Showing posts with label throwback. Show all posts
Showing posts with label throwback. Show all posts

Thursday, October 21, 2021

Kenangan Mencanting Batik di Bazaar Teruntum Kuantan | 15 Disember 2018 | Throwback Thursday

Kisah 2018 dulu, masa awal-awal parents aku berpindah ke Kuantan. Rasanya ini adalah kali pertama kami balik ke Kuantan selepas perpindahan mak dan abah. Jadi, abah ajak kami pergi ke Bazaar Teruntum untuk jalan-jalan. Aku memang tak berapa familiar dengan bandar Kuantan ni. Sebab memang aku jarang sampai ke Kuantan sebelum perpindahan mak dan abah ke sana. Jadi, bila abah ajak jalan-jalan ke sana, aku on je lah.  Why not kan?

Dekat Bazaar Teruntum tu ada medan selera, dan ada kedai-kedai yang jual produk tempatan dan IKS. Ada jual chocholate home made, ada jual sambal hitam pahang, ada juga jual kain batik, baju kaftan dan macam-macam lagi. Dan di pintu masuk dia, ada kiosk yang jual lukisan-lukisan. Kiosk tu juga ada tarikan dia, iaitu hanya dengan RM10, kita boleh duduk situ dan mencanting / mewarna lukisan di atas kain menggunakan konsep batik.

Inilah hasilnya yang adam buat masa kami ke sana waktu tu.

Thursday, October 14, 2021

Taman Riadah di Taman Bandar Senawang | Throwback Thursday | 2019

Cerita zaman pra Covid-19 dulu.
Kisahnya setiap hujung minggu, kalau tak ke mana-mana, kami mesti akan pergi jalan-jalan untuk ambil angin di taman riadah dalam taman perumahan kami ni.

Tak jauh pun, dalam lima minit berjalan kaki.
Lepas asar macam tu, kami akan gerak ke sana.
Sejak anak-anak dah boleh berjalan sendiri, memang lagi mudahlah kami ke sana.
Tap payah nak sorong stroller dan sebagainya.

Thursday, October 7, 2021

Kuarters Askar | Throwback Thursday

Masa aku kecik dulu, aku sempat membesar di kuarters askar.
Katanya emak dan abah, lokasi kuarters tu dekat dengan Ulu Kelang.

Aku duduk situ tak lama, sampai tahun 1990 je rasanya.
Sebab lepas tu, abah mohon bersara awal dari tentera dan kami pun pindah keluar dari kuarters tu.

Walaupun memori aku sekadar sampai umur aku 4 tahun lebih je dekat kuarters tu, ada juga yang aku masih ingat dengan jelas.

Thursday, September 23, 2021

Pengalaman Ke Cameron Lavender, Cameron Highlands | Throwback Thursday

Sejak kebanyakan negeri dah dibenarkan untuk merentas daerah ni, antara aktiviti yang lekas-lekas disambar peluangnya oleh masyarakat kita adalah melancong dan beriadah bersama keluarga. Penuh timeline di media sosial kita semua dengan gambar pantai dan swimming pool, betul tak? Lebih-lebih lagi dari kawan-kawan dan kenalan kita yang tinggal berdekatan dengan tempat-tempat menarik tu macam Port Dickson semua tu kan.

Tapi, ada seorang kawan aku ni, memang untung betul!

Sebab apa? Sebab dia memang menetap dekat Cameron Highlands weh. Jadi bila kerajaan kata dah boleh merentas daerah, gambar-gambar yang dia muatnaik dengan anak-anak dia adalah dekat Cameron Highlands je lah! Kau mampu? Haha!

Jadi dalam kesenduan, aku pun scroll lah Facebook sendiri sambil buka satu persatu gambar dalam folder sewaktu kami bercuti-cuti Malaysia ke Cameron Highland masa 2019 dulu. Alang-alang tu marilah aku up lagi story aku bercuti (was!) ke Cameron Highland (CH), dan ini adalah entry throwback!

Let’s!

Jika sesiapa dapat peluang berkunjung ke CH, antara aktiviti yang menarik untuk dilakukan bersama keluarga semestinya adalah bergambar untuk merakam kenangan bersama kan. Nanti-nanti lepas beberapa tahun berlalu, bolehlah tengok balik sambil reminiscing the good old days kan? Sebijik macam apa yang aku tengah buat ni (-_-)”. Jadi, antara tempat yang banyak gilaaa spot untuk bergambar yang cantik dan menarik adalah dekat Cameron Lavender, yang terletak di Brinchang.

Thursday, September 16, 2021

Rumah Yang Telah Ditinggalkan | Throwback Thursday

Gambar mak sent kat aku beberapa hari lepas.
Masa ni adam dan amir kecik lagi.
Amir belum setahun lagi masa ni.

Thursday, September 9, 2021

Thursday, September 2, 2021

Taming Jaya | 1992 | Throwback Thursday

Seingat aku, masa ni aku masih tadika lagi.
Selalunya kalau hari persekolahan, aku seawal 6 pagi akan diangkut oleh mak abah untuk di bawa ke Bangsar, rumah atok nenek aku kat Flat Sri Pahang tu.

Jadi, aku agak ketika gambar ni diambil, mesti hari tu hujung minggu, atau public holiday.
Sebab mak abah tak kerja dan ada kat rumah.

Thursday, August 19, 2021

Set Baju Melayu Baby Dengan Samping | Throwback Thursday

Pakcik aku send gambar ni dekat whatsapp last week.
Gambar adam masa pertama kali sambut raya dulu.

Anak sulung kan, pertama kali ada anak, excited betul nak belikan adam 1 set baju raya penuh dari kopiah sampai ke samping siap berkasut bagai!


Thursday, August 5, 2021

Bantal Peluk Favourite | Throwback Thursday

Bantal peluk hijau ni, beli sekali dengan set tilam baby di Pengkalan Kubur masa aku tengah pregnant kan adam dulu.

Set tilam baby tu aa sekeping tilam kekabu nipis, ada 1 bantal dan 1 bantal peluk.

Adam Zuhairi masa umur setahun

Thursday, July 29, 2021

Taman Gelora Kuantan Pahang | Throwback Thursday | 2019

Kisah 2019.
Masa ni sebelum sampai Kuantan lagi, mak dah banyak kali hint nak bawak cucu-cucu dia pergi jalan-jalan dekat Taman Gelora.

Cantik katanya untuk ambil gambar.
Aku pun memang tak pernah pergi, jadi why not kan.

Jom lah kita ke Taman Gelora!

Taman Gelora

Thursday, July 22, 2021

Hot wheels 3 RM14 | Throwback Thursday

Gambar zaman pre covid.
Waktu ni bila weekend je akan bawa anak-anak jalan samada ke Mydin Senawang ke, Giant Senawang ke..

Thursday, July 15, 2021

Roti Telur Banjir | Throwback Thursday

Terjumpa pulak gambar roti telur banjir ni.
Masa ni makan dekat kedai mamak Ahlam Maju di Lavender Heights Senawang ni.

Thursday, July 8, 2021

Amir dan Kawan-Kawan Lama | Throwback Thursday

Masa ni amir 4 tahun.
Enroll 1 tadika dengan adam.
Masa dia 4 tahun, adam 6 tahun.
Di tadika yang sama.


Thursday, June 24, 2021

Dari Tingkat 13 Flat Sri Pahang | Throwback Thursday

Kalau tak silap, masa ni ada orang datang rumah nenek.
Lepas tu dia bagi aku duit.

Lepas tu siapa yang tangkap gambar ni pun aku tak ingat.
Haha

Thursday, June 17, 2021

Umur 3 Tahun Naik Roket NASA USA | Throwback Thursday

Masa ni 1989 kalau tak silap, masih anak tunggal.
Tak ada adik lagi.

Mak abah bawak pergi jalan-jalan dengan Ampang Park kot?
Ada area arcade dan permainan tu.

Maka aku pun ambil kesempatan untuk naik roket NASA USA ni.

Thursday, May 27, 2021

Hari Sukan Tabika KEMAS 1992 | Throwback Thursday

Masa ni aku 6 tahun.
Kalau tak silap, rumah biru.

Memang tak berapa nak ingat apa yang jadi masa hari sukan ni.
Tapi masih ingatlah dulu masa aku tadika, aku dimasukkan ke Tabika KEMAS dekat bawah Flat Sri Pahang tu je.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot