Pages

Search This Blog

Showing posts with label playgym. Show all posts
Showing posts with label playgym. Show all posts

Friday, November 15, 2013

Punca anak suka masukkan barang dalam mulut

Adam ni, sejak umur 5 bulan haritu, dia dah pandai genggam barang, makin lama makin,kuat pegangan dia dekat barang-barang tu semua. Ok lah, baguslah kan dia boleh menggenggam. Tapiiiiii... yang menjadi masalahnya, lepas elok-elok genggam, tengok-tengoksikit barang tu, terus je masukkan dalam mulut.

Kalau dia merangkak pun, dia tarik karpet, bantal semua masuk mulut.
Kalau dia sampai kat kaki meja atau kaki kerusi pun, dia akan jilat semua bagai.

Kalau time tengah peluk dia, lepas tu cakap "Sayang mak sikit",
mesti dia akan jilat-jilat muka aku pulak..hahaha!

Ada tak benda ni terjadi dekat anak kecil korang?

Haa.. benda tu actually normal.
Baby memang akan masukkan barang yang dia pegang dalam mulut.
Tak ada apa yang perlu dirisaukan tentang sifat tu, cuma perlu risau apa yang dia masukkan dalam mulut. Kena selalu pantau lah, kot-kot dia masukkan sampah ke, habuk ke, lipas ke, anak kucing ke.. kan?

Sebab seorang anak kecil masukkan benda dalam mulut dorang adalah sebab dalam banyak-banyak bahagian badan baby ni, mulutlah yang paling banyak saraf. Jadi, bila baby tu curious nak tau apakah rasa barang tu, tekstur barang tu, lembut ke keras ke, manis ke apa ke, dia akan masukkan dalam mulut. Kiranya macam dia nak test barang tu lah.

Selain nak test barang-barang tu, masukkan barang dalam mulut juga adalah disebabkan baby tu nak asah gusi dia. Yelah, first time nak tumbuh gigi. Gusi baby ni semua akan berasa gatal. Di samping dia garu barang-barang tu dalam mulut, memang air liur pun akan menitik-nitik la..

Tengoklah anak aku ni.. memang mulut tu asik nak masukkan benda je..






Haih laaaaaa...
memang mak dengan ayahnya kena rajin lah bersihkan habuk-habuk kat rumah..
Kekadang tu time kitorang tido, tak sedar dia dah bangun.. habis dia gigit hidung aku la, rambut aku lah, kaki akulah..

Yang best pagi tadi nasib aku tersedar..
Tercelik mata tengok2 adam tak ada kat sebelah, selalu paling jauh pun kat kaki kitorang je..
Sekali tengok hambek kau!
Dia dah kat pintu dapur!
Mencicit aku berlari..
Nasib lah sedar..
Kalau tak.. haishh!

Jangan lah dia pergi merayap masuk toilet ke, pergi kat tong sampah ke.. mintak simpang!

Eh mana aku tau semua ni?
Aku baca kat sini. Bolehlah kalau korang nak baca gak.

:)

Thursday, September 5, 2013

Ceria bersama Playgym!

Eh eh lama pulak tak menaip blog ni.
Busy lah..

hew hew hew..

Eh, dua hari lepas, RON95 naik 20 sen kan?
Dengar kata RON97 pun nak naik jugak 15 sen.

Hebatnya harga minyak 2013 ni..

T_T

Bila fikir pasal kewangan memang sakit hati kan.

Baik aku tengok anak aku, Adam main kat Playgym dia.
Actually baru je beli 2 hari lepas..haha

Beli dekat Manjaku Taipan Senawang tu je..
Taklah mahal sangat berbanding dengan rupa dia, dan hasil dia.
Harga Playgym ni, aku beli RM79. Ok lah tu kan?

Memang dia sangat sukalah!

Asyik menendang2, dan menggapai2.. hehe..
Siap ketawa2 lagi..
Lepas tu bila meniarap pun dia excited bila tengok warna2 dan cermin yang ada kat Playgym tu..
Ceria..
Aku yang tengok ni pun rasa ceria je.. :D


Sayang anak emak..
Mwahh.. peluk cium gomol Adam

BEST!
Sebab adam wangi!

:D

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.