Atau emel SR di syaznirahim[at]gmail.com
Showing posts with label throwback. Show all posts
Showing posts with label throwback. Show all posts

Thursday, September 8, 2022

Bermandi-Manda di Perkelahan Pasir Kubur Sungai Lembing | Throwback Thursday

Assalamualaikum wbt...

Pejam celik, pejam celik, tiba-tiba dah hari Khamis kan. Esok dah Jumaat. Dah nak habis dah cuti sekolah bulan 9 2022 ni. Ada jugalah rasa tak sempat nak buat apa-apa pun. Tambahan pula kami baru aje lepas kuarantin Covid-19 kan.

Hari ni SR nak kongsikan cerita SR sekeluarga pergi ke Perkelahan Pasir Kubur di Sungai Lembing, Pahang. Kami pergi sejurus selepas kami meninjau-ninjau Jambatan Gantung Kolong Pahat yang tak jauh dari sini tu.

Tuesday, September 6, 2022

Jambatan Gantung Kolong Pahat Sungai Lembing Pahang | Throwback

Mari kita throwback kisah beberapa minggu lepas yuk! Masa ni kami balik Kuantan. Emak dan abah SR ajak jalan-jalan. Sekali sekala balik, mestilah nak berjalan dengan cucu-cucu. Sejak mak dan abah SR pindah ke Kuantan pada 2018, SR memang tak pernah lagi ke Sungai Lembing. Jadi why not kan?

Siap-siapkan anak, dan terus mulakan perjalanan ke Sungai Lembing. Dari Beserah ke Sungai Lembing mengambil masa perjalanan dalam 30 ke 40 minit sahaja. Tak lah jauh pun rupanya.

Saturday, September 3, 2022

Port Bergambar OOTD di Taman Gelora Kuantan | Throwback

Assalamualaikum semua...

Harini SR nak throwback dan kongsikan gambar-gambar raya keluarga sebelah SR. 


Raya 2022 ni lah. Masa ni SR baru dapat balik ke belah SR. Raya pertama sehingga raya keempat di belah zaimi. SR pernah kongsi juga gambar-gambarnya di Baju Raya Tema Merah Jambu + Coklat dulu.

Masa ni, adik lelaki SR sekeluarga tak ada. Jadi, SR sekeluarga lima beranak, mak dan abah, serta adik bongsu SR dan suaminya sahaja yang ada. Memang dah plan nak bergambar raya dekat Taman Gelora ni. Bosan bergambar dalam rumah aje kan. Haha...

Friday, September 2, 2022

Ber Pak Mat Western Untuk Makan-Makan Raya | Throwback

Assalamualaikum semua.

SR masih lagi tak berapa sihat. Tapi tadi saja check draft, mak oi banyaknya entry yang menanti untuk publish. huk huk.. Sejak dua menjak ni, susah betul nak curi masa untuk update. Jadi memang penuh di draft aje.

Termasuklah entry ni. Punya lama peram, sampai dah tak ingat nak update. Haha!


Kisahnya masa raya puasa 2022 hari tu. Famili SR datang beraya di rumah SR. Kami jamu dengan Pak Mat Western.

Thursday, August 25, 2022

Tengok Orang Melapah Lembu | Throwback Thursday


Terjumpa pula gambar adam dan amir waktu hari raya haji haritu. Masa ni diorang dah balik dari solat raya, dan ikut zaimi pergi ke tempat orang uruskan sembelihan korban.

Masa ni SR dah suruh diorang tukar baju, pakai t-shirt aje. Sejuk sikit.

Friday, August 19, 2022

Waktu Sesuai Untuk Ke Sawah Padi Sekinchan

Bulan Jun haritu SR ada buat entry kontot tentang SR dan keluarga ada pergi ke Sekinchan.

Memang tak plan seketul habuk pun. Bangun-bangun pagi tu, memang seperti biasa (bak lagu hujan) tetiba lepas sarapan, zaimi dapat rasukan idea mengejut. Tetiba nak pergi Sekinchan tengok sawah padi. Memang beruk pun tak akan terkejut sepertimana SR terkejut masa tu. Haha!

Anak-anak pun memang support la ayah diorang kan. Memang naklah bila ayah ajak pergi jalan.

Terus check waze semua, perjalanan dalam 2 jam kalau dari rumah SR. Memang bersiap dengan pakej bersilat! Katanya pulak nak balik hari, seketul sehelai baju lebih pun tak bawak!

