Search This Blog

Showing posts with label hobi. Show all posts
Showing posts with label hobi. Show all posts

Tuesday, June 16, 2020

Pada yang suka baca buku lepas tutup lampu

Aku memang antara orang yang suka membaca lepas anak-anak tidur. Sebab, selalunya bila anak-anak belum tidur, nak membaca pun timbul rasa bersalah, macam tak layan diorang pulak. Lagipun bila tiap kali kita nak membaca tu, masa tu lah diorang nak bercakap lah, tanya soalan lah. Nak membaca pun tak feel.

Jadi, haritu masa pergi cari barang kat Mr DIY masa balik Balok tu, adalah ternampak entiti dalam kedai barang baek! Mungkin orang lain dah lama tau kewujudan barang baik ni, tapi aku baru tau weh!

Tengok harga pulak RM3.90 je, terus sambar la kan, why not!




Tadaaa inilah barang baik tu, LED Booklight.

Sangat berbaloi, dengan harga semurah RM3.90, battery included.


Ringan, klip dia pun kemas dan ketat, boleh lentur.
Untuk orang yang suka lipat buku macam aku ni, bolehlah jadikan LED Booklight ni jadi penanda buku jugak eheh..





Inilah rupa dia bila guna dalam gelap. Perhatikan di kiri gambar kelihatan entiti seperti wajah budak yang menakutkan comel.
Keh keh keh memang anak-anak mak pun, balik kampung ni kasi can diorang tidur lewat sikit main game, ayu je dah tidur masa ni.

Jadi, orang sebelah pun tak terganggu dengan cahaya lampu kalau kita nak membaca, terutama yang ada anak kecik yang mak dia tak boleh hilang masa dia tidur macam ayu ni haa.. Jadi, bolehlah cepat habiskan buku, ini tidak, kena tunggu siang atau waktu me time yang lain baru boleh membaca. 

Selalunya sebelum ni, aku selalu nyalakan flash light dari handphone je kalau betul-betul tengah syok baca satu-satu buku tu, ala siapa yang suka membaca mesti tau perasaan tu, perasaan tak sabar nak flip next page, kalau tidur rasa rugi, rasa tazzabaaarrr.. hahaha

Oh ini bukan paid review ya, ini adalah perkongsian keterujaan aku sebab first time jumpa barang baik ni 😆

Terima kasih sebab sudi singgah, baca dan pada yang komen, anda memang awesome 😉

Thursday, June 5, 2014

Akuarium Pejabat

Tension lah lately...
Dengan dapat perkhabaran yang cemas pagi tadi.. huwaaaa..

Eh, silap.
Sebenarnya nak update pasal akuarium lagi..
Haha

Haritu aku gatal pergi beli akuarium kecil,
nak letak kat ofis katanya..

So tadi aku dengan Zaimi keluar jap tengahari, pergi Bahau..
Beli guppy dua ekor..

Tak tau la hidup lama mana ikan ni..
Harapnya lama la..
kikikik...




Leka pulak aku tengok ikan guppy dua ekor ni berenang-renang..
Tenang sikit lara hati ni..wuuuu

Lagi tenang tenung gambar budak tecit ni..



Monday, May 26, 2014

Akuarium Baru!

Ye..
Macam aku cakap haritu, zaimi dah beli akuarium untuk rumah baru kami...
Weehuuuu!!
Semalam siap bawak adam ke pudu beli ikan, memang heaven la situ kan, murah2 semua..
Siap beli hiasan akuarium lagi..
Besar jugaklah saiz akuarium baru laki aku ni, lamalah jugak air nak penuh..
Buat masa ni bela ikan kecik2 je dulu, plus lampam 2 ekor..
Arrghhhh leceh lah update blog guna handphone ni.. Lambat..
Aku attach gambar je lah ye..
Oh by the way, akuarium tu zaimi beli kat Bandar Baru Bangi, nama kedainya 3B..
Belakang raytech yang dekat dengan masjid bumbung hijau yang sebelah pizza san francisco tu.. Kot2 ada yang nak pergi carik gak.. Haha..

Thursday, October 3, 2013

Anak hilang bila tidur malam

Tajuk entry ni boleh jadi tajuk utama suratkhabar tak?
Haha..

Ini kisah anak aku si Adam tu..
Bukan hilang terus.. nauzubillah..

Cuma sejak umur dah nak mencapai 6 bulan ni, dia dah tak nak tidur malam sangat..
Kalau letak dia dalam cot dia, kira ok lah lagi, paling-paling pun dia merengek je sebab tak dapat meniarap..

Tapi bila kitorang laki bini dah tertidur depan tv kat ruang tamu, asalnya Adam tidur dekat tengah-tengah.. Ok lah.. Awal2 tidur tu mesti nampak nyenyak je.. terlopong je mulut budak kecik tu..

Tapi.. bila dah pukul 2.30 pagi macam tu.. Aku mesti terjaga sebab terasa yang adam dah hilang.. dah tak ada kat tengah2.. Bukak je mata.. tepat skali. Memang dah hilang! Tak ada dah kat tengah tu!

Tengok sekeliling, ha amek kau.. jauh dah merayapnya..

Umur belum 6 bulan lagi tapi alhamdulillah adam dah boleh merayap ke depan, boleh pusing2 dalam keadaan meniarap.. dia macam mengensut ke depan guna siku, dia tolak dengan kaki dia.. sampai terangkat-angkat bontot..haha..

Tapi risaulah jugak.. Kitorang ni kadang-kadang bila dah letih sangat, tak perasan adam dah jauh..
Sebab dia tak menangis.. senyap2 je dia pergi merayap.. risau gak dia kutip apa-apa masuk dalam mulut.. Dahlah memang hobi dia masukkan benda dalam mulut sekarang..

Haih la anak.. suka mak tengok adam merayap.. rasa bangga :')

Ye saya suka explore yeay!

Handsome tak saya..hahahah

Reading my first book sampai keluar air liur hahaha

emak <3 adam="" br="">


Alhamdulillah..

p/s: Malam tak nak tidur, pastu orang nak pergi kerja pagi, dia pulak dah mengamuk mengantuk.. apadaaa..

ZzZZzzZZzzz

Tuesday, August 20, 2013

Kesan Bermanja Dengan Kucing



Siapa suka kucing?
Angkat jari!

AKu pun suka kucing jugak, serius.
Kalau jumpa kucing mesti nak pegang, nak usap kepala, nak gosok perut, nak peluk cium.. walaupun kucing kat kedai makan..hehe..

Tapi sejak ada Adam ni, nafsu kena kawal beb.
Sebab kalau boleh tak nak dedah kan Adam kat bulu-bulu kucing lagi.

Nanti dia besar sikit baru aku nak berkecimpung dengan kucing balik.

Memanjakan kucing ni memang ada kesan. Baik kesan buruk, atau kesan baik.

Aku tak nak cerita pasal kesan buruk bermain dan bermanja dengan kucing hari ni, aku nak kongsikan kesan2 positif jika kita sayang kucing ;)



Kucing selalunya akan membuat 'purr' iaitu getaran halus bila dipegang oleh orang yang dia rasa selesa. 'Purr' tu sebenarnya boleh bagi banyak manfaat teraputik. Ewah!

Antara manfaat bermanja dengan kucing kesayangan korang adalah:

1) Kucing boleh membantu melegakan penyakit Dyspnea. Dyspnea adalah sejenis penyakit di mana seseorang itu akan merasa seperti tidak cukup nafas dan tercungap-cungap.

2) 'Purr' kucing mampu untuk memberi kesihatan dan kekuatan kepada tulang orang yang memegang kucing tersebut.

3) Berkomunikasi dan membelai kucing juga mampu untuk merendahkan tekanan darah.

4) 'Purr' kucing juga mampu untuk melegakan jangkitan dan bengkak pada otot badan.

5) Getaran 'purr' dari kucing juga boleh menyembuhkan luka pada otot dan tendon.

6) Membelai dan memelihara kucing di rumah boleh mengurangkan risiko serangan sakit jantung.

7) Dan yang pastinya, membelai kucing mampu melahirkan ketenangan dalam diri.


Ok, pergi peluk cium gomol buah hati bulus masing2!!


p/s: Rindu kekucing kat rumah mak..

Tuesday, January 20, 2009

The Sims 2 Apartment Life Epansion Pack


xde pe pon nk cakap.. aku dh ngabeh kan duit rm30 beli 2 ni..

hoho.. hobby.. pe leh wat.. ngeee~

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me