Pages

Search This Blog

Showing posts with label lasak. Show all posts
Showing posts with label lasak. Show all posts

Friday, August 8, 2014

Darah Adam | Anak Jatuh Mulut Berdarah

Ya Allah..
Allah SWT saja yang tahu betapa hancur luluh hati kami suami isteri malam tadi.

Adam dah mengantuk sangat, dah banyak kali sebenarnya dia jatuh terduduk.
Lepas tu ayah dia ajak masuk buai, dia ingat ayah dia nak bergurau dengan dia..

Dia punya semangat berlari, tersadung, tersembam ke lantai.
Padahal jalan pun tak stabil lagi, dah nak berlari.

Masa tu lampu dah tutup.
Adam dah meraung.
Aku tergamam.
Zaimi lari pergi bukak lampu.
Ingatkan setakat terhantuk dahi.

Sekali...

Menyembur2 darah keluar dari mulut adam..
Masa tu kami tak tau darah tu samada bibir pecah ke, gigi patah ke atau hidung.

Kau bayangkan, hidung ke bawah muka anak aku habis berdarah.
Dah yang pekat likat.
Merah!

Allah..
Aku dah terketar-ketar..
Kami bawak pergi sinki, adam taknak bagi kerjasama, dia larikan muka dia bila kami nak lap.

Aku dah nangis2.
Baju zaimi dengan baju adam habis merah darah.
Banyak sungguh darah!

Dekat 30 minit jugaklah kami struggle nak settlekan..
Dapatlah lap semua darah..tukar baju semua..

:(

Masa tu aku berdoa sangat.. janganlah gigi yang patah..
Gigi dahlah baru nak keluar..

Lepas dah reda semua..
Bagi ubat gripe water tu..

Adam dah tenang.. dan tertidur..
Tapi bila nak check mulut dia, dia menangis balik sebab tak cukup lena lagi agaknya..
Takpelah, aku cakap kat zaimi malam sikit aku check..
Sementara tu kitorang sapu VCO dekat dalam mulut dia..

Memang malam tadi, adam bangun setiap jam..

"mak..mak...ehekk ehekk"

Bila dengar je bunyi tu aku akan peluk cium dia..usap kepala dia..
Sambil aku bisik kata "mak ada ni.. ada jangan takut ye.. adam kuat.. mak tau adam kuat..."
Sambil aku pun nangis :(

Lepas tu dalam pukul 2, aku suap susu..
Habis 7 oz.. Lepas tu baru nampak dia macam lena sikit..
So aku pun suluhlah mulut dia..





Bawah tak teruk sangat..
Atas teruk..
Alhamdulillah luka dah kering..
Bagus VCO tu, memang serasi dengan adam..
Lagipun VCO tu memang yang boleh dimakan, jadi tak risau sangat nak sapu walaupun dalam mulut..

Lepas suluh aku sapu lagi sikit, kali ni lagi sekata sebab mula-mula tadi adam menggelupur..
Bibir atas dia memang bengkak sikit..
Dahi pun ada lebam sikit..

Alhamdulillah pagi tadi dah ok..
Tapi tu lah, dah lupa kot kat sakit tu, pagi tadi berlari lagi, panjat basikal lagi..
Haih la anak emak..

Tuesday, November 26, 2013

Aksi Seksi Dalam Kereta Merah

Sekarang ni makan memang takmau duduk diam-diam dah si adam ni..
Memang harus duduk dalam walker merah dia tu..haha..

Lepas tu makan mesti comot..
Nak buat bunyi 'brrr' la..
Nak makan mainan la..
Nak tangkap sudu lah..
Nak gerak sana sini..

Lepas makan mesti baju dah tak rupa baju..
haha..

Harus tukar tak pun mandikan je si adam ni..

Ini kejadian seksi semalam lah ni..
Dah sudah makan, dah cabut baju tapi still nak duduk dalam kereta merah dia tu..
Bila tertekan butang je, keluar lah lampu macam siren dengan lagu-lagu..
Lagu teddy bear lah, marry had a little lamb lah, bingo lah..
Kekadang tertekang butang honk, dia ada bunyi macam kereta tengah drift..
Lagilah si guguman ni tak nak keluar dari walker tu..






Dah separuh bogel pun nak duduk gak dalam tu..
Aiyak!

Guguman?
Oh tu gelaran manja kat adam..kikiki

Gugu tu bunyi yang adam buat masa dia dalam 2-3 bulan dulu..
Lepas tu aku suka julang dia ke atas dengan tangan, buat dia macam tengah terbang tu..
So nampak macam superhero, instead of Superman, aku panggil dia Guguman..

:P

p/s: lasak weiiiii Adam Zuhairi sekarang.. go go Guguman!

Friday, November 22, 2013

Sweater Itu

Sweater yang sama, budak lelaki yang sama, waktu dan saiz yang berbeza.. gittew..

Apa aku merepek ni jah?

haha..

Takde apa pun, just semalam sementara tunggu nasik arab siap ditapau, saja pakaikan adam jaket yang emak aku belikan untuk dia masa umur dia 2 bulan nak masuk 3 bulan dulu.. kisahnya sebab aku dah nak start masuk kerja balik lepas cuti bersalin 3 bulan tu, dan aku dan zaimi decide nak letak adam dekat pengasuh area Kuala Pilah je memandangkan kami dua2 kerja kat Kuala Pilah kan..

Jadi, bila nak letak adam kat Kuala Pilah, maksudnya adam kena ikut kitorang travel pagi-pagi tiap-tiap hari.. adam kan kecik sangat lagi masa tu, jadi memang kena selimut apa semua sebab takut dia kesejukan kena air cond kereta..

29 Jun, adam hampir nak masuk 3 bulan


Emak aku belikanlah jaket tu, buat selimut adam katanya.. Nanti dah besar sikit, boleh pakai macam sweater..

So semalam aku pun gatal pakaikan dekat adam, lagipun cuaca macam sejuk sikit semalam..

21 November, hampir nak masuk 8 bulan


Nampaklah anak aku dah membesar.. Alhamdulillah..
Syukur padaMu yaAllah..

:)

dan bukan senang nak snap gambar baby sorang ni..
hahaha!

gerak sana gerak sini..





Love you Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi..
Love you too Ahmad Zaimi Bin Mohd Zawawi..


:D

Tuesday, November 12, 2013

Cara mengawal baby 7 bulan merangkak merata!

Sejak dah masuk umur 7 bulan ni, adam memang lasak.
Super duper lasak!

Mak oi..
Pantang lepa sikit je mesti dah merangkak sana sini..
Masuk bawah meja, duduk bawah buai, pergi hantuk kepala dekat almari tv, jilat lantai, kutip itu ini..



Subhanallah.. dasyat sungguh ciptaan Allah..

AKu happy gila anak aku aktif macam tu, tapi pada masa yang sama, risau dengan kesihatan adam, ye lah, semberono je semua benda masuk mulut.. plus, emak ayah pun serius penat tahap panjat gunung punya nak mengejar adam.. fuh fuh fuh!

Sehari dua ni pulak, zaimi demam.
Ya Allah.. orang jarang demam lah katakan.. dah 2 tahun kot zaimi tak demam.. bila demam, memang melepek. Maka, aku lah yang terhencut-hencut tertonggeng tonggeng menguruskan rumah + jaga adam yang super lasak..

T_T


Tobat aku memang salute dengan perempuan2 yang duduk asing dengan suami atas kekangan tempat kerja, dan jaga anak sorang-sorang masa suami tak ada.. tabik!

Sebab memang sangat penat.

ke sebab anak aku buas tak tau lah kan?
Ye lah, sejak lahir lagi, bila ada je orang jumpa adam, dan nampak je pusar adam ada dua, mesti akan cakap:

"Buas ni budak ada pusar dua"

"hah ada dua pusar.. degil ni!"

"dua pusar ni nak kahwin dua ni" ~ this i don't like! sebab lakiku pun dua pusar T_____T


Makanya.. kami decide untuk break the principe.. asalnya kami memang tak nak ajar adam naik walker.. tapi.. nampaknya itu je cara terbaik untuk win-win situation kami tiga beranak..hahahah

lagipun, adam memang dah naik walker kat rumah pengasuh dia.. pengasuh risau nak biar dia merangkak tak tentu arah sebab dia suka jilat everything!

so, semalam ke Manjaku kat taipan tu, dan beli.





Masa mula-mula testing walker kat kedai tu, dia diam je, tak nangis.. bila dah sampai rumah, nangis plak!

Arghhhh! jangan adam! please!! Karang melayang gitu je duit emak kang..huhu

Tapi nasiblah dia nangis kejap je..pheww..

pagi tadi dah ok dah..
baik punya layan babyTv sambil duduk dalam walker.. tapi dia tak reti lagilah nak gerak gerak..
statik je dalam tu..hehe




Dan, cot dia yang kat dalam bilik pun, kitorang letak dekat hall je, in case dia dah letih naik walker, boleh baring2 dalam cot sambil tengok tv sementara kitorang buat kerja lain.. masak mandi etc..



harapnya ok lah untuk beberapa ketika sebelum dia dapat lesen berdiri dan bertateh lak.. hahaha

Tapi aku dengan zaimi tak kurus-kurus gak lagi..kah kah kah

p/s: abaikan je lah rumah kami yang penuh dengan barang adam everywhere.. huhu

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.