Thursday, August 11, 2022

Baju Raya Tema Merah Jambu + Coklat | Throwback Thursday

Raya Aidilfitri 2022 yang lepas, zaimi memang dah bagitahu SR yang dia tak nak beli baju melayu baru untuk raya. Kisahnya baju raya yang beli masa 2021 pun masih elok dan tak luak lagi. Adam dan amir punya baju pun sama. Memang elok sangat dan baru aje pakai beberapa kali. Sejak dah habis tadika, budak-budak ni memang jarang pakai baju melayu. Masa tadika bolehlah juga dipakaikan masa hari Jumaat.

Bila check, masih muat. Seluar yang asal labuh, dah jadi ngam-ngam. Jadi zaimi suruh SR dengan ayu aje yang beli baju raya. Itu yang jadi tema campuran merah jambu dan coklat tu. Sebab SR berkenan pula tengok baju Sabella jenis ni (tak ingat kod dia) yang warna coklat. Lebih-lebih lagi, ada pula yang versi kanak-kanak sekali. Terus order!

 

Monday, July 25, 2022

Makan Tengahari di Ar Robah Maju, Senawang

 Assalamualaikum semua, salam Isnin!

Apa khabar, sihat-sihat selalu hendaknya buat semua yang singgah di entry SR ni. Musim demam masih belum reda sepenuhnya. Anak SR 2 orang je yang dapat pergi sekolah hari ni. Seorang lagi kami masih cutikan. Minggu lepas, kami lima-lima beranak tumbang.

Memang dasyat penangan demam dan batuk yang kami kena sekeluarga. Seminggu lebih juga ambil masa untuk betul-betul kebah walau masih bersisa. Harapnya musim demam ni segera berlalu. Sudahlah terbaca semalam pasal Monkey Pox yang dah menjadi perhatian serius pihak WHO. Haih seram! 

Berbalik pada tajuk entry, kisah ni tiga minggu lepas punya cerita sebenarnya. 

Thursday, July 21, 2022

Mendaki Bukit Bendera Dengan Pantas! | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Assalamualaikum wbt...

Hai! Hari ni SR nak sambung cerita tentang cuti-cuti kami sekeluarga ke Pulau Pinang. Entry ni adalah sambungan dari entry Sepagi di Pantai Batu Feringgi | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback hari tu 😀.

Ada yang teka dengan tepat! Tahniah! Tapi tak ada hadiah haha! Ya, selepas berpagian di Batu Feringgi, sesudah sahaja mandi laut, kami balik hotel dulu untuk bilas anak-anak. Lepas dah ready, kami terus berangkat ke Bukit Bendera atau turut dikenali sebagai Penang Hill!

Tuesday, July 12, 2022

Cantiknya Kampung Agong! | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Pertengahan Jun 2022 yang lepas, SR dan zaimi bawa anak-anak berjalan hujung minggu ke Pulau Pinang! Memang SR dah lama sangat teringin nak berjalan dekat sana. Asyik-asyik Port Dickson dan Melaka, sekali-sekala, nak juga berjalan jauh sikit dan ambil angin kawasan yang jauh sikit dari rumah kan. 

Plan laju-laju!

Kami bertolak malam, hotel pula booked di Batu Feringgi. Jadi, dalam waktu subuh, kami sampai di Butterworth dah. Singgah masjid untuk solat dan mandi, kami pun sarapan semua dulu, dan terus ke Kampung Agong.



Thursday, July 7, 2022

Make Up Untuk Sambutan Birthday | Throwback Thursday

Assalamualaikum wbt...

Hujung Mei hari tu punya cerita. Aliksah, ada sambutan hari lahir dan hari guru + hari raya sekali dibuat dekat tadika ayu. Ayu birthday dia bulan Mei, jadinya memang termasuklah sekali. Selain tu, ada juga sambutan untuk anak-anak yang lahir bulan April. Masa April tak ada sambutan sebab ramadhan kan. Itulah yang membawa kepada majlis yang agak besar di tadika dia.

Besar tu maksudnya banyaklah makanan dan goodie bag plus hadiah hari guru semua. Jadinya, ayu memang dah hint dekat SR, yang masa majlis tu nanti, dia nak pakai make up. Hahaha!

Beli Juadah Berbuka Depan Swiss Garden Kuantan | Throwback Thursday

Kisah bulan puasa 2022.
Masa ni kami balik Kuantan, berbuka sama-sama dengan mak abah. Jadi petang sebelum berbuka tu, ajak zaimi round cari juadah berbuka serba sikit. Malas nak bersesak dekat bazar. Jadi singgah dekat kedai-kedai makan area depan hotel Swiss Garden tu aje.

Thursday, June 23, 2022

Sampling Projek Tahun Akhir Semester Mac 2022 | Throwback Thursday

Assalamualaikum...

Minggu pertama ramadhan 2022 yang lalu, SR dan zaimi ada bawa pelajar projek tahun akhir kami masuk ke dalam hutan yang ada dalam UiTM Kampus Kuala Pilah ni. Masuk untuk ambil sampel yang mereka nak kaji untuk thesis mereka.

