Pages

Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Juara Imam Muda 2010

Berakhirlah sudah Program Imam Muda 2010 yang ditayangkan setiap minggu di Astro Oasis pada 30 Julai 2010..


Pada episod final ini, hanya dua Imam Muda yang layak iaitu Imam Muda Asyraf dan Imam Muda Hizbur, memang kagum sangat aku dengan mereka berdua ni.

Pada asalnya aku mahu Hizbur yang menang, tapi takdir Allah SWT telah menentukan bahawa Asyraf lebih layak.. 


Imam Muda Asyraf telalh memenangi wang tunai sebanyak RM20 ribu, kereta Proton Exora, pakej haji dan umrah, iPhone, Macbook, percutian ke Bandung, trofi, sijil pentauliahan dan yang paling penting, mendapat jawatan sebagai Imam di Masjid di Kuala Lumpur..


Imam muda Hizbur pula walaupun tewas kepada Imam Muda Asyraf, tetap membawa pulang wang tunai RM15 ribu, pakej haji dan umrah, iPhone, Macbook, percutian ke Bandung, trofi dan sijil pentauliahan juga..

Bagi aku Program ini sangatlah menarik dan bermanfaat, ianya memberi gambaran jelas bahawa Imam itu tidak semestinya orang tua dan hanya menjadi ketua waktu solat. Banyak lagi tanggungjawab imam yang telah ditunjukkan melalui program ini. Aku harap program ini dapat diteruskan untuk kebaikan kita bersama.

Program ini juga ditonton oleh masyarakat luar negara tau! Kagum! Akan merindui program ini :')

ps: Subhanallah.. isteri mereka ni lawa-lawa.. Nampak ayu sangat.. =)

Saturday, July 24, 2010

Insurans untuk Haiwan Peliharaan | Insurance For Pets

Hai =)

Sekarang, sudah boleh beli insurans untuk haiwan peliharaan!
Tadi ada kawan letak link benda ni kat Facebook, aku macam tertarik pulak.
Ada siapa-siapa tau maklumat lebih lanjut mengenai perkara ni?
Kalau ada boleh lah kongsi-kongsi =)


Ada yang berminat? Boleh lah tengok-tengok kat sini.

ps: macam comel je..hehe

Thursday, July 22, 2010

KAMI MENENTANG PENIPISAN DAN KEKURANGAN AYAM DALAM NASI AYAM

Hai semua =)

Pagi-pagi lagi dah rasa gelihati hari ni. Kisahnya aku saja lah pergi search Page yang ada kat Facebook tu, kalau ada yang berkenaan sajalah aku nak Like.. hehe..




Aku rasa sangat kelakarlah Page ini! haha!
Tapi betul juga, ada di sesetengah tempat, memang nasik ayam dia semakin sadis, makin lama makin kecik je ayam..
Dia berniaga macam semua customer yang datang beli nasik ayam dia tu tengah diet. haha!

Aku dah Like dah Page ni..hahaha! Kamu? 


ps: teringat pulak aku pernah makan nasik ayam sexy, asalnya aku mintak nasik lebih, sekali dia bagi sampai semangkuk lebih..haha

Tuesday, July 6, 2010

Cek Nuffnang dihantar ke rumah guna apa ye?

Hello semua =)

Nak bertanya ni, Nuff akan hantar cek ke rumah menggunakan apa ya?
Pos Laju kah?
Surat biasa kah?
Courier kah?


Saya teringin sangat nak tahu, sebab cek saya tak sampai lagi..haha..

ps: jawab ek jawab ek! :D

Friday, July 2, 2010

Khutbah Terakhir Rasulullah SAW


Salam Jumaat Semua =)

Harini aku nak kongsikan Khutbah Terakhir Rasulullah SAW yang aku ambil disini.
Walau dah pernah baca, bacalah lagi..
Sesungguhnya tak rugi apa-apa pun membacanya..
Hayatilah..



Khutbah Terakhir Rasulullah SAW




"Wahai Manusia,dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar,maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu ,mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik,berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia ,dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata ku ini,Sembahlah Allah,Dirikanlah solat lima kali sehari,Berpuasalah di Bulan Ramadan dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah,bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara,yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya ,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain. 

SEMOGA YANG TERAKHIR LEBIH MEMAHAMI KATA-KATAKU DARI MEREKA YANG TERUS MENDENGAR DARI KU...

Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu."


(Khutbah ini disampaikan oleh Rasullah s.a.w pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah,Gunung Arafah.)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.