Pages

Search This Blog

Showing posts with label anak. Show all posts
Showing posts with label anak. Show all posts

Tuesday, July 28, 2020

Ke Rabbit Fun Land Lenggeng Negeri Sembilan

Ahad lepas, zaimi ajak bawa anak-anak keluar, dah lama terperap dalam rumah.
Nak bawak pergi mall atau supermarket, macam ramai sangat orang.
Budak-budak ni nanti pun mesti susah nak dikepung kalau kat kawasan macam tu.

Jadi fikir punya fikir, bawaklah anak-anak ke Rabbit Fun Land Lenggeng.
Pertamanya sebab tak jauh sangat, kalau boleh taknak perjalanan tu jauh sangat sebab nak elak penggunaan tandas awam. Dari senawang ni dalam 30 minit je ikut LEKAS.
Kedua, kawasan dia kecik aje. Senang kepung budak-budak.

So, let's!


Sesampai je kat sana, terus park kereta.
Kawasan agak curam, ayu asik macam nak tergolek kat bahagian entrance tu 😂

|Entry ini banyak gambar|

Tuesday, July 21, 2020

Kau Pun Melayan!

Semalam, memang hari melayan anak-anak, hari beli jiwa.
Entahlah, mungkin sebab sayu sikit yang adam dah nak sekolah baik hari rabu kan.

Lama dah duduk depan mata 24jam sejak 18 Mac. 
Tak banyak, sikit mesti rasa sayu tu hadir.

Semoga dipermudahkan urusan adam kat sekolah tu.
Sejujurnya risau sebab kes Covid19 ni yang dah asalnya makin surut, jadi naik balik.

Jadi, semalam masa ikut zaimi pergi beli barang akuarium dia, adam nak ikan laga.
Disebabkan rasa nak layan permintaan dia, maka beli lah.
Dah beli kat dia, kena beli untuk amir sekali. 
Harapnya bertahan lama la ikan laga masing-masing tu haha!

Monday, July 20, 2020

Upah Budak Nakal

Semalam, lepas angkat kain jemuran, seperti biasa akan masukkan dalam bakul kain dulu, sebelum bawa naik ke tingkat atas.
Sebab, aku memang suka lipat kain di tingkat atas.

Jadi, disebabkan belum rasa nak naik ke tingkat atas, maka seperti biasa juga, aku pun letaklah dulu bakul tu kat tangga.

Benda ni sikit pun tak dikira senario aneh di rumah ni.

Bakul kain aku tu pulak, jenis foldable. Yang boleh dilipat.
Ada je bakul yang jenis plastik keras tu, tapi ini adalah bakul kain favourite aku.

Lebih kurang macam ni lah bakul kain aku tu

Monday, July 13, 2020

Misi Kedai Basikal

Setelah insiden berkaitan basikal yang berlaku beberapa hari lepas tu, setelah timbang tara semua pros dan cons, semalam kami come out dengan keputusan untuk beli je lah basikal baru untuk Adam sebab basikal lama dia tu dah kecik dan tak berapa nak sesuai untuk dia lagi.

Tapi saja nak cuba tengok kedai basikal dekat area Pilah atau Bahau. 
Saja, sebab kami fikir, mungkin harga basikal dekat sana, murah sikit dari Senawang?

Jadi lepas zuhur, kami pun bertolak ke Bahau untuk misi mencari basikal.



Tuesday, June 30, 2020

Kelas Taekwondo dengan SOP

Antara aktiviti yang tidak dibenarkan untuk beroperasi sejak bermulanya PKP pertengahan Mac 2020 yang lalu, adalah aktiviti sukan. Salah satunya adalah taekwondo.

Anak aku yang lelaki memang terhentilah pembelajaran taekwondo diorang.
Silap-silap dah ada step yang diorang dah tak ingat. 😅
Sebab kat rumah ni, kerjanya asyik bergusti je, tak pakai pun step taekwondo tu ahaha

Tengahari tadi, cikgu taekwondo ada whatsapp, yang katanya kelas taekwondo dah boleh mula kembali, tapi dengan SOP.

Dia adalah sertakan SOP dari Kementerian Belia dan Sukan seperti berikut.


Sunday, June 28, 2020

"Nak peluk boleh?"

Musim-musim PKP ni, ada masanya memang kena duduk bertapa depan meja komputer di tingkat atas untuk menyelesaikan kerja-kerja secara WFH ni.

Selalunya malam lepas anak-anak tidur, atau kadang-kadang bila anak-anak dah leka bermain atau tengok tv dekat bawah, bolehlah mak naik buat kerja.

Tapi malam tadi, tengah leka memandang ke skrin, tiba-tiba terasa macam ada sesuatu yang tolak kerusi, dan terdengar suara halus ketawa kecil.


Budak manja mak sorang ni

Saturday, June 27, 2020

Budak Suka Gigit Orang

Betul lah kata orang, anak-anak ni walau berasal dari rahim ibu yang sama, perangai dia tak akan sama. Dua anak lelaki aku sebelum ni, memang tak ada habit menggigit orang. Tapi si bongsu mak sorang ni, suka sangat gigit orang.



Tuesday, June 23, 2020

Ke Pantai Saujana Port Dickson

Sejak PKP bermula 18 Mac yang lepas, memang tak ada adalah outing kami 1 famili ke mana-mana. Kami ni boleh tahan patuh arahan kerajaan tu, plus takut juga terjangkit wabak Covid19 yang masa tu semakin lama semakin
meningkat tu.😅

Jadi setelah lama mereput di rumah, balik kampung haritu pun mereput saja di rumah parents masing-masing, maka semalam kami terasa nak bawa anak-anak tengok dunia sekejap. Why not kan?

Settlekan WFH apa yang patut, dalam 4++pm kami clock out, dan berdesup pergi ke Port Dickson (PD). Jarak PD dari rumah kami pun taklah jauh mana, dalam 30 minit dah sampai, lagipun traffic lancar je petang semalam.

Adam amir dan ayu memang sangat excited lah kan, bising je dalam kereta duk bergurau sesama sendiri.

Dalam 5pm kami dah sampai PD, pemandangan dari dalam tingkap kereta sangat menimbulkan perasaan terharu..agitcheww

Terharu rasanya dapat tengok laut kat PD tu, berkilau-kilau kena panahan cahaya matahari. 

Sampai area Pantai Saujana tu, nasib kami baik sebab ada parking dekat. Pakai topeng, sanitize tangan, terus terjah pasir pantai!

Friday, June 19, 2020

Baju Raya Aidilfitri Famili

Syawal 2020 pun dah nak melabuhkan tirainya, kejap je rasa habis dah raya musim Covid19 ni. 
Raya yang sangat janggal.
Tak ada kunjungan ke rumah saudara-mara.
Tak ada open house.
Tak ada jamuan potluck raya.
Tiba-tiba dah habis raya.

Tiba-tiba terasa nak scroll balik Ig dan FB, tengok balik gambar-gambar raya tahun-tahun lepas. Gambar raya sejak jadi isteri orang, berevolusi jadi emak anak satu, emak anak dua dan terkini emak anak tiga.
Senyum sorang-sorang 😊

Macam-macam perasaan ada, terutama bila tengok perubahan keluarga tahun demi tahun.
Cepat betul masa berlalu.

Jadi, rasa nak abadikan di sini himpunan koleksi gambar raya famili dengan baju raya yang sangat warna-warni di aidilfitri haha..
Untuk tatapan anak-anak suatu hari nanti, mungkin tatapan aku juga nanti di tahun-tahun mendatang.


Monday, June 15, 2020

Tadika Akan Dibuka Semula 1 Julai 2020 Dengan SOP


SEMUA prasekolah, tadika dan taman bimbingan kanak-kanak (Tabika) di bawah kerajaan mahupun swasta dibenar dibuka semula, 1 Julai ini.
Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu dibuat Mesyuarat Khas Menteri-Menteri, hari ini.
Katanya, terdapat 24,414 prasekolah dan tadika terbabit iaitu 6,216 prasekolah di bawah Kementerian Pendidikan; 7,887 tadika swasta; 8,530 tadika Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) dan 1,781 Tabika Perpaduan di bawah Kementerian Perpaduan Negara.
"Prosedur operasi standard (SOP) dibentangkan Kementerian Pendidikan lengkap bermula sebelum kemasukan kanak-kanak, sewaktu mereka belajar dalam kelas, begitu juga waktu pulang.
"SOP cara bermain juga ada, waktu makannya... semua lengkap. Tapi perincian SOP ini akan diumumkan Kementerian Pendidikan sendiri, dalam waktu terdekat," katanya pada sidang media harian, hari ini.



Jeng jeng jeng!
Berita yang agak ditunggu oleh semua rakyat Malaysia.
Bercampur baur perasaan bila dengar berita ni.

Bersediakah abamer nak ke tadika semula?
Bersediakah kami nak hantar dia ke tadika semula?

Risau.
Tapi bila fikir dia tak dapat catch up dengan pembelajaran dia pun risau jugak.
Semoga semuanya baik-baik aje.

Semoga dijauhkan dari wabak ini.

Kalian semua macam mana?
Apa pendapat berkenaan tadika buka semula seawal 1 Julai ni?


ps: Bila bagitau abamer yang dia akan sekolah balik lagi 2 minggu, dia menangis. Dah sedap duduk rumah kan. Tanya dia kenapa? Dia kata malulah amir, kalau aliya tu panggil-panggil amir lagi macam mana?

😅

Ke situ pulak awak ni abamer hahaha

Kenangan Syawal 2020 | PKPP

Sejak PKP diisytiharkan, memang kami antara golongan yang skema patuh. Memang tak rentas negeri, rentas daerah pun tidak. Maka, memang lama sangat tak jenguk mak abah. Puasa dan raya sendiri, memang janggal. Rindu memang tak tertahan.

Anak-anak pun sama, rindu dengan tokwan dan nenek, rindu juga dengan tok ayoh dan tokma diorang.

Jadi, bila PKPP ni, kerajaan abah Malaysia umum dah boleh rentas negeri, peluang ni of course kami tak sia-siakan!

Jadi, bincang punya bincang, aku dan zaimi sepakat untuk balik belah aku dulu, lepas tu baru balik belah dia. Lagipun boleh jadi sejalan kan.

Bertolak dari hari Khamis, sampailah hari ahad kami di Balok.
Anak-anak memang sangat happy, nenek dengan wan pulak rajin melayan, mandikan, suapkan makan, berkepit je lah dengan nenek dan wan diorang tu 😚

Jadi pagi semalam masa nak bertolak ke Kota Bharu, sedikit touching la semua orang, terutamanya mak aku. Sedih nak berpisah dengan ayu, sebab ayu memang sangat rapat dengan dia, hari-hari video call, bila dah jumpa depan-depan, berkepit pulak 4 hari, tu yang meleleh air mata.

Insyaallah, ada rezeki kami pasti balik lagi mak, abah..
Sayang mak dan abah, hanya Allah yang mampu membalas segala budi 💓




Alamak tuan tanah tutup mata pulak hahaha


Disebabkan PKPP, anak-anak tak dapatlah wan dia bawak pergi pantai.
Jadi antara aktiviti diorang adalah bergambar hahaha
Ni salah satu gambar yang abah aku snap masa sesi fotografi cucu-cucu oleh tok wan 😁
Nak pulak ikut arahan tu, kalau aku yang suruh punyalah banyak cengkadak!

Jadi, itulah kenangan raya tahun 2020 ni bersama mak abah, hanya bersua muka pada raya ke 18.
Oklah kan, bak kata orang putih better late than never, gittew..


Jadi rentas negeri diteruskan ke Kelantan pulak.
On the way tu, berhenti singgah tengok laut di Rhu 10.
Selalu kami akan turun lepak atas pasir, tapi sebab PKPP ni, kita ambil angin dari tingkap kereta je la ya anak-anak!

Terima kasih sudi singgah dan baca 😉

Sunday, June 14, 2020

Hukuman sesuai untuk yang nak jatuhkan hukuman bom?

Tengah aku siap-siap get ready nak tidur, tiba-tiba masuk 1 notification facebook.

Kakak ipar tagged. Ingatkan kenapa, rupanya kisah abadam yang nakal 👀







Haih budak ni, selamba badak dia je ya. Dahlah :

1. Suruh moklong dia pergi kedai
2. Suruh belikan mainan 2 jenis
3. Suruh pergi dalam senggang waktu tertentu
4. Kalau lambat nak bagi hukuman bom


Amboi amboi amboi!
Mak tak pernah ajar ko macam ni ye encik adam 😅


Ini boleh buat mak bertukar hijau!
Biasa dia ni!

Jadi apa hukuman yang sesuai mak nak bagi kat anak mak yang nakal ni?
😵

Barrel Pirate Mr DIY

Dua hari lepas, aku dengan zaimi pergi meronda pekan Balok ni sebab nak cari beberapa barang untuk modify grill rumah yang parents aku duduk ni sikit. Serius aku sangat rasa janggal masa keluar berdua dengan zaimi sebab sejak 18 Mac 2020, inilah first time kami balik kampung (dimulai dengan belah aku dulu di Kuantan ni).

Dahlah keluar kena pakai mask dan sentiasa sanitize tangan, keluar pun sebenarnya dalam ketakutan, dan balik rumah memang terus mandi basuh baju semua. New norm yang leceh dan merimaskan, tapi perlu untuk kita patuhi demi lawan Covid19 ni. Nyah kau covid!


Jadi, masa cari barang tu, antara kedai yang kami pergi adalah or course Mr DIY, antara kedai yang sangat banyak kat Kuantan ni selain TMG 😂😂

Jadi masa nak bayar, aku pun ternampak toys Barrel Pirate ni, dia jual murah. Dari belas-belas, dia jual RM9 je. Jadi aku fikir, why not kan, beli untuk anak-anak main kat rumah nenek diorang ni.





Cara main dia, masukkan pirate tu kat dalam lubang kat barrel tu, pusing beberapa kali, lepas tu boleh mula cucuk barrel tu dengan 24 pedang kecil yang ada tu.

Boleh buat rules samada siapa yang buat pirate tu lompat sebagai pemenang, atau yang kalah.

Masa nak masukkan pirate tu tricky sikit, sebab ingatkan dia kena ketat ke apa, rupanya tak, dia memang loose loose je masa duduk dalam barrel tu.

Abadam abamer memang main rules yang siapa buat lanun tu lompat, dia kalah. Siap imagine yang diorang tangkap lanun tu la, cucuk lanun sebab nak hukum lanun la, jadi siapa yang buat lanun lompat, maksudnya dah buat lanun jahat tu lari. 

Adik ayu pun join sama, tapi dia yang lebih-lebih. Sampai satu tahap tu, dia tiba-tiba jadi tamak, bawak lari semua masuk bilik, bengkek je abang-abang hahaha



Bila ada pedang yang dicucuk dekat lubang yang betul, pirate tu akan terpelanting keluar. Memang dah berapa kali main pun, tiap kali pirate tu terpelanting, mesti terkejut, dengan aku sekali terkejut 😂


Siapa belum pernah main, bolehlah cuba.
Menarik!
Oh ya, barrel tu ada dua function, selain jadi toys, dia juga boleh jadi tabung duit syiling.

Tapi awas, anak-anak boleh bergaduh hahahah!

Sunday, June 7, 2020

Pasca bersalin anak ketiga | Ayu Zafirah

Terima kasih diucapkan kepada reader yang sudi baca pengalaman bersalinkan Ayu Zafirah dalam entry yang lepas (SINI). :)

Jadi, macam yang aku cakap pada entry lepas, kisah bersalinkan ayu memang panjang, sebab walaupun dah selesai czer, ada episod lain pula menanti kami sekeluarga huhu..

Let's.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2 Mei 2018.

Setelah hampir 24jam aku czer, baby masih belum dapat discharge dari NICU. Doktor kata, insyaallah petang. Jadi, bila dah macam tu, zaimi pun uruskan tanam uri dan bawa abadam pergi klinik semua dulu. Aku pun hanya berehat je kat ward. Dalam tengahari, nurse datang cabut tiub kencing. Doktor dari HO, MO, student pun ada datang round ward, mesti singgah kat katil aku.

Ada sorang MO ni, dia macam nak ajar HO dia. Jadi, aku pun seperti biasa jadi subjek pelajaran la hahaha.. Ada yang kata parut aku terlebih panjang dari biasa, MO tu kata sebab baby besar, jadi diorang potong panjang sikit. Macam-macam lagi lah. Aku tak berapa rajin nak dengar sebab teringat kat baby.

Dulu masa czer abamer tu, alang dengan mak gilir-gilir jaga dekat ward. Masa baby ketiga ni, aku kata tak apa, biar aku sendiri je. Temankan aku pun, buat letih diorang je. Tidur atas kerusi, buat sakit badan. Aku ok je sorang-sorang. Nurse ramai, diorang boleh jagakan aku, insyaallah.

Lepas rasa dah berani sikit, aku mula slow-slow turun dari katil. Sorang-sorang. Jalan slow-slow ke bilik air, cuba untuk kencing walaupun rasa ngilu kat tempat jahit kan. Hadap je la. Bukan senang nak hapuskan dosa, pujuk diri sendiri macam tu je lah.

Dalam 11 lebih, nurse kata kalau nak pergi tengok baby, diorang boleh bawakkan. Apa lagi, mestilah nak! Maka aku yang gajah ni pun ditolak ke NICU dengan wheelchair. Kesian aku dekat akak nurse yang tolak tu, tapi aku nak jalan sendiri dia tak bagi.

Sampai je kat NICU, cari baby. Serius, rasa macam confuse gilaa.. mana satu baby aku daa? Sama je semua baby hahaha! Bila sampai je kat baby aku, rasa bahagia gila dapat bau dia.
Doktor dalam tu pun bagitau baby dah boleh discaj, tapi bukan dengan aku la, kena ayah dia yang setelkan documentation semua. Ayah pulak lambat baru boleh datang hospital, maka tinggallah baby dekat beberapa jam jugak dalam tu sorang-sorang lagi dalam baby cot dia. Dahlah malam tadi dia tidur asing. 

Petang lepas asar, baru baby discaj dari NICU, tapi ayah pulak dah kena balik, sebab dah habis waktu melawat. Jadi, bermulalah detik jaga baby sorang-sorang dalam keadaan diri yang sangat fragile, terasa bahagian perut dan rahim terbuai-buai pun ada, sebab baru nak biasakan diri tak ada baby dalam kandungan kan.

Baby memang tak lena tidur, sebab macam dua anak sebelum ni, susu aku belum ada. Masa adam aku panik, masa amir dah boleh relaks, masa yang ketiga ni, aku gigih cuba. Baby pun gigih! Tapi, rezeki dia belum ada. Tapi tak apa, nurse kata keep on bagi walaupun belum ada, nanti keluarlah tu katanya. Ok fine. Ikut saja.

Yang best czer ni, lepas bersalin boleh bersila. Keh keh.. jadi tak rasa seksa sangat. Cuma kesian kat anak, dia macam lapar. Malam tu jugak dah mula tingtong tak cukup tidur. Baby kan, dia sejam sekali bangun. Sumpah tak sabar nak balik. Memandangkan ini malam kedua selepas czer, doktor kata kalau everything is fine, esok aku boleh discaj sebab lepas czer, memang kena tahan ward dua malam.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

3 Mei 2018. Muka dan mata baby makin kuning. 


Ah sudah, ini mesti jaundice. Samalah macam abang-abang dia jugak ni. Penyebabnya adalah parents darah O. Doktor kata sebab ambil insulin masa pregnant pun sama. Dah dapat surat discaj ibu, tapi doktor dah perasan anak aku makin kuning. Terus paeds check semua. Zaimi pulak tak sampai lagi, sebab dia balik senawang pulak sekejap dengan abadam. Aku dah terfikir dah, silap-silap aku kena warded pulak lagi bersama baby macam masa dengan abadam dulu, tapi bukan kat sini, dengan Pusat Bersalin Risiko Rendah. Haih..

Tapi, jangkaan aku meleset. 2013 bukan 2018. Baby kena admit ke SCN, tapi aku discaj. Mula-mula aku tak faham. Rupanya, malam ni baby kena tidur di SCN sebab nak kena tidur bawah lampu biru, nak turunkan bilirubin dia. Aku? Aku tak dapat katil macam dulu tu dah, aku kalau nak, tunggu lah di kerusi-kerusi luar dan dalam ward. Tak boleh duduk sebelah babycot dia selalu pun, boleh ambil masa nak susukan je. Disebabkan zaimi sedikit lambat nak discajkan aku, makan dengan sayunya aku tengok je lah nurse tolak baby pergi dulu ke SCN..huhu.. 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Puan boleh tunggu, tak ada masalah. Cuma kalau puan ada di sini, kami akan pastikan baby hanya minum susu dari puan. Formula milk tidak dibenarkan. Tapi memandangkan puan masih tak ada susu, dan puan juga masih letih dan sakit operation, kalau puan nak balik pun tak ada masalah, kalau puan tak ada, kami boleh back up formula milk"

Aku hanya mengangguk faham. Setelah pertimbang segalanya, kami buat keputusan tinggalkan baby. Doktor kata, nanti lepas dia minum dan kencing beberapa kali, insyaallah bacaan akan turun, dan boleh discaj. Maka, tinggallah baby, again. Sampai rumah mak, peluk abang-abang erat-erat. Sedih tengok abadam muka dan badan tompok-tompok sebab sapu calamine lotion. Terus dia tanya, mana baby? Lagi bertambah sedih sebab fikir esok, kalau dah bawak balik baby pun, dia tetatp tak boleh dekat, sebab kalau chicken pox dia tu jangkit kat baby, lagi parah. Tidurlah aku malam tu bertemankan abang-abang tanpa adik baby..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

4 Mei 2018, hari Jumaat. Hospital belum call lagi kata baby dah boleh discaj, jadi zaimi kata nak pergi buat mykid baby dulu dan langsung solat Jumaat. Czer tahun 2018 ni, ada peraturan baru yang tak ada masa zaman czer abamer dulu, iaitu setiap pagi dan petang, selama 10 hari, kena pergi ke Klinik Kesihatan berdekatan untuk cucuk heparin. Heparin dibekalkan, jarun tak dibekalkan. Kalau bekalkan pun belum tentu aku tau nak cucuk macam mana. Siap ada kertas log sebagai bukti, ibu pergi cucuk heparin tu. 

Allah.. sumpah, sangat leceh. Tapi follow jugak sebab nurse kata bimbang ada kes darah beku, sebab ada kes ibu mati darah beku dalam organ. Gulp! Jadi pagi tu actually kali kedua la aku ke KK Semenyih untuk cucuk, semalamnya masa on the way balik rumah, dah singgah. Lepas waktu pejabat pulak kan, kena sobar je la dengar 'keikhlasan' nurse yang panjang lebar bercerita tentang lecehnya da nak kena keluar dari rumah semata-mata nak cucuk patient. Maaflah nurse, bukan saya yang buat rules. 

Dalam pukul 3 hospital call kata dah boleh bawa balik baby Alhamdulillah. Maka pergilah ambil baby, balik tu singgah balik ke KK untuk cucuk yang petang pulak. Tapi kali ni nurse tu dah cool down, mungkin semalam tu gaduh dengan laki dia kot kih kih..



Sampai rumah dalam 7 lebih, abadam tengok dari jauh je. Nampak air mata dia bergenang, tapi abadam ni memang jenis anak yang taat. Dia tak datang pun. Dia siap cakap, "Nanti abang sihat, abang tengok adik ya". Malam tu jugak, zaimi bawak abadam balik Senawang...

Tinggallah abamer je dapat gomol adik dia..


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Lepas tu, untuk beberapa hari pulak aku, dengan bantuan abah dan nana, bawa baby pergi cucuk tapak kaki untuk dapatkan bacaan jaundice yang lambat gilaaa nak surut, cucuk aku punya heparin, kena bawa baby pergi check up pendengaran, tiba-tiba masa terdekat tu jugak ada PRU, cuti peristiwa, kena pergi hospital Kajang pulak untuk check jaundice..

