Pages

Search This Blog

Wednesday, December 17, 2014

Wajah Kesayangan Hamba


Adam.
Dah besar dah anak mak.
Syukur ALhamdulillah.




Makin besar ni makin banyak karenah.
Sekarang time suka berlari.
Sikit-sikit lari, lepas tu lari semahu-mahunya sebab ingat orang nak kejar dia agaknya.
Kelakar ok!

Jatuh gedebak gedebuk sana sini..
Kalau sakit teruk, nangis sampai sedu,
Kalau sakit lite-lite, nangis sikit..
Kalau sakit yang tahap gigit semut tu, dia jerit 'aduuuuii'.

:))

Betul la orang kata, kasih sayang ni tak boleh ucap dengan kata-kata.
Aku punya perasaan dekat adam ni, aku tak boleh nak terjemah dalam bentuk entry blog.
Serius!


Monday, December 8, 2014

Jejari Dompok

Hey Blog!

Aku tetibe rindu pulak dekat kau semalam.
Tapi kau pun tau kan, kalau dah dekat rumah, mana sempatnya aku nak jengah kau.

Baru nak bukak laptop, si kecik aku tu dah mula berdiri atas laptop tu.

Sorry jugak, sebab aku abuse kau sebulan dua ni.
Aku asyik guna kau nak promote bisnes part time aku yang baru tu.

Haha.

Sorry beb.

Aku saja nak cuba nasib je.
Kalau menjadi, dapat gak aku extra cash kan?

Harini masuk ofis, aku dah ada list dah apa nak buat.
Panjang jugaklah list tu.
Kau faham kan, blog?

Bukan sengaja nak biarkan kau bersawang, berhabuk.
Nak nak sekarang, bukan setakat bersawang dan berhabuk,
aku longgok pulak bekas bekas tupperware tu kat kau.

Kesian kau, blog. Heh.

Nantilah, bila aku dah free, aku belai kau ye.

Bye Blog.
Be good ok.
Keep earning a few cents per day ok :P

By the way, thanks Nuffnang.

Sunday, November 9, 2014

Lovely weekend morning

Seronok betul weekend kali ni.
Sabtu hujan pagi, harini pun hujan pagi.
Maka bergolek lah tiga beranak untuk menikmati keindahan cuaca ;)
Syukur atas kebahagiaan ini Allah!
Pastu tadi terjumpa quote ni kat facebook.
Best kan?

Tuesday, November 4, 2014

10 Kebaikan dan Kelemahan Kerja Sama Tempat Dengan Pasangan

Amboi..
Bukan main tajuk entry aku kan?
Hahaha..



Tiba-tiba terfikir tadi pasal hal ni.
Zaimi masuk kerja kat sini tahun 2010, setahun kemudian aku pulak dapat tawaran kerja dekat tempat yang sama.

Well, biasalah kan, tak semua benda indah, tak semua benda pahit.
Jadi, sepanjang tiga tahun kami kerja dekat sini, aku boleh list kan apa yang best dan tak best bila kau kerja sama tempat dengan laki kau. Meh baca!


10 Kebaikan Kerja Sama Tempat Dengan Suami


Jimat minyak kereta! Of course lah kan, dah sama tempat kerja, haruslah pergi naik satu kereta je. Alhamdulillah boleh save sikit dekat situ.

Tak payah penat-penat drive. Sebab laki lah yang kena bawak kereta..kikiki.. Tapi kalau dia mengantuk tahap extreme, aku akan bawak lah. Lagi satu yang best, dah dia yang drive, aku kadang-kadang curik-curik terlelap..hihi

Boleh cium kepala masam anak sepanjang perjalanan ke rumah pengasuh. Dah dia bawak kereta, aku pangkulah adam. Tak payah letak dalam carseat sementara dia kecik ni. Syukur boleh peluk anak lama sikit pagi-pagi.

Boleh sarapan sama-sama. Kick start yang bagus kan? Kau boleh makan dengan kekasih hati kau every morning?

Tak susah hati sangat dia nak curang sebab bila-bila masa kau boleh pergi buat spot check. Plus orang macam tak berani jugak nak mengorat dia sebab aware kau ada berdekatan walaupun bilik lain-lain.

Boleh bergossip hal office. Tak payah nak explain panjang lebar, sebab masing-masing dah faham term yang sepatutnya dalam gossip tu.

Faham kesibukan dan tekanan kerja masing-masing since berada di organisasi yang sama.

Tak payah call @ mesej selalu untuk check up dengan dia. Kalau call pun, guna talian office je. Jimat kredit. 

Boleh terus pergi mengadu nasib dekat dia kalau ada benda yang buat kau sedih ke, geram ke..

Boleh pilih empat klinik panel yang lain-lain sebab 1 staff boleh pilih dua klinik. Ini memang best.



Itu yang best, yang tak best pun lebih kurang je banyaknya!


10 Kelemahan Kerja Sama Tempat Dengan Suami

Annoying gila bila orang tegur baju kau sedondon dengan laki kau. Kalau sorang takpe lagi, kalau 40 orang? Homai homai..

Orang akan tanya aku boleh ke nak duduk sebelah dia dalam meeting, kot-kot aku jeles.. Ya Rabbi.. tempat kerja kot.. professional la sikit kot..

Orang sentiasa sangka kami tau 100% urusan kerja masing-masing, dan kadang-kadang ada sesetengah maklumat tak sampai sebab kami terlupa nak mention pada pasangan @ kadang-kadang ingat dia pun dah diberitahu jugak.

Pantang berada di tempat yang sama, mesti ada mulut yang nak kata kau asyik berkepit 24jam, walhal kau terberada kat tempat yang sama tu pun secara tak sengaja.

Bila kau bukan driver, agak susah nak singgah menyinggah masa balik kerja. Serius.. terutama bila bila dia dah mengantuk bawak kereta jalan jem kat Ulu Bendul tu..huhuu

Bila salah sorang cuti atau takde kat office, semua orang tanya kat sorang lagi. Kadang-kadang manalah aku nak tau dia pergi mana waktu tu.. tak pernah pulak dia bagitau kalau dia nak pergi toilet ke apa..

Ramai ingat kami jumpa dan fall in love di sini, dan ada yang tanya macam mana boleh suka dan sebagainya.. sedangkan kami dah bersama sebelum masuk kerja sini lagi.

Kalau baju dia kedut sikit, orang terus tau akulah yang punya angkara tak gosok elok-elok..haha!

Bilik kami jauh lah jugak, jadi kalau orang nak bagi barang dekat aku, dan masa tu dia berada berdekatan dengan bilik laki aku, dia akan pass benda tu kat laki aku je. Begitu jugalah sebaliknya. Dan kami pulak yang terpaksa mengangkut benda tu pergi bilik pasangan. Ingat kami ni PA ke apa?

Kalau claim ke, hadiah ke.. selalunya dapat 1 je.. walaupun kami adalah dua.



Itulah yang aku terfikir setakat ni..
Kui kui kui..
Korang macam mana?


Monday, November 3, 2014

Sepagi bersama Adam

Hello November~!

Sekejap je dah masuk bulan 11 kan?
Pejam celik, pejam celik, dah masuk bulan 11..
Tinggal lagi sebulan je nak masuk 2015, tahun baru, umur baru..
Takutnya dah nak tua! hahaha


Hari Sabtu haritu, aku bawak Adam pergi dekat taman permainan hujung jalan rumah kitorang.
Pagi dalam pukul 8 lebih, masa sampai tu, aku berdua dengan adam je ada..haha

Taman ni baru je siap, sebelum ni tak ada pun.
Ok lah, dah ada ni at least, ada lah tempat budak-budak nak main.

Masa sampai tu, disebabkan kitorang berdua je, dan hari pulak redup matahari segan-segan lagi nak keluar, makanya semua mainan tu basah..

Jadi, adam lah yang tolong lap dengan bontot dia..kih kih kih..
Nasib ada pampers..







Sambil main, sambil makan apam..haha
Kebetulan Pakcik Shah, jiran sebelah tu bagi apam kat adam masa kitorang on the way ke taman permainan tu..

Itu yang bukan main sedap lagi adam melantak tu..
Lokasi taman permainan ni memang dekat tepi cerun, bawah tu ada ladang sawit..
Bila pagi-pagi redup datang sini, boleh fefeeling duduk Cameron Highlands.. hahahaha


:p

Tuesday, October 28, 2014

Bersantai






Inilah anak aku yang bertuah..
Mula-mula masa aku baringkan dia, menggelupur takut.

Lepas tu, naik syok pulak.
Taknak keluar dari kolam dah.
Jangan kata keluar kolam, nak didudukkan pun dia tak kasi.

Saja rilek-rilek hari ahad haritu..
Tak ke mana sangat pun..
Enjoying the moment dalam rumah yang masa weekdays kami ada kat rumah tu malam je..

Kejap lagi nak bawak dia pergi injection untuk setahun 6 bulan.
Harapnya tak ramailah.


Monday, October 20, 2014

Belikan anak kereta mewah

Ingat anak Che Ta je ada kereta mewah?
Anak aku pun ada kereta mewah jugak.

Mewah adalah merah yang disebut dengan pelat seorang anak kecil.

Kereta merah : Kereta mewah.



*saja je nak usik Che Ta*

Monday, August 25, 2014

Mood Ke Laut

Takda mood lah nak blogging.
Hati sedih pasal MH17 kot.

Sangat-sangat sedih bila tengok gambar Abderrahman. Anak co-pilot Ahmad Hakimi tu masa kawan ayah dia dukung dia, masa solat jenazah anak dia.

:(

Nanti-nantilah update..

:(

Tuesday, August 19, 2014

Lori terbalik

Ya Allah..

Aku ni betul-betul memerlukan motivasi.
Aku takde mood seminggu dua ni.

-_-"

Oh by the way, pagi tadi on the way pergi kerja, ada lori terbalik pulak kat Pilah ni..
Terpaksa lah aku dengan zaimi lalu ikut Sawah Lebar nak ke Beting..





Hopefully tak adalah yang maut ke parah ke..

Takziah..


Wednesday, August 13, 2014

Rabu Resepi | Masak Lemak Ikan Masin Nenas

Harini nak share resepi lauk pulak..
Bukan apa, sehari dua ni asyik teringat kat lauk ni aje..
Heheh..



Bahan-bahannya:

1 biji nenas dipotong kecil
150g ikan masin talang (dipotong kecil)
15 tangkai cili padi (dikisar halus)
6 ulas bawang merah (dikisar halus)
1 inci kunyit hidup (dikisar halus)
1 helai daun kunyit (diracik halus)
2 batang serai (diketuk)
2 cawan santan
2 keping asam gelugur
Cara-caranya:

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Selalu kacau santau agar tidak berketul.
Selepas nenas empuk, masukkan garam gula secukup rasa.


Father in Law aku suka ni..
Nyums..

:)


Wabak Ebola di Midvalley Megamall?

Kalau korang ada whatsapp, mesti akan ada group yang share gambar budak yang kaki dia menggelembung tu kan? Lepas tu ada short story yang mengatakan, sepupu budak tu kot, kata benda tu jadi lepas budak tu balik dari jalan-jalan dekat midvalley, dan itu adalah ebola.

Itu adalah cerita fake.
Hoax.

Sebab ebola tidak boleh transfer melalui udara dan air.
Hanya bendalir badan.

Ini adalah keterangan dari KKM.



Main-main eh..
Ingat best ke buat orang ramai gempar.

Tuesday, August 12, 2014

Robin Williams Meninggal Pada Usia 63

Oscar-winning actor and comedian Robin Williams has died at age 63.



According to police in Marin County, Calif., Williams was found "unconscious and not breathing" just before noon Monday inside his home in Tiburon, Calif., following a 911 phone call. He was pronounced dead at 12:02 p.m. after emergency personnel arrived. They added that the actor was last seen alive at 10 p.m. Sunday.
An investigation into the cause of the death is underway, but "the Sheriff’s Office Coroner Division suspects the death to be a suicide due to asphyxia." A forensic examination is scheduled for Tuesday, along with a press conference that will be held at 11 a.m. in San Rafael, Calif.
Williams' publicist Mara Buxbaum told The Hollywood Reporter that Williams "has been battling severe depression of late. This is a tragic and sudden loss. The family respectfully asks for their privacy as they grieve during this very difficult time."
His wife, Susan Schneidersaid: "This morning, I lost my husband and my best friend, while the world lost one of its most beloved artists and beautiful human beings. I am utterly heartbroken. On behalf of Robin's family, we are asking for privacy during our time of profound grief. As he is remembered, it is our hope the focus will not be on Robin's death, but on the countless moments of joy and laughter he gave to millions."
Added David Steinberg, his manager of 35 years: "Nobody made the world laugh like Robin Williams. My brother, my friend, my soulmate, I will miss you."
Williams, a four-time Oscar nominee, won a supporting actor Oscar for Good Will Hunting for his portrayal of a wise and morose psychologist. He most recently starred in CBS' comedy The Crazy Oneswhich lasted only one season. He was nominated for a People's Choice Award for his role as an advertising executive on the comedy, in which Sarah Michelle Gellar played his daughter.
Crazy Ones production company 20th Century Fox TV said in a statement: “Robin Williams was a comedy giant, and although we only knew him personally for a season, he was warm, funny and a true professional. His cast and crew both loved him and loved working with him, and our hearts go out to his family and friends. He was one of a kind.”
Added CBS: “Our world has lost a comic genius, a gifted actor and a beautiful man. We will remember Robin Williams as one of the unique talents of his time who was loved by many, but also as a kind, caring soul, who treated his colleagues and co-workers with great affection and respect. Our heartfelt thoughts and sympathies go out to his family, loved ones and friends.”
Williams also recently starred in the feature Angriest Man in Brooklyn opposite Mila Kunis, Melissa Leo and Peter Dinklage. His next project is the feature film Night at the Museum: Secret of the Tomb, the third film in the trilogy, which is set to hit theaters Dec. 19 via 20th Century Fox.
Said the studio in a statement: "There really are no words to describe the loss of Robin Williams. He was immensely talented, a cherished member of our community, and part of the Fox family. Our hearts go out to his family, friends and fans. He will be deeply missed.”
In addition to his Oscar, Williams won two Emmys, four Golden Globes, five Grammys and two SAG Awards.
Said SAG-AFTRA president Ken Howard: "I am deeply saddened to hear of Robin Williams' death. He was a performer of limitless versatility, equally adept at comedy and drama, whether scripted or improv. With his incomparable manic style, he could appeal to adult sensibilities in a stand-up comedy routine or elicit giggles from children as the voice of Genie in Aladdin. Outside of his career, he used his considerable talents to raise money for charity. He was not only a talented man, but a true humanitarian. It's such a tremendous loss."
Williams recently checked in to a renewal facility affiliated with the 12-step program in a move to focus on his ongoing sobriety. The actor has been open about his issues with drinking and cocaine during the early 1980s and sought treatment in 2006 for alcohol abuse.
"[Addiction] waits. It lays in wait for the time when you think, 'It's fine now, I'm OK.' Then, the next thing you know, it's not OK," he told Diane Sawyer in an interview on Good Morning America at that time.
Hollywood mourned the actor on Twitter after news broke Monday afternoon.
A dazzling comic force, Williams' brilliance often intimidated other comedians. His improv skills were unparalleled and stupefying: Williams could wing off the cuff better than any of his peers. He burst through the stand-up world into television, captivating audiences with his portrayal of the endearing extraterrestrial Mork in the late '70s series Mork & Mindy. He first limned the Mork role as a guest star on Happy Days.
"I will never forget the day I met him and he stood on his head in my office chair and pretended to drink a glass of water using his finger like a straw," Happy Days and Mork & Mindy creator Garry Marshallrecalled in a statement to THR. "The first season of Mork & Mindy I knew immediately that a three-camera format would not be enough to capture Robin and his genius talent. So I hired a fourth camera operator and he just followed Robin. Only Robin. Looking back, four cameras weren’t enough. I should have hired a fifth camera to follow him too."
His rapid-fire delivery bespoke a warp-speed, associative intelligence. “The mystery is in the motion: What miracle of the synapses got him from point A to point Z? At once a satirist, a comedian and a superb actor, this one-man repertory company dashes from mask to mask, voice to voice, like a man possessed by comic demons,” David Ansen wrote in Newsweek in 1986.
Williams' first comedic film role was the lead in Robert Altman's live-action Popeye (1980), which received mixed reviews. He went on to delight audiences in a long string of big-screen comedies, including 1993's Mrs. Doubtfire and 1996's The Birdcage. He also lent his voice to Disney's animated classic Aladdin (1992), playing the Genie, a part written specifically for him.
