Showing posts with label student. Show all posts
Showing posts with label student. Show all posts

Monday, 24 October 2022

Pelajar IPT Boleh Pulang Mengundi?

 Pelajar institut pengajian tinggi awam dan swasta dibenarkan pulang lebih awal untuk mengundi pada pilihanraya November 2022 ini.


Selamat mengundi buat semua, mari jalankan kewajipan pada negara.

Thursday, 28 July 2022

Sertai Perarakan Besar Akademik Istiadat Konvokesyen UiTM ke-93 Sidang 21 | Throwback Thursday

Cerita 26 Jun 2022 hari tu. SR mendapat arahan bertugas di hujung minggu. Tugas yang seronoklah juga, kena hadiri konvokesyen pelajar UiTM Negeri Sembilan di DATC UiTM Shah Alam. Ini adalah kali pertama SR sertai sebenarnya. 

Thursday, 23 June 2022

Sampling Projek Tahun Akhir Semester Mac 2022 | Throwback Thursday

Assalamualaikum...

Minggu pertama ramadhan 2022 yang lalu, SR dan zaimi ada bawa pelajar projek tahun akhir kami masuk ke dalam hutan yang ada dalam UiTM Kampus Kuala Pilah ni. Masuk untuk ambil sampel yang mereka nak kaji untuk thesis mereka.

Kenapa masuk hutan bulan puasa?

Kisahnya pelajar ni semua, dari bulan Mac dah ada di kampus. Tapi nak dijadikan cerita, seorang demi seorang pula mereka ni terkena jangkitan Covid-19 masa tu. Jadi, masa ni, memang dah tangguh tiga, empat kami untuk sampling. Itu yang gagahkan juga untuk masuk dan ambil sampel. 

Friday, 13 May 2022

Pashmina Dari Oman

Salam Jumaat!

Teringat pula SR, bulan ramadhan lepas, ada seorang pelajar SR datang ke office. Nak jumpa katanya. SR pun kata, datanglah. Sebab sejak pandemik Covid-19, lama dah pelajar tak datang jumpa secara face to face ni. Selalunya, pelajar akan ajak jumpa di Google Meet. 

SR pun sebenarnya dah jadi kekok masa pelajar tu sampai. Mesti dia pun rasa kenapalah madam aku ni awkward sangat haha!

Kisahnya, dia datang sebab nak bagi buah tangan pada SR. Dia dan famili dia baru balik dari bercuti di Oman. Jadi, dia ada belikan beberapa hadiah untuk pensyarah-pensyarah dia. Fuh, moga murah rezeki pelajar ini dan keluarga dia!

Thursday, 6 January 2022

Graduate Master by Research Study Opportunity in UiTM Negeri Sembilan | Hebahan

|Ini Iklan Pencarian Pelajar Master untuk Projek Geran SR dan Team|

Pakat-pakat hebahkan iklan ambilan pelajar Sarjana di UiTM Negeri Sembilan ini ya!

Entitle

The Growth Performance and Carbon Sequestration Potential of Avicennia rumphiana in High Carbon Dioxide Concentration

Thursday, 30 December 2021

Sampling Labah-Labah Untuk Projek Tahun Akhir Pelajar | Throwback Thursday

Belek-belek telefon untuk kosong dan delete gambar-gambar yang punyalah banyak ni haa, SR terjumpa pulak beberapa keping gambar masa SR ikut pelajar projek tahun akhir yang SR supervise, pergi sampling masa ni. Student SR tu buat projek diversity of spiders in UiTM Negeri Sembilan Kuala Pilah Campus Forest Reserve. Jadi, memang dia akan ke sites dan collect sample. Ya, sample projek student ini adalah labah-labah. Hidup. Bergerak. Melompat. Semua adalah! Hehe...

Tuesday, 14 December 2021

Adab Menghantar Pesanan Teks Pada Guru

 Tadi masa SR tengah ralit buat kerja, tiba-tiba ada satu WhatsApp masuk. Biasalah, musim pelajar masih ODL ni, memang selalu dapat WhatsApp dari pelajar, rakan sekerja, mahupun sesiapa sajalah kan. Dah memang gaya hidup masa kini, ada apa-apa nak tanya, nak sapa, nak tegur, terus saja capai telefon bimbit, dan WhatsApp.

Thursday, 9 December 2021

Sesi Makmal Mikrobiologi Secara Bersemuka Semester Oktober 2021

Setelah hampir dua tahun pembelajaran di kampus SR ni dijalankan secara atas talian (ODL), akhirnya pada semester ini, beberapa bahagian (part) pelajar dibenarkan kembali ke kampus untuk menjalankan beberapa kelas secara bersemuka (f2f). Antaranya adalah pelajar kelas SR. Mereka adalah batch kedua yang dibenarkan masuk ke kampus untuk menjalani sesi makmal subjek mikrobiologi mereka di dalam makmal, bukan lagi secara ODL dan virtual.

Monday, 11 October 2021

Semester Baru Bermula, Moga Harimau Kumbang Tak Masuk Kampus Lagi!

Hari ni bermulalah semester baru untuk pengajian di UiTM.
Bagi kampus yang terletak di negeri yang hari bekerja mereka bermula dengan Ahad, hari ni adalah hari kedua dah. Semoga semuanya masih bersemangat!

Ada kampus yang masih menjalankan pembelajaran secara Online Distance Learning sepenuhnya.
Ada yang telah mula memanggil pelajar pulang ke kampus bagi pembelajaran secara face to face.

Samalah kisahnya dengan kampus tempat aku mengajar.
Pembelajaran adalah secara hybrid, iaitu ada sebahagian pelajar akan kembali ke kampus, sebahagian lagi ODL seperti semester lepas.

Jadi, disebabkan aku antara yang terpilih untuk mengajar sesi makmal pelajar secara face to face, maka kenalah pergi kampus ambil lab coat untuk dibasuh. Lama betul terperap lab coat tu kat office sebab sepanjang semester yang berlangsung secara ODL, sesi makmal dijalankan secara virtual. Jadi Sabtu lepas, masa adam dan amir di kelas taekwondo, kami pun bawaklah ayu masuk untuk ambil barang-barang yang diperlukan di office kami.

Monday, 10 May 2021

Lepas Satu KPI

Last week check email, dapat emel dari Chief Editor JOA.
Dia kata paper yang hantar hari tu dah published.

Wednesday, 7 April 2021

Hasil Kerja Pelajar | Importance of Hygiene

 Awal semester ni, memang waktu yang agak genting untuk bagi task assignment pada pelajar.

Untuk subjek aku ajar, salah 1 task untuk enhance softskills pelajar selain akademik, yang embed dalam subjek, adalah communication.

Jadi, caranya adalah hasilkan video yang ada message yang bagus untuk masyarakat.

Gittew..

Penat aku brainstorm nak cari idea untuk method assignment ni masa proses semakan kurikulum hari tu tau hehe..

Jadi, alang-alang bagi task, tunjuklah contoh video pelajar lepas.

Ini antara kumpulan yang sangat bagus dari segi message yang hendak disampaikan, dan usaha serta teamwork yang baik sekali.

Monday, 1 February 2021

6 kategori kemasukan semula pelajar IPT ke kampus

 6 kategori kemasukan semula pelajar ke kampus secara fizikal bermula 1 Mac 2021 dan pergerakan pulang pelajar berkeperluan.





Kementerian Pengajian Tinggi

Dato' Dr. Noraini Ahmad

#uitmprihatin

#kitaUiTM

#UiTMdihatiku

Thursday, 19 June 2014

10 Tips menghadapi Viva Thesis

Mungkin bermanfaat.
Oh ye, artikel asal dalam bahasa inggeris, aku translate guna google sebab aku malas.
Artikel asal disini.



1) Bertenang dan bernafas.
Merisaukan diri hanya akan memburukkan lagi keadaan, dengan mengganggu anda tidur dan membuat anda sakit. Mencari jalan untuk berehat, sama ada yoga, berjalan, meditasi atau permainan video; mencari sesuatu untuk membantu anda kekal tenang.

2) Adakan sesuatu yang menyeronokkan.
Jangan menghabiskan masa anda menyemak semula saja. Anda masih perlu untuk berseronok, atau anda akan memakan diri anda sebelum peperiksaan. Anda mahu menjadi segar pada hari itu, jadi keluar dan berseronok (mungkin dengan yang kawan-kawan anda diabaikan dalam bulan-bulan / tahun terakhir ini).

3) Percaya pada diri sendiri.
Anda telah menghabiskan beberapa tahun kebelakangan ini membaca , menulis  dan melakukan projek anda. Anda adalah pakar; anda tahu projek anda, ingatlah.

4) Pergi dengan sikap yang baik.
Jangan melihat pemeriksa sebagai orang jahat yang membuat anda menderita. Mereka mahu anda untuk lulus. Walau bagaimanapun, jika anda pergi dalam berfikir bahawa mereka mahu anda gagal, anda tidak hanya akan menjadi lebih takut, anda akan juga menjadi lebih defensif, yang tidak baik. Sebaliknya cuba berfikir pemeriksa anda sebagai orang-orang yang benar-benar berminat dalam apa yang anda lakukan dan memahami semua masalah dan kesulitan yang berkaitan dengan penyelidikan.

5) Lihat rapi.
Kerja makmal mungkin mempunyai pakaian anda sedikit lebih buruk, tetapi anda perlu cuba untuk membuat usaha yang betul untuk berpakaian pintar pada hari viva anda. Pertama, mencari yang baik akan membantu naikkan harga diri anda, membuat anda berasa lebih yakin. Kedua, ia menunjukkan pada jawatankuasa memeriksa bahawa anda serius mengenai projek anda dan viva.

6) Baca tesis anda.
Walaupun anda telah menghabiskan beberapa tahun kebelakangan ini melakukan penyelidikan  lama menulisnya, anda ingin memastikan ia segar dalam fikiran anda. Ini adalah benar jika anda mempunyai jurang yang panjang antara menyerahkan tesis anda dan peperiksaan. Anda tidak perlu membacanya sekali sehari setiap hari sehingga viva anda, pastikan anda baca beberapa kali sebelum viva.

7) Tahu peraturan.
Tiap-tiap institusi adalah berbeza; bagi sesetengah anda mempunyai hanya dua orang pemeriksa, yang lain anda juga mempunyai Convenor. Dalam beberapa institusi anda mungkin perlu menyediakan satu ceramah untuk mengemukakan kepada viva (ini adalah kes bagi saya, dan saya dapati ia persediaan yang baik untuk peperiksaan). Anda perlu pastikan anda tahu apa yang institusi anda tidak untuk memastikan anda bersedia. Satu perkara penting untuk mengetahui adalah jika anda dibenarkan untuk membawa satu salinan tesis anda ke dalam peperiksaan, dan jika ya, sama ada anda boleh menganotasinya.

8) Buat satu senarai pembetulan anda sendiri.
Melainkan jika anda adalah sempurna, atau mempunyai tesis anda secara profesional bukti membaca, tesis anda mungkin mengandungi banyak kesilapan. Selepas membacanya lebih banyak kali anda sering melihat apa yang anda berfikir hendaklah ditulis, dan bukan apa yang sebenarnya ditulis. Sebelum viva anda, melihat yang lain atas tesis anda (sebaik-baiknya selepas sedikit masa dari itu, jadi anda lebih segar). Cari semua kesilapan, catatkannya dan membawa mereka masuk ke peperiksaan anda. Pemeriksa akan kagum yang anda telah lakukan, dan anda akan kurang berperingkat-peringkat oleh kesilapan mereka menyerlahkan. Plus, anda boleh menyelamatkan diri anda masa dan betul mereka sebelum viva, bermakna masa yang kurang dibelanjakan untuk pembetulan selepas itu.

9) Buat rancangan untuk meraikan.
Atau mendapatkan rakan untuk menganjurkan sesuatu jika anda terlalu sibuk. Saya begitu takut gagal saya tidak mahu untuk menganjurkan apa-apa. Saya begitu gembira untuk mempunyai malam keluar dianjurkan oleh rakan-rakan saya, terutama selepas begitu banyak malam Sabtu melakukan kerja makmal atau menulis .

10) Cuba untuk menikmatinya.
Saya tahu ia mungkin kelihatan tidak masuk akal, tetapi ini adalah masa yang semua peluh darah dan air mata telah membawa kepada pengakhiran. Nikmati masa anda dalam viva. Saya terkejut apabila mendapati yang sangat saya sukai viva saya; Saya akhirnya dapat untuk keluarkan semuanya dari dada saya. Saya mendapat peluang untuk membincangkan pemikiran dan teori-teori saya dengan orang-orang yang berminat dan memberikan saya perspektif dan idea-idea baru.

Tuesday, 17 June 2014

Betul-Betul Punya #throwback

Speechless aku tengok gambar aku dengan Zaimi, yang merangkap boyfriend aku masa ni.


Kurus.
Hitam.
Kulit berminyak.
Kurus.
Kurus.


Arghhh!


2007 punya cerita...

