Sunday, December 19, 2021

Infografik Tip Keselamatan Banjir | Kongsi

Tip Keselamatan Ketika Banjir 

1. Dengar pengumuman dari pihak tertentu
2. Bersedia dengan beg kecemasan
3. Segera berpindah ke pusat pemindahan yang disediakan seperti yang diarahkan
4. Berpindah awal sebelum banjir lebih buruk dan sebelum akses terputus oleh air semakin meningkat.
5. Pergi ke tempat yang tinggi dan selamat
6. Jangan berenang atau berjalan melai air yang deras. Air banjir bergerak yang melebihi paras lutut boleh membuatkan anda terjatuh.
7. Sekiranya terpaksa berjalan kaki, gunakan kayu untuk memeriksa keadaan di hadapan anda.
8.Jangan biarkan kanak-kanak bermain air di jawasan banjir.
9. Jangan sentuh peralatan elektrik, kabel atau wayar.

Sumber: pahangmediatv

ps: Mungkin mereka tak perasan point 3 dan 5 sama dalam infografik di atas.

+++


Jika mengikut penerangan.gov.my, point ke 5 di infografik atas mungkin adalah 'Kekal ikut laluan yang telah ditetapkan kerana laluan lain mungkin telah terputus'

STAY SAFE SEMUA!

7 comments:

  1. semoga segalanya dalam perlindungan Allah.

    ReplyDelete
  2. Di kedah sekarang hujan . Semoga tidak apa2 yang berlaku.

    ReplyDelete
  3. semoga kite semua dilindungi dari musibah banjir ni

    ReplyDelete
  4. Infographic yang sangat berguna. Bila jadi sesuatu secara mengejut kita jadi cepat panik dan tak tahu nak buat apa.

    ReplyDelete
  5. zaman sekarang kena sentiasa alert. walaupun area rumah kita tu tak pernah kena banjir

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni betul.
      sekarang ni mana2 pun ada kemungkinan boleh banjir kan.
      sebab hutan da kurang. bukit dah rata :(
      lelebih kalau dekat dgn sungai. lebih risikonya.

      Delete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot