Saturday, May 21, 2022

Pyjamas Glow In The Dark

Assalamualaikum semua!
Sihat? Masak apa hari ni? SR masak sup ayam dengan goreng kangkung aje hari ni. 

Dah lama gambar-gambar ni ada dalam draft, tapi SR lupa nak publish. Hehe... Masa ni anak-anak tengah happy. Sebab dapat hadiah dari MokSu dengan PokSu diorang.

Masing-masing dapat pyjama glow in the dark. Ayu paling sukalah dapat baju tidur vogue macam tu. Adam dan amir memang typical lelaki, cakap terima kasih, lepas tu teruskan kehidupan macam biasa. Ayu? Dia punya teruja dapat baju tu, sampai ke hari ni dia duk syok lagi. Hahaha!


Memang glow in the dark ke?

Bolehlah... Tak adalah bersinar sampai kesemua fabrik dia. Adalah garis-garis yang akan glow sekejap dalam gelap. Cantiklah bila tengok dia bercahaya dalam gelap. 

Nak tangkap gambar dia glow tu, SR asyik lupa aje. Hihi..

Semoga murah rezeki biras dan adik ipar SR tu sebab hadiahkan anak-anak SR baju tidur baru ni. Kebetulan baju tidur budak-budak ni pun banyak yang dah kecik. Memang terbaik sungguhlah pemberian dia sebenarnya. 😁

+++

Apa yang menyebabkan glow in the dark? Haa baca ni:

"A lot of things can glow in the dark, including your washing powder and of course those funky stars you stick on a child’s bedroom ceiling. They work through phenomena called phosphorescence and fluorescence. The material absorbs energy (usually in the form of a particular colour light) and then releases it as another colour light. Fluorescent materials do this all at once, so when you shine UV light (from a torch or the Sun) on washing powder it absorbs the UV and then emits it as blue colour (which we associate with clean clothing, which is why the washing powder people add it to the mix)." -SUMBER

7 comments:

  1. Lawa baju. Pijama orang dewasa takde ke?

    ReplyDelete
  2. Menarik yaaaa.. Macam teringin pulak nengoknyaaa 🤩

    ReplyDelete
  3. comei je.. suka tgk kids nya baju tido, comei2

    ReplyDelete
  4. nanti nak tengok tau gambar dia glow in the dark..hihi

    ReplyDelete
  5. lelaki mmg gitukan..tak reti nak express feeling tu lelebih sikit.

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot