Showing posts with label anak. Show all posts
Showing posts with label anak. Show all posts

Monday, June 13, 2022

Family Time ke Sawah Padi Sekinchan

Assalamualaikum!

Apa khabar semua hari Isnin ni? SR alhamdulillah... Baru lepas rakam lecture untuk kerja hakiki. SR cuba juga untuk adakan masa sekejap ni untuk menaip di blog kesayangan SR ni.

Banyak sebenarnya yang SR nak update, tapi semua ke draft aje haa...

Antaranya kisah SR dan Zaimi bawa anak-anak menghirup udara sawah padi di Sekinchan ni.

Tuesday, April 26, 2022

Berkuda Di Pantai Batu Hitam

Assalamualaikum...

Cerita balik Kuantan awal Ramadhan hari tu sebenarnya ni. Kisah Tok Wan melayan cucu-cucu lelaki yang dah mati kutu tak tau nak buat apa sebab berpuasa. Jadi lepas asar, abah SR bawa adam dan amir ke Pantai Batu Hitam untuk lepak makan angin.

Sunday, April 24, 2022

Doa Nabi Zakaria Memohon Anak yang Baik

Dalam agama Islam sendiri, jika menginginkan buah hati kita menjadi peribadi yang soleh dan berkeperibadian baik, kita boleh senantiasa memanjatkan doa bagi mereka bahkan saat mereka masih berada di dalam kandungan.

Tuesday, April 5, 2022

Tak Puasa Tapi Solat Terawih?

Beberapa hari lepas, dalam post SR yang bertajuk "Bolehkah Kanak-Kanak Berpuasa Penuh?" , SR letak gambar ayu sebagai gambar hiasan dalam post tu. Dan mungkin disebabkan itu, beberapa orang rakan blogger ada bertanya tentang okey ke tidak ayu berpuasa.

Hihi.

Jujurnya, ayu tak puasa.

Hahaha!

Sunday, April 3, 2022

Bolehkah Kanak-Kanak Berpuasa Penuh?

Para ulama memang dah bersepakat bahawa kanak-kanak yang belum baligh tidak diwajibkan berpuasa. Kalau nak mendidik anak untuk berpuasa tak salah, tapi janganla sampai memudaratkan anak - anak.


Tuesday, March 29, 2022

Cara Kejut Anak Bangun Tidur

Cara kanak-kanak bangun tidur boleh mempengaruhi kesanggupan mereka untuk menghadapi hari itu dengan sikap positif, yang seterusnya mempengaruhi cara mereka belajar dan berkembang.


 Ia sebenarnya satu proses penting untuk benar-benar dipertimbangkan oleh ibu bapa. 

Monday, March 28, 2022

Tudung Bunga-Bunga

Assalamualaikum wbt!
Mana pergi weekend dua hari? 
Mana?
Mana???

Hahaha tiba-tiba dah pagi isnin semula.
Selamat kembali bekerja, selamat kembali menguruskan anak sekolah.

Thursday, March 24, 2022

Pantai Batu Hitam Kuantan Ada Sky Mirror! | Throwback Thursday

Assalamualaikum!

SR dengan anak-anak berborak lama juga dengan emak dan abah SR malam tadi. Rindu pula sebab dah lama tak bersua wajah. Insyaallah bulan puasa nanti, kalau ada rezeki, kalau tak ada sesiapa yang terkesan dengan Covid-19, harapannya nak balik ke Kuantan.

Hari ni rasa nak kongsikan beberapa gambar kami masa ke Pantai Batu Hitam beberapa bulan lepas. Kami ke sini sebenarnya untuk naik ATV yang adik SR buat sewa tu. Boleh baca dekat sini bagi sesiapa yang nak main ATV di pantai Kuantan.

Saturday, February 19, 2022

Buat Popcorn Guna Popcorn Maker

Kelmarin, masa SR tengah rehat sambil scroll Facebook, tiba-tiba lalu iklan Popcorn Maker. SR pun tunjuk dekat ayu dan amir. Rasa macam seronok pulak kami tengok video iklan popcorn maker tu. Amir pun kenen-kenen kata suruh SR beli.

SR pun sajalah intai di shopee, eh! Tak adalah mahal sangat rupanya! RM30+ aje. Apa lagi, terus order! Yang syok tu, seller yang SR beli tu, laju gila dia pos! Semalam juga terus sampai. Anak-anak memang tak sabar-sabar nak cuba.

Asalnya SR taknak buka lagi kotaknya. Tapi, kesian pula tengok anak-anak berharap kan. SR pun buka. Itulah kisah sampai jadi popcorn macam dalam gambar di bawah ni 😁

Sunday, January 16, 2022

Pagi Sebelum Kejadian Yang Meresahkan Hati

Jumaat lepas, SR ada cerita yang SR tak berapa nak happy dan cemas dalam hati. Haa meh nak mukadimah.. Pagi itu indah seperti biasa. Eh dah macam lagu daa.. hehe..
Ya, pagi Selasa lepas, anak-anak dah ready nak pergi ke tempat masing-masing.

Thursday, January 13, 2022

Kisah Pengasuh Anak di Kuala Pilah | Throwback Thursday

Gambar ni tak adalah throwback lama sangat, dalam minggu-minggu terakhir 2021. Masa ni, adalah good bye terakhir secara rasmi dari anak last SR yang SR hantar ke rumah ini. Dari anak sulung SR umur dua tahun setengah, SR dah berulang ke rumah ini untuk hantar dan jemput anak pada hari SR bekerja.

Thursday, December 23, 2021

Reunion Dengan Adik di Semenyih Eco Majestic | Throwback Thursday

Cerita sebulan lepas ni. Masa ni SR ke rumah adik lelaki SR di Eco Majestic, Semenyih. Dia sekeluarga menyewa dekat sana sementara nak masuk rumah dia yang bakal siap nanti. Ini juga adalah kali pertama SR masuk ke kawasan Eco Majestic walaupun dulu mak dan abah SR memang duduk di Semenyih. Dan, ini juga adalah kali pertama SR jumpa adik lelaki SR ni tahun 2021 ni, selepas setahun tiga bulan kami tak dapat jumpa. 

Friday, December 17, 2021

Friday Vibes

Gambar lama ni, waktu kami balik Kelantan awal November hari tu.
Tapi gaya dalam gambar anak-anak ni masih legit untuk setiap kali tiba hari Jumaat!

Tuesday, November 16, 2021

Mickey Mouse and Friends Bubbles


Dulu, sebelum covid, kalau bosan-bosan dekat rumah masa hujung minggu, boleh bawa anak-anak pergi ke Taman Tasik Seremban 2 tu untuk beriadah. Selalunya anak-anak mesti minta nak main buih belon tu. Memang ramai sangat-sangatlah orang yang bawak anak untuk main buih belon dekat sana. Memang penjual buih belon ni senang-senang dapat untung hanya dengan jual sebekas air sabun, dia sewakan dua batang peniup belon tu.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot