Search This Blog

Showing posts with label throwback. Show all posts
Showing posts with label throwback. Show all posts

Thursday, October 22, 2020

Pusat Ikan Hiasan Port Dickson | Throwback Thursday | 1 Disember 2019


Untuk Throwback Thursday hari ini, aku nak abadikan gambar kami sekeluarga bersama mak mertua dan adik zaimi waktu kami ke Pusat Ikan Hiasan Port Dickson hujung tahun lepas.

Thursday, October 15, 2020

Kenangan Konvokesyen Bersama Zizan Raja Lawak | Throwback Thursday | Ogos 2008

 Majlis konvokesyen first degree aku adalah pada Ogos 2008. Lama dah rupanya, rasa macam baru je lalui konvokesyen di Dewan Sultan Mizan (DSM) UMT dulu.


Alkisahnya dengan Zizan ni, bergambar macam kami ni satu family pulak kan?

Thursday, October 8, 2020

Sireh Junjung dan Hantaran Untuk Dia | Throwback Thursday | Januari 2012

Terjumpa gambar tahun 2012 dulu, hantaran belah pengantin perempuan.

Yang dari aku untuk zaimi. 

Ini gambar sireh junjung yang aku bagi pada zaimi masa kami nikah dulu.

Thursday, August 20, 2020

Ke Rumah Terbalik Port Dickson | Throwback Thursday | 21 Januari 2017

Salam Public Holiday semua!
Apa khabar, sihat?
Tak ke mana-mana ke harini?

Kalau tak ada idea nak ke mana, boleh lah try pergi ke 
Rumah Terbalik Port Dickson.
Tiba-tiba teringat pulak kenangan masa pergi ke sana lebih kurang 
3 tahun yang lepas.

Thursday, July 30, 2020

Mama Chop Papa Grill Gong Badak | Throwback Thursday | 17 Januari 2008

Belek-belek album lama dalam hard disk, terjumpa gambar-gambar masa makan malam dengan kawan-kawan serumah dan beberapa yang lain.
Lama dah gambar ni, 2008 punya cerita.

Masa ni masih lagi bergelar pelajar di Universiti Malaysia Terengganu, tahun akhir masa ni.
Masa ni zaman bergewe dengan zaimi hahah..
Jadi memang rare sangat dapat makan sama-sama dengan kawan-kawan lain macam ni.
Mungkin sebab tu bergambar sakan.


Thursday, July 23, 2020

BOB Ku Sayang | Throwback Thursday | 14 Disember 2019

Tahun lepas, kepoh kecoh seantero negara yang peraturan  penggunaan kerusi kanak-kanak (carseat) akan dikuatkuasakan dalam masa terdekat.

Sebagai ibubapa yang ada anak kecil, perkara ni serba sedikit akan memberi kesan pada kami.
Timbang punya timbang, kira-kira bajet, congak-congak kehidupan harian, why not ambil 1 MPV atau SUV.

Tapi, nak yang harga tak mahal sangat.
Tapi, bila dah limitkan range harga, pilihan memang limited la.

Thursday, July 16, 2020

Adam 7 | Throwback Thursday | 6 April 2020

Pejam celik, tiba-tiba, anak yang dahulunya diteran keluar secara induced, yang masuk ward sebab jaundice, yang menyebabkan aku belajar selok - belok menjadi emak walaupun kekok, dah 7 tahun usianya.

Dah sekolah, dah besar panjang.
Dah pandai jaga adik, dah boleh diminta pertolongannya.

Hari jadi untuk ke tujuh tahun ni jatuh pada musim PKP.
Tapi mak tetap tempah kek untuk adam, itu janji mak pada anak-anak mak, kek mesti kena ada 💓

Thursday, July 9, 2020

Buka Aib Sendiri Dengan Cupcake | Throwback Thursday | 10 Januari 2010

Kejadian ni berlaku 10 tahun lepas.
Zaman baru habis belajar.
Senang cerita, zaman menganggur.

Jadi dah namanya menganggur, banyaklah masa yang terluang kat rumah.
Masa tu tiba-tiba sangat suka makan cupcake yang icing tebal-tebal.

Asalnya selalu beli je dekat bakeri kat pekan Semenyih tu, tapi adik aku bagi idea untuk buat sendiri.
Dia memang suka baking ni, walaupun masa tu dia baru tingkatan 3 kalau tak silap.

Maka dengan berbekalkan duit mak bagi sebab sadisnya masa tu tak ada pendapatan selain harap cheque nuffnang yang beberapa bulan sekali baru kunjung tiba 😂, kami pun belilah barang-barang.

Dah namanya buat sendiri, icing tu kami siap buat macam-macam warna!
Tunggu oven bunyi ting! je, ready nak hias!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ting!

Ha apa lagi, keluarkanlah cupcake yang dah siap bakar dari oven.
Nak katanya amatur, tinggi rendah kejadiannya hahaha

Ada yang terlebih-lebih keluar dari cup, ada yang pendek je tak capai surface cup pun.

Ah persetankan, dengan penuh keyakinan dan darah muda, kami pun hias!


Halah halah.. habis sweet la rasa masa ni, rindu dekat pakwe yang jauh di pantai timur tanah air 😂

Thursday, June 25, 2020

Minggu Akhir Yang Dirindui | Throwback Thursday

Sebagai seorang pendidik, sesungguhnya tak dapat dinafikan yang Online Distance Learning (ODL) yang terpaksa dilalui baik oleh pelajar, mahupun oleh tenaga pengajar, telah menghilangkan sedikit sebanyak 'human touch' samada dari guru kepada pelajar, dan kalangan pelajar itu sendiri.

Semester yang harus diteruskan di hadapan skrin ni tidaklah sukar, tapi bukanlah mudah jugak. Tak semua individu ada akses kepada hubungan internet yang baik, dan kena pertimbangkan juga kekangan lain ketika berada di rumah.

Banyak confession dari para pelajar tentang 'kejamnya' dunia ODL.
Tak boleh nak nafi, ada juga kata-kata yang benar yang diluahkan oleh pelajar IPT ni, cuma mungkin mereka belum cukup dewasa untuk menterjemahkan dengan cara yang lebih sopan dan teratur sesetengahnya tu.

Apa yang mampu aku dan mungkin guru lain kawal?
Kerja kita, teguran kita pada mereka, dan yang penting budi bicara kita.

Terpulang kepada masing-masing.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Kalau ikutkan, minggu ni dah masuk minggu akhir kuliah, minggu 14.
Kebiasaannya, minggu akhir ni, aku akan buat ulangkaji. Nak lari dari sesuatu yang 'dry', aku selalu buat aktiviti masa ulangkaji, sambil-sambil nak abadikan kenangan dengan pelajar-pelajar aku semester itu.

Sebab selalunya juga, minggu 14 ni dikenali sebagai 'Killer week' di kalangan pelajar, sebab hampir semua subjek punya test akhir, due date assignment, ada presentation jugak kadang-kadang. Memang selalu nampak status mereka tak cukup rehat dan stress. Mungkin ada yang kata, itu semua sebab cara pengurusan masa mereka yang tak betul, tapi tak apalah, itulah masa untuk mereka belajar tentang time management, dan belajar untuk handle stress. Kan?

Jadi disebabkan tu untuk slot kelas aku pada minggu akhir, aku buat games yang fun fun je sambil- sambil ulangkaji. Biarlah ada gelak ketawa, biarlah mereka berlari-lari, bertepuk tangan dalam kelas, at least dalam stress week 14 tu, ada sikit masa untuk happy happy. Hopefully lah 😀

Student yang sporting, baik budak-budak ni

Thursday, June 18, 2020

Taman Botani Putrajaya | Throwback Thursday | Disember 2018

Harini tengah duduk-duduk saja kat rumah mertua ni, teringat pula masa kami jalan-jalan ke Taman Botani Putrajaya hujung tahun 2018 dulu.

In my defence, duduk saja sebab harini zaimi order saja lunch ikut food panda, jadi semua boleh rilek-rilek..gittew..

Alkisahnya macam mana boleh tersampai dekat Taman Botani Putrajaya (TBPJ) ni, asalnya weekend tu kami plan nak pergi jalan-jalan kat IOI Mall Putrajaya tu. Gigih siapkan barang baby sebab masa tu ayu baby lagi, baru 7 bulan dia masa tu. Bawak stroller, beg susu, pampers, baju spare abang-abang.. semua yang patut-patutlah kan.

Tapi, setibanya kat IOI Mall tu, lif penuh dengan manusia yang sihat dan kuat tapi buta hati.
Entah berapa trip kami tunggu lif, tak dapat juga nak squeeze in masuk. Bila terbuka pintu lif, penuh. Bila ada kosong sikit, menderu yang masuk. Nak guna escalator, bahaya, plus kat IOI dia memang siap letak palang tak bagi tolak stroller. Bila ada geng stroller yang dengan selamba 'potong' barisan golongan sihat tadi, ada lah yang sound balik kata "Dah tau ada baby naik stroller, tak payahlah datang sini".

Haih.. 

Jadi, lepas bincang dengan zaimi, kami decide maybe mall is not the right place to stroll with kids yet. Lagipun setakat nak window shopping je. Best lagi bawa anak-anak pergi supermarket beli barang dari bersakit hati kat mall ni. Keputusan dicapai, dari balik saja, zaimi nak bawa kami ke TBPJ. Dia teringat beberapa minggu sebelum tu, dia ada datang ke TBPJ bawa students dia fieldtrip. So, why not? Jomlah kita.

Sesampainya kat TBPJ tu, memang dengar bunyi macam suasana hutan, ala yang bunyi-bunyi burung hutan, ada bunyi serangga sikit-sikit. Orang putih cakap tranquil. Aman sungguh perasaan, berbeza betul dengan hiruk-pikuk dalam IOI tadi.


Thursday, June 11, 2020

Throwback Thursday | Sawah Padi Tanjong Karang

Tanjong Karang Paddy Field | 18 Mei 2017

Masa ni pergi holiday sempena birthday abadam yang ke 4 tahun.
Yang paling tak boleh lupa dengan kawasan sawah padi ni adalah bau yang sangat harum! Agaknya sebab masa kami pergi tu, ada jentera besar tengah tuai padi. Angin pulak bertiup, memang sangat fresh dan best!

Abamer masa ni baru setahun lebih, ternganga je dia kena tiup angin hahah

Masa ni tidur dekat hotel D'palma, berdekatan dengan Bukit Malawati. Banyak lagi tempat pergi masa tu, tapi harini nak throwback yang padi ni je. 

Musim-musim PKP bagai ni, lagilah rindu rasa nak jalan-jalan dengan famili.
Nak bagi hilang teringin, kita tengoklah balik gambar-gambar lama ni haa haha










Haih.. rindu 


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me