Pages

Search This Blog

Showing posts with label ikan ku. Show all posts
Showing posts with label ikan ku. Show all posts

Friday, June 13, 2014

Setores Setores

Setores sungguh.
Arghhhh!!

Ya Allah berikanlah aku kekuatan untuk terus bekerja.
Kekadang tu rasa penat.
Kekadang tu rasa nak quit.

Ye. Quit.

Maksudnya hantar surat perletakan jawatan.
Lepas tu duduk rumah.

Tapi itu akal tak waras aku yang bisik.

Akal warasku?
Of course dia suruh sabar.
And take it as a challenge.
Challenges kot. Macam banyak je.


Oh by the way, salah 1 yang aku bengang hari ni, ikan dalam akuarium ofis aku mati sekoq.
wuuuu.


Thursday, June 5, 2014

Akuarium Pejabat

Tension lah lately...
Dengan dapat perkhabaran yang cemas pagi tadi.. huwaaaa..

Eh, silap.
Sebenarnya nak update pasal akuarium lagi..
Haha

Haritu aku gatal pergi beli akuarium kecil,
nak letak kat ofis katanya..

So tadi aku dengan Zaimi keluar jap tengahari, pergi Bahau..
Beli guppy dua ekor..

Tak tau la hidup lama mana ikan ni..
Harapnya lama la..
kikikik...




Leka pulak aku tengok ikan guppy dua ekor ni berenang-renang..
Tenang sikit lara hati ni..wuuuu

Lagi tenang tenung gambar budak tecit ni..



Monday, May 26, 2014

Akuarium Baru!

Ye..
Macam aku cakap haritu, zaimi dah beli akuarium untuk rumah baru kami...
Weehuuuu!!
Semalam siap bawak adam ke pudu beli ikan, memang heaven la situ kan, murah2 semua..
Siap beli hiasan akuarium lagi..
Besar jugaklah saiz akuarium baru laki aku ni, lamalah jugak air nak penuh..
Buat masa ni bela ikan kecik2 je dulu, plus lampam 2 ekor..
Arrghhhh leceh lah update blog guna handphone ni.. Lambat..
Aku attach gambar je lah ye..
Oh by the way, akuarium tu zaimi beli kat Bandar Baru Bangi, nama kedainya 3B..
Belakang raytech yang dekat dengan masjid bumbung hijau yang sebelah pizza san francisco tu.. Kot2 ada yang nak pergi carik gak.. Haha..

Thursday, August 12, 2010

Hati mahu tapi macam tiada jodoh

Hallo hallo..

Aku memang selalu terfikir kenapa kami ni seolah-olah tak ada jodoh.. Aku suka, memang suka sangat-sangat! Tapi dia selalu pergi.. Yang aku suka tu lah yang nak pergi.. Yang lain aku tengok OK je.. tapi kalau dia je, mesti tak kekal lama.. Dia macam tak mahu bersama dengan aku dalam tempoh masa yang lama.. Dah banyak kali dah aku mencuba untuk bersama dia.. Tapi tak berjaya.. Dia pergi jua akhirnya.. T_T

Oh aku bercakap pasal Ikan Guppy ye. Aku memang suka sangat dekat ikan guppy ni.. Lebih-lebih lagi yang ekor dia lawa-lawa..fuh~! Cantik lah!


Tapi itulah.. kat rumah aku ni, macam ada sumpahan pulak kalau bela guppy..
selalu tak tahan lama.. kadang-kadang 2 hari je dah gol.. ikan lain ok pulak hidupnya..


Dah banyak kali dah beli guppy, paling lama pun dia hidup sampai beranak-anak, lepas tu mati dengan anak-anak tu sekali..haha!


Orang selalu cakap ikan guppy lah yang paling senang nak hidup..
Zaimi pun ada cakap, dekat rumah dia ada sekolam ikan guppy..
Semuanya sebab ikan tu cepat membiak..


Tapi tu lah, dekat rumah aku ni dia tak mau menjadi..
Sedihlah jugak..


Kadang-kadang sajalah masuk kedai ikan mana-mana sebab nak tengok ikan ni banyak-banyak berenang dalam akuarium kedai ikan tu.. Dari situ aku boleh nampaklah kedai ikan mana yang ada beli guppy untuk dijual, ataupun dia ternak sendiri dan jual..haha~!



GUppy ni kalau yang cantik tu, ada mencecah dekat RM3 seekor.. kalau yang biasa tu RM1 je, kadang-kadang 50sen pun ada.. Dulu aku dengan Zaimi selalu pergi dekat Pudu tu.. kadang-kadang beli ikan, kadang-kadang pergi sekadar untuk cuci mata je..hihi.. 

Kat Pudu tu memang banyak gila lah jenis ikan.. Guppy ni macam-macam jenis.. Hati memang gatal je nak beli, tapi kalau dah asyik beli asyik mati.. Rasa ralatlah pulak nak beli selalu..


Masa belajar UKM dulu pulak aku selalu pergi dekat kedai akuarium sebelah Warta tu.. Kat depan kedai dia ada akurium yang cantik sangat, siap ada ekosistem lagi.. ada rumput-rumput kayu-kayu bagai.. ikan pun baynyak dia letak dalam akurium tu..perghhh...


Impian aku nak ada akuarium macam tu lah.. Dalam akuarium tu aku nak letak banyak guppy, macam-macam jenis! bestnya! Bilalah nak jadi kenyataan..?

ps: guppy aku beli 2 ekor semalam masih hidup..harap lamalah hidupnya..

Sunday, March 29, 2009

Gedebuk~

Semalam aku & household menyahut la seruan WWF untuk join Earth hour.. Kul 8.30 tepat, kitorang 1 family pon dah tutup lampu dah.. TV tetap on la, kan dia suh tutup lmpu je..kitorang pon pasang la lampu portable je..
dah tu dalam kul 8.45 cam tu angah sampai.. angah nak antar nenek gi umah aku sebab pagi ni nenek nak ikut family aku gi melawat pakcik Jais yang eksiden dan patah tulang rusuk.. eh korang tak kenal pakcik jais kan, lupe lak..
em berbalik pade crite.. pas angah dah sampai tu, kan gelap.. angah din, mak, aul, nenek , abah ngan aku duduk la berlonggok2 depan akuarium kat luar rumah.. lampu akuarium je yg kitorg x swicth off..jadi nmpak la ikan2 emas yg banyak sedang berenang2..
borak punye borak..tetibe mak perasan yang ikan mas yang paling besar, yang aku gi beli jauh di pudu.. dengan bawak ikan tu naik train pe sume..macam dah nak kiok je.. mak dah risau2 dah..ye la..takut mati lak kang ikan tu.. asalnye ikan tu aku beli sepasang.. sekor dah mati hari kedua pas aku beli.. mak riso la yg tinggal ni plak mati.. rm5 tu sekor! jauh ke pudu lak tu beli..huhu..
pastu duk usik2 ikan tu tetap cam pasif je.. jadi aku pon mengikut la cadangan encik zaimi melalui sms untuk menukarkan air akuarium tu separuh.. asal nye nak tukar kul 9.30.. tp mak dah riso sgt2.. tak sampai ati lak aku.. aku pon tukar la air ikan tu..
dah tukar air ikan besela..pastu air mesti berlanyar-lanyar.. jenuh la aku remind mak supaya ati2.. kang jatuh kang susah.. pastu aku riso la ade org lain pon bleh jatuh tpijak air tu.. aku pun gi la amek mop kat dapur nak mop kan.. kan ke murni niat aku tu? aku wat keje tnpe rungutan tau.. mulia ke tak hati aku mase tu?
pastu, mase aku ngah bawah sebatang mop tu ke depan akuarium, aku terpijak 1 lopak air.. dan...
GEDEBUK!
aku tergolek..sakit sungguh tapak tangan belah kiri aku.. sebab menahan badan..
mak dah jerit dah terkejut.. mau nye tak, aku remind dia kemain..last2 aku yang jatuh..
adoyai..
nasib tak tersembam muka..huhuu.. kalu tak mampos rongak aku.. tak nak!
em..last sekali bila dah bukak lampu, aku suruh nenek urutkan tapak tangan aku..reda sikit sakit dia skg..
sian aku..niat aku sgtla baik.. tutup lampu, tolong mak.. last2?
hmm....entahla.. nak dapat extra pahala kot..haha~

Friday, March 13, 2009

Akuarium di Hostel telah di Upgrade!

ye...aku dah upgrade akuarium aku dr segi saiz dan ikan sekali..
haha...
dulu akurium kecik, skg dah 1 kaki lebar...
pastu dulu ikan ade 3 [2 guppy & 1 color],
skg dah ade byk...semalam je aku gatal gi beli lagi 9 ekor...
muahhahahahaa!!!!
entah...seronot lak tgk ikan berenang2 ni...
(^^,)

Saturday, February 28, 2009

Arowana murah di Pudu

wahahahahaah!!!
arini kan..kitorg gi Pudu..
g watpe?
g jalan2 carik ikan...
hoho..
saje g kedai ikan...
sbb kat pudu la jual ikan paling murah sekali...
di area KL selangor ni..
err...bkn ikn makan ye, ikan peliharaan...
kalu ikn mkn, g tesco je...
ya...kitorg g naik tren aje...malas mo drive...
gmbr ni ms nk blik..
zaimi dah beli ikan!!
ikan ape?
ha...jeng3x!
IKAN PEARL AROWANA!
RM43 sahaje..
murah x?
kat bangi ni rm85..
tp yg pearl la..kalu yg red tail golden arowana rm900++
kat bangi rm1200++
tp kalu yg SUPER GOLDEN AROWANA, rm3500++
gile...tapi cantik la, mmg cntik sgt..
ha yg kat belakang aku ni Silver Arowana...
rm28 je sekor..
kalu kat bangi rm60++ gak...
berlambak ikan siver arowana ni...
tp zaimi xnk yg ni, dia kate ikn ni cntik bile besar je, mase kecik kureng sikit..
ha yg kat belakang kitorg ni Yellow Tail Arowana.
rm160...
kalu kat bangi rm200++...
em...Pudu jauh?
xla..
naik train kat sg besi, turun2 je kat stesen pudu jumpe la kedai dia..jalan sikit je..
kos pun rm3.40 je g balik...
tol rm2.60..
kate la myk kete rm5..
tetap murah kos nye dr g beli kat kedai ikan kat warta tu... :)
heheh...aku? aku bela guppy je :P


Thursday, February 26, 2009

Ikan bulu itu jahat??


alamak...pagi td mak mcj ckp ikan bulu pelepah tu dah mati sekor..

sedih weh.... aku beli rm8.50 tu 1! adoyai! boleh mkn nasik 2 hari...

em dah mati nak buat cmane... redha je la... :(


baru je smlm aku tgk dua2 ikan bulu tu men kejar2...

dah mati sekor... mak ckp dia mati agak tragis..sirip dia hilang 1 mcm kene gigit..

hoh??

dasat tu!


pastu bru kejap td mak tepon lg.. mak kate ikan emas mak pulak dah berlobang kat kepala...ekor dah rompong...

?????

keliwon mane lak yg mgerjakan ikan2 kat dlm akuarium tu????



pastu mak kate dia g cekla bgkai ikan bulu pepepah yg mati pg td, mak kerobek la mulut dia...

jeng3x!

rupenye gigi dia tajam! rahang dia besar!


alamak...aku terbeli ikan hanibal ni...

rasenye dia la yg makan kawan dia..

dan dia jugakla yg gigit ikan emas mak yg skg dah nazak...


hmm...


aku rase sah2 la dia yg mkn...sbb sebelum aku beli dia, akuarium tu aman damai je..

adoi rase bersalah lak... :(


dan yg pnting rase rugi!

aku rase kalu bela dia saje xpe, ni sbb ade ikan mas sekali...

skg dia telah di isolate.. xau nak watpe ngan dia..

nak buang, mak kate dh beli mahal2...

nak bagi org boleh je, tp nak bg sape ek?


korg nak?

tp make sure xde ikan lain la..


ikan ni cantik, siyes aku cakap cntik...

unik...sbb dia x nmpak macam ikan..macam bulu pelepah..

hmm....

aku dalam dilema skg...paut ke aku wat lupe je hrge dia rm8.50 dan buang?

ataupun bg org secare free? better dr buang kan?

atau...biar jedia duduk dlm gelas tu...dan menambah jumlah akuarium kat umah aku jd 4???


uwaaaaaaa!!

Monday, February 23, 2009

Gila membela ikan!

heheheh...
entah angin kus kus ape ntah yg mnyinggah kat aku, aku rase gila jap nak membela ikan..
ha tgk kat bwh...
ni akuarium kat umah aku kat semenyih...
aku ngan zaimi yg beli...
hahah...tp last2 bila aku duk ostel mak yg kene jage..kikiki...
kalu korg nampak, kat dlm akuarium tu ade 4 ikan emas, sekor ikan bandaraya dan 2 ekor ikan bulu pelepah..
sbb dia nmpak macam bulu pelepah...
Agungnya ciptaan Allah... Subhanallah...
selain akuarium tu, kat umah aku gak ade 1 ajuarium kecik yg plastik tu, isi ikan guppy abah.. 4 ekor kot? pastu ade 1 lagi akuarium yg lg kecik.. mak isi anak2 guppy... dalam 50 ekor.. sbb 2 guppy betina baru je beranak...hahah!
ha..tgk kat bawah ni lak...
tgk jgn x tgk...

jeng3x!
ni akuarium aku beli siang tadik..
aku letak kat hostel lak...
aku bela 2 guppy and 1 ikan color..
aku pon xtau ikan ape, tp kat kedai tulis ikan kaler..
cantik gak la..kaler pink...
sorry la gmbr x cntik..heheh..
zaimi pon beli akuarium gak letak kat bilik dia..
dia bela ikan Oscar...
ngn ikan2 kecik sbg makanan Oscar tu...
mase nak beli ikan oscar tu semalam.. minah endon yg keje kat kedai tu dah la pelat semacam..
org tanye dia makan ape, dia sebut pelet, tp bunyi mcm carrot..
jadi aku pon namekan ikan oscar zaimi sebagai Carrot..hehehe...
kesimpulannye dalam idup aku skg ade 3+1+1= 5 akuarium... :D

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.