Pages

Search This Blog

Showing posts with label pengalaman. Show all posts
Showing posts with label pengalaman. Show all posts

Sunday, June 7, 2020

Pasca bersalin anak ketiga | Ayu Zafirah

Terima kasih diucapkan kepada reader yang sudi baca pengalaman bersalinkan Ayu Zafirah dalam entry yang lepas (SINI). :)

Jadi, macam yang aku cakap pada entry lepas, kisah bersalinkan ayu memang panjang, sebab walaupun dah selesai czer, ada episod lain pula menanti kami sekeluarga huhu..

Let's.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2 Mei 2018.

Setelah hampir 24jam aku czer, baby masih belum dapat discharge dari NICU. Doktor kata, insyaallah petang. Jadi, bila dah macam tu, zaimi pun uruskan tanam uri dan bawa abadam pergi klinik semua dulu. Aku pun hanya berehat je kat ward. Dalam tengahari, nurse datang cabut tiub kencing. Doktor dari HO, MO, student pun ada datang round ward, mesti singgah kat katil aku.

Ada sorang MO ni, dia macam nak ajar HO dia. Jadi, aku pun seperti biasa jadi subjek pelajaran la hahaha.. Ada yang kata parut aku terlebih panjang dari biasa, MO tu kata sebab baby besar, jadi diorang potong panjang sikit. Macam-macam lagi lah. Aku tak berapa rajin nak dengar sebab teringat kat baby.

Dulu masa czer abamer tu, alang dengan mak gilir-gilir jaga dekat ward. Masa baby ketiga ni, aku kata tak apa, biar aku sendiri je. Temankan aku pun, buat letih diorang je. Tidur atas kerusi, buat sakit badan. Aku ok je sorang-sorang. Nurse ramai, diorang boleh jagakan aku, insyaallah.

Lepas rasa dah berani sikit, aku mula slow-slow turun dari katil. Sorang-sorang. Jalan slow-slow ke bilik air, cuba untuk kencing walaupun rasa ngilu kat tempat jahit kan. Hadap je la. Bukan senang nak hapuskan dosa, pujuk diri sendiri macam tu je lah.

Dalam 11 lebih, nurse kata kalau nak pergi tengok baby, diorang boleh bawakkan. Apa lagi, mestilah nak! Maka aku yang gajah ni pun ditolak ke NICU dengan wheelchair. Kesian aku dekat akak nurse yang tolak tu, tapi aku nak jalan sendiri dia tak bagi.

Sampai je kat NICU, cari baby. Serius, rasa macam confuse gilaa.. mana satu baby aku daa? Sama je semua baby hahaha! Bila sampai je kat baby aku, rasa bahagia gila dapat bau dia.
Doktor dalam tu pun bagitau baby dah boleh discaj, tapi bukan dengan aku la, kena ayah dia yang setelkan documentation semua. Ayah pulak lambat baru boleh datang hospital, maka tinggallah baby dekat beberapa jam jugak dalam tu sorang-sorang lagi dalam baby cot dia. Dahlah malam tadi dia tidur asing. 

Petang lepas asar, baru baby discaj dari NICU, tapi ayah pulak dah kena balik, sebab dah habis waktu melawat. Jadi, bermulalah detik jaga baby sorang-sorang dalam keadaan diri yang sangat fragile, terasa bahagian perut dan rahim terbuai-buai pun ada, sebab baru nak biasakan diri tak ada baby dalam kandungan kan.

Baby memang tak lena tidur, sebab macam dua anak sebelum ni, susu aku belum ada. Masa adam aku panik, masa amir dah boleh relaks, masa yang ketiga ni, aku gigih cuba. Baby pun gigih! Tapi, rezeki dia belum ada. Tapi tak apa, nurse kata keep on bagi walaupun belum ada, nanti keluarlah tu katanya. Ok fine. Ikut saja.

Yang best czer ni, lepas bersalin boleh bersila. Keh keh.. jadi tak rasa seksa sangat. Cuma kesian kat anak, dia macam lapar. Malam tu jugak dah mula tingtong tak cukup tidur. Baby kan, dia sejam sekali bangun. Sumpah tak sabar nak balik. Memandangkan ini malam kedua selepas czer, doktor kata kalau everything is fine, esok aku boleh discaj sebab lepas czer, memang kena tahan ward dua malam.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

3 Mei 2018. Muka dan mata baby makin kuning. 


Ah sudah, ini mesti jaundice. Samalah macam abang-abang dia jugak ni. Penyebabnya adalah parents darah O. Doktor kata sebab ambil insulin masa pregnant pun sama. Dah dapat surat discaj ibu, tapi doktor dah perasan anak aku makin kuning. Terus paeds check semua. Zaimi pulak tak sampai lagi, sebab dia balik senawang pulak sekejap dengan abadam. Aku dah terfikir dah, silap-silap aku kena warded pulak lagi bersama baby macam masa dengan abadam dulu, tapi bukan kat sini, dengan Pusat Bersalin Risiko Rendah. Haih..

Tapi, jangkaan aku meleset. 2013 bukan 2018. Baby kena admit ke SCN, tapi aku discaj. Mula-mula aku tak faham. Rupanya, malam ni baby kena tidur di SCN sebab nak kena tidur bawah lampu biru, nak turunkan bilirubin dia. Aku? Aku tak dapat katil macam dulu tu dah, aku kalau nak, tunggu lah di kerusi-kerusi luar dan dalam ward. Tak boleh duduk sebelah babycot dia selalu pun, boleh ambil masa nak susukan je. Disebabkan zaimi sedikit lambat nak discajkan aku, makan dengan sayunya aku tengok je lah nurse tolak baby pergi dulu ke SCN..huhu.. 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Puan boleh tunggu, tak ada masalah. Cuma kalau puan ada di sini, kami akan pastikan baby hanya minum susu dari puan. Formula milk tidak dibenarkan. Tapi memandangkan puan masih tak ada susu, dan puan juga masih letih dan sakit operation, kalau puan nak balik pun tak ada masalah, kalau puan tak ada, kami boleh back up formula milk"

Aku hanya mengangguk faham. Setelah pertimbang segalanya, kami buat keputusan tinggalkan baby. Doktor kata, nanti lepas dia minum dan kencing beberapa kali, insyaallah bacaan akan turun, dan boleh discaj. Maka, tinggallah baby, again. Sampai rumah mak, peluk abang-abang erat-erat. Sedih tengok abadam muka dan badan tompok-tompok sebab sapu calamine lotion. Terus dia tanya, mana baby? Lagi bertambah sedih sebab fikir esok, kalau dah bawak balik baby pun, dia tetatp tak boleh dekat, sebab kalau chicken pox dia tu jangkit kat baby, lagi parah. Tidurlah aku malam tu bertemankan abang-abang tanpa adik baby..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

4 Mei 2018, hari Jumaat. Hospital belum call lagi kata baby dah boleh discaj, jadi zaimi kata nak pergi buat mykid baby dulu dan langsung solat Jumaat. Czer tahun 2018 ni, ada peraturan baru yang tak ada masa zaman czer abamer dulu, iaitu setiap pagi dan petang, selama 10 hari, kena pergi ke Klinik Kesihatan berdekatan untuk cucuk heparin. Heparin dibekalkan, jarun tak dibekalkan. Kalau bekalkan pun belum tentu aku tau nak cucuk macam mana. Siap ada kertas log sebagai bukti, ibu pergi cucuk heparin tu. 

Allah.. sumpah, sangat leceh. Tapi follow jugak sebab nurse kata bimbang ada kes darah beku, sebab ada kes ibu mati darah beku dalam organ. Gulp! Jadi pagi tu actually kali kedua la aku ke KK Semenyih untuk cucuk, semalamnya masa on the way balik rumah, dah singgah. Lepas waktu pejabat pulak kan, kena sobar je la dengar 'keikhlasan' nurse yang panjang lebar bercerita tentang lecehnya da nak kena keluar dari rumah semata-mata nak cucuk patient. Maaflah nurse, bukan saya yang buat rules. 

Dalam pukul 3 hospital call kata dah boleh bawa balik baby Alhamdulillah. Maka pergilah ambil baby, balik tu singgah balik ke KK untuk cucuk yang petang pulak. Tapi kali ni nurse tu dah cool down, mungkin semalam tu gaduh dengan laki dia kot kih kih..



Sampai rumah dalam 7 lebih, abadam tengok dari jauh je. Nampak air mata dia bergenang, tapi abadam ni memang jenis anak yang taat. Dia tak datang pun. Dia siap cakap, "Nanti abang sihat, abang tengok adik ya". Malam tu jugak, zaimi bawak abadam balik Senawang...

