Search This Blog

Saturday, September 19, 2020

Konfesi Prebet Adam - Syahril A. Kadir | Review Buku


Rasanya rata-rata orang ramai pernah dengar pasal prebet adam ni, dan cerita yang dia marah pada seorang sultan, sebab pukul adik dia yang kerja sebagai caddy golf sampai mati.
Namun, sebenarnya melalui konfesi, atau bahasa melayunya pengakuan, diceritakan sendiri oleh prebet adam melalui buku ini, kisah tu hanyalah rumors tidak benar sama sekali.

Dalam buku ni, memang menceritakan sejarah hidup adam, dari dia kecil, trauma yang dia lalui masa kanak-kanak, membawak kepada harassment yang dia kena hadap sewaktu berkhidmat sebagai tentera, yang sekaligus menjadi punca dia mengamuk.

Lengkap diceritakan jugak dia bersembunyi kat mana, siapa pujuk, siapa berkas.. semua ada dalam buku ni, sampailah apa yang jadi kat dia sampai sekarang.

Kiranya, buku ni memang sangat menarik olahan oleh penulis, sambil baca tu, boleh bayangkan semua senario, ibarat tengah menonton filem berdasarkan kisah benar hanya melalui otak kita.

Agitcheww..

Personally, aku bagi buku ini 5 bintang!
⭐⭐⭐⭐⭐

👏👏

 

24 comments:

  1. Kalau kisah benar,memang menarik untuk dibaca..ado jual online ko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik2.. hehe
      Ada jual di website dubook rasanya :)

      Delete
  2. I knew about the this happening at Chow-kit road some years ago. Thanks for sharing. Would get the book. Have a nice day

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Pak Idrus, this is a very interesting book of the true story, you should get one ;)
      Have a nice day Pak Idrus :)

      Delete
  3. First time ana tau pasal prebet Adam ni. Nampak menarik utk dibaca.

    ReplyDelete
  4. macik saya ada buku ni, hehehehe mmg penulis buku ni pandai buat olahan cerita dari kisah benar, kita yang baca ni pun bole terbayang jalan ceritanya 👍

    ReplyDelete
  5. x pernah dgr pun pasal prebet adam ni...menarik gak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. femes kisah dia dulu, sebab dia mengamuk tembak orang hehe

      Delete
  6. Menariknya buku ni. Buku yang menyingkap kebenaran sebuah kisah lampau.

    Penulis pun bukan biasa-biasa. Hasilnya tentu luar biasa.

    ReplyDelete
  7. 1st time tau pasal prebet adam nih syaz...menarik utk dibaca lanjut..

    ReplyDelete
  8. kalau kat internet macam 2 versi teori yg ada...

    ReplyDelete
  9. klu true story best baca,tapi pastu nak movie juga sbb atie ni, imagination atie teruk hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha eh tapi seronok juga kalau ada movie, moga ada producer filem buat nanti

      Delete
  10. ada juga terbaca kisah prebet adam mengamuk ni. baca di blog kalau tak silap, tak sangka dah ada buku dia..

    ♕Tiara Sapphire♕

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, dalam ni siap ada surat2 rasmi yang menyokong pengakuan dia semua :)

      Delete
  11. kisah prebet adam ni mmg legend. huhu. tak sangka ada buku kisah hidupnya. boleh beli nanti kalau ada bajet lebih. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli2, pergi ke website dubook, sekarang buku2 banyak dia jual murah, ada yang harga RM3 pun hehe

      Delete
  12. Alamak, tak pernah dengar kisah prebet adam ni. Best ni kalau baca kisah benar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, memang sangat menarik, suka buku ni :D

      Delete

Ada apa-apa nak tulis? ;)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me