Search This Blog

Showing posts with label kuih raya. Show all posts
Showing posts with label kuih raya. Show all posts

Wednesday, July 2, 2014

Rabu Resepi | Kek Teh

Hai uolls..
Harini ubah sikit tema kuih raya ni, kita buat kek raya pulak ok?

Ok tak?


Ceh.. aku ni bajet ada pengikut je segment ni..

hew hew hew..

Bedal sajalah..
Di dalam mindaku, ada orang baca resepi-resepi aku share ni..hahahah
Padahal bukan resepi invented sendiri pun..

Takpalah.. mana tau ada orang cari-cari resepi, tersesat masuk blog aku ni, adalah jugak inputnya ye tak?
hua hua..

Ok, fokus! :P

Bahan-bahannya:

240g buah-buahan kering campuran
120g kulit limau campuran
1/2 cawan air teh pekat (disejukkan dahulu)
180g mentega
180g gula perang
Kulit oren yang diparut (1-2 biji)
2 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk kayu manis (diayak dahulu bersama 1 sudu teh serbuk buah pala)


Cara-caranya:

Cincang buah-buahan kering dan kulit limau, dan rendamkan semalaman dalam air teh.
Pukul mentega dan gula sehingga ringan dan berkrim.
Masukkan kulit limau dan telur, pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan pula buah-buahan, kaup dan balikkan bahan-bahan kering yang telah diayak.
Tuangkan adunan ke dalam acuan, dan bakar dalam ketuhar (175 darjah Celcius) dalam 50 minit.

Ok?

Ini resepi dari buku aku dapat dari Tesco..hee

.

Wednesday, June 25, 2014

Rabu Resepi | Biskut Emping Jagung Berminyak Sapi

Apa khabar puan puan semua hari ni?
Hik hik...

Harini, resepinya adalah Biskut Emping Jagung pulak..


Ala, orang putih panggil cornflakes..
Nenek aku yang melayu pun panggil cornflakes jugak..

Eh ada ke orang yang guna perkataan emping tu ye?

"Pakcik, kedai pakcik ada jual emping jagung tak?"

Hahah.. semua suka dan selesa guna perkataan cornflakes kot ye?
Aku lah salah sorang nya..

Eh, merepek apa lah pulak aku ni?
Ok, let's see the recipe..

Bahan-bahannya:

150g mentega
100g minyak sapi
200g gula halus
2 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
200g emping jagung
100g tepung jagung
200g tepung gandum
100g tepung kastard
Sedikit putih telur (untuk sapuan)
10 biji buah ceri (optional)

Cara-caranya:

Pukul mentega bersama minyak sapi dan gula sehingga kembang.
Masukkan kuning telur, esen vanila dan emping jagung, kemudian kacau.
Masukkan kesemua tepung, dan gaul sehingga sebati.
Selepas itu, bentukkan adunan (bulat-bulat), dan sapukan putih telur.
Letakkan ceri di bahagian atas.
Bakar dalam 15-20 minit.


 Selamat makan kuih raya!


.

Wednesday, June 18, 2014

Rabu Resepi | Biskut Prune

Masih dalam mood menuju raya.. keh keh..
Jadi, resepi biskut raya yang aku nak share hari ini sempena Rabu Resepi adalah Biskut Prune ye puan puan..

Gambar dari resepimaria.blogspot.com

Bahan-bahannya:

200g mentega
150g gula perang halus
2 biji telur
1 camca teh esen vanila
150g prune dicincang
100g tepung kastard
100g tepung jagung
200g tepung gandum

Cara-caranya:

Kacau mentega bersama gula perang halus hingga sebati, dan masukkan telur.
Masukkan pula esen vanila dan prune, kemudian dikacau.
Selepas itu, masukkan ketiga-tiga tepung dan campurkan ke dalam adunan, dan uli.
Canaikan adunan, tekap, dan bakar dalam ketuhar lebih kurang 25-30 minit.

Selamat mencuba ye puan puan..


:)


.

Wednesday, June 11, 2014

Rabu Resepi | Biskut Gajus

Bulan puasa dah nak dekat ni, puasa dah habis ganti ke belum?
Alang-alang nak masuk bulan puasa and raya ni, aku nak share resepi-resepi biskut raya lah untuk segment Rabu Resepi aku ni.

Sumber resepi macam biasalah, aku ambil dari buku resepi emak aku tu.

Manalah tau, dengan perkongsian aku ni, korang try buat, jadi pulak tu, sedap pulak tu.. kih3..

So, aku start dengan resepi Biskut Gajus!


Bahan-bahannya:

150g mentega
150g gula halus
2 biji kuning telur (sebiji untuk sapuan)
1 camca teh esen vanila
100g gajus ditumbuk halus
200g tepung gandum
100g tepung jagung
50g tepung kastard
150g gajus (hiasan atas kuih)

Cara-caranya:

Pukul mentega bersama gula hingga sebati dan kembang, masukkan kuning telur sebiji, esen vanila dan kacau hingga rata.
Masukkan gajus yang telah ditumbuk halus dan kesemua jenis tepung, dan uli.
Bentukan kuih, dan letak gajus.
Sapukan kuning telur di atas semua kuih, dan bakar di dalam ketuhar.

Siap!
Kuih ni dah jarang dah aku jumpa musim raya sekarang..


..

Wednesday, August 7, 2013

Kuih Cornflake Madu y'all!

Weehuuu!
Malam ni aku dengan nana berjaya menyiapkan 3 balang besar kuih cornflake madu hahaha..
Ala siapa yang dah biasa buat mesti buat rolling eyes je kan.. keh3..
Actually kami tak pernah buat pun, selalu nana dengan oboi buat yang kuih cornflake yang macam biskut tu, yang letak ceri kat atas tu..
Malam semalam tetiba terasa nak cuba buat pulak kan.
Google resepi, tengok2 alah.... sonang eh!
Resepinya:
6 sudu besar butter
6 sudu besar gula (boleh adjust ikut taste memasing)
2 sudu besar madu
Coklat rice (untuk tabur atas kuih)
Sekotak cornflake
Caranya:
Cairkan semua bahan kecuali coklat rice dan cornflake dalam kuali dengan api kecil. Agak2 je api tu, takut hangit pulak.
Bila dah cair, kacau2 sikit bagi sekata, terus tuang dalam bekas yang korang dah letak cornflake tu.
Then gaul sampai semua cornflake nampak bersinar, dan bila korang rasa dah cukup manis. Kalau tak cukup manis atau nampak macam ada yang tak sekata, mungkin tak cukul sosnya, boleh lah panas kan lagi. Ikut suka korang.
Lepas tu, letaklah dalam cup kecik2 yang selalu orang buat apam corak tu.. letak ikut koranglah, kalau kedekut letaklah sikit..haha
Lepas tu tabur coklat rice.
Susun elok2 dalam loyang, then bakar dalam oven selama 5-7 minit.. untuk lekatkan kepingan2 cornflake tu.. siap!
Hasilnya meletops! Tapi bila dah bakar rasa manis dia yang melampau akan berkurang, jadi macam just nice :)
Tadaaa!
P/s: siapa malas nak buat bolehlah buat tempahan kat kuih raya cornflake madu ni kat adik aku nanti ye.. especially yang duduk area semenyih.. hihi

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me