He found success as a dramatic actor as well, delivering stirring performances in such films as Dead Poets Society (1986), where he played an inspirational prep-school teacher who takes on the stuffy administration, and Good Morning, Vietnam (1987), in which he played an irreverent disc jockey on the Armed Forces Radio Network during the Vietnam War. He also portrayed serious and complex characters in Awakenings (1990) and The Fisher King (1991) and tapped into a darker side playing psychologically maladjusted characters in Insomnia and One-Hour Photo. Williams scored Oscar nominations for his roles in Good Morning, Vietnam; The Fisher King; and Dead Poets Society.
He showed his versatility in a wide range of films including The World According to Garp (1982),Moscow on the Hudson (1984), Hook (1991), Patch Adams (1998), Flubber (1997) and Toys (1992). Given his childlike charm, he played boyish characters in Toys (1992), Jumanji (1995) and Jack (1996).
He also did a number of movie cameos, including in The Adventures of Baron Munchausen (1989),Dead Again (1991) and The Secret Agent (1996).
Robin McLaurin Williams was born in Chicago on July 21, 1951. He was raised in affluence, but he was brought up, as he admits, by the maid. He developed comedy to please his mother. The family eventually moved to the San Francisco Bay Area, where Williams graduated from high school.
He studied political science at Claremont Men's College and entered College of Marin to study theater. He won a scholarship to study at Juilliard in New York, where he spent three years under the tutelage ofJohn Houseman and others. He returned to San Francisco before graduating. His goal was to become a dramatic actor but he could not get a foot in the door. He turned to stand-up comedy, supporting himself by tending bar and working at an ice cream parlor.
Williams moved to Los Angeles and enthralled at open mic nights. He became a regular at such clubs as The Improv and The Comedy Store. He got spots on such TV shows as the Richard Pryor Show andAmerica 2-Night.
His big break came when the producers of Happy Days decided to add an alien to the show. Williams won an audition. He guest-starred on a 1978 episode that brought in avalanches of fan mail. Based on the outpouring the network decided to create a spinoff series, Mork & Mindy. The sitcom, featuring Williams as a good-natured alien from the planet Ork, afforded him great opportunity to improvise. It was hugely popular, even leading to the production of a talking Mork doll, which spouted such phrases as "nanu-nanu," Orkian for hello.
Williams' spellbinding delivery vaulted him from a complete unknown to national fame. Self-admittedly, fame arrived too fast, and he careened through a period of drug and alcohol abuse. His first movie role, in Popeye, was disappointing. But in his second role, he showed his charm as a young writer in The World According to Garp.
He performed in the mid-1980s in a series of mediocre movies including The Survivors (1983), The Best of Times (1986) and Club Paradise (1986)He excelled as a Russian saxophone player who defects in Bloomingdale's in Paul Mazursky's Moscow on the Hudson (1984).
He hit his movie stride with Good Morning, Vietnam (1987) where his comic versatility as an anti-authority G.I. disc jockey played to his manic, improvisational strengths.
Like the best of comics, Williams, at heart, was utterly serious. He was a driving force in Comic Relief to benefit the homeless. Many of the specials aired on HBO.
"Robin Williams graced HBO for so many years with his uncommon gifts," the network said in a statement. "He never failed to elevate his art and did so with a full, generous and loving heart.  Always humble and gracious, Robin was a prince and holds a special place in all our hearts."
Williams was awarded the Chicago international Film Festival's Lifetime Achievement Award in 2004.
More recent film credits include: Deconstructing Harry (1997), Patch Adams (1998), Bicentennial Man(1999), Death to Smoochy (2002), The Final Cut (2004), House of D (2004), The Big White (2005),Everyone's Hero (2006), Man of the Year (2006), Night at the Museum (2006) and its sequel (2009),License to Wed (2007), August Rush (2007), World's Greatest Dad (2009) and Happy Feet (2006) and its sequel (2011).
He executive produced and starred in Jakob the Liar (1999), a story of life in a Nazi-occupied Polish ghetto.
He married Schneider, a graphic designer, on Sunday, Oct. 23, 2011, at the Meadowood Resort in Napa Valley.
It marked the third marriage for Williams, who has three grown children: Zachary, from his first wife,Valerie Velardi, and Zelda and Cody, from his second union, with Marsha Garces, who filed for divorce in 2008.
The full statement from Marin County police, released Monday, is below.
On August 11, 2014, at approximately 11:55 a.m, Marin County Communications received a 9-1-1 telephone call reporting a male adult had been located unconscious and not breathing inside his residence in unincorporated Tiburon, CA. The Sheriff’s Office, as well as the Tiburon Fire Department and Southern Marin Fire Protection District were dispatched to the incident with emergency personnel arriving on scene at 12:00 pm. The male subject, pronounced deceased at 12:02 pm has been identified as Robin McLaurin Williams, a 63-year-old resident of unincorporated Tiburon, CA.
An investigation into the cause, manner, and circumstances of the death is currently underway by the Investigations and Coroner Divisions of the Sheriff’s Office. Preliminary information developed during the investigation indicates Mr. Williams was last seen alive at his residence, where he resides with his wife, at approximately 10:00 pm on August 10, 2014. Mr. Williams was located this morning shortly before the 9-1-1 call was placed to Marin County Communications. At this time, the Sheriff’s Office Coroner Division suspects the death to be a suicide due to asphyxia, but a comprehensive investigation must be completed before a final determination is made. A forensic examination is currently scheduled for August 12, 2014 with subsequent toxicology testing to be conducted.
http://www.hollywoodreporter.com/news/robin-williams-dies-suspected-suicide-724724

Bye Robin Williams.. :(
Sedih la..
Baru je tengok RV haritu..
Tau tau pagi ni dia dah meninggal sebab disyaki bunuh diri..
:( :( :(

Monday, August 11, 2014

Tuxedo Baby

Hahah..
Aku beli online. Lama dah, dari adam dalam pantang lagi..keh keh..
Actually dia adalah sejenis jumper.
Design corak dia je macam tuxedo kononnya..

Sajalah bagi si masam tu pakai tido malam tadi sebab kain dia lembut dan tak panas..
Lepas tu tadi masa hantar kat rumah pengasuh, punyalah gelak kak ima tu hahaha!








Tetiba nak show off baju jumper anak kan?
Tah hape hape tah..

Friday, August 8, 2014

Darah Adam | Anak Jatuh Mulut Berdarah

Ya Allah..
Allah SWT saja yang tahu betapa hancur luluh hati kami suami isteri malam tadi.

Adam dah mengantuk sangat, dah banyak kali sebenarnya dia jatuh terduduk.
Lepas tu ayah dia ajak masuk buai, dia ingat ayah dia nak bergurau dengan dia..

Dia punya semangat berlari, tersadung, tersembam ke lantai.
Padahal jalan pun tak stabil lagi, dah nak berlari.

Masa tu lampu dah tutup.
Adam dah meraung.
Aku tergamam.
Zaimi lari pergi bukak lampu.
Ingatkan setakat terhantuk dahi.

Sekali...

Menyembur2 darah keluar dari mulut adam..
Masa tu kami tak tau darah tu samada bibir pecah ke, gigi patah ke atau hidung.

Kau bayangkan, hidung ke bawah muka anak aku habis berdarah.
Dah yang pekat likat.
Merah!

Allah..
Aku dah terketar-ketar..
Kami bawak pergi sinki, adam taknak bagi kerjasama, dia larikan muka dia bila kami nak lap.

Aku dah nangis2.
Baju zaimi dengan baju adam habis merah darah.
Banyak sungguh darah!

Dekat 30 minit jugaklah kami struggle nak settlekan..
Dapatlah lap semua darah..tukar baju semua..

:(

Masa tu aku berdoa sangat.. janganlah gigi yang patah..
Gigi dahlah baru nak keluar..

Lepas dah reda semua..
Bagi ubat gripe water tu..

Adam dah tenang.. dan tertidur..
Tapi bila nak check mulut dia, dia menangis balik sebab tak cukup lena lagi agaknya..
Takpelah, aku cakap kat zaimi malam sikit aku check..
Sementara tu kitorang sapu VCO dekat dalam mulut dia..

Memang malam tadi, adam bangun setiap jam..

"mak..mak...ehekk ehekk"

Bila dengar je bunyi tu aku akan peluk cium dia..usap kepala dia..
Sambil aku bisik kata "mak ada ni.. ada jangan takut ye.. adam kuat.. mak tau adam kuat..."
Sambil aku pun nangis :(

Lepas tu dalam pukul 2, aku suap susu..
Habis 7 oz.. Lepas tu baru nampak dia macam lena sikit..
So aku pun suluhlah mulut dia..





Bawah tak teruk sangat..
Atas teruk..
Alhamdulillah luka dah kering..
Bagus VCO tu, memang serasi dengan adam..
Lagipun VCO tu memang yang boleh dimakan, jadi tak risau sangat nak sapu walaupun dalam mulut..

Lepas suluh aku sapu lagi sikit, kali ni lagi sekata sebab mula-mula tadi adam menggelupur..
Bibir atas dia memang bengkak sikit..
Dahi pun ada lebam sikit..

Alhamdulillah pagi tadi dah ok..
Tapi tu lah, dah lupa kot kat sakit tu, pagi tadi berlari lagi, panjat basikal lagi..
Haih la anak emak..

Pengalaman Bersalin Induce

Hai semua,

Gambar Hiasan


Ada juga yang bertanyakan pengalaman bersalin secara induce / bersalin paksa ni.
Ye itulah pengalaman bersalin aku dulu.

Aku ada cerita dah dulu, karang kalau cerita balik, sama je isinya.

Jadi, bolehlah klik sini untuk entry berkenaan bersalin induce aku tu.

::Bersalin Induce di Hospital Putrajaya::


Thursday, August 7, 2014

Apa itu Wabak Ebola?





Pengenalan Ebola


Ebola  adalah sejenis virus  dari genus Ebolavirus , familia Filoviridae , dan juga nama dari penyakit yang disebabkan oleh virus tersebut. Ianya dijumpai pada tahun 1976, di Sungai Ebola, di Kongo. Kebanyakan kes adalah berlaku di Barat Afrika terutamanya di Guinea, Liberia, Sierra Leone, dan Nigeria.


Cara berjangkit

Ianya berjangkit apabila badan kita terkena dengan cecair orang atau haiwan yang dijangkiti virus ini. Cecair badan termasuklah air liur, najis, air kencing, dan darah. Haiwan yang biasa terkena ebola ialah dari jenis primat iaitu seperti monyet.


Masa Inkubasi

Masa inkubasi adalah daripada tempoh 2 hari hingga 3minggu. Ini bermakna, apabila seseorang terdedah kepada virus ini, seseorang akan hanya mendapat gejala-gejala bermula daripada 2 hari hingga ke 3 minggu.


Gejala-gejala yang timbul

Virus Ebola adalah sangat virulen, bermaksud boleh menyebabkan kadar kematian yang tinggi jika dijangkiti. Antara gejala- gejala yang timbul ialah bermula dengan sakit-sakit badan, rasa lesu. Kemudian pesakit akan mula demam. Ianya berlaku dengan cepat. Sebagai contoh jika rasa sakit-sakit badan pada waktu pagi, pada waktu petang pesakit akan mula mendapat demam, batuk-batuk, cirit-birit dan muntah dan ruam-ruam di badan.




Pengesanan awal
Penyakit ini agak sukar untuk dibezakan dengan penyakit-penyakit lain, kerana gejalanya adalah sama seperti penyakit lain yang agak biasa seperti jangkitan demam selsema, pneumonia, denggi, dan malaria.
Perkara yang membezakan ialah sejarah pernah melawat tempat-tempat yang berlaku wabak Ebola. Sampel darah akan diambil dan akan diuji di Makmal Kesihatan Awam untuk mengesahkan penyakit ini.


Langkah-langkah pencegahan

Berdasarkan maklumat sedia ada dan daripada pihak WHO (World Health Organization), National Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) telah membuat analisa risiko ke atas kemungkinan penularan wabak ini di Malaysia masih lagi rendah jika dibandingkan di Afrika Barat. Setakat ini, tiada kes ebola yang dilaporkan di Malaysia.

Jika anda pernah melawat kawasan-kawasan yang diserang wabak ebola ini, sila laporkan di pintu masuk Imegresen. Jika anda mendapat gejala-gejala ini, silalah segera ke klinik kesihatan atau hospital berhampiran.

Setakat ini, belum ada ubat atau vaksin yang boleh mencegah penyakit ini.
Maklumat lanjut boleh didapati di laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia, www.moh.gov.my  dan Facebook CPRC.

Sumber: Emel dari Nur Asyhraff Mohd Noor, UiTM.


Bersamalah kita berdoa agar dihindari dari penyakit..


Wednesday, August 6, 2014

Rabu Resepi | Pau

Assalamualaikum semua, mood raya lagi kah?
Hehe..

Emm korang semua suka makan pau tak?
Aku suka.. tapi selalu aku beli yang cap Tesco tu aje, kukus sendiri..
Maklumlah tak berapa rajin..hahah



Tapi, aku belek-belek buku resepi emak aku tu, ada pulak resepi pau rupanya.
Nampak macam simple je.
Nanti aku pun nak trylah.

Bahan-bahannya:

500g tepung gandum
Sedikit yeast
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit butter
Cara-caranya:

Cairkan yeast, dan campurkan dengan tepung gandum.
Ulikan dengan air sehingga lembut.
Masukkan telur.
Bulat-bulatkan.
Isi inti yang anda mahu (optional)
Biarkan sekejap, kemudian kukus.

Aku suka pau kastard..
Sedapnya..nyum nyum..



Tuesday, August 5, 2014

Raya 2014 punya cerita | Terbang kain mengejar anak!

Raya 2014 ni, memang full jadual beraya setakat ni.
Start dari Isnin raya pertama, sampailah Ahad raya ke tujuh.
Ada je program.
Betul betul raya tahun ni.
Hihih..

Lebih lebih lagi ada anak kecik kan.
Lagilah.

Gambar punya banyak tak payah cakaplah kan.
Beratus..hew hew ew

Dekat blog ni, summary je lah.
Untuk kenangan diri sendiri.
Dan readers (kalau ada).


Raya pertama

Tema raya famili kecik kami tahun ni adalah biru muda.
Bukan parti politik anak beranak ye..kih kih
Tak ke mana pun, pergi rumah nenek zaimi je..
Kota Bharu panas woa..
Berpeluh-peluh den *bajet orang Cameron Highland*
Dan yang best sebab adam tak cabut kain samping dia..yes!






Raya Kedua

Raya kedua zaimi kata memang hari berjalan ke Beris, iaitu rumah adik-beradik ibu mertua (mil) ku..
Sambil tu singgah rumah besan mil, dia demam panas..
Dan kakak iparku juga tak beraya lah tahun ni sebab dia kena jaga mil dia..
Lepas tu terus ke rumah abang dan kakak mil..
Abang mil aku tu, anak dia semua good looking!
Baik lelaki, baik perempuan.. cuci mata iolls..haha





Raya Kedua (Malam)

Dah puas berjalan ke Beris siang harinya, malam tu cousin zaimi pulak ajak pergi rumah.
Actually dia ajak tu petang, tapi dah keletihan dah kami ni, so malam lah pergi.
Mee goreng yang dijanjikan confirmlah dah habis kan.
Hahaha..
Cousin dia tu ada anak kecik jugak, tua tiga minggu je dari Adam, maka bersosial lah dua orang bayi..
Tah apa yang dimainnya..anak aku dahlah lasak!
Last-last nak bagi senyap, wife cousin zaimi tu bagi biskut.
Pulun lah baby baby sekalian makan.. End up, adam yang sibuk nak main tu makan separuh je, dan dia pass biskut tu kat si cousin dia tu, dan budak tu habiskan..hahah!






Raya ketiga

Raya ketiga ni agak tragis, malam baru boleh pergi raya.
Alkisahnya, kereta zaimi kena block dengan kereta mil, dan mil pergi jalan dengan adik ipar aku.
Dan dia terbawak pulak kunci kereta dia..
Maka siang harinya rehat je lah kat rumah..
Malam baru pergi ke Bunut Susu, rumah mak ngah zaimi..
Sedap woa dia masak Briyani.
Dengan tak malunya akju tambah lagi sepinggan :D
Adam macam biasa lah, ke hulu ke hilir macam YB.





Raya keempat

Kali ni turn rumah mil aku pulak buat makan-makan.
Mil aku goreng meehun je.
Dan yang lain, barbecue time!! *betul ka aku eja tu!*
Seperti biasa.. adam haruslah pergi bersosial..
Geram je aku menengoknya..
Tak reti diam!





Raya Kelima

Raya dengan ayam.
Hahah..adam je yang main dengan ayam dekat bawah rumah in law aku ni.
Jumaat lagipun.
Semua pakat berehat.. esoknya sebelum subuh dah nak bertolak balik rumah.





Raya Keenam

Pukul 3 pagi dah gerak dari Kota Bharu.
Zaimi kata biarlah berkorban tidur, asalkan dapat mendahului orang lain.
KB - KL ni jem dia super power beb.
Maka, 11.30 am dah sampai Semenyih..lega dapat elak jem.
Malam tu sajalah cakap kat mak abah, nak amek gambar raya dengan dorang pulak.
Tambah pulak adik aku nana ada kat rumah lagi.
Sekali malam tu, abah siap pakai samping bagai! Hahaha!
Tak pasal2 kami semua pun kena melaram.. zaimi pun ulang balik pakai baju raya pertama..kah kkah kah
Oh oboi takde. Pergi rumah girlfriend baru kat perlis. Gigih kan? *no komen*






Raya ketujuh

Lepas subuh mak dengan abah dah gerak ke Tapah nak hantar nana.. Sekejapnya jumpa adikku itu..huuu..
Kitorang plak tengahari tu pergi Balakong, raya rumah angah..Nenek memang duduk situ..
Kebetulan ucu pulak datang..
Meriah uolls!
Lama tak berkumpul.. tapi sejak ada anak ni, tengah sibuk bersembang, masa tu lah anak nak panjat meja makan..hahah! Adam tak pernah jumpa meja style jepun tu.. sedikit excited di situ.





Malam tu ucu nak datang rumah pulak.
Makanya, berdesup lepas dari Balakong, balik senawang, kemas rumah yang dah seminggu tak balik tu.
Sapu, kemas, isi kuih dalam balang, bla bla bla..
Makanya bila ucu sampai tu rumahku bersih dan suci gitu..haha!

Aku ni jenis tak suka tengok barang bertampuk2 sepah2..
Sikit-sikit ok lagi, bila horror sangat, aku sakit kepala.
Jadi aku tak nak orang sakit kepala masuk rumah aku, kemas rumah adalah penyelesaian terbaik!
Walaupun malas kenalah buat.. takde bibik kan..heheh..

Oh tulah cerita raya 2014.
Kalau ada lagi nanti story..
Daa..


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.