Pages

Search This Blog

Wednesday, July 20, 2016

Atok



Just the man i miss so much.

Tuesday, July 19, 2016

Potluck Raya Aras

Menjelang musim raya, di pejabat-pejabat mesti akan ada jamuan nak makan-makan sebab raya kan.
Macam kat sini, minggu lepas, jamuan Unit.
Harini, jamuan aras pulak.

Tiap kali open untuk semua orang update mereka nak bawak apa masa hari kejadian, aku mesti sedikit gelabah.

Mana tak gelabah, si dia ni nak bawak nasik tomato, rendang, kuah kacang, soto, longtong, kek pelangi, masak lomak cili api, meehoon, dan macam-macam lagilah menu yang berat-berat.
Yang sepatutnya, orang berumur setua aku ni (30 tua la kan?), boleh masak sambil tutup mata.

Oh tidak pada aku.

Skill masak aku hazab.

Atau lebih tepat lagi, aku malas. Hahah!

Sebab, aku rasa aku boleh je masak, sebab tiap kali aku masak, licin je laki aku bedal.
Eh lidah aku pun rasa sedap. Kah kah..
Ya, malas lah tu jawapan paling pure.

Haritu aku order Puding Sedut.
Harini, aku bawak nugget je.
Rayalah sangat makan nugget kan hahahaha.

Maaflah wahai rakan-rakan, insyaallah, nanti aku cuba gilap lagi skill rajin aku ni.
Ya, tak salah taip. Skill rajin.
Aku rasa nak jadi orang rajin pun kena ada skill.

Macam aku ni, segala serbi malas.
In fact, nak bersosial masa makan-makan tadi pun aku pilih-pilih orang.
Bukan sombong, cuma sang introvert memang macam ni.

Oklah, lepas ni aku cuba kurang rasa malu nak berbual, ok?
Konon.
Padahal, aku lagi selesa makan ayam kuih semua tu dalam bilik office, depan pc sendiri tanpa ada orang lain.
Heaven. Eheh.

Sunday, July 17, 2016

Jiwa Kacau Seorang Aku

Memang.
Seminggu dua ni memang asyik berperasaan JK.
Kau semua tau JK tu apa?

Jiwa Kacau.

Tadi kebetulan ada tertengok How I Met Your Mother Season 3, yang episod Circle of Screaming tu.
Memang boleh relate dengan life aku seminggu dua ni.

Kisahnya, aku sangat stress kerja bertimbun kat office, sampai jadi jerk kat rumah.
Mengarut, marah tak tentu pasal.

Kat office lagilah asyik nak hangin je.
hmm..

Cari punya cari, puncanya sebab badan letih.
Lepas tu egois dan rasa terbeban dengan workload yang kena pikul tiba-tiba. Baca: Tanpa ditanya mahu atau tidak terlebih dahulu.
Sedangkan yang asal yang aku dah pikul dari bulan 3 pun tak habis lagi.

Waktu pertindihan ni memang buat aku JK.

Syukur Tuhan bagi aku laki yang rajin jaga anak.
Aku je yang tak pandai jaga hati dia.

:(

Tuesday, July 5, 2016

Ramadhan Pergi

Pejam celik tergolek terlentang, Ramadhan dah nak pergi meninggalkan kita sekali lagi.
Jujurnya, tak banyak mana pun usaha aku mengejar amal.
Agak ralat jugalah perasaan ini.

Insyaallah tahun tahun mendatang.

Hari ni hari terakhir puasa untuk ramadhan kali ni.
Mesti masa terasa lambat nak sampai waktu berbuka petang karang.

Semoga semua berjalan lancarlah untuk semua orang.

Seram dan sedih jugaklah bila tengok gambar-gambar kemalangan yang diviralkan.
Kalau kereta terbelah rabak sebegitu rupa, macam manalah keadaan pemandu dan penumpang?
Yang dekat Gua Musang tu, 7 beranak meninggal. Asalnya lori yang langgar dia yang salah masuk jalan.

Nauzubillah.. minta dijauhkan dari perkara-perkara begini la kan?
Yang penting, kita buat part kita, iaitu berhati-hati.

Asalnya pagi ni aku nak masukkan Wattpad je dekat sidebar blog.
Sambil-sambil tunggu mesin kain berbunyi, aku nak letak softlan.
Tadi dia dah bunyi, softlan dah tuang.

Jom tido?
hehe..

Ahad Organometallic

Pagi Ahad.
Bulan puasa yang tak perlu buat breakfast.
Hari pulak hujan.
Anak-anak tidur nyenyak.
Kain dah lipat semalam.
Makanya, kalau ikut logik akal, tidak salah rasanya aku join anak-anak tidur lepas subuh karang, bukan?
Tidak.
Pagi ni pukul 7 dah kena pergi kampus, jaga exam. 
Sesungguhnya aku berpuasa.. hew hew hew...
*********************************
Settle jaga periksa di pagi Ahad.
Nama paper Organometallic Chemistry.
Baca nama subjek pun aku dah gerun.
Lepas bukak kertas soalan, nak terkenc aku baca soalan.
Subhanallah, betapa ceteknya ilmu yang aku ada, sampai aku tak ada idea langsung nak jawab macam mana.
Benarlah kata cikgu aku dulu, semakin tinggi dan dalam seseorang itu belajar, semakin dia sedar, sebenarnya betapa sedikit sahaja ilmu yang Allah pinjamkan kepada dia. Maka sepatutnya semakin tinggi kelulusan akademik seseorang itu, lahiriahnya dia lebih zuhud sepatutnya.
Lepas selesai kutip, ada seorang pelajar perempuan datang salam,
"Terima kasih, kak".
Kak di panggilnya, mesti sebab dia perasan muka aku berkerut masa baca soalan. Err..
Nasib tak panggil aku acik.
Dah jom balik ke pangkuan suami dan baby baby.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.