Kenapa masuk hutan bulan puasa?

Kisahnya pelajar ni semua, dari bulan Mac dah ada di kampus. Tapi nak dijadikan cerita, seorang demi seorang pula mereka ni terkena jangkitan Covid-19 masa tu. Jadi, masa ni, memang dah tangguh tiga, empat kami untuk sampling. Itu yang gagahkan juga untuk masuk dan ambil sampel. 

Wednesday, June 22, 2022

Dinosaur Encounter Dalam Zoo Melaka | Throwback

Assalamualaikum!

Dinosaur telah pupus kira-kira 65 juta tahun dahulu pada akhir Zaman Cretaceous, selepas hidup di Bumi selama kira-kira 165 juta tahun. Ala... Rasanya fakta ini, semua orang tahu kan. Tak perlulah SR nak cerita panjang lebar. 

SR nak throwback kenangan SR dan keluarga ke Zoo Melaka January 2022 yang lepas. SR ada up cerita yang SR ke Zoo Melaka tu sebelum ni <Klik Sini> tapi SR sengaja tak masukkan kisah kami ke seksyen Dinosaur Encounter yang terdapat dalam Zoo Melaka.

Jom throwback sama-sama dengan SR walaupun belum hari Khamis! Selalu SR buat Throwback Thursday, tapi SR ada banyak sangat entry draft yang ala-ala throwback, SR cuba untuk publish semua secepat mungkinlah! Haha!
😁

Thursday, June 2, 2022

Hari Pertama Amir Masuk Darjah 1 | Throwback Thursday

Kisah amir masuk darjah 1. Musim pandemik dan norma baharu ni, memang tak dapatlah hantar dia masuk sekolah sampai ke depan pintu. Ini pun ayah dia snap gambar dari luar pagar. 

Thursday, May 12, 2022

Ke Pantai Irama Bachok Kelantan | Throwback Thursday

Assalamualaikum semua!
Sihat ke? Komen sikit sihat ke tidak!

SR pun ketika menaip ni, alhamdulillah sihat.
Cuma lama SR tak kerap update blog, lebih-lebih lagi masa minggu raya terkejut yang lepas. Blogwalking apatah lagi. Haha! SR betul-betul menikmati minggu raya tu. Isnin minggu ni, pukul 3 pagi, baru kami sekeluarga sampai semula ke rumah setelah 9 hari balik ke Kelantan dan Pahang.

Lepas balik tu, masih lemau-lemau ayam lagi. Rabu baru betul-betul segar masuk kerja, hari ni baru rasa rindu menebal kembali pada blog ni. Haha!

Scroll entry yang ada di draft, jadi hari ini SR pilih untuk kongsikan gambar-gambar ketika SR sekeluarga bersama Ma Mertua dan adik zaimi ke Pantai Irama yang terletak di Bachok, Kelantan!

Let's check it out!

Thursday, April 21, 2022

Pasar Tumpat | Throwback Thursday

Assalamualaikum...

This one masa balik Kelantan bulan 1 hari tu kalau SR tak silap. Saja keluar jalan dengan anak-anak, bawa mak mertua sekali. Anak-anak memang sukalah kalau dapat jalan-jalan dengan Tok Ma kan. Kalau boleh segala macam diorang nak pow Tok Ma 😂

Thursday, April 7, 2022

Kelas Online Sandwich Telur dan Roti Sapu Kaya | Throwback Thursday

Ini cerita pertengahan Mac 2022 hari tu sebenarnya. Ayu kena kuarantin sebab hampir kesemua cikgu di tadika dia positive covid. Dengan SR sekali kena mohon untuk Bekerja Dari Rumah masa tu. Sebabnya, walaupun kuarantin, cikgu-cikgu tadika ayu tetap komited buat kelas online untuk pelajar-pelajar.


Thursday, March 24, 2022

Pantai Batu Hitam Kuantan Ada Sky Mirror! | Throwback Thursday

Assalamualaikum!

SR dengan anak-anak berborak lama juga dengan emak dan abah SR malam tadi. Rindu pula sebab dah lama tak bersua wajah. Insyaallah bulan puasa nanti, kalau ada rezeki, kalau tak ada sesiapa yang terkesan dengan Covid-19, harapannya nak balik ke Kuantan.

Hari ni rasa nak kongsikan beberapa gambar kami masa ke Pantai Batu Hitam beberapa bulan lepas. Kami ke sini sebenarnya untuk naik ATV yang adik SR buat sewa tu. Boleh baca dekat sini bagi sesiapa yang nak main ATV di pantai Kuantan.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot