Showing posts with label info. Show all posts
Showing posts with label info. Show all posts

Tuesday, 29 November 2022

Tidak Terlalu Tua Untuk Video Games di Play.org!

Assalamualaikum wbt...

Ada yang lemau-lemau tak macam SR hari ni? Masuk kerja lepas cuti 3 hari? Sesungguhnya SR lemau. Nasib baiklah hari ni tak ada lecture, cuma jaga test student saja. Habis saja jaga test, SR balik office kebetulan dah waktu rehat. Terus SR teringat yang malam semalam SR dan ayu main game bersama-sama. Main di plays.org. Asalnya ada suatu hari tu, SR terbaca post blog Kak Ya, dia ada cerita tentang plays.org ni. SR pula memang jenis suka juga mencuba game game ni, jadi SR pun mainlah dengan ayu malam tadi. 

Jadi tadi dah penat-penat dan kelemauan, SR pun terus buka website plays.org tu. Layan jugalah beberapa game sementara tunggu azan zuhur.

5 Kelebihan Melukis Sebagai Hobi

 5 Kelebihan Melukis Sebagai Hobi


Selepas seharian bekerja, hobi adalah cara terbaik untuk berehat dan berehat.
Ia adalah cara yang hebat untuk berehat dan berseronok sambil mengalihkan fikiran anda daripada apa sahaja yang menyebabkan anda tegang. Anda boleh terlibat dalam hobi yang menyeronokkan ini pada bila-bila masa. Terdapat banyak sebab yang baik untuk memulakan aktiviti hebat ini, tetapi ini adalah 5 teratas!

Thursday, 24 November 2022

20 Faedah Dari Menulis Blog

Memulakan blog yang komprehensif ialah cara terbaik untuk mengawal reputasi dalam talian anda dan memastikan hasil carian Google teratas meninggalkan kesan pertama yang betul.



Catatan blog ialah halaman web kendiri di tapak web anda yang meneroka subtopik blog tertentu. Anda boleh mendapat kedudukan di enjin carian untuk pelbagai kata kunci dengan menulis entri blog. Dalam ilustrasi yang disebutkan di atas, artikel blog anda mungkin membantu syarikat anda mendapat kedudukan di Google untuk "kasut musim luruh." Mereka mempunyai akses ke seluruh tapak web perniagaan anda apabila seseorang mencari kasut musim luruh dan menemui artikel blog anda. Selepas membaca kandungan anda, mereka boleh mengklik "Produk" untuk melihat item pakaian perniagaan anda untuk dijual.

Berikut adalah senarai 20 kelebihan utama memiliki blog di bawah untuk menghentikannya. Bersedia untuk berpendidikan jika anda salah seorang yang belum tahu. Jika anda sudah mempunyai blog, anda boleh mengambil ini sebagai pengesahan mengapa anda melakukan apa yang anda lakukan. Ia juga merupakan tempat yang baik untuk menunjukkan orang yang masih percaya bahawa blog hanyalah diari dalam talian tanpa tujuan sebenar. Seperti yang anda akan lihat, mempunyai blog mempunyai banyak faedah.

Tuesday, 15 November 2022

NASIHAT DATO’ SERI DR. NOOR HISHAM KEPADA PENGUNDI KETIKA PILIHANRAYA UMUM (PRU) KE-15


Menjelang 19 November 2022, iaitu tarikh yang ditetapkan bagi Hari Pengundian bagi Pilihanraya Umum ke-15, KKM mengambil inisiatif untuk menasihatkan orang ramai supaya mengikuti beberapa saranan kesihatan. Ini bagi memastikan proses pengundian dapat berjalan dengan selamat terutamanya dari segi mengurangkan risiko penularan jangkitan COVID-19.

Monday, 24 October 2022

Pelajar IPT Boleh Pulang Mengundi?

 Pelajar institut pengajian tinggi awam dan swasta dibenarkan pulang lebih awal untuk mengundi pada pilihanraya November 2022 ini.


Selamat mengundi buat semua, mari jalankan kewajipan pada negara.

Monday, 26 September 2022

Bolehkah Orang Islam Mengucapkan 'Shalom'?

 Assalamualaikum wbt...



Soalan

Apakah hukum penggunaan perkataan ‘shalom’ secara lafaz/tulis/perbuatan bagi umat islam khususnya di malaysia untuk menyapa orang islam dan bukan islam, dalam satu kelompok ataupun dalam kelopok berasingan? Penggunaan ‘shalom’ ini digunakan oleh kebanyakan anak muda dan menganggap bahawa perkataan shalom hanya sekadar bahasa yang berlainan tapi sama maksudnya dengan lafaz ‘assalamualaikum’.

Ringkasan Jawapan

Agama Islam menganjurkan kepada penganutnya untuk menegur sapa dengan lafaz ucapan ‘assalamualaikum’ yang bermaksud salam sejahtera ke atas kamu, dan ini merupakan salah satu dari sunnah Nabi SAW. 

Friday, 23 September 2022

Bolehkah Kafan Jenazah Guna Kain Selain Putih?

 Soalan:

Assalamu’alaikum S.S Mufti, bagaimanakah kita ingin mengkafankan jenazah di kawasan yang tiada padanya kain kafan berwarna putih ?


Jawapan:

Wa’alaikumussalam w.b.t.

Monday, 1 August 2022

10 KEBAIKAN MAKAN NASI

Majoriti kita sedia maklum bahawa makan nasi mempunyai beberapa kelebihan, tetapi kita mungkin tidak memahami sepenuhnya apakah kelebihan tersebut. Walaupun kelebihan tepat nasi mungkin tidak diketahui umum, satu perkara yang pasti: rasanya sedap! Semua orang suka makan nasi. Ia adalah hidangan sampingan atau hidangan utama yang hebat yang sesuai dengan pelbagai jenis makanan, termasuk daging, tauhu, sayur-sayuran dan banyak lagi! 

Temui 10 kelebihan kesihatan makan nasi secara konsisten dengan membaca entry ini!



Monday, 25 July 2022

Apakah Itu Bon Odori?

 Di Jepun, terdapat satu tempoh masa, serta peristiwa-peristiwa tertentu, di mana orang mendoakan roh saudara mara dan nenek moyang mereka yang telah meninggal dunia agar dapat memperoleh Kebuddhaan(Buddhahood) tanpa penderitaan.

Terdapat banyak acara yang diadakan sekitar 15hb bulan ke-7 dalam kalendar lunar lama, diadakan pada umumnya sepadan dengan tempoh empat hari antara 13 dan 16 Ogos. Sebahagian wilayah Kantō menganggap Obon bermula dari 13 hingga 16 Julai, dan di Hamamatsu juga, Obon diadakan pada bulan Julai atau Ogos bergantung pada kawasan itu.

Monday, 4 July 2022

5 petua menjimatkan wang untuk kanak-kanak dan remaja

Jika kebebasan kewangan adalah matlamat pada masa dewasa, maka menyimpan wang adalah salah satu blok asas yang diperlukan untuk menjadikan matlamat itu menjadi kenyataan. Melainkan anak-anak anda belajar bagaimana untuk menjimatkan wang, bekerja ke arah tempat yang selesa dan berdikari boleh menjadi perjuangan yang sukar bagi mereka (melainkan keluarga anda mempunyai wang tunai yang tidak terhingga). Itulah sebabnya adalah idea yang baik untuk membiasakan mereka dengan idea ini lebih awal supaya ia tidak mengejutkan di kemudian hari.

Friday, 3 June 2022

10 Sebab Mengapa Penghidratan Penting

 Cukup air adalah aspek penting—dan sering diabaikan—untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Apabila kita meningkat usia, ia lebih penting. Orang dewasa berumur 60 tahun ke atas lebih berisiko mengalami dehidrasi atas beberapa sebab, termasuk penurunan semula jadi dalam tahap dahaga dan perubahan komposisi badan. Orang dewasa yang lebih tua juga lebih cenderung untuk mengambil diuretik dan ubat lain yang menyebabkan kehilangan cecair dalam badan. Jika anda bergelut untuk mendapatkan lapan gelas 8 auns air sehari—jumlah yang disyorkan oleh ramai pakar kesihatan—berikut adalah 10 sebab bagus untuk minum lebih banyak.

Monday, 23 May 2022

10 Things You Can Do to Help Save the Earth


1. Conserve Water

The little things can make a big difference. Every time you turn off the water while you're brushing your teeth, you're doing something good. Got a leaky faucet? You might be dripping as much as 90 gallons (340 liters) of water down the drain every day [source: EPA]. So fix it! It's easy and cheap. And stop drinking bottled water. Switch to filtered tap water. You'll save a ton of cash and help reduce a ton of plastic waste in the process.

Saturday, 14 May 2022

YOLO

 YOLO - acronym meaning you only live once, used to express the view that one should make the most of the present moment without worrying about the future.

Saturday, 26 March 2022

Cara Mohon Masuk Sekolah Rendah Kementerian Pendidikan Malaysia

Pendaftaran sekolah secara online boleh dibuat melalui portal KPM secara atas talian iaitu Portal SPS iaitu Modul Pengurusan Murid. Portal SPS dibangunkan untuk memudahkan ibu bapa bagi mendaftar anak-anak mereka bagi kemasukan ke tahun 1.

Sunday, 13 March 2022

Cara Mengenali Tanda Awal Kehamilan Kucing

Adalah penting untuk mengenali tanda-tanda kehamilan yang selamat dan sihat pada kucing anda, sama ada ia sengaja atau tidak disengajakan. Enam tanda kehamilan kucing ini akan membantu anda mengetahui bahawa anda boleh mengharapkan untuk mendapat anak kucing!

Wednesday, 9 February 2022

5 Sebab Kenapa Perlu Bersarapan

Sarapan pagi ialah hidangan pertama yang dimakan selepas bangun dari tidur malam, dan biasanya dimakan pada waktu pagi sebelum memulakan kerja pada hari itu.


Tetapi anda tidak perlu bersusah payah dengan bufet sarapan pagi yang mewah. Mari kita lihat LIMA sebab yang menyatakan kenapa anda perlu mengambil sarapan di waktu pagi.

Friday, 4 February 2022

5 faedah yang anda boleh perolehi daripada menaiki tangga setiap hari!

Jika dibandingkan dengan berlari dan berjalan, menaiki tangga membakar lebih banyak kalori.


Kebanyakan jenis senaman dan sukan memerlukan peralatan, sama ada mendapatkan raket tenis atau kasut larian. Sudah tentu, anda boleh menyertai gim, tetapi itu memerlukan dedikasi, motivasi dan juga mendapatkan jurulatih yang baik. Dan walaupun semua aktiviti ini mungkin tidak kelihatan seperti secawan teh anda, terdapat satu jenis senaman yang sangat bermanfaat dan memerlukan anda melakukan sedikit sahaja - memanjat tangga.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE