Tuesday, February 16, 2021

Subjek Yang Paling Tak Dapat Tolong Anak BerPdPr

Ya inilah subjeknya yang langsung aku dengan zaimi tak dapat nak bantu adam untuk pdpr dia.

Sebabnya kami berdua memang tak ada basic bahasa cina langsung 😅

Nasib baik jugaklah cikgu bahasa cina dia tuliskan maksud arahan dalam buku aktiviti tu dalam bahasa melayu. 

Sebab dalam buku teks dan buku aktiviti bahasa cina tu, memang bahasa cina seluruhnya!
Hahaha pening mak nakkkk!

Tapi walaupun dia dah tulis dalam bahasa, mak tak reti juga nak bantu.



Nasib baik adam ingat jugak sikit-sikit apa yang dia pernah belajar.



Ada garis tu fungsi macam harkat, ada kena sebut panjang, ada kena sebut pendek.

Aduh..

Rasanya amir nanti ambik arab je lah, at least ayah dia boleh tengokkan 😅

Ke macam mana?

 

21 comments:

  1. Wah! Ini uncle suka! Bagus! Bagus!

    ReplyDelete
  2. Seronoknya dapat belajar mandarin dari awal. Kita masuk U baru belajar. Tengok basic yang ni pun tak faham😅

    ReplyDelete
  3. Tiga anak saya sekolah SJK(C). Firdaus saja tidak walaupun cemerlang bahasa Mandarin di tadika. Memang kami langsung tak boleh tolong Firdaus kalau dia masuk SJK(C). Kalau Adam rajin usaha, baik teruskan sebab banyak gunanya kalau tahu berbahasa Mandarin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow bagus anak-anak akak, baik, insyaallah atas pandangan ;)

      Delete
  4. this is amazing!!!!!! omggg ! sukanyaa tgk dia belajar mandarin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. cuma tu la, tak jumpa cikgu depan2, risau juga

      Delete
  5. semasa di university dulu pernah amik subject mandarin, masuk satu kelas sahaja lepas tu terus tukar subjek amik bahasa arab. Mujur tarikh tukar subjek masih belum tutup ;-)

    ReplyDelete
  6. Sama lah kita, ada join kan anak dalam kelas tuisyen online. Sis boleh try join dekat group FB.

    ReplyDelete
  7. fuhh..nasib anak buah xblajar bahasa cina..klu xharu..haha

    ReplyDelete
  8. adeh kalau mama pun nganga je la. paling2 guna google translate kalau nak baca

    ReplyDelete
  9. Kalau ada pilihan amik mandrin masa sekolah dulu Ai amik dah.

    ReplyDelete
  10. pernah gak belajar mandarin dulu, siap pernah dapat A lg. skrg masih ingat sikit2 tp tak bole la nak berkomunikasi ngan org cina. tulisan pon byk dah lupe

    ReplyDelete
  11. Bagusnya Adam belajar mandarin dari awal. Ini hanya cikgu je lah yang boleh ajar. huhu

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot