Search This Blog

Showing posts with label Taman Botani. Show all posts
Showing posts with label Taman Botani. Show all posts

Thursday, June 18, 2020

Taman Botani Putrajaya | Throwback Thursday | Disember 2018

Harini tengah duduk-duduk saja kat rumah mertua ni, teringat pula masa kami jalan-jalan ke Taman Botani Putrajaya hujung tahun 2018 dulu.

In my defence, duduk saja sebab harini zaimi order saja lunch ikut food panda, jadi semua boleh rilek-rilek..gittew..

Alkisahnya macam mana boleh tersampai dekat Taman Botani Putrajaya (TBPJ) ni, asalnya weekend tu kami plan nak pergi jalan-jalan kat IOI Mall Putrajaya tu. Gigih siapkan barang baby sebab masa tu ayu baby lagi, baru 7 bulan dia masa tu. Bawak stroller, beg susu, pampers, baju spare abang-abang.. semua yang patut-patutlah kan.

Tapi, setibanya kat IOI Mall tu, lif penuh dengan manusia yang sihat dan kuat tapi buta hati.
Entah berapa trip kami tunggu lif, tak dapat juga nak squeeze in masuk. Bila terbuka pintu lif, penuh. Bila ada kosong sikit, menderu yang masuk. Nak guna escalator, bahaya, plus kat IOI dia memang siap letak palang tak bagi tolak stroller. Bila ada geng stroller yang dengan selamba 'potong' barisan golongan sihat tadi, ada lah yang sound balik kata "Dah tau ada baby naik stroller, tak payahlah datang sini".

Haih.. 

Jadi, lepas bincang dengan zaimi, kami decide maybe mall is not the right place to stroll with kids yet. Lagipun setakat nak window shopping je. Best lagi bawa anak-anak pergi supermarket beli barang dari bersakit hati kat mall ni. Keputusan dicapai, dari balik saja, zaimi nak bawa kami ke TBPJ. Dia teringat beberapa minggu sebelum tu, dia ada datang ke TBPJ bawa students dia fieldtrip. So, why not? Jomlah kita.

Sesampainya kat TBPJ tu, memang dengar bunyi macam suasana hutan, ala yang bunyi-bunyi burung hutan, ada bunyi serangga sikit-sikit. Orang putih cakap tranquil. Aman sungguh perasaan, berbeza betul dengan hiruk-pikuk dalam IOI tadi.


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me