Tinggallah abamer je dapat gomol adik dia..


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Lepas tu, untuk beberapa hari pulak aku, dengan bantuan abah dan nana, bawa baby pergi cucuk tapak kaki untuk dapatkan bacaan jaundice yang lambat gilaaa nak surut, cucuk aku punya heparin, kena bawa baby pergi check up pendengaran, tiba-tiba masa terdekat tu jugak ada PRU, cuti peristiwa, kena pergi hospital Kajang pulak untuk check jaundice..

Sumpah aku tahu sangat semua dalam rumah tu penat membantu aku. Hanya Allah dapat membalas. Zaimi memang kena kuarantinkan abadam, sebab tu kena minta bantuan abah dan nana.
Mak pulak jaga abamer, ayah tak berani nak bawak abamer balik Senawang sekali sebab risau abamer terjangkit. 

Tapi sesungguhnya kita hanya merancang. Lepas seminggu, abadam pun dah surut chicken pox dia, ayah pun datang. Sebab utama nak cukup kepala baby. 



Abadam dengan abamer pulak memang melepas rindu la, main sampai berpeluk-peluk. 
Tup-tup, esoknya, badan abamer pulak naik chicken pox hahahah

Maka, bergeraklah pulak 3 ketul AZ itu ke senawang semula sebab nak kuarantin abamer pulak.
Zaimi punya paterniti leave bersambung dengan 2 kali cuti kuarantin. Kesian dia. Masa tu jugaklah minggu-minggu akhir kuliah, ada sekali tu, dia kena bawak dua abang-abang tu tengok student FYP present proposal dan viva thesis huhu..


Dekat 2 minggu aku tak dapat jumpa abang-abang.. rindu Tuhan je yang tau.
Masa tu pulak bulan puasa, kesian zaimi berbuka sorang-sorang bertemankan abang-abang je..
Malam-malam mesti abadam call menangis sebab teringat mak.. Abamer pulak asyik kata nak naik atas, sebab dia ingat aku ada kat atas, dia tak percaya ayah dia kata aku kat rumah nenek dia masa tu.. mungkin sebab dia kecik lagi kan, dia tak faham lagi..

Macam-macam sangat jadi masa bersalinkan baby nombor 3 ni. Antara yang sadis, aku dapat jangkitan apa entah dekat atas kening masa pergi hospital kajang. Lama jugak nak surut weh, nasib baik parut hilang!


Dan lepas hadapi macam-macam cabaran dan cerita, akhirnya kami dah boleh balik Senawang untuk sambung berpantang sendiri..


Saja balik, sebab kesian dekat mak aku, tak senang dia nak berpuasa sebab kena jaga aku dan baby.. takpa, anak dah tiga, dah pandai sikit. Siang-siang, ayah pergi kerja, abadam ke tadika, abamer ke rumah pengasuh, tinggal aku dengan baby je. Baby girl memang tak banyak ragam, dia boleh ditinggalkan tidur atas rocking chair depan tv, jadi aku boleh masak dan kemas rumah semua lepas settle hal ehwal baby.

Abadam paling happy, paling jaga adik dia. Asyik berkepit dengan adik dia haha



Yang palik epik, tahun 2018, first tima pagi raya pertama kat rumah sendiri, bukan rumah mak atau mertua. 


Tapi tak sangka pulak rupanya tahun 2020 pun terpaksa raya rumah sendiri hahah..

Itulah cerita serba sedikit tentang bersalin anak nombor 3 ku, Ayu Zafirah :)

Terima kasih sudi baca ;)

Pengalaman bersalin ceasarean kali ke 2! | Pengalaman dengan Foley Bulb

Setelah aku belek-belek semula semua post yang ada dalam blog ni, aku perasan yang aku ada share pengalaman aku bersalin secara induced yang masuk ubat masa beranakkan abadam (SINI) dan pengalaman terpaksa akur untuk bersalin secara czer untuk abamer (SINI).

Jadi, why not mak share juga kat blog ni, pengalaman bersalinkan ayu. Hehe.. sebab, setiap pengalaman bersalin kesemua anak ni, tak sama! Mana nak sama, umur makin meningkat, makin matang, kehidupan pun makin berbeza. Kalau tak percaya, cubalah baca pengalaman bersalin abadam dan abamer tu, dua post tu pun dah cukup lain :))

Dari mana nak mula ya?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Betul ke boleh doktor?"

"Boleh cuba, ada yang berjaya. Sebab awak pun baru sekali czer. Scar awak pun saya tengok tadi ok, penjarakan anak pun betul, bolehlah nak cuba untuk bersalin normal. VBAC nama dia"

Aku senyum, tapi dalam kepala ligat jugak fikir sakit nak meneran kalau bersalin normal tu.

"Oh ya, cumanya, disebabkan awak ada kencing manis, awak tetap kena bersalin masa 38 weeks paling lewat ya. Jadi, andai kata masih tak ada tanda-tanda awak akan bersalin masa tu, kita akan induced"

"I see.. masuk ubat ikut jalan ya doktor?"

"Oh tak puan, sebab puan pernah czer, masuk ubat akan membahayakan puan, you know, rupture dan sebagainya"

Mak oi, seram sudah datang!

"Kalau puan memang nak teruskan dengan VBAC, kami akan induced guna Foley bulb."

"Apa tu doktor?", ya memang aku dengan laju dan tanpa segan-silu bertanya. Pelik bunyinya tu.

"Kita akan masukkan bola ikut jalan, dan bola tu akan trigger jalan baby untuk bukak"

"Ok set, boleh doktor. Asal dapat bersalin normal", keyakinan tu harus! Dalam kepala memang taknak czer. Pengalaman terasa benang tertarik-tarik dalam rahim lepas bersalin abamer pun masih segar. Ish ngilu!

"Tapi, kalau tak jadi, atau apa-apa jadi, kami tetap akan czer puan"

"Baik doktor..", aiseyman. Ya Allah, semoga mudah urusan aku bersalin. Mudahkan tanpa rasa sakit. Amin!


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

28 April 2018, aku dah kena check in ke hospital.
Due bersalin patut 13 Mei, tapi sebab kena bersalin 2 minggu awal, kenalah menyerah.
Kalau dulu masa bersalin adam, menangis tinggalkan mak abah kat rumah.
Masa bersalin abamer, menangis teruk sebab nak tinggalkan adam.

Nak bersalin anak ketiga ni, lebih cool, tapi sayu sangat tengok muka adam amir.
Tapi, yang pasti dalam hati nekad nak bersalin normal.

Zaimi pun dah semakin terer bab-bab tunggu isteri bersalin ni.
Aku bawak 1 beg ke hospital, dia pun ada 1 beg bawak ke apartment sewa.
Gittew masa anak nombor 1, dia dengan aku sama-sama naif, dia tidur kat lobby hospital, kejap-kejap tidur dalam kereta.
Masa anak nombor 2, sebab memang dah soheh nak czer, dia pun dengan tenangnya balik tidur kat rumah mak aku kat Semenyih.
Ha masa anak nombor 3 ni, lebih chillex. Kami siap survey apartment (rumah transit) yang penjawat awam boleh sewa tu, pilih nak sewa bilik. Siap book 2 malam rasanya. Haha

Jadi, sesampai je di Hospital Putrajaya, ambil nombor untuk check in. Dalam kereta dah plan dengan zaimi, ambil giliran dulu, lepas tu nak pergi makan dan jalan-jalan kejap, sebab mengikut pengalaman lepas, tak pernahnya dapat katil terus. Mesti kena balik dulu, nanti dia call bila ada katil kosong.

Tapi nak jadi cerita, lepas bagi je dokumen-dokumen berkaitan, terus kena masuk ward T_T
Padan muka. Dahlah tak makan lagi huhu..

Lepas dapat katil, tukar baju semua, nurse, HO, MO semua dah datang, diorang bagitau akan masukkan Foley bulb tu seawal pagi esok. Makanya, dah tengahari sampailah ke malam, melengunglah aku.. zaimi pun dah bergerak ke rumah transut dia sebab nak check in. Apa lagi, aku pun bantai tidur la walaupun tak berapa nak lena. Takut ada, sakit belakang ada, yang paling tak best, tak selesa sebab kena pakai machine yang check jantung baby tu.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


29 April, sebelum azan subuh aku dah tak boleh tidur, nurse pun dah datang ambik darah kat jari, pasang lagi machine tu semua. Settle, aku terus mandi dan solat. Nurse dah bagitau doktor akan panggil kejap lagi.

Dalam 7.15 am macam tu, dah kena masuk bilik prosedur. Berdebar jangan cakaplah!
Aktiviti check laluan yang tak best tu pun berlangsung. Haih.. betapa tak best!

"Ok puan, saya Doktor xxx (tak ingat nama) dan ni Doktor xxx (pun tak ingat nama), akan masukkan Foley ni ya, untuk induce. Ini dia ya puan"

Aku nampak dia macam belon kecik, ada tiub. Ok, dah mula berderau.

"Puan akan rasa tak selesa sikit ya"

Ok, bukan sikit la. Tak selesa sangat-sangat!! Mengalir air mata weh..huhu..

Lepas tu, dia selotep tiub yang terjuntai tu kat peha kanan aku.

"Puan boleh je buat apa-apa macam biasa, belon tu hanya akan jatuh kalau bukaan dah capai 4cm. Masa tu kami akan check jalan dan boleh ke labour room. Puan boleh la jalan-jalan untuk cepatkan bukaan"

Aku angguk je. Senak belum hilang.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

30 April, belon tu masih belum jatuh.

"Puan ada rasa contraction?"

Aku geleng.

"Jalan belum bukak lagi. Doa banyak-banyak ya puan"

Aku dah mula cuak, zaimi pun sama. Cuak sebab foley tu belum keluar, dan pelik contraction langsung tak rasa. Sikit pun tak ada.

Dah lepas asar macam tu, baru foley tu terkeluar. Adalah bleeding pink-pink tu. Excited aku masa tu hahaha! Siap call zaimi suruh datang get ready, mungkin akan tolak ke labour room. Tapi lepas check jalan, masih 3.5cm. Sampai ke malam tak ada rasa sakit apa-apa, bukaan maintain 3.5cm.
Zaimi yang terkocoh-kocoh datang tadi, balik macam tu je haha

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1 Mei 2018, pagi tu ada la rasa sikittttt sangat, macam sakit perut nak berak je. Lepas check jalan, 4cm.

"Puan, saya minta izin nak bukakan sikit jalan ya"

Ah sudah, sakit tu weh. Tak sempat jawab, doktor dah buat. Mak datuk sakit!

T_T

Zaimi pun dah ready je kat bawah ward, doktor kata, insyaallah harini bersalin.
Aku dengan zaimi duk gelak-gelak je, ini mesti sebab ramai gila yang whatsapp aku cakap "beranak 1 May la, nanti birthday baby semua orang cuti!"

Kan dah betul2 tak dapat bersalin 3 hari sebelum tu. Aku pun dah bosan gila 3 malam kot tidur hospital. Rindu gila kat anak-anak tak payah cakap la, memang menangis je tengok video-video diorang yang neneknya hantar.

Kebetulan, abadam pulak kena demam campak hari yang sama.
Haru.
Pening kitorang memikir macam mana taknak bagi abadam dekat dengan adik nanti masa dah balik rumah.

Tengah borak-borak, doktor panggil lagi nak check jalan.
Dah 5cm.
Tapi memang tak ada rasa sakit apa pun.
Doktor decide untuk tolak aku ke labour room dah, walaupun tak ada pun ciri-ciri contraction. Just in case doktor kata.

Maka ditolaklah aku ke labour room.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dalam labour room, dalam 1pm. Pasang macam-macam tube kat tangan, insulin, air..
Masih chill je dengan zaimi. Pelik sebab tak sakit. Macam tak percaya dah masuk labour room, walaupun tak sakit sikit pun.

Ada nurse bagi macam kertas laminate. Dia kata, Hospital Putrajaya ni pain free hospital. Ibu yang bersalin boleh pilih method mana untuk kurangkan rasa sakit masa bersalin. Ada gas, ada epidural, dan ada apa lagi entah, tak ingat. Sebab bila nampak je epidural tu, terus rasa yasss i want this!

Datang pakar bius, dia tanya banyak kali, sure tak nak ambil?
Dengan penuh keyakinan.. yasss i want.. walaupun takde rasa sakit pun lagi :))

Maka, bermulalah sesi pasang memasang tiub epidural sambil diorang explain risks semua, cucuk pinggang semua tu. Lepas settle, aku pun baring la kan. Masa ni, dah mula rasa lain macam. Macam tak cukup nafas pun ada. Zaimi pun agaknya nampak aku lain macam, dia tanya aku ok ke tak. Tapi jadi macam tak mampu nak berfikir.

Tiba-tiba, kejadian yang sangat pantas berlaku, bunyi machine yang check jantung baby tu bunyi pelik. Machine check bp yang pasang kat aku pun bunyi pelik! Berbondong-bondong nurse bidan doktor semua masuk, termasuklah seorang doktor pakar, tak silap Prof Maria kot.

Check punya check, prof tu dengan lemah lembut dan sangat keibuannya kata dia risau untuk biarkan aku teruskan untuk cuba VBAC. Dia kata aku kena emergency czer jugak. T_T

Dengan pantasnya, aku disiapkan untuk operation. Laju gila staff dia bekerja. Sangat kagum dalam kepeningan. Prof tu bagitau, diorang akan top up saja epidural tu sampai aku rasa numb. Dah tak boleh bius spinal macam masa czer abamer sebab badan dah ada epidural. Masa ni menyesal pun ada.

Dan dengan lajunya aku ditolak ke bilik bedah. Sempat salam zaimi, dia senyum je suruh aku mengucap banyak-banyak. Ok tiba-tiba sebak masa tu. Huhu..

Sampai je dalam bilik bedah, dengan lajunya pulak diorang angkat aku atas katil kecik tu, letak penghadang atas dada yang dia lapis kain banyak-banyak tu, pasang segala equipment, memang laju gila!

Ada seorang doktor tanya sambil letak pisau dekat perut, "Puan rasa tak pisau ni?"

"Rasa doktor"

Ada beberapa orang duk top up lagi epidural. Doktor yang pegang pisau tu sambil-sambil dia bersembang dengan orang depan dia, dia gerak-gerak pisau tu. "Rasa tak puan?"

"Rasa...", masa ni aku dah start menangis..huhu.. Tak pernah kena hiris hidup-hidup..sakit!

Aku dapat rasa dia gerak-gerak lagi pisau dia, tapi dah makin numb la.

"Kalau bius epidural ni tetap tak jalan, kami akan bius puan penuh ya, puan akan ditidurkan"

Allah.. masa ni aku rasa macam rela perut kena kerat walaupun rasa kena kerat tu! T_T

Tapi Allah Maha Kaya, lepas tu bila doktor suruh gerak kaki, dah tak boleh, dia toreh pun dah tak rasa. Maka tergigil-gigilah aku kesejukan masa diorang bedah aku. Aku boleh nampak sikit-sikit perut aku kena belah ikut lampu. Ada sorang doktor kot, dia perasan, dia distract aku, ajak bersembang hahaha

"Ok tarik!", terasa perut kena rentap masa ni, doktor keluarkan baby. Tapi baby tak menangis pun.
"Besarnya baby ni!", ada sorang teriak. Terus dengar diorang bawak baby yang tak menangis tu ke mana entah, dengar bunyi suction.

Aku dalam hati memang dah remuk.
Aku bayangkan anak aku tak selamat masa tu.. sebab bacaan jantung dia pun problem tadi, start operation pun lambat sebab aku punya bius tu lambat effect..
Sesungguhnya ketika huru hara semua staff dalam tu, aku redha.
Aku pejam mata rapat-rapat. Sedih sangat masa tu.

Tiba-tiba, kuasa Allah, aku dengar baby menangis!
Ya, anak aku selamat! Alhamdulillah!

"Amboi, terbeliak mata baby ya, cari mama ya!", dengar ada staff laung, diorang semua ucap syukur beramai-ramai.

Datang sorang bawakkan baby, tunjukkan yang aku dapat baby perempuan yang sangat besar hahaha!

3.95kg.

Letak baby atas dada, wangi sangat bau dia, subhanallah. Syukur.

"Kami akan bawa baby ke NICU ya puan, puan ambil insulin masa mengandung, jadi baby perlu dipantau untuk 1 hari. Puan ambil kesempatan ni untuk rehat ya"

And just like that, baby terus pergi dibawa nurse. huhu..
Aku pula dibawa terus ke bilik pemulihan. Sejuk sangat-sangat, aku minta nurse selimut aku tebal-tebal dan dekatkan pemanas tu dekat dengan aku. Dan aku pun tertidur..


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Settle semua di bilik pemulihan, aku ditolak semula ke katil aku di ward tadi. Nampak je muka aku, zaimi senyum sampai telinga.

"Tahniah nie", aku tak tau la kenapa, tapi aku memang rasa sangat high masa tu hahaha

"Anak kita comel, mata besar macam adam", kami bertukar senyuman. "Kalau ko pilih untuk czer dari awal haritu, kan senang. Tengok ni, kejap je dah settle semua, kalau bersalin normal tadi, entah-entah tak siap pun lagi", zaimi menyengih. Ada betul jugak cakap dia tu haha.. Nak buat macam mana, aturan Allah.

Memang dia tak bagi langsung aku rasa sakit contraction tu kali ni. Sakit pun masa kena toreh hidup-hidup tu sikit je tadi.

Maka zaimi pun kena la tolong nurse pakaikan stokin TED yang super ketat tu, tolong ikatkan rambut aku, sebelum dia tercongok sorang-sorang sebelah katil sebab aku dah tertidur, again hahaha

Tapi serius, antara kesan epidural pada aku adalah, gatal-gatal, asyik rasa miang, nak garu sana sini, nak tidur pun tak senang daa..


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Esoknya, dapatlah tengok baby, itu pun dah petang. Tapi lambat boleh discajkan dia dekat nicu, sebab zaimi kena uruskan uri dan abadam yang kena demam campak.

Dan disebabkan itu jugak, aku kena discaj sorang-sorang, baby kena admit lagi sekali..

Ya, cerita pengalaman bersalin anak nombor 3 ni masih panjang.
Nanti aku sambung di post seterusnya ;)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Third baby of me, Ayu Zafirah Ahmad Zaimi :)



Sayang sangat bunga mak sorang ni..

To be continue ;)

Thursday, August 25, 2016

Persediaan Hadapi Anak Kecil Sakit Buat Ibubapa Baru

Antara perkara yang akan menambah rencah asam garam kehidupan ketika hidup berumahtangga adalah ketika mengharungi saat-saat anak sakit.

Ya, bila anak kau sakit, terutamanya jika anak kau masih kecil, dan kau memang duduk berjauhan dengan mana-mana ibubapa, baik ibubapa kau, mahupun mertua.

Baru-baru ni, anak-anak aku demam, batuk, selsema.
Kalau kita yang dewasa pun kadang-kadang tak tahan nak hadap, bayangkan budak-budak kecik tu macam mana.

Bila anak kau sakit, seluruh tugas kau yang lain akan tertangguh, dan tumpuan kau memang pada keadaan anak kau masa tu.


Situasi kita memang tak sama, tapi mungkin hampir serupa.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bila anak sakit:


1. Kau tak boleh hantar anak ke pengasuh. Pengasuh ada budak lain nak jaga, kalau boleh, jangan risikokan anak orang lain kat sana yang sangat tinggi chances nak terjangkit sama.

2. Anak kau sakit, kau pasti tak senang duduk kat pejabat bila terkenang anak kau nak bernafas pun payah, hidung tersumbat, selalu berhingus, dan yang paling takut, suhu badan mereka hampir mencecah 40 darjah celcius. Jadi kau akan cuti atau EL atau half day.

3. Bila anak kau susah nak bernafas, batuk berkahak, dia susah nak lena tidur malam. Baru nak lelap, dia akan batuk, dan menangis, dan akan terjaga balik. Senang cerita, kau tak boleh tidur. Tendency anak kau asyik nak berdukung adalah sangat tinggi.

4. Selain tu, kau kena kerap check suhu dia. Monitor untuk pastikan suhu dia walaupun tinggi, tapi terkawal. Memang tak boleh tidur.

5. Kau kena basahkan kepala dan badan dia, pastikan hidung dia kering, pastikan dia terus bernafas masa tidur. Memang kau tak boleh tidur.

6. Kau tak boleh bukak aircond, sebab anak kau akan kembali batuk dan bersin bila terkena aircond. Kau tak boleh bukak pintu dan tingkap, sebab jerebu. (situasi aku haritu, kalau tak jerebu tak ada masalah)

7. Kena pastikan anak mendapat rawatan dengan segera. Kena korban sama ada masa (klinik kerajaan) atau duit (klinik pakar kanak-kanak swasta).

8. Kau kena cekal pegang anak kau yang gigih menerajang doktor masa nak kena neb atau ambil darah.

9. Kau kena pastikan anak kau makan ubat yang diperlukan mengikut masa dan sukatan yang betul. Dan amatlah dilema memikirkan adakah ubat dah masuk ke kerongkong ke belum, kalau anak kau muntah terbelahak sejurus selepas kau suap ubat.

10. Kena pastikan rumah kau berlapik karpetnya (jika ada), sebab budak-budak tak pandai nak berkahak sendiri kat sinki, dia akan selamba muntahkan, tak kira masa dan di mana dia berada. Ini juga sebab kenapa kau kena berjaga malam-malam, takut anak kau muntah dan lemas kalau tak perasan (masa dia baring).

11. Kau kena sentiasa bersedia untuk mandi muntah.

12. Kena sediakan kain atau tuala dengan banyak, di sekitar tempat anak kau baring atau main. Dan kena sentiasa basuh, sidai dan jemur kain-kain yang digunakan untuk lap muntah, dan kesan-kesan lain. (air mata sendiri pun boleh, sebab letih)

13. Kau akan runsing, sebab anak kau punya selera makan akan drop gila-gila. Makan taknak, susu pun taknak.

Dan pelbagai lagi, yang aku mungkin tak ingat masa tengah menaip ni. Ini baru dua orang anak, aku pernah dengar ada orang tu anak dia 5, sekali demam, lima-lima demam T____T


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jadi, mengikut pengalaman kami (yang sentiasa amatur), bila anak kau sakit, kau perlu bersedia beberapa perkara:


1. Mental kena kuat, kau kena terima kenyataan, kau takkan cukup tidur.

2. Guna sistem giliran dengan pasangan. Sorang tidur, sorang jaga anak. Tidur tu pulak paling lama 2 jam je.

3. Beli infrared ear termometer, untuk dapatkan suhu badan anak yang tepat untuk kau pantau. Memang mahal, tapi mahal lagi hidup anak kau kan?

4. Beli sapu tangan atau tuala kecil banyak sikit, sebab ada spare kalau yang lain dah kena muntah, kotor dan sebagainya. Boleh juga guna untuk jerlum anak kau.

5. Kalau tak sempat nak masak, beli aje makanan untuk korang. Anak masa sakit agak clingy.

6. Pastikan ada duit spare untuk ke klinik kalau taknak beratur lama di klinik kerajaan. Kalau perlu ke hospital, molek juga kalau kau dah ambilkan anak kau insurans.

7. Makanlah apa-apa vitamin, untuk kau kekal bertenaga, dan yang penting, supaya kau tak terjangkit.

8. Teruskan berdoa agar anak-anak cepat baik dan kebah.

9. Dan, kau kena expect yang kau akan sangat-sangat LETIH.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Dan, yang paling epik sekali dalam proses menjaga anak sakit ni, adalah bila aku dan zaimi sendiri dah terjangkit.

Kepala berat, hidung berair, batuk, pening dan lemah badan.

Namun.. kami kena berpura-pura sihat.
Kena buat-buat tak sakit, jangan harap nak tidur lama-lama konon nak bagi kebah.
Aku pergi klinik, dapat ubat selsema.

Punya strong ubat tu, bila makan jadi sangat mengantuk.
Last end up aku tak makan. Lantak lah, kalau aku tak boleh berjaga nanti, kesian laki aku.

Kena teruskan seperti biasa no matter what.

Walaupun harini, anak-anak dah beransur kebah lepas sakit hampir seminggu, mak dan ayah kena masuk kerja dalam keadaan weng. Tak sihat, tapi buat-buat sihat.

Nak bercakap pun suara dah tak keluar, jangan pengsan sudahlah..haha


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Budak dua orang tu pun, mentang-mentang dah ok, pukul 2 pagi masih lagi main kejar-kejar dua beradik, terkekek-kekek gelak, bergomol bergusti.

Mak dan ayah terlelap, diorang panjat tarik-tarik rambut.

T_T

Jadi, bila emak ayah sakit pasca jaga anak sakit, siapa nak pujuk?
Pujuk je lah diri sendiri ye mak ayah sekalian..
just remember, korang dah buat yang terbaik masa anak korang sakit, alhamdulillah diorang dah ok kan?


Aku jugak yang cakap, "Ya Allah, bagilah demam anak anak aku dekat aku, kesian anak aku ya Allah, dia kecik lagi"

Ha, ambiklah, Merungut apa lagi?
Hehe..


Yeah, this is marriage, this is love ;)


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.