Search This Blog

Saturday, October 17, 2020

Kamus Istimewa Peribahasa Melayu

Haritu aku beli kamus dewan kan?
Last week, aku beli Kamus Peribahasa pulak.
ehehe


 Konon nak selit-selit dalam penulisan.
Harapannya macam tu lah.

Semoga aku berjaya gunakan kamus-kamus tu.
Tak apalah, kalau tak, anak-anak lah guna untuk buat kerja sekolah nanti.
hehe..

Semester dah mula, agak-agak dapat tak aku terus fokus pada penulisan di masa terluang?
Jangan tak cukup masa terluang sudahlah..
Sebab keutamaannya adalah anak-anak dan keluarga, semoga bonus untuk curi masa menulis masih ada 😁


28 comments:

  1. Kalau dh jiwa tu insya Allah pasti boleh 💪🏻💪🏻 Nnt bolehlah share peribahasa yg rare yg jarang org pakai ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah kak mim, try selit2 dalam cerpen, harap jumpa yang sesuai hehe

      Delete
  2. Saya ada Kamus Dewan yang tebal untuk rujukan tapi jenis ni masih belum ada.
    Kamus peribahasa penting juga sebab saya masih belajar banyak tak tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, sesuai beli, boleh guna untuk redza buat karangan, nanti dapat markah bonus ;)

      Delete
  3. Sangat berguna tu kak. memang boleh selit dalam cerpen akak. Boleh gak tahu sekali peribahasa melayu yang tak tahu tu. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe rancangnya macam tu, moga ada kesempatan nak buat macam tu hehehe

      Delete
    2. Bagus tu... Nanti boleh share di blog. Kekadang ada jugak pribahasa yang jarang didengari.

      Delete
    3. insyaallah, nanti baca di cerpen tau hihihi

      Delete
  4. Selamat mengkhatamkan kamus..😁

    ReplyDelete
  5. nak baca peribahasa kak syaz tulis..... share tau

    ReplyDelete
  6. Nanti bolehlah berperibahasa macam Karam Singh Walia

    ReplyDelete
  7. Berguna buku tu.. selit2 masuk karya tulisan awak nanti. Lepas tu nanti kalau jumpa peribahasa yang unik2 boleh la share dengan kami..

    ReplyDelete
  8. semoga ada masa utk menulis..amiin..apa2 pun family first..

    ReplyDelete
  9. Fiza pun nak cari buku macam ni. Best kan banyak lagi peribahasa yang kita tak tahu.

    ReplyDelete
  10. InsyaAllah moga rezeki masa tu ada. Nanti saya belajar peribahasa dengan awak ya. Kongsi2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah ada kesempatan saya kongsi-kongsikan :)

      Delete
  11. usaha yg bagus syaz. ingat lagi dulu mama pun selalu baca kamus dan guna perkataaan baru dalam karangan. ni masa sekolah dulu la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita mamapp, lepas tu lama saya tinggalkan dunia kamus huhu

      Delete
  12. wahh hebat kak. heehhe usaha nak cantikkan lagi penulisan dgn peribahasa. sebab kadang kita lupa, peribahasa bukan saja mencantikkan penulisan tetapi penuh makna bila kita hayati maksudnya

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me