Pages

Search This Blog

Showing posts with label malu. Show all posts
Showing posts with label malu. Show all posts

Friday, November 6, 2009

Patut ke tak?

Hello selamat pagi semua!

Pagi ini redup ye di sini.
Sampai rase mau tido balik..haha!

Emm..tadi aku belek2 la dompet sendiri..
AKu cek sume2 pe yang ade, buang ape2 yang tak patut..
ber gram2 la jugak jisim benda yang tak sepatutnye ade dalam dompet aku tu..huhu..

Pastu aku ternampak la MyKad aku..
pfft..

Trus memory mase gi amek exam PTD aritu kembali..
cet..

Mase aku gi amek exam PTD aritu,
kan kene bawak MyKad..
MyKad & slip exam tu kene letak atas meja,
nanti ade orang datang cek,
untuk membuktikan betul ke kite yang akan duduki sendiri exam tu..

FIne, aku pun wat la mengikut arahan..
Pastu ade la sorang mamat yang ditugaskan cek dari meja ke meja..

Tengah aku khusyuk melayan otak aku yang berkarat ni jawab soklan sejarah & pengetahuan am tu,
mamat tu pun sampai kat meja aku..
dia amek la MyKad aku, pastu dia tengok aku lame..

Aku bukan jenis perasan [sbb tak lawo pung],
aku tgk la dia balik.
Aku pun dengan separa sopan [sbb dia ganggu konsentrasi aku],
tanye la dia,

"Ye Encik?? Ada ape?"

Pastu dia jawab,

"Ni betol ke awak? Apsal lain sangat?"

"Hoh?? Saye le tu, 5 tahun lepas.."

Pastu dia senyum, letak MyKad aku, and blah..

Kebluran aku seketika....
ha ni la MyKad aku..
Lain sangat ke?
Ha ni lak gambar pasport aku yang terkini..
Lain sangat2 sangat2 ke??
Aku takde pun wat plastic surgery ke hape ke..

Patut ke aku gi wat MyKad baru?

adei..

Thursday, September 3, 2009

Karma 5 Sen


Phew lame giles aku tak update blog..
Malas menguasai diri..
Pastu sebulan gak aku kerja part time..
Letih sikit oh~

Kepada yang follow & comment & singgah, thanks!
=)


emm..semalam aku pergi berbuka puase ngan Zaimi & his sisters..
makan nasi lemak Antarabangsa..best woa!

bese la..perjalanan dari Bangi ni ke Gombak sana agak jauh dan memerlukan beberapa kali bayaran tol..
Oh kitorang makan yang kat sebelah UIA punye kedai, yang franchaise.

Ok, berbalik pade cerita tol.
Dah abeh2 makan pe sume, pas hantar adik zaimi balik UIA,
kitorang pun menuju ke Damansara untuk antar kakak zaimi lak..
dari gombak ke damansara tu kitorang lalu 1 tol..
bayaran dia rm1.60..

aku bukak la laci syiling dalam kete aku ni untuk ambik duit kecik nak bayar tol tu..
ada 2 keping note rm1, sekeping 50sen, dan 3 keping 5 sen..
tpikir la dek kepala otak aku xnk pecahkan note rm1 tu, and nak bayar gune duit 5sen tu..
sbb kalau tak, tak tau gak nak gune duit 5 sen tu kat mane..

jadi aku pun hulurla sekeping rm1, sekeping 50sen & 2keping 5sen kat zaimi..untuk dihulurkan ke Tol Gate Girl tu..
hehe..selamat duit 5 sen tu.. aku siap menegakkan kebenaran yang 5sen pun duit jugak..pe salahnye kan..

Tapi tu la.. Karma does exist!

Dah aku ngan zaimi on the way balik ke UKM, kene lalu tol Sungai Besi lak.. Bayaran dia rm1.30..
dah xde syiling dah mase tu.. jadi kami pun bayar gune 2 keping note rm1..
balance dia kan 70sen kan?
mase zaimi hand in 70sen tu kat aku..aku terkesima..
70sen itu terdiri daripada sekeping 50sen, sekeping 10sen dan..

2 KEPING 5SEN!

terus aku terngiang2 lagu..
"What u give...U get back.."

Saturday, July 11, 2009

Bangla ke??

kejadian ini adalah kejadian kisah benar yang berlaku mase aku isi minyak kereta kat stesyen minyak Petronas Semenyih lebih kurang kul 10.30 pagi tadi..
kejadian yang buat aku asik teringat..
cerita bermula apabila sesampainye aku kat pekan semenyih [aku nak balik umah],
tetibe aku ternotice yang minyak aku dah tahap oren.. bagi sebuah kereta kancil model EX850, bila simbol oren itu menyala, beerti aku harus refill minyak aku..kereta lain aku tak tau ye, maaf..
pastu, aku masuk la stsyen minyak tu.. alamak ai.. penuh lak..
aku pun beraturkan lah Wukepi ku.. [wukepi itu name kancil aku, derive from WKP]..
lebih kurang 2 minit beratur.. aku pun sempat la memandang pada lelaki yang sedang isi minyak kereta kat depan..
kereta dia jenis Pajero kot.. lame aku tunggu, mungkin dia isi minyak penuh kot?
pastu brader tu macam perasan yang aku tengok dia isi minyak, dia pun senyum kat aku.. aku senyum la balik, tak luak pun.. haha..
pastu, pas je nozzle minyak dia letak, pajero tu gerak.. parking kat tepi tempat isi angin..
isi angin la plak kot..
maka aku pun masuk la kat tempat pajero tadi.. brader tadi masih duk tercegat kat tepi pam tu duk sengih2 ala2 bangla tengah tunggu orang suh dia isikan minyak..
pastu aku pun nak la gi bayar duit minyak tu kat kaunter.. brader tu duk tengok2 sengeh2..
lantas aku pun secara refleknye berpikir,
"Oh ni pekerja baru agaknye, bangla ni tak dapat uniform lagik.."
aku pun dah nmpak dia macam sukerela je nak tolong aku, aku pun berbunyik..
"Bayar kat U je leh kan?", sambil menghulur note rm10.. [aku xde duit, rm10 pun jadila kan..]
dia pun menjwab..
"boley", sambil tersenyum menyambut note rm10 tu..
aku pun tengok la dia duk berjalan ke depan tu nak gi bayar.. aku tunggu la kat tepi pam sambil tangan dah sdia nak angkat nozzle..
pas dia bayar, aku tengok dia jalan gi kat pajero tadi..
sempat jugak dia senyum kat aku, dia naik pajero tu dan pajero tu pun bergerak meninggalkan stesyen Petronas tu..
erkk??
aku terkesima..
aku ingatkan bangla baru kerja..haha!
tak pasal2 je..
aku tak tahan gile nak gelak! bleh lak aku jadi boss suh orang bayar kan kat depan..hahahahah!
nasib ko ler brader..
kepada lelaki, jangan mengorat di stesyen minyak,
nnti org ingat anda pekerja baru..
worst, org ingat anda bangla/myanmar..hahahahah!
ps: brader, kalau lou bace blog gua, gua nak mintak maaf ye..
lu nmpak cam hero hindustan..sbb tu gua ingat lu bangla..
sorry!!!!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.