Saturday, 8 October 2011

Cuna With Her Papa


Tergelak-gelaklah aku bila menengok gambar ni..
This is my friend Cuna, merangkap ex-housemate & classmate masa kat UMT dulu.
Well, yang pakai baju kuning tu adalah seorang lab assistant.
Muhammad Bin Embong.

Cuna cakap, encik itu adalah papa angkat dia, sebab encik itu sangat smart ok!

Haih.. rindunya zaman belajar dulu, totally tak sama langsung dengan zaman kerja.
LANGSUNG TAK.

Thursday, 1 September 2011

4 Anak Dara di Pondok Kecil Jambu Bongkok

Housemates ~
Eh tapi sekarang dah jadi ex-housemates.



Masa tengok gambar ni, mesti ada rasa sayu..
Sebabnya, dah lamaaaa benor aku tak ketemu dorang ni di alam 3D.
Bertegur pun secara virtual je. Hoho..

Masa ni kami ada field trip dekat Hutan Jambu Bongkok,
untuk subjek Ekologi Lapangan kalau tak silap.
Tahun 2007 kot?
Masa ni dah hari nak balik dah, maka sudah tentunyalah menjadi sesi fotografi..haha

Snap sana snap sini, jalan sana jalan sini, kami pun terjumpalah pondok ni, dekat-dekat dengan pantai..
Dengan penuh semangat, kami pun meniti titi (erk??) untuk ke pondok ni:



hahaha~!
Aku yang jalan depan sekali..semangat gila!

Gambar kedua ni kalau tak silap, Shabanun yang snap.
Masa ni kalau dapat snap gambar bon bon adalah victory!
keh keh..

Gambar yang pertama tu seriously aku tak ingat siapa yang snap..
Sapa ha...?

Friday, 26 August 2011

Present LI



Ok, itu adalah aku dan Zaimi. Nampak sedikit muda? Hahaha..
Gambar ni diambil kalau tak silap aku dalam tahun 2006 kot?
Masa ni kami tengah tunggu turn untuk present apa yang kami dapat dan buat sepanjang ber'latihan industri' dekat Zoo Negara selama 2 bulan setengah tu.

Lokasi? Aku tak pasti pulak dekat MST atau MSB, tapi antara dua tu lah.
MST adalah Medan Syarahan Timur manakala MSB adalah Medan Syarahan Barat, dekat UMT.


Kamera yang digunakan adalah kamera laptop yang aku baru beli..woohoo!
sebab laptop lama dah rosak teruk sampai berasap-asap..

Dan laptop lama aku sebelum yang aku guna ambil gambar ni memanglah sangat kodi.
Jadi masa ni kiranya baru first time lah aku ada laptop berkamera.. oh noob.
Haha!

Err..ada lagi ke MST MSB tu ya?

Thursday, 25 August 2011

Poster Presentation, Fashion Disaster




Gambar yang diambil lebih kurang 5 tahun lepas.
Lokasi adalah dekat foyer FST UMT.
Kejadahnya kami duduk ramai-ramai kat foyer ni adalah untuk menyempurnakan tugasan Poster Presentation. Student sainslah katakan, haruslah familiar dengan poster poster ilmiah ni. LOL~!

Oh my.. bila tengok je gambar ni, memang nak ketawa.. Sebab aku hairan kenapalah aku boleh teringin nak beli dan pakai sandal yang ada kulit kerang tu! Arghh~!!

Dalam gambar ni ada Cuna (baju kurung kuning), Laura (tshirt merah), Shabanun (baju kurung hitam kuning), Annie (tshirt putih) dan turut ter enterframe adalah Eppa & Hairol, yang nampak macam orang berdating  tu.. ..haha!

Punyalah ketar lutut takut kena present masa ni, sebab lecturer akan pick randomly ahli kumpulan untuk siapa yang akan present poster tu, dahlah masa ni kalau kena speaking tu,macam orang suruh celup tangan dalam air panas dia punya takut!

Tu yang muka aku cuak gila kot dalam gambar ni..luckily, Annie yang terpilih..keh keh keh..
Thanks Annie ~ =)

Oh dan yang ambil gambar ni adalah Effadah..hee..

Bila nak badan camtu balik? Bila? Bila? 
T_T

Wednesday, 20 April 2011

Exam Jangan Tak Exam!

Kepada kanak-kanak student di UiTM Negeri Sembilan especially AS1201B1,
semoga diberi hidayah untuk study ye adik-adik!

hahahaha!

Eh..sekejap je dah sampai time exam korang kan..

All the Best :)


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE