Pages

Search This Blog

Showing posts with label nasi goreng. Show all posts
Showing posts with label nasi goreng. Show all posts

Thursday, October 31, 2013

Panduan Pilihan Makanan Untuk Bayi 6 Bulan ke Atas

Memang sejak Adam dah menjangkau umur 6 bulan ni, rasa excited semacam.
Ye lah, budak tu dah boleh makan, bukan setakat minum susu je.. :)

Adam Zuhairi!


Aku memang tak sempat nak buat research pasal pemakanan bayi ni, makanya dengan yakin aku dengan laki aku pergi Giant beli bahan-bahan..

Awal-awal dulu bagi Cerelac je kat Adam, masa tu nak ajar dia macam mana nak makan.. tapi bila discuss dengan kawan-kawan yang kebanyakkannya dah jadi emak orang ni, actually cerelac tu tak bagus untuk baby..

Baru den tau.. huhu..

So, jom lah masak sendiri untuk anak..

Dah pergi tanpa research kan, aku pun beli lah ikan tenggiri, broccoli apa semua..

Hamek kau.. rupanya belum boleh..hik hik.. malu rasanya..

So guna untuk goreng nasik ayah adam je lah.. :P



So check balik, aku pun ada beli cauliflower tu..
ha.. masib cauliflower dah boleh bagi..

So, aku pun buat bubur nasik, rebus cauliflower dengan kismis..
Lepas tu blend semua sekali..
Alhamdulillah adam makan :D

So aku nak share kat sini panduan apa yang boleh dan apa yang belum boleh untuk budak 6 bulan ke atas.. kecuali Pork tu lah.. sah sah haram.. huu..



Dan jangan letak garam gula ye untuk baby..
Tak elok untuk buah pinggang si manja anda..

Cewah!

Dan ada jugak 4 days rule masa mula-mula nak introduce certain new food. Maksudnya kena bagi makanan yang sama selama 4 hari. Dari sini baru boleh detect anak tu allergik atau tak kat makanan baru tu..

Selamat memasak!


Tuesday, August 16, 2011

Nasi Goreng Hawaii

Apa?
Nasi goreng hawaii itu apekah?

Wuu..
Tetiba aku terbangun pukul 1.45 tadi.. Sedar sedar, lampu kat ruang tamu dah berkelip2..

Adoi..masalah..



Bangun, totop lampu, masuk bilik balik.. Mata tamau pejam plak..

Esok dahla nak keje..gulp..

Macam macam teringat waktu2 macam ni.. Fikiran pon dah jauh menerawang..

Last sekali encik perut terasa lapar..

Terbayang plak nasi goreng hawaii kat Amirul Tomyam.. Sedapnyaa!

Eh, korang tau tak perkataan tomyam pon dah masuk kamus dewan?

Hehe..
Lapor weh..

Tuesday, February 17, 2009

Three of a Kind

tadi pas mgrib kitorg g libry..
mencarik jurnal tul esaimen Dr Bad..
adoi...payah gak nak carik jurnal neh..
aku dah la x reti bende2 tenet2 ni :P
hahaha...
ade la jumpe..
tp x byk..
lgpon dah mlm..
asik tpikir libry nak tutup dah je..
pas mensiap tu, kitorg pon g la bank amek duit...
maklumlah kitowang ni byk duit kat bank tu..'
kang x amek kang sian lak kat duit tu duk bhimpit2...
haha...
pastu g la mkn kat kedai pe name ntah kat seksyen 16 ni...
main food dia char kuey tiow...
zaimi order la char kuey tiow tu..
aku melantak nasi goreng sotong bersame telur bungkus..
pastu otak2 2 keping..hehe...
tgh duk mkn, kitowang tgk la tv kat skrin besar kedai dia tu..
kedai tu tayang tv3..
citer cina..
kire citer tu baru start la mase tu..
memula citer dia aku nengok cam bese2 je..
TAPI!
Jalan citer dia menarik..
wat aku asik nak tgk je..
nak sinopsis ke?
ha.. malas aku nak taip...
hehe...
punye la syok tgk citer..
kang duduk saje kang ape lak kate org kedai ni..
maka ordr la kerang bakar lak..
haha...
air pon order gak..
:P
hambek...
duk kedai tu dr kul 9.50..
sampai kul 12...
citer nye pasal!
ha.. ni la org yg btanggung jwb wat aku x reti2 nak balik...
keh keh!
korg tgk x?

kalu x tgk lg gi la tgk...

haha..x pasal2 aku tgk 'wayang' malam ni~

Saturday, February 14, 2009

14 February yg bosan....


6.50 am: semayang subuh


7.05 am: tido balik (nantok la, mlm td tido kul 4)


11.45 am: br bgn..hak hak! dasat tol..


11.46 am: tepon mak, mak ckp ikan guppy dah beranak.. kiranya aku dapat cucu arini.. mak lak dapat cicit.. hahaha


12.00 pm: mandi daa...


12.20 pm: call zaimi.. saje je..


12.24 pm: call nenek lak.. nenek ikut alang balik kuantan.. mase aku call diorg dah sampai Lanchang.. sebelum tu dorg g kubor atok..


12.40 pm: duk kat ruang tamu men tenet..


1 pm: goreng nasik..


1.15 pm: melantak nasik goreng..


SERIUS BORING!!


1.45 pm: zohor..


2.30 pm: zaimi kate Jaji ajak dia kuar mkn kat Amer Ali..


3 pm: zaimi dah kuar........aku? aku x gi..dia nk jumpa kawan laki dia.. aku nak pon wat boring je kot...


3++ pm: aku masih maen tenet.. hapdet blog duit..haha..


4 pm: aku dah mati kutu.. boring teramat.. masuk bilik, tido..


4++ pm: tkejut sbb pintu bilik kene hempas angin.. cinabeng tol.. aku marah!


4.40 pm: arhh! malas ah tido dah.. kuar g kat laptop balik dlm pikiran yg kosong.. termangu2 xtau nak watpe..


4.45 pm: asar lak..


5 pm: zaimi kate dia dah balik..


5.10 pm: YM ngn zaimi..


5. 30 pm: hati memberontak! bosan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


5.31 pm: post blog ni!


huh!


Wednesday, January 21, 2009

Portable Gas.. haha!!

weehuu..
td gak aku ngn zaimi g cr brg2 dapor..haha! setelah g meminjam dapor yg comel itu, arini mula lah lembaran memasak sendiri di hostel.. ala yg simple2 je.. bukan menggulai pon.. setakat bende goreng2 jer..


ha.. periuk nasik comel tu aku bwk dr umah. tu mak nye.. bleh la.. hanye leh masak 2 pinggan nasik je pon.. pastu dlm jug kuning tu beras.. aku beli 1kg je td..haha.. x larat nak bwk naik berat2.. dhla duk tgkat 4.. blok 5 lak tu.. atas bukit.. pastu beli telur 5 biji je.. ngn beberape rencah nasik goreng.. huhu..



ha.. ni la dapur comel yg bergas kecil tu.. tgk.. leh simpan dlm beg je.. nenek nye ni.. aku pinjam.. hehe..



ha ni la rupe dier pas kuar dr beg.. cumil! hoho~



dan.. inilah hasilnye! nasik goreng ayam yg sedap! nyum nyum..
nak??
(^^,)




Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.