Sumpah aku tahu sangat semua dalam rumah tu penat membantu aku. Hanya Allah dapat membalas. Zaimi memang kena kuarantinkan abadam, sebab tu kena minta bantuan abah dan nana.
Mak pulak jaga abamer, ayah tak berani nak bawak abamer balik Senawang sekali sebab risau abamer terjangkit. 

Tapi sesungguhnya kita hanya merancang. Lepas seminggu, abadam pun dah surut chicken pox dia, ayah pun datang. Sebab utama nak cukup kepala baby. 



Abadam dengan abamer pulak memang melepas rindu la, main sampai berpeluk-peluk. 
Tup-tup, esoknya, badan abamer pulak naik chicken pox hahahah

Maka, bergeraklah pulak 3 ketul AZ itu ke senawang semula sebab nak kuarantin abamer pulak.
Zaimi punya paterniti leave bersambung dengan 2 kali cuti kuarantin. Kesian dia. Masa tu jugaklah minggu-minggu akhir kuliah, ada sekali tu, dia kena bawak dua abang-abang tu tengok student FYP present proposal dan viva thesis huhu..


Dekat 2 minggu aku tak dapat jumpa abang-abang.. rindu Tuhan je yang tau.
Masa tu pulak bulan puasa, kesian zaimi berbuka sorang-sorang bertemankan abang-abang je..
Malam-malam mesti abadam call menangis sebab teringat mak.. Abamer pulak asyik kata nak naik atas, sebab dia ingat aku ada kat atas, dia tak percaya ayah dia kata aku kat rumah nenek dia masa tu.. mungkin sebab dia kecik lagi kan, dia tak faham lagi..

Macam-macam sangat jadi masa bersalinkan baby nombor 3 ni. Antara yang sadis, aku dapat jangkitan apa entah dekat atas kening masa pergi hospital kajang. Lama jugak nak surut weh, nasib baik parut hilang!


Dan lepas hadapi macam-macam cabaran dan cerita, akhirnya kami dah boleh balik Senawang untuk sambung berpantang sendiri..


Saja balik, sebab kesian dekat mak aku, tak senang dia nak berpuasa sebab kena jaga aku dan baby.. takpa, anak dah tiga, dah pandai sikit. Siang-siang, ayah pergi kerja, abadam ke tadika, abamer ke rumah pengasuh, tinggal aku dengan baby je. Baby girl memang tak banyak ragam, dia boleh ditinggalkan tidur atas rocking chair depan tv, jadi aku boleh masak dan kemas rumah semua lepas settle hal ehwal baby.

Abadam paling happy, paling jaga adik dia. Asyik berkepit dengan adik dia haha



Yang palik epik, tahun 2018, first tima pagi raya pertama kat rumah sendiri, bukan rumah mak atau mertua. 


Tapi tak sangka pulak rupanya tahun 2020 pun terpaksa raya rumah sendiri hahah..

Itulah cerita serba sedikit tentang bersalin anak nombor 3 ku, Ayu Zafirah :)

Terima kasih sudi baca ;)

Pengalaman bersalin ceasarean kali ke 2! | Pengalaman dengan Foley Bulb

Setelah aku belek-belek semula semua post yang ada dalam blog ni, aku perasan yang aku ada share pengalaman aku bersalin secara induced yang masuk ubat masa beranakkan abadam (SINI) dan pengalaman terpaksa akur untuk bersalin secara czer untuk abamer (SINI).

Jadi, why not mak share juga kat blog ni, pengalaman bersalinkan ayu. Hehe.. sebab, setiap pengalaman bersalin kesemua anak ni, tak sama! Mana nak sama, umur makin meningkat, makin matang, kehidupan pun makin berbeza. Kalau tak percaya, cubalah baca pengalaman bersalin abadam dan abamer tu, dua post tu pun dah cukup lain :))

Dari mana nak mula ya?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Betul ke boleh doktor?"

"Boleh cuba, ada yang berjaya. Sebab awak pun baru sekali czer. Scar awak pun saya tengok tadi ok, penjarakan anak pun betul, bolehlah nak cuba untuk bersalin normal. VBAC nama dia"

Aku senyum, tapi dalam kepala ligat jugak fikir sakit nak meneran kalau bersalin normal tu.

"Oh ya, cumanya, disebabkan awak ada kencing manis, awak tetap kena bersalin masa 38 weeks paling lewat ya. Jadi, andai kata masih tak ada tanda-tanda awak akan bersalin masa tu, kita akan induced"

"I see.. masuk ubat ikut jalan ya doktor?"

"Oh tak puan, sebab puan pernah czer, masuk ubat akan membahayakan puan, you know, rupture dan sebagainya"

Mak oi, seram sudah datang!

"Kalau puan memang nak teruskan dengan VBAC, kami akan induced guna Foley bulb."

"Apa tu doktor?", ya memang aku dengan laju dan tanpa segan-silu bertanya. Pelik bunyinya tu.

"Kita akan masukkan bola ikut jalan, dan bola tu akan trigger jalan baby untuk bukak"

"Ok set, boleh doktor. Asal dapat bersalin normal", keyakinan tu harus! Dalam kepala memang taknak czer. Pengalaman terasa benang tertarik-tarik dalam rahim lepas bersalin abamer pun masih segar. Ish ngilu!

"Tapi, kalau tak jadi, atau apa-apa jadi, kami tetap akan czer puan"

"Baik doktor..", aiseyman. Ya Allah, semoga mudah urusan aku bersalin. Mudahkan tanpa rasa sakit. Amin!


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

28 April 2018, aku dah kena check in ke hospital.
Due bersalin patut 13 Mei, tapi sebab kena bersalin 2 minggu awal, kenalah menyerah.
Kalau dulu masa bersalin adam, menangis tinggalkan mak abah kat rumah.
Masa bersalin abamer, menangis teruk sebab nak tinggalkan adam.

Nak bersalin anak ketiga ni, lebih cool, tapi sayu sangat tengok muka adam amir.
Tapi, yang pasti dalam hati nekad nak bersalin normal.

Zaimi pun dah semakin terer bab-bab tunggu isteri bersalin ni.
Aku bawak 1 beg ke hospital, dia pun ada 1 beg bawak ke apartment sewa.
Gittew masa anak nombor 1, dia dengan aku sama-sama naif, dia tidur kat lobby hospital, kejap-kejap tidur dalam kereta.
Masa anak nombor 2, sebab memang dah soheh nak czer, dia pun dengan tenangnya balik tidur kat rumah mak aku kat Semenyih.
Ha masa anak nombor 3 ni, lebih chillex. Kami siap survey apartment (rumah transit) yang penjawat awam boleh sewa tu, pilih nak sewa bilik. Siap book 2 malam rasanya. Haha

Jadi, sesampai je di Hospital Putrajaya, ambil nombor untuk check in. Dalam kereta dah plan dengan zaimi, ambil giliran dulu, lepas tu nak pergi makan dan jalan-jalan kejap, sebab mengikut pengalaman lepas, tak pernahnya dapat katil terus. Mesti kena balik dulu, nanti dia call bila ada katil kosong.

Tapi nak jadi cerita, lepas bagi je dokumen-dokumen berkaitan, terus kena masuk ward T_T
Padan muka. Dahlah tak makan lagi huhu..

Lepas dapat katil, tukar baju semua, nurse, HO, MO semua dah datang, diorang bagitau akan masukkan Foley bulb tu seawal pagi esok. Makanya, dah tengahari sampailah ke malam, melengunglah aku.. zaimi pun dah bergerak ke rumah transut dia sebab nak check in. Apa lagi, aku pun bantai tidur la walaupun tak berapa nak lena. Takut ada, sakit belakang ada, yang paling tak best, tak selesa sebab kena pakai machine yang check jantung baby tu.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


29 April, sebelum azan subuh aku dah tak boleh tidur, nurse pun dah datang ambik darah kat jari, pasang lagi machine tu semua. Settle, aku terus mandi dan solat. Nurse dah bagitau doktor akan panggil kejap lagi.

Dalam 7.15 am macam tu, dah kena masuk bilik prosedur. Berdebar jangan cakaplah!
Aktiviti check laluan yang tak best tu pun berlangsung. Haih.. betapa tak best!

"Ok puan, saya Doktor xxx (tak ingat nama) dan ni Doktor xxx (pun tak ingat nama), akan masukkan Foley ni ya, untuk induce. Ini dia ya puan"

Aku nampak dia macam belon kecik, ada tiub. Ok, dah mula berderau.

"Puan akan rasa tak selesa sikit ya"

Ok, bukan sikit la. Tak selesa sangat-sangat!! Mengalir air mata weh..huhu..

Lepas tu, dia selotep tiub yang terjuntai tu kat peha kanan aku.

"Puan boleh je buat apa-apa macam biasa, belon tu hanya akan jatuh kalau bukaan dah capai 4cm. Masa tu kami akan check jalan dan boleh ke labour room. Puan boleh la jalan-jalan untuk cepatkan bukaan"

Aku angguk je. Senak belum hilang.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

30 April, belon tu masih belum jatuh.

"Puan ada rasa contraction?"

Aku geleng.

"Jalan belum bukak lagi. Doa banyak-banyak ya puan"

Aku dah mula cuak, zaimi pun sama. Cuak sebab foley tu belum keluar, dan pelik contraction langsung tak rasa. Sikit pun tak ada.

Dah lepas asar macam tu, baru foley tu terkeluar. Adalah bleeding pink-pink tu. Excited aku masa tu hahaha! Siap call zaimi suruh datang get ready, mungkin akan tolak ke labour room. Tapi lepas check jalan, masih 3.5cm. Sampai ke malam tak ada rasa sakit apa-apa, bukaan maintain 3.5cm.
Zaimi yang terkocoh-kocoh datang tadi, balik macam tu je haha

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1 Mei 2018, pagi tu ada la rasa sikittttt sangat, macam sakit perut nak berak je. Lepas check jalan, 4cm.

"Puan, saya minta izin nak bukakan sikit jalan ya"

Ah sudah, sakit tu weh. Tak sempat jawab, doktor dah buat. Mak datuk sakit!

T_T

Zaimi pun dah ready je kat bawah ward, doktor kata, insyaallah harini bersalin.
Aku dengan zaimi duk gelak-gelak je, ini mesti sebab ramai gila yang whatsapp aku cakap "beranak 1 May la, nanti birthday baby semua orang cuti!"

Kan dah betul2 tak dapat bersalin 3 hari sebelum tu. Aku pun dah bosan gila 3 malam kot tidur hospital. Rindu gila kat anak-anak tak payah cakap la, memang menangis je tengok video-video diorang yang neneknya hantar.

Kebetulan, abadam pulak kena demam campak hari yang sama.
Haru.
Pening kitorang memikir macam mana taknak bagi abadam dekat dengan adik nanti masa dah balik rumah.

Tengah borak-borak, doktor panggil lagi nak check jalan.
Dah 5cm.
Tapi memang tak ada rasa sakit apa pun.
Doktor decide untuk tolak aku ke labour room dah, walaupun tak ada pun ciri-ciri contraction. Just in case doktor kata.

Maka ditolaklah aku ke labour room.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dalam labour room, dalam 1pm. Pasang macam-macam tube kat tangan, insulin, air..
Masih chill je dengan zaimi. Pelik sebab tak sakit. Macam tak percaya dah masuk labour room, walaupun tak sakit sikit pun.

Ada nurse bagi macam kertas laminate. Dia kata, Hospital Putrajaya ni pain free hospital. Ibu yang bersalin boleh pilih method mana untuk kurangkan rasa sakit masa bersalin. Ada gas, ada epidural, dan ada apa lagi entah, tak ingat. Sebab bila nampak je epidural tu, terus rasa yasss i want this!

Datang pakar bius, dia tanya banyak kali, sure tak nak ambil?
Dengan penuh keyakinan.. yasss i want.. walaupun takde rasa sakit pun lagi :))

Maka, bermulalah sesi pasang memasang tiub epidural sambil diorang explain risks semua, cucuk pinggang semua tu. Lepas settle, aku pun baring la kan. Masa ni, dah mula rasa lain macam. Macam tak cukup nafas pun ada. Zaimi pun agaknya nampak aku lain macam, dia tanya aku ok ke tak. Tapi jadi macam tak mampu nak berfikir.

Tiba-tiba, kejadian yang sangat pantas berlaku, bunyi machine yang check jantung baby tu bunyi pelik. Machine check bp yang pasang kat aku pun bunyi pelik! Berbondong-bondong nurse bidan doktor semua masuk, termasuklah seorang doktor pakar, tak silap Prof Maria kot.

Check punya check, prof tu dengan lemah lembut dan sangat keibuannya kata dia risau untuk biarkan aku teruskan untuk cuba VBAC. Dia kata aku kena emergency czer jugak. T_T

Dengan pantasnya, aku disiapkan untuk operation. Laju gila staff dia bekerja. Sangat kagum dalam kepeningan. Prof tu bagitau, diorang akan top up saja epidural tu sampai aku rasa numb. Dah tak boleh bius spinal macam masa czer abamer sebab badan dah ada epidural. Masa ni menyesal pun ada.

Dan dengan lajunya aku ditolak ke bilik bedah. Sempat salam zaimi, dia senyum je suruh aku mengucap banyak-banyak. Ok tiba-tiba sebak masa tu. Huhu..

Sampai je dalam bilik bedah, dengan lajunya pulak diorang angkat aku atas katil kecik tu, letak penghadang atas dada yang dia lapis kain banyak-banyak tu, pasang segala equipment, memang laju gila!

Ada seorang doktor tanya sambil letak pisau dekat perut, "Puan rasa tak pisau ni?"

"Rasa doktor"

Ada beberapa orang duk top up lagi epidural. Doktor yang pegang pisau tu sambil-sambil dia bersembang dengan orang depan dia, dia gerak-gerak pisau tu. "Rasa tak puan?"

"Rasa...", masa ni aku dah start menangis..huhu.. Tak pernah kena hiris hidup-hidup..sakit!

Aku dapat rasa dia gerak-gerak lagi pisau dia, tapi dah makin numb la.

"Kalau bius epidural ni tetap tak jalan, kami akan bius puan penuh ya, puan akan ditidurkan"

Allah.. masa ni aku rasa macam rela perut kena kerat walaupun rasa kena kerat tu! T_T

Tapi Allah Maha Kaya, lepas tu bila doktor suruh gerak kaki, dah tak boleh, dia toreh pun dah tak rasa. Maka tergigil-gigilah aku kesejukan masa diorang bedah aku. Aku boleh nampak sikit-sikit perut aku kena belah ikut lampu. Ada sorang doktor kot, dia perasan, dia distract aku, ajak bersembang hahaha

"Ok tarik!", terasa perut kena rentap masa ni, doktor keluarkan baby. Tapi baby tak menangis pun.
"Besarnya baby ni!", ada sorang teriak. Terus dengar diorang bawak baby yang tak menangis tu ke mana entah, dengar bunyi suction.

Aku dalam hati memang dah remuk.
Aku bayangkan anak aku tak selamat masa tu.. sebab bacaan jantung dia pun problem tadi, start operation pun lambat sebab aku punya bius tu lambat effect..
Sesungguhnya ketika huru hara semua staff dalam tu, aku redha.
Aku pejam mata rapat-rapat. Sedih sangat masa tu.

Tiba-tiba, kuasa Allah, aku dengar baby menangis!
Ya, anak aku selamat! Alhamdulillah!

"Amboi, terbeliak mata baby ya, cari mama ya!", dengar ada staff laung, diorang semua ucap syukur beramai-ramai.

Datang sorang bawakkan baby, tunjukkan yang aku dapat baby perempuan yang sangat besar hahaha!

3.95kg.

Letak baby atas dada, wangi sangat bau dia, subhanallah. Syukur.

"Kami akan bawa baby ke NICU ya puan, puan ambil insulin masa mengandung, jadi baby perlu dipantau untuk 1 hari. Puan ambil kesempatan ni untuk rehat ya"

And just like that, baby terus pergi dibawa nurse. huhu..
Aku pula dibawa terus ke bilik pemulihan. Sejuk sangat-sangat, aku minta nurse selimut aku tebal-tebal dan dekatkan pemanas tu dekat dengan aku. Dan aku pun tertidur..


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Settle semua di bilik pemulihan, aku ditolak semula ke katil aku di ward tadi. Nampak je muka aku, zaimi senyum sampai telinga.

"Tahniah nie", aku tak tau la kenapa, tapi aku memang rasa sangat high masa tu hahaha

"Anak kita comel, mata besar macam adam", kami bertukar senyuman. "Kalau ko pilih untuk czer dari awal haritu, kan senang. Tengok ni, kejap je dah settle semua, kalau bersalin normal tadi, entah-entah tak siap pun lagi", zaimi menyengih. Ada betul jugak cakap dia tu haha.. Nak buat macam mana, aturan Allah.

Memang dia tak bagi langsung aku rasa sakit contraction tu kali ni. Sakit pun masa kena toreh hidup-hidup tu sikit je tadi.

Maka zaimi pun kena la tolong nurse pakaikan stokin TED yang super ketat tu, tolong ikatkan rambut aku, sebelum dia tercongok sorang-sorang sebelah katil sebab aku dah tertidur, again hahaha

Tapi serius, antara kesan epidural pada aku adalah, gatal-gatal, asyik rasa miang, nak garu sana sini, nak tidur pun tak senang daa..


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Esoknya, dapatlah tengok baby, itu pun dah petang. Tapi lambat boleh discajkan dia dekat nicu, sebab zaimi kena uruskan uri dan abadam yang kena demam campak.

Dan disebabkan itu jugak, aku kena discaj sorang-sorang, baby kena admit lagi sekali..

Ya, cerita pengalaman bersalin anak nombor 3 ni masih panjang.
Nanti aku sambung di post seterusnya ;)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Third baby of me, Ayu Zafirah Ahmad Zaimi :)



Sayang sangat bunga mak sorang ni..

To be continue ;)

Saturday, June 6, 2020

Big changes



Pada yang sudah tahu melalui socmed aku yang lain, sejak last aku update blog ni pada 2017 macam tu lebih kurang, sekarang aku dah ada 3 orang anak. Alhamdulillah, dah ada anak perempuan sorang.
Dah 2 tahun dah pulak umurnya. Dah becok. Mengalahkan nenek aku dah ☺️

Anak sulung pun dah masuk darjah 1 sebenarnya tahun 2020 ni, anak nombor dua pulak ikut jejak langkah abang dia, masuk tadika yang sama di Kuala Pilah tu.

Tapi itulah, kita hanya mampu merancang, Allah jua yang menentukan. Rupa-rupanya, tahun 2020 yang rata-rata semua orang bayangkan akan menjadi tahun yang hebat, bertukar menjadi tahun yang menyedihkan. 

Covid-19, PKP, MCO.. masuk hari ni, aku sendiri dah lost count berapa hari dah sebenarnya aku kat rumah.

Work from home.
Social distancing.
Online distance learning.

Pergh.

Tak pernah terfikir dek akal akan hadapi semua ni.

Ha tengoklah, menulis pun tak fokus. Asal nak cerita pasal anak dah bertambah je.
Hopefully aku akan selalu menulis di sini.
Selain facebook dan instagram, harapnya blog ni pun akan jadi sebagai 1 medium diary buat anak-anak aku bila diorang dah besar nanti.

At least, diorang dapat gambaran tentang aku muda-muda dulu macam mana kah!
Oh ya anak perempuan aku namanya Ayu. ;)

Thursday, February 9, 2017

Manis Manis Ayam

"Mak, adam nak ikut mak solat kat atas"
"Ok, jom"


Sejak kebelakangan ni, adam memang suka follow aku solat.
Sibuk carik mana kopiah dia, sebab dia kata, tok ayoh cakap orang lelaki kalau nak solat kena pakai topi solat. 

"Mak tak pakai topi solat ke?"
"Mak perempuan, tak pakai kopiah"
"Mak pakai apa tu?"
"Telekung"
"Oh.. adam pakai topi solat ni"

Hari berikutnya, masa solat sebelah aku, aku perasan dia ikut semua step dari berdiri tegak, rukuk, sujud.. semua dia ikut, tapi mata dia pandang je kat aku.

Allahu anak, mak kau ni dahlah iman nipis, terganggu khusyuk mak..huhu

Usai solat, salam dan peluk, dia duduk atas riba.

"Mak cakap-cakap apa masa solat tu, adam tak dengar"
"Oh, mak baca alhamdulillah (al-fatihah) tu. Kejap lagi mak nak solat isyak, adam nak ikut tak?"
"Nak"
"Ok, nanti masa berdiri tu, letak tangan kat perut. Lepas tu, adam pun baca alhamdulillah tau"
"Oh baca alandulilah ke. Adam pandai"
"Ok, nanti adam baca tau"


Jadi, masa aku nak solat isyak, dia pun ikut aku naik sama.

Masa aku angkat takbir, dia berdiri sambil pandang aku.

"Awahkebat", gittew anak aku angkat takbir..haha

Aku baca iftitah dengan alfatihah, dengarlah dia baca al-fatihah walaupun sekerat. 
Sebab lepas tu dia pergi merata mana tah. Masa aku baca surah, dia datang balik berdiri sebelah.
Dia tengok je muka aku.

Usai solat, salam dan peluk, dia terus tanya.

"Mak, lamanya mak baca alandulilah (alhamdulillah)"
"Oh, lepas baca alhamdulillah, mak baca surah pendek."
"Apa tu mak?"
"Nanti mak dan ayah ajar adam ye?"
"Ok ok, nanti adam pun baca ye mak"


Hari yang lain, waktu maghrib, dia ikut jugak.
Mula-mula nak solat dengan ayah, tapi amir kacau dia, dia ikut aku solat kat atas.

Proses yang sama, dia amek wudhu' cara dia, pakai kopiah, berdiri atas sejadah sebelah aku.
Tanya soalan yang sama, mak pakai apa tu, dan sama jugak, dia mulakan solat dengan awahkebat sambil tengok muka aku.

Nampak macam hari-hari yang lain.
Tenang.

Tapi, sejurus je dah baca separuh dari surah pendek, adam yang dari tadi pandang muka aku, mula memperkemaskan kiam kat tangan dia sambil kepala dia arahkan ke depan.

Sayup-sayup kedengaran adam alunkan bacaan.

"Da da di di du di da da di da di, terima kasih daun keladi.. da da di di du di da da di, aku sudah jatuh hati.."

Sekali dia nyanyi lagu Nurshila Amin la pulak.. T__T
Dia memang suka nyanyi lagu tu, agaknya tiap-tiap kali naik kereta, bila kami bukak Sinar FM, ada lagu tu..wuwuwu..

Ku nak ketawa sangat-sangat tapi ku tahan jebat!

Tarik nafas dalam-dalam...hembus... dan teruskan rukuk, sujud, dan masuk rakaat kedua.
Adam follow.. 
Aku steady..

Masuk je part surah pendek rakaat kedua, dia perkemaskan kiam dia lagi sekali.
Dub dab dub dab jantung aku..
Aih, dadadi didu lagi ke si adam ni?

"Matanya milip milip selalu, rupanya manis manis ayam.. matanya milip milip selalu, rupanya manis manis ayam"


hahahahahah!

Berdekah mak masa solat.
Tewas akhirnya!
Akhirnya batal jugak solat mak..adoilah anak..

Adam nyanyi tu mak rasa boleh kawal lagi, tapi part rupa manis manis ayam tu mak tak tahan wahai anak.. huuu... 



Suka hati kau je tukar lirik lagu Rahimah Rahim tu anak oi..

Jauh di sudut hati mak, harapnya adamlah yang akan imamkan solat jenazah mak nanti..
Insyaallah..


Haih berbalik kepada lirik, macam manalah rupa awek manis manis ayam tu adam..hahaha

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.