Pages

Search This Blog

Showing posts with label teh tarik. Show all posts
Showing posts with label teh tarik. Show all posts

Wednesday, July 2, 2014

Rabu Resepi | Kek Teh

Hai uolls..
Harini ubah sikit tema kuih raya ni, kita buat kek raya pulak ok?

Ok tak?


Ceh.. aku ni bajet ada pengikut je segment ni..

hew hew hew..

Bedal sajalah..
Di dalam mindaku, ada orang baca resepi-resepi aku share ni..hahahah
Padahal bukan resepi invented sendiri pun..

Takpalah.. mana tau ada orang cari-cari resepi, tersesat masuk blog aku ni, adalah jugak inputnya ye tak?
hua hua..

Ok, fokus! :P

Bahan-bahannya:

240g buah-buahan kering campuran
120g kulit limau campuran
1/2 cawan air teh pekat (disejukkan dahulu)
180g mentega
180g gula perang
Kulit oren yang diparut (1-2 biji)
2 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk kayu manis (diayak dahulu bersama 1 sudu teh serbuk buah pala)


Cara-caranya:

Cincang buah-buahan kering dan kulit limau, dan rendamkan semalaman dalam air teh.
Pukul mentega dan gula sehingga ringan dan berkrim.
Masukkan kulit limau dan telur, pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan pula buah-buahan, kaup dan balikkan bahan-bahan kering yang telah diayak.
Tuangkan adunan ke dalam acuan, dan bakar dalam ketuhar (175 darjah Celcius) dalam 50 minit.

Ok?

Ini resepi dari buku aku dapat dari Tesco..hee

.

Sunday, May 2, 2010

Teh Tarik RM2.20

Salam semua =)

Aku rasa kena tipu la, serius.
Semua gara-gara aku terlalu teruja nak try macam mana rasanya air teh tarik dalam tin yang dijual di sebuah kedai 24jam di Semenyih Sentral.. Rasa nak gelak pun ada..haha

Alkisahnya aku ternampak air ni dalam peti ais kedai tu, nampak macam comel je, kira first time la aku nampak tu.. Tin dia ada gambar mamak tengah tarik teh, misai dia nala punya pintal..haha


Aku tengok harga dia, RM1.50. 
Okeyla aku cakap, lebih 30sen je kalau beli yang bungkus kat kedai mamak, sebab nak try aje.


Pastu dah bawak gi kaunter, budak tu punch harga dia RM2.20..
Ngaaa! Lebih 70sen tu!
Gila dah sampai kat kaunter aku malu pulak kata tak jadi amek..

Sedih gila.. aku malas nak marah kat budak tu, mungkin pelekat harga dia yang salah, sebab masa dia punch tu, dia scan bar code..Maknanya dalam sistem dia, air tu memang berharga RM2.20, bukan RM1.50..
Tapi aku cakap la kat budak tu, kat tin ngan kat peti, air ni tertulis harga dia RM1.50.. Budak tu cuma cakap, ''Ye ke?".. 

Senak jugak la hati aku memikirkan kemahalan air yang aku beli ni, kalau aku tau la aku nak kena kuar duit sampai RM2.20, baiklah aku singgah kat Ibrahim Maju tu beli teh ais bungkus, sah-sah dah murah dan yang penting kuantiti dia BANYAK. Tak adalah 5-6 kali sedut aje dah habis..

Serius aku rasa rugi sangat 70sen aku tu..aih..

Tuesday, February 3, 2009

Mamak Sculpture!

kah kah kah kah kah!!
aku memang jahat sebab aku nampak je patung mamak ni aku terus gelak!
lawak la..kreatif btul..!
kagum pon ade..
hehe..
bleh plak dorg wat patung mamak tengah wat teh tarik..
:)
good!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.