Pages

Search This Blog

Thursday, May 14, 2015

Malas itu pilihan

Hai!

Lama betul tak jengah blog sendiri.
Asbab utama?
Of course lah malas kan.

Pregnant ni lagi lah..
Nanti lah bila-bila ku update.

p/s: harini belajar guna Powtoon, tengoklah kalau rajin aku share 1 video Powtoon aku kat sini :P



Friday, March 27, 2015

Pengalaman Mengandung Kedua

Serius lain betul yang ini dengan yang Adam dulu.

Ok mana nak start cerita ye?

Hmm..
Masa adam dulu, memang aku kena juga GDM, iaitu diabetes semasa hamil tu.


 Dalam sebulan lepas, aku mula syak badan aku rasa lain macam.
Aku agak, aku pregnant kot?
Aku cakap dengan zaimi, badan aku rasa lain macam.
Lain macam tu susah jugak aku nak ungkap dengan kata-kata, tapi once dah rasa, maybe korang semua akan automatik tau badan korang rasa tak macam biasa.

Beli urine pregnancy test strip tu, ada garis samar.
Masa tu happy nya rasa!!
Ye la, sebab aku ni irregular. Jadi, susah aku nak agak bila waktu subur aku sebenarnya.
Jadi bila tengok ada dua line, perasaan gembira tu bukan main..hehe


Cuma, sebab irregular tu, aku macam susah nak agak, kandungan aku dah besar mana.
Sebabnya aku last period bila pun aku tak ingat..huhuk


Masa aku decide nak bukak buku pink tu, doktor scan, nampak kantung kecik je.
Bila dia ukur, siap tak keluar tarikh edd lagi..haha.. sebab memang kecik sangat2 lagi.


Tapi seperti yang aku jangka, pregnancy kali ni harus ada GDM jugak.
Lepas minum air gula, memang result tinggi melampau.
Lagi tinggi dari result masa adam dulu agaknya.
Terus kena refer ke hospital.
Kena check dengan doktor pakar.




Dan dipendekkan cerita, kali ni aku kena injek 4 kali sehari insulin.
T_T

Masa adam dulu sekali je.

Dan doktor dah buat test, rupanya dia kata gula aku memang dah tinggi..bukan sebab mengandung je.. kiranya aku dah ada slightly diabetes.. masa dengar tu sedih pulak.. ye la, mengenang diri dah tak sihat.

Doktor kata, lepas bersalin aku kena follow up, kalau gula still tak cantik, aku kena start ambil ubat.
Dan dia kata lagi, faktor dia adalah berat badan..sobs..
Tu la, makan selalu tak ingat dunia.
Lepas ni, kena ada program diet dan sebagainya..

Takpelah, mungkin dah habis dah masa aku makan sedap2 selalu..
Lepas ni kena  berpantang la gamaknya..

Oh by the way, semalam scan, EDD aku katanya 30 Oktober 2015..
Sama pulak dengan birthday abah aku..hehe
Tapi, dah kata GDM kan, haruslah kena induced nanti tu..
Mesti kena bersalin awal dari EDD.. dahlah adik aku nak kahwin masa tu..
Macam manalah..

>.<

Belanja gambar adam sikit..hehe



Tuesday, March 3, 2015

Cuak

OK, sejarah mungkin berulang.
Dah ada ura-ura yang akan dimasukkan ke wad.

GDM oh GDM..

Semoga senang la semua urusan.

T_T



Ok tu gambar lama..hee

p/s: entry serabut jiwa. macam mana nak tidur tanpa adam ni? Allah :(

Monday, March 2, 2015

Bacaan gula dalam darah yang normal bagi ibu mengandung

Bukan main panjang tajuk..haha..

Ada sesetengah ibu mengandung ni, bila dah buat prosedur yang minum air gula tu, bacaan memang tak cantik, sebabnya ada kebarangkalian ibu itu kena GDM (Gestational diabetes mellitus). Maksudnya, kencing manis sewaktu mengandung sahaja.

 


Jadi, kalau bacaan para ibu dikatakan tak cantik, kena repeat ke apa ke, baiklah dengar nasihat nurse tu.
Untuk kebaikan ibu dan anak juga sebenarnya.
Sebab bayi ada risiko gugur kalau kandungan gula terlalu tinggi.

Jadi apakah bacaan yang normal tu?

Pagi dari 10pm hingga sebelum sarapan : bawah 5

Lepas sarapan, lepas lunch, lepas dinner: bawah 7

Itu normal.
Kalau macam aku, pagi dah 8.9, lepas minum air gula 15.6, lepas lunch 9.6..
Nampak tak ketidaknormalan di situ 

T____T


Semoga urusan dipermudah..
Amin

Thursday, February 26, 2015

Sakit sendi

Harini aku cuti.
Adam pun aku suruh zaimi bawak letak kat rumah pengasuh.
Tak larat sangat rasanya..
Sengal sengal satu badan.
Memang kena berehat agaknya..
Dah tido lama gila tadi..lega sikit
Hehe..
Adam cepatlah balik..
Mak rindu nak peluk cium ni..
:)

Wednesday, February 25, 2015

Kelas mula minggu depan




Ye, minggu depan.
Start lah balik aktiviti seperti sediakala.
Mudah-mudahan lif tak rosak la.. huhu

Belek-belek sidebar blog ni, lama dah aku tak update gambar Adam yang latest.
Malas..haha

Harini pun rasa macam mandom je.
Belek-belek nota, menguap.
Menguap, surf internet.
Bosan, sambung belek nota.
Mengantuk lagi.

Haih apa la nak jadi.
Dalam fasa-fasa macam ni memang macam ni kot.
Mood pun kelaut je.





Tetiba teringat lak tajuk cerita Amir dan Loqman Pergi Ke Laut tu..
Best ke ceritanya?
Tak berkesempatan lagi nak tengok..hahah..

Arghhh mood sila lah datang.
Please.

Tuesday, February 24, 2015

Cara kurangkan loya masa mengandung










Adoi pening la sehari dua ni..
Kepala rasa berpusing-pusing..

Rasa macam nak update blog, tapi pening ni tak tertahan..
Haha..

Tadi terjumpa artikel ni, macam bermanfaat kalau nak kongsi sama-sama
Meh aku rumuskan ;)


+++ Makan cracker ke, kerepek ke sebaik saja bangun dari tidur. Ianya dapat membantu untuk menyerap asid perut, dan mengawal gula dalam darah jadi terlalu rendah.

Image result for kerepek

+++ Makan makanan ringan *yea more reason to makan kerepek ubi pedas!* setiap 2 jam.. jadi boleh kurangkan penghasilan asid perut, dan kurangkan loya.





+++Makan sedikit snek sebelum tidur.

Image result for snack




+++Kerapkan makan makanan yang boleh kurangkan mual dan muntah seperti avocado, keju, susu, yogurt, dan lain-lain yang anda tahu.

Image result for fresh milk


+++Makan makanan berhalia untuk melegakan perut. Boleh juga hidu dan minum jus lemon.





Image result for halia


+++Dan of course, asam boleh kurangkan loya.

Image result for asam boi

+++Elakkan makanan berminyak, kafein macam kopi ke, nescafe ke.. dan juga elakkan makanan manis-manis.

+++ Banyakkan minum air, 10 gelas sehari contohnya. Lepas tu sama-samalah kita asyik terken****. hehe



+++ Tapi jangan minum banyak air masa makan, kiranya jangan akan berselang air.

+++ Makan vitamin yang sesuai untuk ibu mengandung.. vitamin pranatal katanya.

Image result for prenatal vitamins

+++ Pakai pakaian yang selesa dan tak panas, serta kurangkan bersesak-sesak bersama orang ramai.

Image result for cotton maternity dress


+++ Kenal pasti bau yang boleh buat anda muntah, dan silalah elak-elak diri dari bau tu.

+++ Tarik nafas yang panjang bila rasa nak termuntah.

Image result for inhale


+++ Bila tak tahan sangat, tidur.

Image result for sleep pregnant


+++ Kalau tak tahan, semua dah try tak jadi, jumpalah doktor anda.

Image result for pregnant meet doctor

Ok, sumber maklumat dari sini.

Semoga bermanfaat :)

Wednesday, February 18, 2015

Say yes again to tudung bawal

Salam semua :)

EH korang ingat tak aku pernah dengan semangatnya buat entry yang bertajuk:

SAY NO TO TUDUNG BAWAL


Dalam entry tu beria-ia aku kata aku rasa semak otak bila pakai bawal, sebabnya masa tu pregnant..haha
Bila pregnant hari tu, semuanya rasa rimas.
Rimas gila pakai bawal masa tu. Rimas sampai rasa nak terajang orang.

Tapi sejak sehari dua sebulan dua ni, aku dah rasa menyampah pulak nak pakai tudung ada awning tu.
Ye betul, kekadang je rasa nak pakai. Sebabnya aku menyampah orang asyik panggil aku kakak walaupun muka dia kedut seribu rimas. Ye rimas.

So aku dengan semangatnya menjoli katak kan duit aku dengan membeli tudung2 baru..hahaha

Beli instant shawl la.
Beli tudung cotton la.
Beli bawal aidijuma la.
Beli instant shawl lagi.

:D







Hahaha..
Pelik aku dengan diri sendiri.

AKu tetiba jatuh cinta pulak dengan bawal aidijuma tu.
Senang bentuk, lawa corak dia.
Shawl pulak aku suka yang Sarung Anggun.
Kain dia best.
Aku pernah beli yang murah sikit.
Horror jugak dia punya panas baq hang.
Lepas tu biarlah beli mahal sikit, asal puas hati :D


Sapa-sapa nak try aidijuma, leh la whatsapp kawan aku,
dia jual.
Nama dia Shabanun. 014-3743063.

Sapa nak try Sarung Anggun lak, kawan aku gak jual,
Nama dia Syida. 017-5519296


Cakap korang dapat nombor dari blog Syazni tau :)

Thursday, January 8, 2015

Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi

Pejam celik pejam celik, dah nak masuk dua tahun dah umur anak aku ni.
Syukur ke hadrat Ilahi, maha pemberi rezeki.

Adam, tak ada kata-kata yang mak boleh coretkan panjang lebar untuk menzahirkan perasaan syukur dan bahagia mak sejak adanya adam dalam hidup mak.

Manalah tau, suatu hari nanti bila adam dah besar, dah pandai guna internet, adam search nama adam, dan adam terjumpa blog mak ni. Cuma mak nak adam tau, yang mak tak pernah sesaat pun berhenti dari menyayangi adam..



Love you my son,
I wish I will live long enough to see your success..

Tuesday, January 6, 2015

2 0 1 5

Assalamualaikum 2015!

Masuk dah tahun baru.
Naik lagi 1 anak tangga umurku.

2015, semoga tahun yang baik.
2014 banyak sangat cerita kurang sedap untuk Malaysia.

AKu pun haritu baru je balik dari Kota Bharu, Zaimi nak balik kampung tolong cuci rumah nenek dia. Habis naik air. Selama berpuluh tahun, tak pernah kena banjir macam tu.

Dugaan Allah.



Aku tak boleh cerita lebih-lebih, karang sambil menaip sambil berjujuran air mata..haha

Semoga tak ada lagi kemalangan kapal terbang melibatkan Malaysia 2015 ni..
Aku sampai naik seram pulak bila fikir nak naik flight.. T_T

Semoga rumah-rumah yang terjejas teruk sebab banjir segera mendapat bantuan..
Semoga perlaksanaan nak diharamkan lesen membalak selama 25 tahun tu bukan rumours semata-mata.. habis dah hutan kita.. sayang sangat. Khazanah alam tu.

Semoga aku rajin update blog..haha.. asyik skip2 je update..

Semoga anak aku membesar dengan sihat dan sempurna..
Semoga ada rezeki nak bagi dia adik.. ehem..

Semoga kerja-kerja dipermudahkan..
Semoga bisnes part time aku menjadi..

Semoga sihat selalu orang tua ku..

Semoga yang baik-baik aje 2015 ni..

Be good, take care :)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.