Pages

Search This Blog

Thursday, February 26, 2015

Sakit sendi

Harini aku cuti.
Adam pun aku suruh zaimi bawak letak kat rumah pengasuh.
Tak larat sangat rasanya..
Sengal sengal satu badan.
Memang kena berehat agaknya..
Dah tido lama gila tadi..lega sikit
Hehe..
Adam cepatlah balik..
Mak rindu nak peluk cium ni..
:)

Wednesday, February 25, 2015

Kelas mula minggu depan




Ye, minggu depan.
Start lah balik aktiviti seperti sediakala.
Mudah-mudahan lif tak rosak la.. huhu

Belek-belek sidebar blog ni, lama dah aku tak update gambar Adam yang latest.
Malas..haha

Harini pun rasa macam mandom je.
Belek-belek nota, menguap.
Menguap, surf internet.
Bosan, sambung belek nota.
Mengantuk lagi.

Haih apa la nak jadi.
Dalam fasa-fasa macam ni memang macam ni kot.
Mood pun kelaut je.





Tetiba teringat lak tajuk cerita Amir dan Loqman Pergi Ke Laut tu..
Best ke ceritanya?
Tak berkesempatan lagi nak tengok..hahah..

Arghhh mood sila lah datang.
Please.

Tuesday, February 24, 2015

Cara kurangkan loya masa mengandung










Adoi pening la sehari dua ni..
Kepala rasa berpusing-pusing..

Rasa macam nak update blog, tapi pening ni tak tertahan..
Haha..

Tadi terjumpa artikel ni, macam bermanfaat kalau nak kongsi sama-sama
Meh aku rumuskan ;)


+++ Makan cracker ke, kerepek ke sebaik saja bangun dari tidur. Ianya dapat membantu untuk menyerap asid perut, dan mengawal gula dalam darah jadi terlalu rendah.

Image result for kerepek

+++ Makan makanan ringan *yea more reason to makan kerepek ubi pedas!* setiap 2 jam.. jadi boleh kurangkan penghasilan asid perut, dan kurangkan loya.





+++Makan sedikit snek sebelum tidur.

Image result for snack




+++Kerapkan makan makanan yang boleh kurangkan mual dan muntah seperti avocado, keju, susu, yogurt, dan lain-lain yang anda tahu.

Image result for fresh milk


+++Makan makanan berhalia untuk melegakan perut. Boleh juga hidu dan minum jus lemon.





Image result for halia


+++Dan of course, asam boleh kurangkan loya.

Image result for asam boi

+++Elakkan makanan berminyak, kafein macam kopi ke, nescafe ke.. dan juga elakkan makanan manis-manis.

+++ Banyakkan minum air, 10 gelas sehari contohnya. Lepas tu sama-samalah kita asyik terken****. hehe



+++ Tapi jangan minum banyak air masa makan, kiranya jangan akan berselang air.

+++ Makan vitamin yang sesuai untuk ibu mengandung.. vitamin pranatal katanya.

Image result for prenatal vitamins

+++ Pakai pakaian yang selesa dan tak panas, serta kurangkan bersesak-sesak bersama orang ramai.

Image result for cotton maternity dress


+++ Kenal pasti bau yang boleh buat anda muntah, dan silalah elak-elak diri dari bau tu.

+++ Tarik nafas yang panjang bila rasa nak termuntah.

Image result for inhale


+++ Bila tak tahan sangat, tidur.

Image result for sleep pregnant


+++ Kalau tak tahan, semua dah try tak jadi, jumpalah doktor anda.

Image result for pregnant meet doctor

Ok, sumber maklumat dari sini.

Semoga bermanfaat :)

Wednesday, February 18, 2015

Say yes again to tudung bawal

Salam semua :)

EH korang ingat tak aku pernah dengan semangatnya buat entry yang bertajuk:

SAY NO TO TUDUNG BAWAL


Dalam entry tu beria-ia aku kata aku rasa semak otak bila pakai bawal, sebabnya masa tu pregnant..haha
Bila pregnant hari tu, semuanya rasa rimas.
Rimas gila pakai bawal masa tu. Rimas sampai rasa nak terajang orang.

Tapi sejak sehari dua sebulan dua ni, aku dah rasa menyampah pulak nak pakai tudung ada awning tu.
Ye betul, kekadang je rasa nak pakai. Sebabnya aku menyampah orang asyik panggil aku kakak walaupun muka dia kedut seribu rimas. Ye rimas.

So aku dengan semangatnya menjoli katak kan duit aku dengan membeli tudung2 baru..hahaha

Beli instant shawl la.
Beli tudung cotton la.
Beli bawal aidijuma la.
Beli instant shawl lagi.

:D







Hahaha..
Pelik aku dengan diri sendiri.

AKu tetiba jatuh cinta pulak dengan bawal aidijuma tu.
Senang bentuk, lawa corak dia.
Shawl pulak aku suka yang Sarung Anggun.
Kain dia best.
Aku pernah beli yang murah sikit.
Horror jugak dia punya panas baq hang.
Lepas tu biarlah beli mahal sikit, asal puas hati :D


Sapa-sapa nak try aidijuma, leh la whatsapp kawan aku,
dia jual.
Nama dia Shabanun. 014-3743063.

Sapa nak try Sarung Anggun lak, kawan aku gak jual,
Nama dia Syida. 017-5519296


Cakap korang dapat nombor dari blog Syazni tau :)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.