pun tersangkut-sangkut..
Macam kita masa selsema jugak lah kan..

Ada tanya kawan-kawan, ada tak petua nak hilangkan selsema baby?
Alhamdulillah ada feedback.. Ye lah, risau juga sebab baby ni tak boleh makan ubat selsema, kena cari cara alternatif untuk menangani selsema bayi ni..

Ada kawan suruh sapu kunyit hidup yang ditumbuk dekat batang hidung anak, kesannya mungkin nanti hidung anak akan kuning lah sikit..hihi..



 Cari punya cari kunyit kat dapur, habislah pulak..hahaha nampak benor lama dah tak masak guna kunyit hidup..ngeee.. maka teknik tu dapat nak buat. Anak nangis ni..how!?

Kemudian ada pulak yang suggest suruh beli penyembur hidung. Nama dia Sterimar. Perghh..!
Spray Sterimar ni boleh tahan berkesan. Good good. Lepas sembur kat hidung adam, meleleh hingus dia keluar. Ye lah dah nama pun baby 3 bulan, manalah reti nak hembus hingus sendiri kan. Lepas spray tu baru dia lega. Bila macam tersumbat balik, kitorang sembur lagi dan keluar lagi hingusnya.. :D


Bagus spray ni. Aku recommend. heheh..

Lepas tu nurse kat Klinik Kesihatan Senawang tu pulak dia kata kalau dia, dia sedut guna mulut je hingus anak dia. Zaimi adalah cuba kat adam, tapi aku tak berani. Huhu.. Last-last selain sterimar tu, kitorang beli jugak pump hingus cap Pigeon tu, sebab pakai mulut macam tak hygenic je..

Selain cara-cara kat atas, ada jugak cara-cara lain nak hilangkan hidung tersumbat untuk anak kecil yang aku jumpa kat beberapa site. Ringkasnya:

1) Mandikan bayi dengan air suam dan urut-urut sikit belakang badang dan muka bayi.
2) Perahkan limau nipis dan ambil daun sirih lalu celup ke dalam air perahan tadi. Selepas itu, sapukan pada dada dan leher bayi.
3) Tumbuk halia dan letak depan hidung anak, supaya anak boleh hidu bau halia itu.
4) Ambil kunyit hidup dan di gesekkan dengan minyak kelapa dara. Sapu pada sepanjang batang hidung bayi dan ubun-ubun bayi.
5) Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari.
6) Sapukan 2 titik madu ke lelangit bayi.
7) Pancutkan susu ibu yang telah diperah menggunakan syringe ke dalam hidung bayi dengan agak kuat agar susu dan hingus ditelan oleh bayi.
8) Sapu air garam pekat di batang hidung bayi.


Tapi petua-petua ni semua tak tentu boleh hilangkan hingus anak, kalau melarat kena bawa juga pergi jumpa doktor ye.

*aku tak bertanggungjawab kalau terjadi apa-apa pada anak kamu semua melalui petua-petua yang aku share tu, itu hanyalah rumusan dari pembacaan aku sahaja..aku juga tak pernah try..

p/s: anak selsema emak yang pening..

Thursday, January 22, 2009

Burger Otai dan Ubat selsema..

xnk ckp byk.. aku pon dh x larat.. saje je nk show off burger aku..
ha ni pembuat burger nye..

yg ni encik burger..huhu.. gmbr x seindah rase..
ngeee~




haha.. pas makan.. makan ubat..inhaler siap sedia tepi bntal.. sgt x sehat..daaa... jumpe lg sok..



Bluetooth USB adapter & USB Powered Speaker


Yeah.. memang aku x baik lg selsema.. and it's actually getting worse! tp td pas lunch..aku ngn zaimi g kedai CARI KOMPUTER kat bangi neh.. actually semalam dah g.. zaimi g tmbh RAm laptop dier.. 1GB cuma RM 39 sahaja..net price.. murah kan? pastu semalam gak aku dh usha2 usb bluetooth ngn speaker tu.. so.. arini aku g la kedai tu balik untuk membelinye.. dan seperti yg korg npk kat atas tu.. itu la dier.. hoho~ di sebabkan 2 jadah kat atas tu..aku dh spend RM40 arini.. kuang3~~

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.