Pages

Search This Blog

Sunday, February 28, 2010

Menjual Benih Ikan Keli, Talapia Dan Lain-Lain Di Melaka



Kepada sesiapa yang ingin mencari kolam memancing ikan, ataupun mahu membeli benih ikan di sekitar Melaka, bolehlah menghubungi Encik Mohd Yatim Bin Agam di talian 06-5529454.

Antara benih/kolam ikan yang terdapat disini adalah Ikan Keli, Ikan Talapia, Ikan Haruan dan pelbagai lagi.

ps: Tuan blog ini boleh tolong mempromosikan sebarang bentuk perniagaan anda jika kena pada syarat-syaratnya..

=)

Saturday, February 27, 2010

Kenduri DI Rumah TOk Alang

Kenduri kahwin anak kepada adik arwah atok aku..
Aku panggil dia Tok Alang aje..
Rumah dia kat Simpang Ampat, Melaka..


Pepagi lagi dah bertolak dari umah aku dah,
perjalanan dalam sejam lebih je, tak jauh sangat pun :)
Oh aku pergi bersimple-simpelan je,
pakai baju kurung lame dan bermekap nipis sahaja..huhu..

Oh saya sedar saya tak lawa, tak perlu kritik..hehe..
Dan memang lain bebenar muka aku dan mak..hua hua..


Memang menitis la jugak air mata aku dan mak bila tengok muka tok alang tadi..
sebab teringat kat arwah atok aku, muka dorang iras, cuma atok aku lebih cerah, lebih berisi, dan bergigi..hehe.. tok alang dah ngongak.. heeee...

Tengok abahku itu, hidung kami sama..haha..


Oh this is my sister.. Baru form 3 yer..huhu..

Kat kenduri ni ramai la sedara2 and sepupu mak aku..
Wajah diorang sume seakan-akan je macam muka arwah atok aku..
Same la dengan muka mak aku sebab muka mak aku macam muka atok aku..
Pe aku merepek ni? Korang paham? haha..

Sebabnya dorang ni sume kebanyakkannya kawen dengan sepupu2 sendiri je, atok aku je kena kawen dengan sepupu dia lari gi KL.. tu yang terjumpa nenek aku tu..heheh..


Ade persembahan..suke2!
Klasik gitu! I loike!


Atara sepupu dan mak sedara mak aku..
Dan antara ramai2 tu, ade gak la terjumpa senior UMT dulu..
rupenye dulu dia pracktical kat rumah tok alang aku ni..
Tok alang aku ni ada kolam ikan air tawar..
Dan dia memang usahasama dengan UMT rasenye..


Disebabkan pengantin baru je sudah acara Khatam Quran dan ngah mekap lak untuk kenduri,
makanya tak dapat la amek gambar dia..amek gambar gerbang je la..hehe..

best jugak sekali sekala balik Melaka ni :)

Friday, February 26, 2010

Mampukah Kita Mencecah Umur 60 Tahun

Salam Maulidur Rasul semua :)

Pagi tadi kami sekeluarga pergi menziarah kubur arwah atok aku di Perkuburan Islam Batu 10 Balakong..


Hanya Allah SWT sahaja yang tau betapa aku merindui arwah..
Kadang2 pandang pusara dia aje dah buat aku sebak..


Then aku tengok2 la sekeliling..
Tengok2 jiran2 atok selepas aku dah sedekahkan apa2 yang patut kat atok..
Aku takleh duk lame2 kat bangku kubur atok, nanti aku nanges...
Makanya aku pun ziarah2 juga mereka2 yang lain..

Mata aku ni gatal lak baca umur2 mereka masa mereka meninggal..
Ya Allah..
Aku benar2 tersentap..
Rata2 jiran2 atok ni, puratanya berumur 50 tahun lebih sahaja..

Bertuahnya arwah atok aku dahulu, dapat hidup selama 77 tahun..
Nenek aku sekarang pun dapat juga berumur 60tahun ++..

Terus aku terfikir..
Andai kata aku pun akan meninggalkan bumi persinggahan ini pada umur 50,
makanya aku hanya ada 26tahun sahaja lagi untuk hidup.
Itu kalau 50, kalau awal lagi?
Ya Allah.. cukupkah amal aku nanti Ya Allah?
Sempatkah aku nak mengumpul amal untuk jadi bekalan aku nanti?
Mampukah aku nak menjawab soalan Munkar Nankir nanti?
Mampukah aku menerima buku amalku dengan tangan kanan pada akhirat nanti?
Aku ni taklah begitu baik..
Aku bertudung tapi tak berstokin..
Dan lain2 perkara lagi..

 :(


Aku hanya berharap Allah ampunkanlah dosa2 aku..
26tahun itu sekejap je..

Pejam celik pejam celik pun, aku dah 24++ dah sekarang..

Hmm..
Semoga atok ditempatkan dikalangan orang2 beriman..



Eh sorry, emosi lak aku arini :)

ps: ape2 pun, jangan tinggal solat ye :)

Wednesday, February 24, 2010

Cuba teka siapa ni?


Siapakah awek yang duduk termenung di tepi sungai ni?
Dengan memakai beg No Fearnya..

Hehe..Teka2.. 

A) Tuan Blog
B) Adik Tuan Blog
C) Mak Tuan Blog
D) Kawan Tuan Blog

ps: zaimi, ko wajib tau sape ni..hehe
ps+: saje boring2..


Tuesday, February 23, 2010

Cara Mudah Kuruskan Badan



Tak perlu pil diet, tak perlu ubah aktiviti harian,
tak perlu masuk The Biggest Looser..

Mengikut 1 kajian yang di lakukan di Munich,
20 lelaki obese telah kehilangan banyak berat badan mereka hanya dengan tinggal di tempat tinggi dalam masa hanya 4 minggu sahaja!

Mereka tidak perlu mengubah gaya hidup ataupun mengambil pil kurus tambahan. 

Ini kerana, mengikut kajian, sekiranya berada di tempat tinggi, ianya boleh mengurangkan selera makan, mempercepatkan metabolisme, dan menurunkan tekanan darah, dan kesan itu tetap kekal setelah 4 minggu turun ke kawasan rendah.

Paras oksigen yang rendah di kawasan tanah tinggi mungkin membawa kepada punca peningkatan ketara rembesan leptin, sejenis hormon yang berfungsi menyekat selera makan. -Florian Lippl dan rakan sejawatannya di Universiti Ludwig Maximilians, Obesiti Journal.

wah..macam best je berita dari Utusan Malaysia ni kan.
Boleh dicuba ni..hehehehe..

ps: gambar diatas tu hanya gambar hiasan.
ps+: Zaimi, nanti kita buat rumah atas bukit nak? heee :D

Monday, February 22, 2010

Pokok VS Zombie Gelimat

Hello, selamat hari Isnin semua =)

Hari ni aku nak review 1 PC game dari Pop Cap game,
Namenye Plants VS Zombie..



AKu baru start main semalam, best la jugak, boleh la menghilangkan boring..hehe..
Secara kasar, game ni berkisar tentang rumah player diserang oleh zombie yang ada macam2 jenis!
Jadi, kita kene tanam pokok @ cendawan untuk menyerang zombie2 itu.

Mula2 bese la, senang je..
Kene tanam 1 jenis pokok, kumpul cahaya matahari untuk beli pokok, dan zombie pun 1 jenis je.. yang tak berapa nak kuat..

Pastu bila level meningkat, pokok dia ada macam2 jenis, kita kena pandai tanam mengikut jenis zombie. Sebab zombie ni kekuatan dia lain2. Aku baru je sampai level 3-3..hehe


Yang aku gelak macam nak terkencing masa main game ni semalam, ada pulak Zombie Gelimat.. haha! Betol tak tipu! Ni ha zombie gelimat:
Dia siap bawak geng lagi 4 ekor..pastu joget2 sambil serang kita..Tapi dia muncul waktu malam je, siang2 gelimat ni takde..hehe.. sebenarnya ni Zombie Michael Jackson kalau ikut yang aku baca kat internet..

Jom main! 

ps: gara2 boring duk umah..

Friday, February 19, 2010

Anjing ditangkap MPKj

Baru beberapa minit lepas, aku menyaksikan krew MPKj, 
menangkap anjing-anjing yang ada di lorong rumah aku ni..
Memanglah bukan anjing aku, tapi anjing jiran-jiran aku ni ha..

Jiran-Jiran aku tu pulak tak ada, balik negara diorang untuk Chinese New Year.
Mereka tu semua adalah student University Nottingham yang campus Semenyih ni,
diorang warganegara China.. Memang diorang ni suka sangat la bela anjing,
sampai anjing2 tu semua yang asalnya liar, dah jadi jinak..

Kadang-kadang bila ada makanan lebih2, aku dan mak pun akan bagi kat anjing2 tu..
Adala dalam 5-6 ekor anjing dewasa dan 10 anak anjing yang baru lahir dalam 2-3 minggu lepas..

Tadi MPKj buat operasi, kebetulan jiran2 aku tu pon tak ada, 
anjing2 pun takde collar..habis semua kene cekup, dengan anak2 sekali..
Kecuali seekor betina warna cokelat.. anak2 dia 4 ekor dah kena angkut,
1 lagi ibu anjing tu kene angkut bersama2 anak dia, tapi si cokelat ni tadi dia lari kemana tah..
Dah tinggal dia je..

Sekarang ni dia macam meroyan duk carik anak2 dia..
Dulu dia beranak pun kat rumah kosong sebelah rumah aku ni..

-dia lebih kurang camni lah, cuma kuncup tak kembang-

sedih pulak aku tengok dia duk tercarik2 anak dia..
anjing pun sayang anak, manusia gi bakar anak dalam tong sampah..huhu..


ps: sayu pulak hati bila tengok lorong ni dah lengang, mesti jiran2 aku tu sedih..
tu la, balik China lama sangat..

Thursday, February 18, 2010

Lukisan Qaisy

Siapa Qaisy?
Ini lah lukisan beliau yang aku lekatkan dalam blog aku..

Yang aku tandakan nombor 1 itu adalah SHARK,
dan yang aku tandakan nombor 2 itu adalah COIN..

hehe..
aku rase kiut giler la plak lukisan ni..
pelukis dia baru berumur 3tahun..hehe..
kreatif la plak SHARK dia..

Dia lukis masa datang umah aku aritu..
Eh lupa lak nak cakap, dia adalah sepupu aku,
anak kepada adik bongsu mak aku..

Jauh gile beza umur ngan sepupu..haha..
20tahun tu beza..

peace dari qaisy!

ps: bosan + ngantuk

Tuesday, February 16, 2010

Cina raya, Semenyih lumpuh

Semalam aku, adik aku dan nenek aku pergi ke pekan Semenyih untuk membeli cendol..
Nenek la dah lama tak makan dia kate, tu yang pergi beli tu..
Cendol kat sini sedap giles!
Dan aku gak membeli rojak..sedap, tapi pedas..hehe..


Sambil2 tu aku tengok2 la alam sekeliling..
Pekan Semenyih, lebih2 lagi kat lorong depan Econsave ni, LENGANG.
Toleh kanan lengang..


Toleh kiri pun lengang..
selalu jalan ni punyalah banyak kereta..
kalau dah parking tu, payah nak kuar..

Kedai2 pun banyak tutup..
Pasar pon tak banyak ikan..
Selalu cina yang banyak jual ikan..

Ini bila dorang raya, rata2 kedai tutup..
huhu..
Sunyi sepi la semenyih 2,3 hari ni..


Ps: ralat btol rase nye, mase ni la bangsa2 aku yang meniaga ikan & sayur, menyembelih bangsanya sendiri dengan meletakkan harga yang berganda mahal.. ish ish ish..

Friday, February 12, 2010

Cupcake Ku

Kan aku cakap haritu nak buat cupcake?
Ha..inilah hasilnya..hehe..



Sayang pulak nak makan..hehe

Saya Sayang Kucing Bobok Saya





Ya..semenjak dah habis belajar ni..
Aku sangat lah boring duduk dirumah..
Berborak dengan mak..
Tengok TV dengan abah..
Borak2 ngan Nana..

Tapi yang selalunya,
bergomol-gomolan dengan si bobok berbulu ni..
Dan aku jugak dah buat sesuatu untuk dia..
Esok la aku cerita dalam blog dia.hehe


Saya sepi mungkin?
Huhuhu...

ps: awat la mata tak ngantuk lagi ni? tak tido siang pun..
ps+: Merindui beliau..mumumumu~

Wednesday, February 10, 2010

Nak buat Cupcakes


Tengok balik gambar2 cupcakes yang aku buat dulu ni, 
terasa macam nak makan cupcakes plak..

Biarlah comot pon,
sendiri mau makan kan..
bedal aje lah..
hehe..


Em..
Kena gi beli barang2 icing ni..

Tak sabarnye nak makan!~

ps: nak? hehe..

Monday, February 8, 2010

Oh Durian & Satar

Hari tu masa pergi Terengganu, selain jalan2, banyaklah jugak makan2..
Eh aku tak cerita lagi ye aku jalan mane? haha.. nanti la aku cerita..

Ada sekali tu, gi Pasar Payang tu, semua pulak teringin nak makan durian..
Tapi takleh nak bawak balik chalet..kang nak kopek cmane..
jadi, abah pun suh makan kat situ gak..




Semangat kan famili aku makan?
Aku?
Aku takleh makan durian.......
Sebab nanti bila makan, aku leh pening sampai rasa nak pitam..

Jadinya, aku jadi pengadil je la..
huhu..

tapi ada 1 benda yang aku memang sangat2 suka makan..
sepanjang aku duk terengganu 3tahun dulu pon, aku memang selalu makan benda ni..


Ianya adalah satar..
mavelles wa cakap lu!

ps: pergh...tetibe tringain lak..mana nak carik kat Semenyih ni????

Saturday, February 6, 2010

Rindu Kamu


Sudah sebulan lebih kita tak bersua muka..
Sangat rindu pulak rasanya..

Aimisyu la Zaimos..

ps: ku rindu, ku cupcakekan dirimu..hehe

xoxo

Friday, February 5, 2010

Malu Konon

Dulu masa aku darjah 1..
aku sekolah dekat Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya, Bangsar..
Sekolah ni dekat dengan rumah nenek aku, kat Flat Sri Pahang Bangsar..
Sebabnya, waktu mak ngan abah kerja, aku memang diasuh oleh nenek dan Arwah atok aku..

Makanya, arwah atoklah yang menjemput dan menghantar aku ke sekolah..
Mase tu, arwah atok aku ni driver teksi..
selalu jugaklah aku ikut dia pergi cari dan hantar penumpang..


Namun, nak dijadikan cerita..betapa ceteknya pemikiran aku waktu tu..
Aku pernah bertindak bodoh!~
Sekolah ni macam high class sket..semua student speaking je,
ye la, terletak pon kat kawasan elit gak.
well, aku pernah sekelas dengan Sharifah Amani mase aku darjah 2 dulu..huhu..

Balik pada cerita, ramai la kawan2 aku mase tu tergolong anak orang elit2 ni la jugak..
diorang sume gi sekolah dengan kereta besar2.. kereta mahal2..
tetibe lak aku rase malu sebab aku naik teksi je..

satu hari, mase balik sekolah, onthe way ke rumah,
aku cakap kat atok, "Atok, lain kali jangan hantar depan gate tau, Nie malu".

Atok aku memang cool je, dia senyum je mase tu..
Sekali rupenye dia kecik hati, dia repot kat bapak aku..
Apa lagi, berbirat2 la aku kena sebat..
Pastu masa aku nangis2 lepas kene pukul tu, mak pujuk..
mak kate, "Apa la yyang kau nak malu, ko la lagi kaya, hari2 bayar duit teksi tau, ingat tambang teksi murah?"

Pastu aku pun mintak maaf kat atok..
Sejak dari tu, aku tak malu lagi dah..

Tu la, nak kate budak2 kan..
Dah besar2 ni baru tpikir, nape la aku gi cakap macam tu kat atok..

Tapi takpe..aku bangga dengan atok..
Mase aku sekolah menengah, aku tetap suruh atok jugak yang jemput antar aku..
Sebab aku suka naik kereta atok dari bas sekolah..huhu..

Tapi sekarang..
semua tu tinggal kenangan je..

Aku tak mungkin dapat naik kereta same2 dengan atok lagi..
dah setahun lebih atok meninggal..
kereta atok pon tersadai je..


Aku tak pernah berhenti rindukan arwah..
Terima kasih atok sebab banyak jaga Nie..

ps: basah keyboard..aih~ Al-Fatihah..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.