Search This Blog

Showing posts with label anak. Show all posts
Showing posts with label anak. Show all posts

Sunday, November 22, 2020

Tiba-tiba Dah Habis Sekolah 2020

 Belek-belek telefon lagi, jumpa pulak gambar anak tiga orang ni.

Wednesday, November 18, 2020

Biar Panjang Macam Jijoe

 Sejak musim covid19 ni, susah betul nak bawak anak anak lelaki ni pergi gunting rambut.

Nak gunting sendiri, zaimi serba salah pulak takut senget lah, tobek lah.

Lama-lama adam pun dah tak larat nak ajak ayah dia gunting rambut.


Saturday, October 31, 2020

Abah 60!

 Semalam birthday abah yang ke 60!

Sekejap je rasa, tiba-tiba orang tua aku dah benar-benar tua.

*sedih

Monday, October 26, 2020

Anak Aku Antara Penyumbang $18K ++ Sehari Pada Lelaki Bernana Stevin John

 Hai readers!

Korang semua kenal tak kat sorang lelaki bernama Stevin John?


Anak-anak aku antara yang menyumbang kepada harta kekayaan lelaki bernama Stevin John ni.
Macam mana?
Apa anak aku buat?

Sebab anak-anak aku yang bertiga tu antara jutaan viewers Channel dan video-video si Blippi tu.
Mesti ada anak-anak korang yang pernah tertengok video Blippi dekat YouTube kan?

Anak-anak aku bukan setakat dekat fon dan tablet, kadang-kadang dekat TV pun dia bukak YouTube dan tengok Blippi tu  😑




Blippi ni adalah channel video video pendidikan untuk kanak-kanak, budak budak memang suka sebab Blippi ni riang riang dan terkinja kinja hahaha

Ni antara contoh video Blippi yang anak-anak aku suka sangat tu ha!



Blippi ni ada seramai 10Juta ++ subscriber, dan purata lima juta tontonan sehari.

Pendapatan dia dalam USD18 ribu ++ sehari.
SEHARI!

Setahun, pendapatan dia mencecah 7juta ++.

Hanya dengan menjadi riang ria dalam video, dan bagi info simple je untuk kanak-kanak.

hebat betul!



Dia ada website sendiri, ada lah macam-macam dalam website dia tu.
Yang menarik aku rasa bahagian shop dia, ni kalau anak aku tau ada jual barang Blippi ni, aduhhh kopak la mak nak..

Tapi post harini nak highlite, tak sangka anak aku antara yang membantu Blippi ni jadi billionaire..
*batuk batuk




Tujuh Bintang untuk Diri Sendiri

 

Minggu lepas amir ada tunjuk kerja yang dia buat masa kat tadika.
Dia warna lobak merah, lepas tu nampak lah dia dah boleh tulis nama dia sendiri siap dengan nama zaimi.


Friday, October 23, 2020

Monday, October 19, 2020

Amir Zahari 5th Birthday

 Jumaat lepas, atas request amir, kami pun apply cuti.

Kenapa kena apply cuti? Sebab 16 Oktober 2020 haritu adalah hari untuk harijadi dia yang ke lima 😀

Sebabnya, masa birthday adam dan ayu, kebetulan masa PKP. Memang cuti dan ada kat rumah kan. Jadi dia nak masa birthday dia tahun ni, semua ada kat rumah jugak hahaha

Ada-ada je amir ni kan

|Entry ini banyak gambar|

Thursday, October 1, 2020

Perpustakaan Awam Negeri Sembilan di Seremban 2 | Throwback Thursday | 20 September 2020

 Kisah dua hujung minggu yang lepas, tapi lupa nak update.

Eheh..

Lepas breakfast pagi ahad dua minggu lepas, rasa macam nak bawa anak-anak ronda-ronda.

Zaimi teringat dia ada dengar @ baca berkenaan Perpustakaan Negeri Sembilan dah ubah tempat ke Seremban 2. Jadi why not pergi tengok tempat baru kan?

So on Waze, let's!


Tuesday, September 29, 2020

Askar, Bomba dan Polis Tak Cukup Umur

 Weekend haritu balik jenguk mak abah di Kuantan.

Seperti biasa, mestilah anak-anak yang paling happy sekali.

Dan, seperti biasaaaaa.. mesti akan dapat mainan baru *tepuk dahi

Friday, September 18, 2020

Alkisah Hadiah

 Kisah beberapa minggu lepas, amir ada ujian dekat tadika dia.

Punyalah dia takut nak ujian tu, sebab dia ingat ujian tu apa agaknya entah, asyiklah taknak pergi sekolah.

Jadi, nak pujuk dia, aku pun cakaplah nak belanja dia sesuatu dari shopee.

Thursday, September 10, 2020

Saturday, August 29, 2020

Siapa Paling Layak Jadi Model?

 Ini kisah Sabtu lepas, masa menginap dekat Shaftbury Stellar Hotel Putrajaya tu.

Ya masih berkisarkan kisah di Putrajaya, akan ada entry berkaitan lagi ahahaha 😜

Pagi pertama tu sementara bersiap-siap nak pergi sambung jalan-jalan, sajalah suruh budak-budak tu pose.

Sekali sekala omak nak feeling feeling jadi fashion photographer.

Dan sekali sekala nak tengok anak-anak jadi model 😂

Sunday, August 23, 2020

Teringin Boba Tea House

 Tak ingat hari apa, tapi ada satu malam minggu lepas, aku teringin nak try Boba Tea House ni punya Milk Tea.

Alkisah, dia baru masuk dalam Food Panda yang cover area taman rumah aku ni.

Tanpa berfikir dengan lebih empuk, maka aku pun terus order 5.

Order yang Milk Tea biasa je, tapi nak mixed boba.

Tuesday, July 28, 2020

Ke Rabbit Fun Land Lenggeng Negeri Sembilan

Ahad lepas, zaimi ajak bawa anak-anak keluar, dah lama terperap dalam rumah.
Nak bawak pergi mall atau supermarket, macam ramai sangat orang.
Budak-budak ni nanti pun mesti susah nak dikepung kalau kat kawasan macam tu.

Jadi fikir punya fikir, bawaklah anak-anak ke Rabbit Fun Land Lenggeng.
Pertamanya sebab tak jauh sangat, kalau boleh taknak perjalanan tu jauh sangat sebab nak elak penggunaan tandas awam. Dari senawang ni dalam 30 minit je ikut LEKAS.
Kedua, kawasan dia kecik aje. Senang kepung budak-budak.

So, let's!


Sesampai je kat sana, terus park kereta.
Kawasan agak curam, ayu asik macam nak tergolek kat bahagian entrance tu 😂

|Entry ini banyak gambar|

Tuesday, July 21, 2020

Kau Pun Melayan!

Semalam, memang hari melayan anak-anak, hari beli jiwa.
Entahlah, mungkin sebab sayu sikit yang adam dah nak sekolah baik hari rabu kan.

Lama dah duduk depan mata 24jam sejak 18 Mac. 
Tak banyak, sikit mesti rasa sayu tu hadir.

Semoga dipermudahkan urusan adam kat sekolah tu.
Sejujurnya risau sebab kes Covid19 ni yang dah asalnya makin surut, jadi naik balik.

Jadi, semalam masa ikut zaimi pergi beli barang akuarium dia, adam nak ikan laga.
Disebabkan rasa nak layan permintaan dia, maka beli lah.
Dah beli kat dia, kena beli untuk amir sekali. 
Harapnya bertahan lama la ikan laga masing-masing tu haha!

Monday, July 20, 2020

Upah Budak Nakal

Semalam, lepas angkat kain jemuran, seperti biasa akan masukkan dalam bakul kain dulu, sebelum bawa naik ke tingkat atas.
Sebab, aku memang suka lipat kain di tingkat atas.

Jadi, disebabkan belum rasa nak naik ke tingkat atas, maka seperti biasa juga, aku pun letaklah dulu bakul tu kat tangga.

Benda ni sikit pun tak dikira senario aneh di rumah ni.

Bakul kain aku tu pulak, jenis foldable. Yang boleh dilipat.
Ada je bakul yang jenis plastik keras tu, tapi ini adalah bakul kain favourite aku.

Lebih kurang macam ni lah bakul kain aku tu

Monday, July 13, 2020

Misi Kedai Basikal

Setelah insiden berkaitan basikal yang berlaku beberapa hari lepas tu, setelah timbang tara semua pros dan cons, semalam kami come out dengan keputusan untuk beli je lah basikal baru untuk Adam sebab basikal lama dia tu dah kecik dan tak berapa nak sesuai untuk dia lagi.

Tapi saja nak cuba tengok kedai basikal dekat area Pilah atau Bahau. 
Saja, sebab kami fikir, mungkin harga basikal dekat sana, murah sikit dari Senawang?

Jadi lepas zuhur, kami pun bertolak ke Bahau untuk misi mencari basikal.



Tuesday, June 30, 2020

Kelas Taekwondo dengan SOP

Antara aktiviti yang tidak dibenarkan untuk beroperasi sejak bermulanya PKP pertengahan Mac 2020 yang lalu, adalah aktiviti sukan. Salah satunya adalah taekwondo.

Anak aku yang lelaki memang terhentilah pembelajaran taekwondo diorang.
Silap-silap dah ada step yang diorang dah tak ingat. 😅
Sebab kat rumah ni, kerjanya asyik bergusti je, tak pakai pun step taekwondo tu ahaha

Tengahari tadi, cikgu taekwondo ada whatsapp, yang katanya kelas taekwondo dah boleh mula kembali, tapi dengan SOP.

Dia adalah sertakan SOP dari Kementerian Belia dan Sukan seperti berikut.


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me